» Blog » Garmin

Garmin Fenix 8 – Co bychom chtěli vidět u této kultovní řady?

Tagy: Představení | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 19.4.2023 | 5 MIN | 14x komentář

Garmin Fenix 7 je aktuálně na trhu něco přes rok. Spousty médií už ale fantazírují o novém modelu, a tak jsem se rozhodl pustit si mysl na špacír také. Co by ještě mohly umět nové hodinky?

Tento vzácný opeřenec je tu s námi už docela dlouho a myslím, že jeho působení bude ještě nějakou dobu trvat. Jen těžko uvěřit, jakou cestu hodinky urazily od roku 2012, kdy vyšla první generace. Přehledně:

  • Fenix – 10. července 2012
  • Fenix 2 – 20. února 2014
  • Fenix 3 – 5. ledna 2015
  • Fenix 3 HR – 5. ledna 2016
  • Fenix Chronos – 25. srpna 2016
  • Fenix 5 – 4. ledna 2017
  • Fenix 5 Plus – 18. června 2018
  • Fenix 6 – 29. srpna 2019
  • Fenix 7 – 18. ledna 2022

Pokud nepočítáme model Fenix 5 Plus, od třetí generace se hodinky vydávájí jen v lednu anebo srpnu. A jelikož byly poslední vydány v lednu, další model by tedy Garmin mohl představit tento rok v srpnu.

Troška historie – První generace Fenixů. Fotka vypůjčena od DCRainmaker

Troška historie – První generace Fenixů. Fotka vypůjčena od DCRainmaker

A co by nás mohlo čekat? Na to se teď podíváme.

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Ústup od outdooru? Nemyslím si

Spousty lidí si stěžuje, že hodinky jsou moc vysoké a tak nějak outdoorové. Je zapotřebí si ale uvědomit, že hodinky jsou tvořený pro outdoor a proto k nim ostré hrany a celkové outdoorové rysy patří. Počítám, že vzhled, kdy šrouby jsou v nožkách a ne v lunetě, stále zůstane a řemínky doplní jeden model s nylonem.

Ten byl vždycky spojen s modelem Enduro, ale jelikož jejich druhá řada, krom zmiňovaného nylonu, supluje Sedmičky, nemyslím, že by model pokračoval dále.

Nylonový řemínek na Garmin Enduro 2

Nylonový řemínek na Garmin Enduro 2

Asi největší změnou by mohlo být celotitanové pouzdro, ale tuhle libůstku si asi Garmin nechá pro high-endový model Marq. Ačkoliv celotitanové hodinky představil už i Amazfit u modelu Falcon. Takže se rád nechám překvapit.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

AMOLED na kultovce i ve velikosti X?

Tak jako jsme si mysleli, že Forerunner nebude nikdy s AMOLEDem, tak se "obávám", že tato změna se podepíše i na Fenix. Mé obavy jsou rozporuplné, protože na Forerunnerech 265 a 965 se změna celkem povedla, ale ještě to není úplně ono ze strany výdrže na GPS.

AMOLEDí displej u Forerunner 265

AMOLEDí displej u Forerunner 265

AMOLED jsme už viděli u hodinek Epix 2, což jsou takové převlečené Fenixy. Tato varianta má 47 milimetrů a tak se dá očekávat, že Garmin bude chtít nabídnout něco s AMOLEDem i pro variantu S a X. Bude tam solární napájení a svítilna? Kdo ví, ale bylo by to něco super!

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965
17.3.2023 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965

Dá se ještě více vytáhnout sportovní funkce?

Sportovních a běžeckých funkcí je v hodinkách od Garminu opravdu hodně. Watty, stamina, mapy a s ní spojená navigace... A to jsme jen na začátku. U nových Forerunnerů jsme viděli pokročilé běžecké metriky ze zápěstí čili vertikální oscilaci, vertikální poměr a dobu kontaktu se zemí. Čekám, že se tedy tyto vychytávky objeví i v novém modelu Fenix.

Přesné watty se hodí třeba na hlídání tempa při maratonu

Přesné watty se hodí třeba na hlídání tempa při maratonu

Kdybych se měl pozastavit u navigace, možná by mohlo přijít vylepšení v podobě hlasových pokynů při připojených sluchátkách k hodinkách, ale nevím, jestli bych nechtěl moc. Přání mnoha lidí je určitě přidání aktivity in-line bruslí a koloběžky, a tak jim přeji, ať se jim přání splní.

Co se sportovních funkcí a metrik týče, klidně můžete své tipy psát do komentářů, protože mě osobně už žádná funkce asi nechybí.

Líbilo by se mi, kdyby funcke GAP byla přesnější. Dále bych zde viděl možné připojení pro měření cukru v krvi a to s možným již existujícím měřícím přístrojem anebo novým vyvinutým přístrojem. Senzor teploty by bylo vhodně umístit pod sklíčko a ne blízko u ruky, kde vznikají odchylky. A Pro Tactix nedávat zelené světlo, ale červené, které je více použitelné, píše Rosťa Bajtek – ultramaratonec a technický maniak.

Chytré a fitness funkce – Tlak, cukr, volání?

U sportovních funkcí je Garmin o krok před konkurencí. U těch chytrých to ale taková sláva zase není. Základ jako notifikace, budíky a tak podobně zvládají hodinky výborně. Rozšířeným základem je rozhodně hudební přehrávač s možností streamovacích služeb, což nabízí už méně značek a také platba kartou. Tohle je ale v hodinkách už nějakou chvíli a lidé chtějí více. Zvláště od kultovní řady Fenix.

Hudba se objevila poprvé u hodinek Fenix 5 Plus i s jednou streamovací službou – Deezer

Hudba se objevila poprvé u hodinek Fenix 5 Plus i s jednou streamovací službou – Deezer

U chytrých funkcí je to jasné. Volání v přítomnosti telefonu anebo celoplošně podporovaný LTE tarif, který by z hodinek udělal samostatnou jednotku. Vím, že to není úplně na straně Garminu v některých záležitostech, ale proč nezatahat za nitky...

Garmin Forerunner 945 LTE představení – 15 novinek, které přináší
2.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 945 LTE představení – 15 novinek, které přináší

Druhou stranou je otevřený prostor pro mikrofon a otázka voděodolnosti a nárazuvzdornosti. Apple toto zvládnul vyřešit u své modelové řady Ultra, a tak si myslím, že i Garmin by mohl posunout tyto hodinky blíže k 21. století a roku 2023, kdy chtějí lidi všechno v jednom balení.

U těch fitness funkcí by bylo super, kdyby Garmin konečně mohl monitorovat šlofíky a spánek v jiném časovém období než v noci. Umí to i o hodně levnější hodinky, tak proč by nemohly tyto střely.

Už víme, že Garmin algoritmy i technologie na EKG má, takže v řadě Fenix 8 ho očekávám. Další zvučnou funcí je určitě měření tlaku pomocí hodinek. Na trhu máme hodinky od Samsungu a Huawei, které toto umí. Obě zařízení jsou ale tak trošku limitovány. Samsung svou výdrží baterie a Huawei zase zaměřením čiště jen na zdravotní funkce. Bude Garmin další značkou, která tlak představí?

Díky tomuto ocelovému kroužku umí Venu 2 Plus EKG

Díky tomuto ocelovému kroužku umí Venu 2 Plus měřit EKG

Měření cukru v krvi se zdá jako čistě fitness funkce pro diabetiky, ale ono tomu tak není. Spousta sportovců už nosí měřič cukru, aby si mohli hlídat správnou úroveň a podle potřeby doplňovat. Kdyby to Garmin zpřístupnil, myslím, že by si zajistil další klientelu a přízeň mnoha lidí.

Apple má již patent na měření ve svých rukou, tak kdo bude první?

Apple má již patent na měření ve svých rukou, tak kdo bude první?

Shrnutí – Má cenu chrlit modely každý rok?

V dnešním ultrazrychleném světě se vše děje mnohonásobně rychleji. A to se děje i ve světě chytrých hodinek. Značky se předhání v patentech a v tom, kdo přijde s lepším a nabitějším modelem. Někdy je to upgrade ze slušnosti, ale někdy to opravdu stojí za to. A Garmin rozhodně není značka, co by někdy něco úplně uspěchala a vydala "polomodel". A jednoznačně ne v řadě Fenix.

Upřímně se moc těším, co přinese model Fenix 8 a věřím, že zklamaný opět nebudu.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

LivigLegendpřed 372 dny, reagovat
Krom amoledu a volani, vsechno dobry... prexi jen je to sportester s funkci chytrych hodinek, a gsrmin vesmes fenixy s amoledem ma, jen se nejmenuji fenix. Ale nejvetsi pecku jste minuly, a tou je podle mne bezdratove nabijeni.
Aldapřed 371 dny, reagovat
Nedávno probehla zpráva o tom, že Garmin chystá něco na září, stálo by to za prověření ???? https://fcc.report/company/Garmin-I-N-T-Inc
Pytlákpřed 364 dny
O spekulacích netřeba diskutovat :-)
Petrpřed 371 dny, reagovat
Tak hlavně, aby už přidali to inline bruslení.
Tonypřed 370 dny, reagovat
Tak vertikální oscilaci, vertikální poměr a dobu kontaktu se zemí už Fénix 7 umí. Byla součástí některého z posledních updatů, i když možná zatím jen v Beta programu.
Lukášpřed 370 dny, reagovat
Nemusí přidávat nic na funkcích, ale ať sakra konečně představí ideálně bezdrátové nabíjení. Strkat kabel do konektoru je přežitek. I levnější hodinky mají lepší mechanismus. Mám 6X Pro solar a dokud se toto nezmění další Fénixe nekoupím.
Dominik Hokpřed 370 dny
Zdravím, Lukáši. Klasický kabel je ale mnohem praktičtější, pokud někdo dobíjí za pohybu. Je ale pravda, že Fenixy už mají tak dlouhou výdrž, že šance dobíjení za pohybu je mizivá.
Milanpřed 366 dny, reagovat
Jediné co mi chybí na Fénix hodinkách je SOS jak mají iPhony, bez potřeby telefonu.
Tomášpřed 364 dny, reagovat
Zdravím, mám možnost koupit zánovní Fenix 5 pro plus za 6k. Když jsem se díval na rozdíly mezi fenix 5 a 6, tak tam nebylo nic drastického a zdá se mi to za 6 tisíc jako dobrý kup. Co si o tom myslíte vy? Bylo na fenix 5 něco vyloženě špatně a je na nich stále podpora od garmin?
Matěj Urbaczkapřed 363 dny
Zdravím, Tomáši, rozdíly, co se týče Pětek Plus a Šestek opravdu jsou. Od tepovky, po GPS přijímač, úplně jiné vnitřní prostředí a jinak zpracované mapy. Ale pro nějaký start jsou hodinky dostačující a neměl by s nimi být problém. Pokud budete potřebovat později lepší funkce, tak jednoduše upgradujete. Model už jinak podporovaný ze stran aktualizací Garminem není.
Marekpřed 358 dny
Ahoj, obyč pětky tedy Fenix 5, bez plus a Xka bych za ty peníze nekoupil. Podívej se na internet (bazos, marketplace), za kolik se prodávají. Jinak pokud si to člověk chce vyzkoušet (na sport), jsou pětky v pohodě. Na netu je spousta recenzí na každý model. Nicméně jsou ty recenze většinou ze začátku prodeje hodinek a pak do nich přišlo ještě spoustu updatů a vylepšních.
Rockypřed 358 dny, reagovat
Ideální Fenix 8 by měly mít větší displej s vyšším rozlišením, jako mají 965, ale určitě transflektivním. Letmé náhledy na ciferník jsou k nezaplacení. Určitě bych přidal možnost volání, protože hodinky mám na ruce celý den a není nic horšího, než když čekáte důležitý hovor, který potřebujete okamžitě zvednout, ale máte třeba hodně špinavé ruce, nebo se zrovna přemisťujete na kole. To jsou vteřiny vyvažované zlatem. Navíc je velký rozdíl, jestli mě ráno vzbudí Venu 2 Plus, nebo se o to jenom pokoušejí 955, protože ty mě fakt nevzbudí. A pokud mám ruce pod peřinou, tak už vůbec ne! Velice bych uvítal možnost diktování hlasových poznámek. Občas mě něco napdne a potřebuji si to hned zaznamenat, ať už je to při práci, nebo při vyjížďce na kole. Tohle by byla veliká pomoc. No a kdyby uměly i zdřímnutí, jak už je zmíněno výše, bylo by to úplně super. 955 by šly hned manželce, i když je mám krátce ;-)
Radekpřed 354 dny, reagovat
Několik měsíců jsem svou manželku mučil neustálým debatováním o různých chytrých hodinkách, přecházel jsem z Samsung Galaxy 4 Classic. Nejdřív že si koupím 965, pak iWatch. Ne, radši 265. Nakonec jsem se rozhodl pro Fenix 7. A to právě kvůli displeji, i když jsem byl původně pevně rozhodnut pro Amoled. Má své jasné plusy. Takže za mě, prosím prosím zůstat u transreflexního displeje, zachovat bytelné zpracování, přidat eSim, aby bezpečnostní funkce a vše ostatní mohlo fungovat bez mobilu a nějaké EKG, to je podle mě zbytečnost, jen aby hodinky měly o funkci víc. Samsung je měly, spolu s měřičem tlaku a můžu říct, že je to nepřesná funkce, kterou člověk využije pouze jednou, ze zvědavosti.
Rostislavpřed 36 dny, reagovat
Já bych bral podporu šnorchlování ????

Hodinky zmíněné v článku