» Blog » Garmin

Garmin Fenix 7 – Průvodce výběrem

Tagy: Průvodce výběrem | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 8.8.2022 | 3 MIN | 12x komentář

Fenix 7 je jeden model, ale má 22 různých variant. V tom aby se čert vyznal, co? Tento článek vám v orientaci určitě pomůže.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?


1) Vyberte si velikost (a výdrž baterie)

Fenix 7S (42 mm) je nejmenší z této trojice a nejčastěji po něm sáhnou ženy. Proto se také nabízí v těch nejzajímavějších barevných kombinacích.

Taktéž po něm často sáhnou muži s útlým zápěstím nebo třeba sportovci, kteří chtějí ušetřit váhu. Menší pouzdro, menší váha.

Fenix 7 (47 mm) se považuje za unisexovou velikost, ale tento průměr bych už spíše viděl na pánském zápěstí.

12 290 Kč (doručíme do 6.5.)

Fenix 7X (51 mm) je opravdový macek a hlavně je to absolutní best-seller, po kterém sahají (téměř) jen muži. Důvod je jednoduchý. Větší pouzdro, větší displej. A hlavně... Tento model má jako jediný zabudovaný LED svítilnu, kterou já osobně používám každý den.

A hlavně se do tohoto pouzdra vejde největší baterie. Což mě přivádí...

Každá velikost se liší velikostí řemínku, displeje a také tím, jak dlouho vydrží baterie.


průměr velikost displeje
velikost řemínku
výdrž baterie (běžný režim)
výdrž baterie (GPS)
Fenix 7S
42 mm
1,2"
20 mm
11 dní (*14 dní)
37 hod. (*46 hod.)
Fenix 7
47 mm
1,3"
22 mm
18 dní (*22 dní)
57 hod. (*73 hod.)
Fenix 7X
51 mm
1,4"
26 mm
28 dní (*37 dní)
89 hod. (*122 hod.)

Údaje s hvězdičkou jsou v případě verze Solar, která při dobrém přístupu světla dokáže prodloužit výdrž baterie.

Ale mezi námi. Všechny varianty mají opravdu hodně dobrou výdrž baterie, proto hodinky vybírejte hlavně podle toho, aby vám seděly na ruce a vy se cítili dobře.

2) Vyberte si materiál skla

Napíšu to hned na začátek. Kromě materiálu skla vybíráte také funkce, protože verze se safírovým sklem má navíc některé funkce, které základní verze nemá. O tom až níže.

Fenix 7 se vyrábí se dvěma typy skel – minerálním a safírovým. Obecně se za lepší sklo považuje safírové, protože je téměř nepoškrábatelné. Tudíž nemusíte mít strach o nechtěné škrábance a nemusíte nalepovat ochranné sklíčko.

Ale pozor, toto sklo je odolné proti škrábancům, ale ne tak odolné proti nárazu jako právě sklo Gorilla Glass, které sice není tak "škrábancuvzdorné", ale co se týče možného nárazu, je větší šance, že to vydrží právě Gorilla.

Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?
2.12.2018 - Martin Koňařík
Jaké sklíčko je pro hodinky nejlepší?

Pokud víte, že hodinky budete často vystavovat možným nárazům (například sjezdaři na kole), sáhněte radši po Gorille a nalepte sklíčko.

Jinak bych každému doporučil spíše safír, protože verze s tímto sklem má dvakrát větší úložiště (32 GB) a multifrekvenční příjem GPS, díky čemuž jsou tyto hodinky při záznamu trasy přesnější.

Větší úložiště se zase hodí k tomu, že si do hodinek můžete stáhnout více map.


28.3.2022 -
Jak do hodinek Garmin nahrát topografické mapy?

3) Vyberte si, jestli chcete solární dobíjení

Pokud jste se v předchozím kroku rozhodli, že určitě chcete safírové sklo, tento krok je pro vás jednoduchý. Modely se safírovým sklem mají vždy solární dobíjení.

U verze s Gorilla Glass se můžete rozhodnout, jestli si chcete za solární dobíjení zaplatit nebo ne.

Díky efektivnímu solárnímu dobíjení můžete výdrž baterie v běžném režimu prodloužit o několik dní a při příjmu GPS o několik hodin. Není to tak, že by hodinky fungovaly čistě na sluneční energii.

Abyste výdrž baterie prodloužili, musíte hodinky vystavovat intenzitě světla 50 000 luxů. Já jsem v červenci na denním průměru 34 900 luxů s tím, že během týdne jsem hlavně v kanceláři a o víkendu na horách, takže jsem o víkendu schopný se dostat až na 120 000 luxů. Pokud jste venku častěji než já, můžete opravdu efektivně dobíjet.

4) Užívejte si svoje nové Fenixy 7

Tento krok už je čistě na vás. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

LivingLegendpřed 626 dny, reagovat
Ahoj, pěkné srovnání, zrovna se v nich snažím zorientovat. Škoda že není na konci tabulka odlišnotí funkcí v jednotlivých verzí. Liší se nějak sw výbavou jedotlivé verze, nebo to jsou rozdíly v hw?
Matěj Urbaczkapřed 625 dny
Zdravím Legendo, jsou tam rozdíly jen v HW (multi-band a úložiště pro mapy). Jediný SW rozdíl je ten, že hodinky se safírovou verzí mají mapy přednahrané a do verze s Gorilla Glass sklíčkem si je musíte stáhnout.
TomGpřed 625 dny, reagovat
Díky za srovnání. Já přešel z Epixu na Fenix 7x Sapphire Solar s tím koženým páskem (edice co má tu krásnou krabičku) a jsem spokojen. Nicméně ten displej u Epixu se hůř opouští, nicméně výdrž baterie a svítilna plus ta verze s koženým řemínkem je super. Jen prý nemá DCL upravu. Má někdo zkušenost jak moc více se bez té úpravy hodinky poskrabou?
Robertpřed 624 dny, reagovat
Prosím o pomoc, pořád a pořád dokola musím zadávat pin u Garmin pay na fenix 7. Už jsem dal odebrat zařízení v aplikaci Garmin a znovu spárovat a jak zadám pin v peněžence tak napíše přiložte kartu, to je dobrý ale za 5 min už to chce zase pin a takhle pořád dokola. Nechci v krámě pořád zadávat pin třeba 4x za půl hodiny. Na fenix 6 to chtělo jednou za den. Nemá Garmin chybu a vyřeší to aktualizace? Tep na zápěstí mám pořád zapnutý a funguje dobře. Co když dám totální reset hodinek nepřijdu o mapy Czech v4? Mám hodinky týden vše super ale tohle mě vadí, jinak už neplatím než hodinkami. Prosím o radu. Děkuji Robert
Matěj Urbaczkapřed 624 dny
Zdravím Roberte, pokud uděláte reset do základního nastavení, o mapy nepřijdete.:-) Co se týče Vašeho problému. Nemáte náhodou na hodinkách kovový náramek anebo kožený řemínek, který by tak dobře nedoléhal na ruku?
ROBERTpřed 624 dny, reagovat
Řemínek mám oranžový silikon a dotažení jako na 6tkách kde to fungovalo. Mám to tedy dát do továrního nastavení nebo vás ještě napadá něco jiného? Děkuji Robert
Matěj Urbaczkapřed 624 dny
Ještě před resetem bych zkusil odebrat a přidat znova kartu.
Pytlákpřed 624 dny, reagovat
Máte tam chybku, Fenix 7S nemá 18mm řemínek, ale 20mm.
Matěj Urbaczkapřed 623 dny
Zdravím Pytláku, moc děkujeme za upozornění. Opraveno.:-)
Robertpřed 623 dny, reagovat
Tak jsem včera provedl reset fenix 7 zrušil spárování v Bluetooth a znova vše nainstaloval. A znovu vše upravil celé nastavení hodinek. Výsledek, zadám pin můžu zaplatit ale třeba za hodinu někdy po 5min když dám peněženku tak to chce znovu pin. Hodinky utažené tak už nevím a doufám v aktualizaci že to změní. Jinak fenix 7 super gps, ovládání map přes dotykový displej paráda jsem nadšený až na tu pihu na krase: Garmin pay! Děkuji za pomoc a budu doufat že se to opraví aktualizací. Děkuji Robert
Daniel Kaňkapřed 536 dny, reagovat
Dobrý den, Rozdíl mezi velikostmi a jejich odpovídajícím značením je mi jasný. Jaký je ale rozdíl mezi verzí PRO a verzí “bez PRO”? Děkuji Vám
Matěj Urbaczkapřed 535 dny
Zdravím, Danieli, rozdíly nejsou žádné. Označení "PRO" bylo podstatné u modelu Fenix 6. Teď, u modelu Fenix 7, jsou už všechny modely "PRO"

Hodinky zmíněné v článku

12 290 Kč (doručíme do 6.5.)
Zobrazit další