» Blog » Garmin

Garmin Enduro – Hodinky s výdrží jako kráva

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 12.3.2021 | 11 MIN | 35x komentář

Nepřehnal to Garmin už trochu? Udělat hodinky s dvouměsíční výdrží baterie v režimu chytrých hodinek? Ano, sice si za to trochu (nebo spíše trochu více) připlatíte a musíte si odpustit nějakou tu chytrou funkci, ale dle mého Garmin Enduro rozhodně stojí za to. Už dlouho tu nebyly hodinky, které bych si tak moc zamiloval.

Hodinky, které si našly místo v mém srdci

Když jsem se dozvěděl o vydání Garmin Enduro, vlastně to se mnou ani moc nepohnulo. Garmin se totiž posunul dále jen v tom, v čem už byl v té době dobrý. Docela kontrastní tvrzení po tom vychvalovacím úvodu článku, co? Ale musím říct, že to bylo pošetilé. Hned jak jsem si Garmin Enduro nasadil, zamiloval jsem se. Mou prací je každý den nosit jiné hodinky a proto nemám zrovna motivaci si nějaké hodinky pořídit. Ale vlastní Endura? Ta myšlenka se mi docela líbí.

A proč? Tady máte pár argumentů

Hodinky v režimu chytrých hodinek vydrží (s dostatkem světla) až 65 dní. Ve vodách Garminu (potažmo i těch konkurenčních) je to bezkonkurenční výdrž.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Rozměrově jsou hodinky totožné s Garmin Fenix 6X, ale váží jen 72 gramů. A titanová verze dokonce váží pouhých 58 gramů.

Další novinkou je možnost odhadu hodnoty VO2 Max také z trailového běhu. Doteď to bylo možné pouze z rovinatého běhu, ale kdo dnes běhá pouze roviny?

Tento argument bude spíše takový osobní. Když si Endura nasadíte, ihned se zamilujte do toho nylonového řemínku. V kategorii chytrých hodinek jsem ještě na ruce neměl pohodlnější řemínek.

Co si o Garmin Enduro myslí Radek Liška (radek_runner_foxik):

Hned Vás na první pohled zaujme displej se zeleným proužkem okolo hodinek, dále se zbarvilo tlačítko start do zelené. Neskutečné nádhera, ale jinak je to stejné tělo jako Fenix 6X. Řemínek je z nylonu a je to něco nového – strašně pohodlný na ruce, ale to nasazování chce trochu grif. Když hodinky mají takovou výdrž s GPS, tak ta mapa by tam byla super (trailové běhy v neznámém prostředí, tůry), ale osobně kolikrát jsem ty mapy použil hodinkách? (celý názor na Radkově Instagramu).

Fluorescenční rámeček dodal hodinkám šmrnc

Garmin Enduro jakoby Garmin Fenix 6X z oka vypadly. Jediným rozdílem jsou rádoby fluorescenční prvky, které na hodinkách najdeme. Okolí displeje lemuje rámeček, který hodinkám prostě dodal šmrnc. Zároveň se stejně zbarvilo také tlačítko START/STOP a přidalo se mu lehké drážkování.

Tento rámeček je skrytý pod chemicky tvrzeným sklíčkem Power Glass. Jedná se vlastně o standardní sklíčko Gorilla Glass, které je díky svým optickým vlastnostem vhodnější na solární modely.

Všechno je usazeno v pouzdru z tvrzeného polymeru v kombinaci s ocelovým/titanovým (záleží, co si pořídíte) dýnkem a lunetou. Garmin kovové částí pokryl DLC (Diamond Like Carbon) úpravou, což je druh povlaku, který obsahuje vodík a uhlík (stejné složení jako diamant) a zvyšuje odolnost proti poškrábání a korozi.

Nylonový strap je nejpohodlnějším řešením chytrých hodinek

Rozměry jsou 51 x 51 x 14,9 mm a rozpětí nožek 26 milimetrů. Do nožek je usazený nylonový strap, který se upíná suchý zipsem. Upínání na ruku je ze začátku trochu složitější, ale rychle si na to zvyknete. Řemínek je velice pohodlný a během dne vůbec nevadí.

Výhodou tohoto řemínku je určitě obrovské pohodlí. Když máte silikonový řemínek, sem tam se stává, že jak ráno vstanete, hodinky máte opravdu velice těsně upnuté. Během noci totiž přirozeně ruka trochu nateče. Nylonový strap sice drží dobře, ale zároveň je poddajný, takže vás řemínek ráno netlačí.

Nevýhodou je pak trochu složitější manipulace při zapínání a také velká savost. Takže, když se  jdete večer sprchovat, řemínek nasaje vodu a nějakou dobu trvá, než uschne. Obecně mám strach i z toho, jak se na tomto řemínku podepíše čas. Že bude časem "chlupatý" nebo suchý zips nebude držet tak dobře. Mnou testované, které nosím skoro tři týdny, mají řemínek stále jako nový, ale co si budeme povídat, tři týdny je zlomek času.

Displej má velikost 1,4 palce

Endura používají nedotykový transflektivní LCD displej o šířce 1,4 palce a rozlišením 280 x 280 pixelů. Výhodou tohoto displeje je malá náročnost na výdrž baterie, permanentní rozsvícení a perfektní čitelnost na přímém slunci. Čím více na něj svítí světla, tím jasnější je displej. Využívá totiž sluneční světlo. V noci pak pomůže podsvícení. Někomu se tento displej může zdát mdlý, ale tyto hodinky jsou hlavně pro sportovce a pro ty sytost barev není stěžejní záležitostí.

K ovládání se používají stará dobrá tlačítka

Právě protože displej je nedotykový, k ovládání se používá pětice tlačítek:

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola

1 – Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 – Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 – Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 – Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 – Zpět / Manuální zaznamenání kola

Tím, že jsou Endura speciálně dělané pro ultramaratonce, tlačítka mají své opodstatnění. I pokud máte zpocenou ruku, prší nebo třeba máte oblečené rukavice, tlačítka jsou jistota. Sáhnete a kliknete. Navíc je ovládání tlačítky jednodušší při běhání. Přejíždět prstem po displeji totiž může být při pohybu trochu problematické.

Ocel či titan?

Enduro se vyrábí ve dvou provedeních – s ocelí či titanem. Titan má oproti oceli některé výhody – je antialergenní a téměř o polovinu lehčí. Oproti ocelové variantě, vážící 72 gramů, ta titanová váží pouhých 58 gramů. Jo... A taky si za ni něco připlatíte.

Obecně mám hrozně rád Garmin Fenix 6X. Sedí mi na ruce, sedí mi výbavou, ale nesedí mi jejich váha. Enduro váží 58 gramů a vůbec mi během dne nepřekážely. Ačkoliv se jedná o poměrně velký přístroj, vůbec mi nevadilo s hodinkami spát.

Enduro se těší standardní senzorové výbavě dražších modelů

Na dýnku nalezneme optický snímač tepové frekvence, který měří celodenně a pulzní oxymetr k měření saturace krve kyslíkem. Dále v hodinkách nalezneme akcelerometr (měří počet kroků), barometr (záznam zisku výškových metrů), gyroskop, kompas, teploměr a výškoměr.

Uvnitř hodinek najdeme také integrovaný GPS přijímač, který dokáže přijímat nejen signál GPS, ale také GLONASS a Galileo.

Nejpoužívanějším navigačním systémem u nás je rozhodně GPS. Často však někdo volí kombinaci GPS + GLONASS nebo GPS + Galileo. GLONASS má totiž dobré pokrytí na horách a Galileo zase ve městě. Kombinace vícero navigačních systému je ale náročnější na výdrž baterie.

Hodinky, které je potřeba dobíjet jednou za dva měsíce

Všechny funkce a senzory dokáže Enduro udržet v chodu... Sakra dlouho. Těch údajů je tolik, že jsem si je dovolil napsat přehledně do tabulky:

Bez přístupu světla S dostatkem světla
Standardní režim 50 dní 65 dní
V úsporném režimu 130 dní 1 rok
GPS – Každou vteřinu 70 hodin 80 hodin
GPS (snížená frekvence snímání) 200 hodin 300 hodin
GPS – Expediční režim 65 dní

95 dní

A co je dostatek světla?

Je docela krásná představa, že mi hodinky vydrží 65 dní a já budu hledat kabel šestkrát ročně, ale co je ten dostatek světla? Číselné údaje týkající se solárního dobíjení jsou postaveny na předpokladu, že hodinky jsou během používání vystaveny světlu o intenzitě aspoň 50 000 luxů. Pro představu – jestli je v zimě zataženo, intenzita osvětlení je 3000 luxů, naopak během slunečného letního dne je intenzita i 100 000 luxů.

Solární panel má v Endurech speciální widget, který zobrazuje křivku intenzity světla během dne. Pokud křivka dosahuje ke 100 %, intenzita je 50 000 luxů a vyšší.

K obrovské výdrži dopomáhají dva solární panely

Aby se Endura dopracovaly k takové výdrži, používají dva solární panely. Jeden je skrytý pod displejem a má 10% prostupnost světla. Druhý je zapracovaný jako kroužek u lunety a má 100% prostupnost světla.

Druhým řešením bylo podtaktování procesoru, čímž byla snížená náročnost na baterku.

Uživatelské prostředí je jako již tradičně ve formě seznamu

Menu ve formě seznamu je něco, co si odjakživa pochvaluji a u Endura sáhli po stejném typu. Seznamem projíždíte pohybem dolů z hlavní obrazovky. Najdete tam data o vašem tréninku, tepové frekvenci, spánku a jiné. Víceméně cokoliv, co si tam navolíte. Seznam je totiž plně konfigurovatelný. Pokud vás tedy zajímají jiné údaje, můžete si je tam nastavit.

A co si tam přesně můžete nastavit? Ukazatel intenzity světla, stav vašeho tréninku, srdeční tep, počasí, stres, spánek, Body Battery, váš výkon, východ a západ slunce, poslední aktivitu, kroky, statistiky zdraví, pulzní oxymetr, kalendář, oznámení, ovládání hudby (z telefonu), kompas, barometr, časové zóny, dýchání, historii aktivit, údaje o kaloriích, shrnutí vašeho dne, počet vystoupaných pater, teplotu a trenéra Garmin.

Enduro celodenně monitoruje vaše zdraví

Hodinky mají několik garminovských "lajfstajlových" funkcí, pro které spousta uživatelů najde své využití. Mezi ty hlavní patří monitoring spánku, který se v Endurech poprvé zobrazuje přímo v hodinkách a nejen v telefonu.

Během dne si pak najde své využití měření klidové tepové frekvence, hladiny stresu, okysličení krve či funkce Body Battery, která na škále od 0 do 100 zobrazuje nabití vašeho těla na základě hladiny stresu, spánku nebo náročnosti sportovních aktivit.

Nemůže samozřejmě chybět také krokoměr, odhad spálených kalorií či počítadlo ušlých kilometrů a vystoupaných pater.

Veškeré údaje se pak kumulují v aplikaci Garmin Connect, kde máte vše přehledně zobrazené:

V Endurech si každý najde svůj sport

Díky voděodolnosti 10 ATM jsou Enduro obojživelníkem, takže monitorují například běh, ale také plavání. No... A nebo kombinaci obojího – Swimrun. Hodinky jsou totiž multisportovní a můžete si tady nastavit také kombinaci několika sportů, aniž byste museli monitoring sportovní aktivity vypnout.

Jaké sporty dokážou Endura monitorovat? Běh, Trailový běh, Krytá dráha, Virtuální běh, Běžecký pás, Kolo, Kolo uvnitř, Horská kola, Swimrun, Triatlon, Mumtisport, Chůze, Turistika, Lezení, Expedice, Bouldering, Climb Indoor, Lyžování mimo sjezdovky, Lyže, Snowbord, Běžky volný styl, XC Classic Ski, Plavání v bazénu, Otevřená voda, Loď, SUP (Stand Up Paddle Board), Kajak, Veslování, Veslování uvnitř, Pilates, Jóga, Stepper, Vystoupaná patra, Eliptický trenažér, Kardio, Síla, Golf, Truswing.

Pokud byste přeci jen nenašli svůj sport, dá se nabídka sportů rozšířit skrze přídavnou aplikaci Connect IQ, kde se nabízí aplikace třetí strany. V této aplikaci naleznete také různé vzhledy číselníku.

Jaké nové funkce přináší Enduro do světa sportu?

Garmin Enduro přináší do světa sportu čtyři nové funkce:

Climb Pro 2.0 Descents přináší funkci, která doplní informace o klesání do ne-cyklistických aktivit. Současně tedy nebudete mít informace pouze o stoupání, ale bude zahrnuto i klesání.

Climb Pro 2.0 Alerts vás upozorní na blížící stoupání, popřípadě si můžete nastavit vzdálenost před stoupáním (např. 100 metrů) a hodinky vás upozorní 100 metrů před začátkem stoupání.

Odhad VO2 Max z trailového běhu je novinkou, kterou jsem nejvíce uvítal. Teď jsou hodinky schopné odhadnout tuto hodnotu i v členitém terénu s ohledem na zisk výškových metrů.

Ultra Run Rest Timer je funkce, která zaznamenává občerstvovací stanice při delších bězích. Tyto stanice jsou poté zohledněny v následné analýze.

Během aktivity dokážou Endura zobrazit až osm údajů na jednu obrazovku

Jste takový ten typ sportovce, který na obrazovce chce mít pouze základní údaje? Třeba tři? Ne, nejste? Tak to jsme stejní. Já jsem typ sportovce, který se vyžívá v číslech a i v tomto mi Enduro udělalo radost. Stejně jako Fenix 6X dokáže zobrazit až osm datových polí na jednu obrazovku.

Co se z monitoringu sportovní aktivity dozvím?

Endura nabízejí takový standardní balíček monitoringu sportovní aktivity s použitím algoritmů od Firstbeat, kteří jsou zkušenými pardály na poli zhodnocení výkonu.

Po vyhodnocení sportovní aktivity (v tomto případě běhu) se dozvíte vše o vašem tempu, rychlosti pohybu, čase, vzdálenosti, tepové frekvenci, poměru aerobního a anaerobního tréninku, kadenci kroků, zisku nadmořské výšky, spálených kaloriích, dechové frekvenci, ale třeba i okolní teplotě či (fajnšmejkrovské záležitosti) odhadu ztráty potu. Docela dost informací, co?

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Tyto všechny údaje pak hodinky používají ke zhodnocení vaší kondice, jestli váš trénink směřuje správným směrem, jaká je vaše hodnota VO2 Max, jaký potřebujete čas k úplné regeneraci a dokážou předpovídat vaše budoucí výsledky.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Jaký je záznam trasy?

Záznam trasy od Garminů si obecně dost dlouho pochvaluji a od vydání Garmin Forerunner 745 se záznam trasy posunul ještě o úroveň výše. Enduro si při záznamu trasy vedlo opravdu moc dobře, trasu krásně vyhlazovalo a moc mě nevyhazovalo ze silnice na pole. Tím myslím, že spousta přístrojů má záznam "zubatý" a často to vypadá, že neběžíte po silnici, ale po okolních polích. Enduro s dostatečným přístupem signálu GPS nemá mimo město žádný problém.

Ve městě pak vznikají menší problémy. Není to ale problémem pouze Garmin Enduro, ale obecně dostupnosti signálu ve městě, který je omezený prostupností vysokými budovami. Pak to vypadá jako byste běželi úplně mimo cestu, ale zase to není úplně hrozné. Viděl jsem i horší. :)

Jak přesný je záznam tepové frekvence?

Na 13kilometrovém běhu se Endura lišily pouze o jeden jediný tep oproti hrudnímu pásu. Hrudní pás přes elektrody snímá elektrickou aktivitu srdce a považuje se za nejpřesnější volně dostupné měření srdeční aktivity. Odchylka 1 tep? Skvělý výsledek.

Výhodou snímání tepu u Endura je to, že jsou lehké. Jak ocelová, tak ještě lehčí titanová. Já osobně jsem testoval titanovou verzi a nemůžu si ji vynachválit. Díky nižší váze hodinky nemají tendenci skákat na ruce, ale zároveň mám kus elegantního kovu a ne plastovou "hračku".

Pokud by vás zajímala naše videorecenze:

Endura pozbyly hudební přehrávač, ale zaplatíte s nimi

Ačkoliv se Endura dost dobře dají splést s Fenixy 6X a i cenovka je srovnatelná, tak pozbyly hudební přehrávač. Můžete stále ovládat hudbu puštěnou v telefonu, ale přímo z hodinek, bez přítomnosti telefonu, si žádnou muziku nepustíte.

Nicméně, můžete s hodinkami pohodlně zaplatit, protože mají NFC čip. Když chcete zaplatit, přiložíte jen zápěstí k terminálu a je hotovo. :)

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Summa summarum – jak hodnotím Endura?

Endura jsou hodinky speciálně zaměřené pro trailové běžce. Proto pozbyly některé chytřejší funkce, jako jsou topografické mapy, hudební přehrávač, ale zapracovali na nižší váze a opravdu neuvěřitelné výdrži baterie.

Jak hodnotí Garmin Enduro dlouholetý ultraběžec Matěj Urbaczka:

Garmin každý rok překvapí něčím velkým. Ať to jsou mapy, placení hodinkami nebo hudba přímo v hodinkách. Ani tento rok se nenechal zahanbit a utekl konkurenci o světelný rok daleko co se týče výdrže baterky, která je prostě neskutečná. K tomu všemu přidal ještě nový nylonový řemínek, kterým si na ruku nepřiděláváte hodinky, ale klenot, který již nechcete sundat z ruky. Hodinky jsou tělem Fenixy, ale duší nové a neskutečné Endura.

Samozřejmě to nejsou jen hodinky pro ultraběžce. Víceméně jsou to sportovní hodinky pro každého, kdo ocení setsakramentskou výdrž. Protože, co si budeme povídat, nabíjet hodinky sem tam je velice pohodlné. Zároveň opravdu potěší nové sportovní funkce, které tento model přináší. Za mě je největší přínos odhad hodnoty VO2 Max z trailové běhu a analýza spánku přímo v hodinkách.

SOUBOJ: Garmin Enduro vs. Garmin Enduro 2
20.9.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Enduro vs. Garmin Enduro 2

Klady:

obrovská výdrž baterie
nylonový řemínek
silikonový řemínek v balení navíc
analýza spánku v hodinkách
odhad hodnoty VO2 Max z trailové běhu (dá se vypnout)
nízká hmotnost

Zápory:

mohla být verze s mapami či hudebním přehrávačem (byť by byla za příplatek)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1140 dny, reagovat
Holt jiný level. Ta výdrž je opravdu úžasná, a že nemají mapy nebo přehrávač? Oboje patří k velikým žro... ;) odběratelům energie. To by pak přece jenom ty hodnoty výdrže nevypadaly tak hezky. Pro dálkové běžce budou ale i tak jedinečné. A i příznivci jiných sportů si přijdou na své. Zaujalo mne, že mají jako první zobrazení monitoringu spánku přímo v hodinkách. Bylo by možné k tomu doplnit nějaké další informace nebo fotky? V Garminech Fenix 6X Pro je přímo v hodinkách taky nějaké zobrazení monitoringu spánku. Konkrétně zobrazení celkové doby spánku, celkové doby jednotlivých fází, grafické zobrazení s průběžným zobrazením fází, celkové skóre a hodnocení. V telefonu je pak navíc jenom informace k dýchání a pohybu. Díky za krásný článek.
Dominik Hokpřed 1137 dny
Zdravím, Romane. Doplnil jsem do článku screenshoty, kde je analýza spánku z hodinek. :) Děkuji za pochvalu, vážím si toho.
Laurapřed 1066 dny, reagovat
Dominiku, projíždím tak všechny články o chytrých hodinkách pro muže a opravdu nevím z čeho vybrat a podle čeho se řídit. Co by jste u výběru prvních chytrých hodinek pro přítele doporučil pro někoho kdo se v tom nevyzná. Díky L.
Dominik Hokpřed 1065 dny
Zdravím, Lauro. Tato otázka je popravdě až moc obecná. Napiště mi alespoň nějaké základní požadavky, co byste od chytrých hodinek pro manžele chtěla. Hodila by se také informace, kolik do toho maximálně chcete investovat. Pak vám moc rád poradím a tyto informace mi k tomu dopomůžou. :)
Sabinapřed 1047 dny, reagovat
Koupila jsem je manželovi. Ten si nylonový řemínek také pochvaloval, ale až do chvíle, než zmokl a řemínek mu obarvil oblečení. Nylon barví - dejte na to pozor. Mi osobně jako ženě také nepřijde uplně hygienický. Jinak jsou hodinky skvělé a výdrž baterie je top. Děkuji za super článek, Dominiku. Zdraví Sabina Sojevová.
Martinpřed 997 dny
Řemínek barví? Jako potím se hodně a žádný problém jsem nezaznamenal? Ani při koupání a podobně.
Danpřed 1000 dny, reagovat
Zdravím je rozdíl ve vydrži baterie mezi ocelovou verzí Enduro (seda) -a titanovou (černá) Díky za info
Dominik Hokpřed 997 dny
Zdravím, Dane. Nene, není mezi nimi rozdíl. Jediným rozdílem je design a váha. :)
Peter Markopřed 992 dny, reagovat
Dá sa vymeniť luneta?
Dominik Hokpřed 989 dny
Zdravím, Garmin obvykle vymění celé pouzdro hodinek a ne pouze lunetu.
Honzapřed 941 dny, reagovat
Zdravím Vás,zobrazuji endura aktuální teplotu? A jak je to prosím s cyklistickými funkcemi? Děkuji za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 939 dny
Zdravím Honzo, pokud máte hodinky na ruce, tak aktuální venkovní teplotu bohužel nezobrazují. Jsou ovlivněné právě teplotou ruky. Je zapotřebí hodinky sundat nebo mít někde, kde se téměř ničeho nedotýkají anebo dokoupit externí čidlo. Co se týče cyklistických funkcí, tak jsou na tom úplně stejně jako Fenix 6. Čili tam nic nechybí. Pokud byste chtěl tyto funkce rozšířit, je zapotřebí koupit wattmetr.
Peter Markopřed 926 dny, reagovat
A kde by som sa dozvedel ceny ciferníkov ktoré sú platné do hodín garmin?
Matěj Urbaczkapřed 924 dny
Zdravím Petře, některé číselníky naleznete na obchodu Garmin Connect IQ zdarma, ale za některé je třeba zaplatit. Vždy je u číselníku napsáno, jestli je placený nebo zdarma anebo má třeba trial verzi, která pojede např. 30 dní než po vás budou chtít platbu za něj.
Peter Markopřed 924 dny, reagovat
Ale nieje tam napísaná cena ako napríklad u huawei
Pavelpřed 919 dny, reagovat
Dobrý den, na domovské obrazovce s digitálními číslicemi na snímcích nejsou zobrazeny sekundy. Je možné je tam zobrazit? Ovlivní zobrazení sekund výdrž baterie? Jaké jsou možnosti změny datových polí na domovské obrazovce od Garminu? Děkuji a rovněž děkuji za super články o hodinkách - na vašem serveru teď trávím mnoho času :-)
Matěj Urbaczkapřed 919 dny
Zdravím Pavle, záleží na jakém číselníku myslíte. Některé s digitály ukazují i vteřinovku, ale ten úplně první, základní, tam vteřiny nastavit bohužel nejde. Možností změn je nepřeberné množštví a lze si nastavit téměř jakoukoli hodnotu. Co se týče výdrže baterie, tak vteřinovka na ní má minimální vliv.:-)
Pavelpřed 919 dny, reagovat
Dobrý den, Matěji, děkuji za rychlou reakci :-) Myslel jsem, jestli je možné na základní - úvodní obrazovce modelu Garmin Enduro docílit zřetelného zobrazení digitálního času včetně sekund ve stylu, jak jej zobrazují např. hodinky Casio, tedy HH:MM:SS a k tomu datum (den zkratkou + den číslem a měsíc číslem). K tomu pak třeba další údaj, např. počet kroků, notifikace atd. Vím, že se dají stáhnou ciferníky se spoustou údajů, ale tam je to spíš na efekt a já mám problém s očima na blízko, takže spousta titěrných čísel je mi k ničemu. Vyhovoval by mi zřetelný font originál od Garminu, ale s těmi sekundami a případně pár dalšími údaji, které si vyberu. Díky.
Matěj Urbaczkapřed 919 dny
Zdravím ještě jednou, ano, i tato možnost je možná.:-) Můžete si v hodinkách dokonce vytvořit i čistě svůj vzhled, který bude přesně dle toho, co potřebujete :-)
Pavelpřed 913 dny, reagovat
Dobrý den, ještě mám dotaz ke snímání pohybových aktivit. Asi se to týká všech sporttesterů, ale já se zajímám o Endura, tak to píšu sem. Kromě sportů provozovaných na trasách se věnuji i kondičnímu posilování s vlastní vahou. Zajímalo by mě, jestli a jak hodinky poznají počet vykonaných opakování při např. shybech nebo klicích, kdy se zápěstí vlastně skoro nepohybuje a jen se (asi) mění tep? Nebo v tom případě existuje nějaký externí pohybový senzor? Děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 913 dny
Zdravím, na toto posilování existuje aktivita síla, která vám počítá opakování v sadě. Pokud by se Garminy spletly v počtu opakování, můžete mezi sadami ručně opravit počet.
Pavelpřed 913 dny, reagovat
Pokud je možné doplnit počet opakování ručně, tak je to aspoň jakási možnost evidence objemu posilovacího tréninku, díky za info. Dále se zeptám k solárnímu dobíjení: V novějším článku na téma Fénixu 7 píšete doslova, že Garmin Enduro má solární dobíjení na zcela jiné úrovni, než Fénix 6X. Co to znamená? Je zde použita jiná (lepší) technologie solárních článků? Plocha pro články je přece stejná, že? Děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 913 dny
Tím, že je v hodinkách podtaktovaný procesor, tak solar zvládne nabít více procent, než například právě Fenixy 6. Ale stále to není tak markantní a i když Endura mám jako hlavní hodinky, tak rozhodně ne kvůli solaru.:-)
Vojtapřed 913 dny, reagovat
Zdar chlapi. Chválím vaše recenze i podcasty, odvádíte dobrou práci. Zvažuji mezi Garmin F6X Pro/Forerunner 945 Pro, nebo novými Endury.Topografické mapy se můžou sem tam hodit. Výdrž F6X Pro v GPS je pro mě dostačující,i když něco zase váží. Forerunner 945 Pro jsou zase lehké, ale jen 1,2 palců displej. Zaměřuju se převážně na dlouhé trailového běhy, takže jsou pro mě nejdůležitější běžecké funkce a spolehlivost v měření.K mé otázce. Dává smysl z hlediska běžeckých funkcí a testů si pořídit starší (levnější modely), nebo si už raději připlatit za Endura u kterých nesmrtelnou výdrž baterie 100% nedocením? Dostaly v aktualizaci Fenix 6x Pro a Forerunner 945 Pro všechny nové funkce Endur? Jako např. VO2max z trailového běhu, Ultra Run Rest Timer, Climb pro atd? Díky
Matěj Urbaczkapřed 912 dny
Zdravím, vezmu to od konce a odpovím na poslední otázku. Ano, veškeré funkce Endur byly přidány i do Fenix 6 anebo Forerunner 945. Pokud chcete nejpřesnější výsledky, tak doporučuji FR945, protože dosahuje větší přesnosti díky plastovým materiálům, ale zase je samozřejmě poškrábatelnější. Určitě doporučuji ochrannou fólii nebo silikonový kryt hodinek.:-)
Honzapřed 912 dny, reagovat
Zdravím Vás, mohu se zeptat jestli endura ukáží jak denní tak celkové (za rok) najete kilometry na kole, díky Honza
Matěj Urbaczkapřed 911 dny
Zdravím Honzo, hodinky dokáží ukázat denní, týdenní a mesíční nájezd kilometrů. Pro roční nájezd je třeba otevřít aplikaci Garmin Connect. Domnívám se ale, že na roční souhrn bude určitě widget ke stažení na Garmin Connect IQ.
Danpřed 891 dny, reagovat
Zdravim chlapci, diky za skvele informacie. Chcel vy som sa spytat na vase obvody zapasti a velkost odporucanu pre Endura. Napr. 17,5 cm je uz OK? Dik, vsetko dobre prajem.
Matěj Urbaczkapřed 891 dny
Zdravím, Dane, můj obvod zápěstí je okolo 16 cm a pro Endura je obvod v pořádku. Kolega Dominik má 17 - 17,5 a také si při testování neštěžoval.:-)
Romanpřed 618 dny, reagovat
Dobrý den, jdou endura doplnit o potapěcí funkce jako mají třeba descent? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 618 dny
Zdravím, Romane, odpověď zní bohužel ne. Endura jsou tvořeny na běh a ne na potápění, které by rozhodně nepřežily.
Pavelpřed 492 dny, reagovat
Dobrý den, lze u hodinek Enduro při sportování nastavit výchozí bod .Kdyby se stalo ze člověk zabloudí aby našel cestu zpět .Jestli ano poprosil bych vás o návod . Moc vám děkuji
Dominik Hokpřed 491 dny
Zdravím, Pavle. Při zahájení jakékoliv venkovní aktivity, když dlouze podržíte levé prostřední tlačítko, tak se vám otevře menu. V menu poté přejdete na "Navigace" a tam máte možnost "Zpět na start". Hodinky vás pak odnavigují do výchozí pozice vaší aktivity. :)
Peterpřed 483 dny, reagovat
A čo ta funkcia že zadám koľko km chcem bežať a nájde my trasu to enduro nemá?
Matěj Urbaczkapřed 479 dny
Zdravím, Petere, jelikož tyto hodinky nemají mapu, tak tahle funkce tam bohužel chybí.