» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 165 recenze – Konečně něco, co nezatíží sportovcovu peněženku

Tagy: Recenze | Garmin | Dámské | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 18.4.2024 | 8 MIN | 15x komentář

Garmin Forerunner 165 je přesně to, co si trh žádal. Co se týče sportesterů, které většinou svou cenovkou přesahují deset tisíc, ne-li dvacet tisíc korun, Garmin trhá rekordy. Ne každý uživatel chce nebo snad má na to, zaplatit takovou částku za tréninkové zařízení. A přesně pro takové je tu Forerunner 165, který dokonce ani nepotkal tolik kompromisů, jako bych čekal.

Nejvíce mě na Forerunneru 165 překvapilo, že:

  • má překvapivě nízkou cenovku
  • dokáže navigovat po slepé mapě v rámci vámi vytvořené trasy
  • vydrží bez nabití až 11 dní
  • dokáže bezkontaktně zaplatit a ve verzi Music i přehrát hudbu
  • zvládá měřit běžecký výkon a další pokročilejší běžecké metriky
  • vypadá vážně dobře

Chytré hodinky, jejichž design táhne řemínek

Na sportovních chytrých hodinkách toho vlastně není až tolik co vymyslet. Na těch outdoorových se dají využít šrouby, kovové lunety atd., ale na běžeckém plastovém modelu je docela kumšt něco vymyslet. Možná proto je jedinou cestou ozvláštnit řemínek a vytvořit zajímavé barevné kombinace, což se u Forerunneru 165 povedlo.

Ačkoliv se jedná spíše o dámskou variantu (samozřejmě nechci generalizovat), za mě se nejvíce povedla červeno-růžová varianta.

Když pominu klasiky v černé či bílé barvě, hodně zajímavá je i tyrkysová varianta.

Je fajn, že Garmin k unisexovému průměru 43 mm doladil i stejně sexové barevné varianty. Fandím i dvojitému členění řemínku, které hodinkám celkově dodává šmrnc. Díky převažujícímu použití plastu hodinky váží 39 gramů. Jedinou kovovou částí hodinek je spona, což oceňuji, protože vzhledem ke svému náporu není plastová spona ideální a po pár měsících může podlehnout námaze. Pokud jste šikovní, může podlehnout víceméně hned.

Když jsem zvážil samotné pouzdro hodinek, dělá to 24 gramů, takže při nahrazení silikonu nylonovým řemínkem byste se mohli dostat na nějakých 28 gramů. Pro běžce je taková (vlastně skoro žádná) váha krása.

Ohledně designu vlastně není moc co psát, protože stejně jako u všech Forerunnerů je design poměrně minimalistický. Na druhou stranu chválím práci s plastovými částmi, protože hodinky nevypadají nijak extra plastově, ale působí solidním dojmem.

Z technických záležitostí bych ještě vypíchl 50M voděodolnost, díky které můžete s hodinkami i plavat. Co se týče sklíčka, to je Corning Gorilla Glass, takže doporučuji nalepit ochranou fólii / sklo, jelikož luneta nijak výrazně sklo nechrání.

Na nových Forerunnerech mě vždy baví uživatelské prostředí

Odbudeme si technické záležitosti hned na začátku odstavce – displej má velikost 30,4 milimetru s rozlišením 390 x 390 pixelů. Taková čísla jsou člověku ale víceméně k ničemu, protože důležité je, jak výrobce s takovým displejem pracuje.

Garmin v řadě Forerunner podle mě dobře pracuje na hraně nenáročnosti a dobrého designu. Jedná se o asi nejpřívětivější uživatelské prostředí, které má i nějaké animace, barvy se hezky mění při zobrazení různých widgetů, sportovní aktivity mají pozadí s daným sportem. Jsou to detaily, které vytváří celek a cením, že Garmin po spoustě let, kdy upřednostňoval praktičnost, trochu sahá i do UI a UX.

Pro ty, co špatně vidí, je tam možnost nastavení většího písma.

Jak při všeobecném použití, tak během sportovní aktivity máte možnost nastavení Always-on, kdy displej úplně nezhasíná, ale ukazuje alespoň základní data. Schválně jsem zkusil, jestli si můžu nastavit metriku, která se mění v čase. Tak jsem zkusil nastavit srdeční tep a je super, že i v "poloaktivním" režimu se mění srdeční tep v reálném čase. Ano, jsem ten typ, co během dne kouká jaké má tepy. :)

Senzorová výbava je nasekaná. Chybí jen gyroskop a multifrekvenční GPS

Teoreticky vzato má senzorová výbava úplně všechno, co 99 % uživatelů potřebuje. Akcelerometr, barometr, kompas, teploměr, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a senzor okolního světla (automaticky upravuje jas).

Vzhledem k tomu, že se jedná o současně nejnižší řadu Forerunner, museli jsme očekávat nějaké kompromisy. V senzorové výbavě je to chybějící gyroskop (např. rozpoznává plavecké styly) a multifrekvenční GPS přijímač, který zpřesňuje určování polohy.

Osobně mi vícefrekvenční polohování až tak nechybí, protože i na svých chytrých hodinkách většinu času používám příjem všech systémů (GPS + Galileo + GLONASS) na jedné frekvenci. Přijde mi, že tento typ určování polohy je ideálním kompromisem mezi přesností a výdrží baterie. Snad nejlepším kompromisem je funkce SatIQ, kdy si hodinky samy vybírají, od kterých systémů budou signál přijímat a na kolika frekvencích. Tuto funkci ale většinu času najdete v modelech, které mají právě multifrekvenční příjem.

Největším překvapením senzorové výbavy je barometr – u toho jsem čekal, že bude vytvářet senzorovou "díru" mezi Forerunnerem 165 a 265. Garmin se ale rozhodl, že barometr zapracuje a díky tomu máte výpočet vystoupaných metrů v reálném čase (včetně aktuální nadmořské výšky).

Forerunner 165 sice 24hodinový závod nedá, ale zvládne toho dost

V režimu smartwatche to Forerunner 165 dotáhne až na 11 dní, ale vše se samozřejmě odvíjí od míry použití – ať už je řeč o množství sportovních aktivit, nastavení displeje, počtu notifikací nebo toho, jak často se díváte, kolik je hodin nebo jakou máte tepovku.

Nejlepší možné nastavení GPS příjmu je ze všech satelitních systémů najednou (tedy GPS + GLONASS + Galileo) a v takové konfiguraci hodinky mají výdrž baterie až 19 hodin. Pokud si nastavíte příjem ze všech systémů, výdrž by měla být až 17 hodin.

Ve sportovní sféře je taková pomyslná hranice výdrže baterie, a to je 24 hodin. Tady jsme se na tuto hodnotu nedostali, ale vlastně mi to nevadí – od toho máme staršího bráchu FR 265. Zároveň cílovkou Forerunneru 165 úplně nejsou extrémně vytrvalostní sportovci. A tím nemyslím, že by neměli dobrou vytrvalost, ale prostě se nezaměřují na dlouhé distance.

Sportovní základna pozřela skoro vše, co Garmin kdy naprogramoval

Začnu tuto část tím nejdůležitějším – jaké zásadní sportovní funkce v hodinkách nenajdete. Oproti Forerunneru 265 tam nenajdete připravenost k tréninku, výpočet tréninkového zatížení a také stav tréninku. Pokud tyto funkce neznáte, doporučuji články níže.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce
8.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Tréninkové zatížení – Co to je?
6.6.2023 - Matěj Urbaczka
Tréninkové zatížení – Co to je?

Vyjma toho (krom opravdu specifických sportovních funkcí) najdete ve Forerunneru 165 snad vše – řeknou vám vše o srdečním tepu, převýšení, tempu, vzdálenosti, ale také třeba době regenerace, hodnotě VO2 max a dokonce jsou schopné vám každý den doporučit vhodný trénink.

Pokud chcete monitorovat i dynamiku běhu, Forerunner 165 to dokáže přímo ze zápěstí a nepotřebujete hrudní pás nebo foot pod.

VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)
17.8.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)

Někoho by ještě mohlo zamrzet, že v těchto hodinkách nenajde zhodnocení výkonu (jestli v současném běhu jste lepší nebo horší v rámci vaší standardní kondice) a tempo s korekcí sklonu (tzv. GAP – Grade Adjusted Pace).

Pokud hledáte hodinky pro zimní sporty či jakoukoliv formu multisportovní aktivity, Forerunner 165 není ta správná volba.

Z lifestylu je největší novinkou asi detekce šlofíků

Já osobně nešlofíkuju (proto jsem tuto funkci nemohl otestovat), ale ti z vás z řádu šlofíkovců určitě ocení, že jim hodinky změří i poobědovou pětadvacetiminutovku. Nečekejte monitoring všech spánkových fází, ale minimálně budete znát délku vašeho šlofíka. To trochu dělá problém, když někdo dělá noční a očekává i poměr fází v rámci odpoledního spánku. Detekce šlofíka to nenabízí. Tak si hlavně správně nastavte čas spánku. :)

Sportovci určitě využijí noční měření variability srdečního tepu, díky kterému můžete odhalit přicházející nemoc nebo přetrénování.

Taková ta Garminovská klasika je pak měření Body Battery, stresu, počítání kroků a spálených kalorií či možnost celodenního měření srdečního tepu, okysličení krve či dýchání. Docela mě baví i snímek zdraví, který během chvilky změří všechny hodinkami měřitelné údaje.

Ukazatele nabití těla (Body Battery, Energie aj.)
16.6.2023 - Dominik Hok
Ukazatele nabití těla (Body Battery, Energie aj.)

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Výpočet spálených kalorií pomocí chytrých hodinek
24.7.2023 - Matěj Urbaczka
Výpočet spálených kalorií pomocí chytrých hodinek

Kromě telefonování zvládnou Forerunnery 165 snad vše

Měl jsem trochu strach, že u novějších generací Garmin upustí od verze s hudebním přehrávačem a bez něj. Mezi těmito variantami je totiž cenový rozdíl a ne každý chce hudební přehrávač. Třeba já osobně ho nepotřebuji. Když jdu běhat, rád se rozhoduju až přímo při běhu, co si pustím. Tady bych byl odkázaný, že si hudbu musím vždy stáhnout do hodinek dopředu. A to nechci.

Přehrávání hudby v chytrých hodinkách – Jak funguje?
6.6.2023 - Dominik Hok
Přehrávání hudby v chytrých hodinkách – Jak funguje?

Překvapující je pro mě přítomnost NFC čipu. Nečekal bych, že i v nejlevnějších Forerunnerech s AMOLED displejem najdete bezkontaktní placení. Ale budoucí uživatele to rozhodně potěší.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Parádní funkcí je navigace po křivce, kdy si v aplikaci Garmin Connect či jakémkoliv jiném mapovém manažeru (např. Mapy.cz) vytvoříte trasu, vyexportujete ji a odešlete do hodinek. Kromě toho vás hodinky dokážou i monitorovat do počátečního bodu vaší aktivity. To se hodí, když si nejste jistí cestou zpět.


28.3.2022 -
Jak do hodinek Garmin nahrát trasu pro navigaci?

Typy navigací v chytrých hodinkách
25.7.2023 - Matěj Urbaczka
Typy navigací v chytrých hodinkách

Navigace se vám může hodit při objevování nových tras, na běžeckých závodech a vlastně při jakékoliv příležitosti, kdy chcete mít jistotu, že míříte za svým cílem (vyjma toho životního).

U Garminu je takovým pomyslným standardem, že sportovně laděné smartwatche nemají možnost telefonování a Forerunner 165 není výjimkou. Ale zprostředkuje upozornění z telefonu, reakci na ně (pouze Android uživatelé) a pocit bezpečí, jelikož hodinky mají detekci nehody a pádu, kdy přednastaveným kontaktům odešlou SMS o možném nebezpečí společně s vaší aktuální polohou.

Skoro až samozřejmostí jsou pak funkce jako najít můj telefon, budíky, časovače aj.

V momentě, kdy by pro vás arzenál Garmin funkcí nebyl dostačující, můžete využít přídavnou aplikaci Connect IQ, což je taková Garminovská hodinková obdoba App Store či Google Play.

Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)
11.1.2022 - Dominik Hok
Nejlepší aplikace a číselníky do chytrých hodinek Garmin (z Connect IQ)

Shrnutí

Kdybych to měl shrnout ve vší krátkosti – stojí (na Garmin) málo, bezkontaktně s nimi zaplatíte, kvalitně zmonitorují vaši sportovní aktivitu, vypadají slušně a nemusíte je pořád dobíjet. Forerunner 165 vlastně splňuje vše, co základní i pokročilý uživatel chytrých hodinek potřebuje.

Chybí vám pokročilé sportovní funkce a chcete delší výdrž baterie? Sáhněte po Forerunneru 265.

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 165
26.3.2024 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 165

Chcete pokročilé sportovní funkce, topografické mapy a ještě delší výdrž baterie? Sáhněte po Forerunneru 965.

Pokud výše zmíněné nepotřebujete (a neláká vás lifestylovka Vívoactive 5 s podobnou funkční výbavou), Forerunner 165 dost možná patří na vaše zápěstí.

Z ostatních značek se nabízí Coros Pace 3, který sice není tak chytrý, ale zase má podrobnější sportovní metriky.

Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný
1.11.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 3 recenze – Malý, lehký a šikovný

Jestli vám nevadí základnější uživatelské prostředí, absence NFC placení, ale uvítáte telefonování, dobrou čínskou alternativou může být Amazfit Balance.

Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem
13.10.2023 - Matěj Urbaczka
Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vykukpřed 67 dny, reagovat
To sou pekny hodinky to se musi nechat, cenovka taky super
Tomaspřed 67 dny, reagovat
Tohle vypada dobre. Po prestreleni ve forme Tactix Amoled za 34tis mi tady cena prijde super. 255 se porad prodava za 7tis. Pred Vanoci byli nekde za 5,5 a vyrobce sikovne vratil cenu nahoru aby se mu tyhle novy brka 165 dobre peodavala. Nicmene mam rad predstavu lehkych garminu ktere jsou prioritne sporttester a neprekazi. Vse ostatni je komedie navic. Zkusim je.
luispřed 66 dny, reagovat
zdravím, - na garminu vidim i verzi bez music za 7k - VA5 nemaji barometr - jediná konkurence je FR255 (pokud neresim displej) A mě by zajímalo, když nepočítám displej/ovladání, je lepší FR255 nebo FR165? Rozdíl zatím vidím jen v té multiband GPS.
Dominik Hokpřed 66 dny
Zdravím, Forerunner 255 má navíc – multifrekvenční polohování, gyroskop (hlavně k rozeznání plaveckého stylu), stav tréninku, odečet tréninkové zatížení, multisportovní aktivitu a podporu zimních sportů.
miraspřed 65 dny
Viz prispevek nize. Ale asi bych uprednostnoval FR165, hlavne kvuli amoled displeji, oproti FR255, ktery je temer 2 roky stary. Ty pridane hodnoty u FR255 mi neprijdou zase az tak zasadni.
de Funèspřed 62 dny
Luis: ;-).......
Petrpřed 65 dny, reagovat
Zdravím.Jednou ze sportovních aktivit která zde chybí jsou například bežky či sjezdové lyžovaní.Mohu se zeptat zda-li to jde nějak obejít a aktivitu zaznamenat?
Matěj Urbaczkapřed 64 dny
Zdravím, Petře. Ano, jde o obejít nově vytvořenou aktivitou s danými datovými poli anebo stažením aktivity z Garmin Connect IQ.
Marekpřed 65 dny, reagovat
No popravde mne osobne zrovna amoled na Forerunneroch vadí. Ak už fajn nechať ho napr na 965 kde sú mapové podklady ale za mňa 165 a 265 mohli nechať MIP a dať nižšiu cenu. Podľa mňa by po ich stiahlo skrz nižšiu cenu viac ľudí. 100 ľudí 100 chutí, mne osobne zasvecovanie amoledu napr pri písaní na klávesnici večer vadí. To isté nutné gesto na prečítanie dsp. Na MIP proste vidím nech je akokoľvek orientovaný a nemusím natočiť ruku. Za mňa na športové hodinu MIP, ak chce dakto amoled tak nech si kúpi smart hodiny... Ale toť môj názor.
miraspřed 64 dny
100 lidi, 100 chuti, me vyhovuje amoled na sport a domnivam se, ze mip displeje to maji spocitane, bude cim dal min hodinek k s mip displejem a za "par" let uz nebudou zadne.
Tomaspřed 64 dny
Mas pravdu. Ale to je jako Ford Mustang. Spousta lidi si stale mysli ze to je sportovni auto a ze kdyz v nem jedou tak jim dela radost. Jenze pak zjistis ze to zatacku projede pomaleji jak mini cooper jcw, spotreba dvakrat tak vetsi a v zime ti v lese na zmrzli silnici ujede fabie, protoze zadni tuha naprava a hodne kroutaku. No trochu jsem odbocil proste lidi amoled nepotrebuji ale je to hezci. Jako ten Mustang
Saxopřed 59 dny, reagovat
Ahoj manželka ich už má a len sa chcem opýtať či mi neviete poradiť. Garmin conect sme prepojili so STRAVA a všetko funguje až na to že v aktivite na Strave nie je vidiet akým zariadenim bola aktivita vytvorená - chýba tam ten popis že Garmin Forerunner 165 neviete ako to tam dodať ? Ďakujem
Matěj Urbaczkapřed 58 dny
Ahoj, tohle si řídí vyloženě Strava a Garmin a uživatelsky to tam nelze doplnit.:-( Je tedy třeba vyčkat, až to tam Strava doplní sama.:-)
Tomas Sedlacekpřed 5 dny, reagovat
Ahoj, nevite nekdo jestli tyto hodinky zvladnou animovane cviky? Dekuju za info
Matěj Urbaczkapřed 5 dny
Ahoj, ano, měly by to umět.:-)

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Únor
7 990 Kč skladem
Novinka Únor
7 990 Kč skladem
Novinka Únor
7 990 Kč skladem