» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Epix 2 vs. Garmin Fenix 7

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 4.4.2022 | 4 MIN | 1x komentář

AMOLED či transflektivní LCD, to je oč tu běží. Otázka, která zní jednoduše, ale stejně při výběru může dost zavařit mozkové závity. Pojďme si tedy srovnat Fenix 7 a Epix 2.

Co má Fenix 7 a Epix společného?

Vlastně docela dost. Software je postavený na stejných základech. Tudíž oba modely mají bezkontaktní placení, mapy, hudební přehrávač, stejné sportovní funkce a profily, GPS chipset, snímač tepovky... Prostě všechno důležité je naprosto totožné.

Pokud byste chtěli vědět, jaké funkce má Epix, doporučuji přečíst recenzi Fenixu 7. Tam se vše důležité dozvíte.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

V čem vyniká Sapphire?

Fenix 7 i Epix se nabízí ve dvou verzích, přičemž ta vybavenější je Sapphire. Nabízí navíc:

  • předinstalované mapy Evropy (ostatní verze si je musí stáhnout)
  • dvojnásobné úložiště 32 GB
  • multifrekvenční příjem GPS (lepší záznam)
  • titanové pouzdro a dýnko

Jaký je hlavní rozdíl mezi Epixem a Fenixem 7?

Pokud se na to podíváme co nejpovrchněji, rozdíl je zcela jasný. Podívejte se na displej Epixu.

A teď se podívejte na displej Fenixu 7.

Zatímco AMOLED displej Epixu září jako vánoční stromeček v dětských očích (65 000 barev), transflektivní LCD displej Fenixu září asi jako strom v lese (64 barev). A ano, ten zrovna nezáří.

Podobně dostává Fenix 7 na zadek i v počtu pixelů. Zatímco Epix má rozlišení 416 x 416 pixelů, tak prostřední velikost Fenixu 7 (se stejnou velikostí displeje) má 260 x 260 px.Vychází to pak, že Epix má jemnost displeje 326 ppi a Fenix 7 zase 200 ppi. Což je velký rozdíl.

Než ale začnete na displej Fenixu 7 házet špínu, pojďme se podívat na praktické rozdíly mezi jednotlivými displeji.

Transflektivní LCD displej je sice mdlý a není tak sytě barevný, ale nikdy nezhasíná (nemusíte jej aktivovat tlačítkem nebo gestem) a čím více světla na něj svítí, tím jasněji displej září. Tudíž, když jste v létě pod přímým sluncem, nikdy se vám nestane, že by displej zčernal a vy nic neviděli. Jako se to stává třeba na telefonu.

Oproti tomu AMOLED displej je přesně ten, který máte i na telefonu. Má tisíce až milióny barev, vypadá to moc hezky. Prostě symfonie. Ale protože tento displej neustále aktivně září a to žere baterku, musí zhasínat. A vy jej musíte aktivovat poklepáním, stistknutím tlačítka nebo gestem. Moc si nerozumí s přímým sluncem a tak musí přímé světlo kompenzovat silným zářením. Ale to žere baterku a někdy to prostě není dost a vy musíte mžourat. Ale abych řekl pravdu, u Epixu se mi to zatím nestalo.

Není nutné, aby AMOLED displej zhasínal. Hodinky na to mají speciální funkci Always-On, kdy displej nezhasíná. Spotřeba baterie se ale rapidně zvyšuje a můžete se dostat třeba i na poloviční výdrž.

Co musíme vzít určitě v potaz, je životnost AMOLED displeje. Jelikož pixely stále aktivně září, stává se, že se pixely vypálí. Na displeji pak vznikají takové šmouhy. Pokud máte doma starší televizi s AMOLED technologií, možná jste se s tím setkali.

Jestli se tak bude dít i u Epixu, to bohužel zatím nikdo neví. To ukáže zub času.

Zobrazení

Samozřejmě, že různé technologie nabízí i rozdíly ve vyobrazení. Asi se všichni shodnou na tom, že Epix zobrazuje lépe mapu.

Malým rozdílem je, že Epix dokáže během sportovní aktivity zobrazit až osm datových polí, zatímco Fenix 7 pouze šest.

A další otázkou je vývoj budoucích aplikací. Oba modely sice podporují stejnou verzi Connect IQ, ale Epix nabízí více prostoru pro trochu kreativity. Pravděpodobně tedy budou vznikat vizuálně bohaté aplikace, které budou přístupné pouze pro Epix. Možná už takové nějaké jsou.

Výdrž baterie

Displeje jsme si prošli, jak je to tedy s tou baterkou? Čísla v závorkách u Fenixu znamenají prodlouženou výdrž při solárním dobíjení, naopak u Epixu zkrácenou výdrž při trvale zapnutém displeji (Always-On).

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X Garmin Epix
V režimu smartwatche
11 dní (14 dní)
18 dní (22 dní)
28 dní (37 dní)
16 dní (6 dní)
Úsporný režim
38 dní (87 dní)
57 dní (173 dní)
90 dní (1+ rok)
21 dní
Příjem signálu GPS
37 hod. (46 hod)
57 hod. (73 hod.)
89 hod. (122 hod.)
42 hod. (30 hod.)
Příjem všech satelitů
26 hod. (30 hod.)
40 hod. (48 hod.)
63 hod. (77 hod.)
32 hod. (24 hod.)
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
15 hod. (16 hod.)
23 hod. (26 hod.)
36 hod. (41 hod.)
20 hod. (15 hod.)
Příjem všech satelitů + hudba
7 hod.
10 hod.
16 hod.
10 hod. (9 hod.)
GPS (režim max. úspory)
90 hod. (162 hod.)
136 hod. (289 hod.)
213 hod. (578 hod.)
14 dní

Jak vidíte, tak s Fenixem 7X se Epix vůbec nemůže rovnat, oproti tomu s prostřední velikostí Fenixu 7 už by to šlo. Rozdíly při aktivní GPS jsou v rámci několika hodin, což je něco překvapujícího, protože se Garminu povedlo vytvořit model s AMOLED displejem, který téměř dorovnává ty s transflektivním LCD.

Pokud tedy chcete model s pěkným displejem a zároveň pořádnou výdrží baterie, vůbec bych se Epixu nebál. Já osobně bych se ale bál běžného režimu chytrých hodinek. Nemám totiž rád, když displej zhasíná, takže bych si nastavil Always-On, čímž se dostanu na 6 dní. Ale jsem docela náročný uživatel (dost běhám), takže se pak dostanu na třeba 3–4 dny.

Solární dobíjení

Jeden z větších rozdílů je, že Fenix 7 má i verze se solárním dobíjením, zatímco Epix nic takového nemá.

Ale nalijme si čístého solárního vína. Musíte mít opravdu dobré světelné podmínky, aby se hodinky dobíjely. Což se většinu roku nestane. Ale... Abych řekl pravdu, účinnost solárního dobíjení je mnohem lepší než třeba u Fenixu 6.

[[M2450]]

Shrnutí

Já osobně jsem sáhl po Fenixu 7X. Lákala mě výdrž baterie a LED svítilna, kterou používám na denní bázi. Zároveň mám rád velké hodinky, takže volba byla jasná.

Ale pokud jste člověk, který ocení opravdu moc pěkný displej, ale chce všechny parametry pořádného sporttesteru, Garmin z toho krásně vybruslil modelem Epix. Konečně je tady totiž model, který je pořádně natřískaný funkcemi a má displej, který působí jako z tohoto století.

A do jakého modelu byste šli vy?

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 745 dny, reagovat
Jednoznačně Fenix. Od hodinek tohoto zaměření určitě neočekávám nějaký vizuální požitek při pohledu na displej, ale naopak praktičnost. Rozhodně upřednostním výdrž baterie a viditelnost venku (na přímém slunci) než líbivé a syté barvy. Konec konců, displej u takových hodinek slouží k tomu, aby zobrazoval přehledně a zřetelně všechny potřebné informace. AMOLED displeje nechť slouží pro konzumaci multimediálního obsahu, hraní her apod.

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další