» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 245 Music: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Radim Pochyba | 22.3.2020 | 10 MIN

Konečně! Dlouho jsem se těšil, až si budu moct otestovat Garmin Forerunner 245 Music. Od těchto běžeckých hodinek očekávám vážně hodně, už jenom kvůli tomu, že jsou velice dobře hodnocené a mají zajímavé funkce. Tak pojďme kouknout, zda jsou FR245 Music vážně tak dobré.

Základní informace o Forerunner 245

Model se dostal na trh téměř před rokem (jaro 2019). V krátkém představení Forerunneru 245 Music mého kolegy vycházely jako jedny z nejlepších běžeckých hodinek Garmin, které tento americký výrobce v současnosti nabízí. Stejně jako pro většinu hodinek z řady Forerunner určených pro nadšence do běhu, i u FR245 platí, že mají:

  • Nízkou gramáž, plastové pouzdro
  • Voděodolnost 50M (plavání)
  • Ovládání tlačítky, barevný transflektivní LCD displej
  • GPS a ANT+ (bezdrátová technologie Garminu)
  • Češtinu i slovenštinu
  • Budík, monitoring spánku, krokoměr
  • Měření tepu ze zápěstí
  • Smart notifikace
  • VO2 Max (ukazatel fyzické kondice) a ukazatel spálených kalorií
V recenzi se proto zaměřím na složitější funkce a hlavně vlastnosti, které jsou typické právě pro Garmin Forerunner 245 Music. Pojďme na to.

První dojmy

Vybral jsem si pro testování bílou variantu hodinek, abych mimo jiné zjistil, jak moc jsou vidět nečistoty, zda bílá barva nežloutne apod. Nosil jsem je 3 týdny, což je na velké závěry málo, ale i tak mohu říct, že i když nečistoty na řemínku vidím, zatím šly vždy bez problémů smýt.

Praktičtější jsou ale logicky tmavší varianty. U všech nicméně platí, že Garmin je vybavil systémem rychlé výměny řemínku, tzv. quick release. Pokud se vám tedy zašpiní, opotřebuje nebo jej chcete sladit s dalšími doplňky, pomocí rychlostěžejky jej vyměníte bez nutnosti dalšího vybavení.

Ještě pohodlnější je pak za mě quick fit (který mají například Garmin Fenix), kde sundáte řemínek lehce bez stěžejky.

Systém výměny řemínků quick release u Forerunnerů 245 (horní bílé hodinky) a quick fit u Fenix 5X (spodní černé)

Oceňuji také typ sklíčka, kterým je gorilla glass, což je tvrzené minerální sklo. Poškrábat se může, ale ne při každém kontaktu. Po třech týdnech aktivního testování tam nemám ani škrábanec.

Mají také barevný transflektivní LCD chroma displej, který je trvale zapnutý. Je hodně praktický při venkovním využití; i když mi na něj svítilo sluníčko, v pohodě jsem vše přečetl.

Transflektivní LCD displej má skvělou čitelnost, šetří baterii a navíc nikdy nezhasíná

Je důležité zmínit, že hodinky nemají dotykový displej. Jelikož jsou určeny zejména k běhání a ke sportu celkově, tak by ten dotykáč stejně nebyl moc užitečný. Ovládají se 5 tlačítky, které se dobře mačkají, a i přesto, že mi trochu trvalo zvyknout na ovládání, brzo jsem se to naučil. :)

  • Pravé horní: potvrzovací (při sportu start a stop)
  • Pravé dolní: zpět
  • Levé horní: zapnutí a vypnutí osvětlení. Při podržení cca 2 s se dostanete do grafického menu. Při podržení cca 6 s se vám spustí odesílání nouzové SMS.
  • Levé prostřední (UP): posouvání směrem nahoru. Při podržení cca 2 s se dostanete do klasického (širší obsah než u podržení levého horního tlačítka) menu.
  • Levé dolní (DOWN): posouvání směrem dolů. Při podržení cca 2 s si spustíte nastavení hudby

Forerunner 245 se ovládá tlačítky, díky nim ráno vypnete budík i poslepu

Sluchátka a běžím

Garmin Forerunner 245 je nabízen ve dvou verzích. Nikoli však ve velikostních, ale ve verzi s uložištěm pro hudbu (Music) a verzi bez něj.

Varianta bez hudby je o nějakých 15 stovek levnější. Hudbu si nemůžete nahrát přímo do hodinek, ale můžete jimi ovládat hudbu v mobilu a poslouchat pomocí přídavných aplikací, jenž můžete stáhnout v mobilním Connect IQ (Spotify, Deezer, Amazon Music a Runcasts).

Varianta s Music v názvu, která je i předmětem recenze, znamená dvě věci navíc. Wi-Fi, která slouží hlavně ke kooperaci s některými doplňkovými aplikacemi, a to hlavní oč tu běží: uložiště pro hudbu.

Pojďme k tomu uložišti. První se mi naskytla otázka, jak tam tu hudbu vlastně dostanu. Tady je potřeba Garmin Express, což je počítačová verze pro Garmin. Přes tuto appku mimo jiné můžete řešit různé systémové chyby vašich hodinek. Po nainstalování Express jsem připojil pomocí nabíjecího USB kabelu hodinky k počítači a v aplikaci jsem je s ní propojil.

Hned jsem narazil na to, co jsem hledal, jedna z ikon byla "Hudba", na kterou jsem klikl. Dodávám jen, v počítači musíte mít staženou hudbu, aby se dala nějaká nahrát. Já jsem si stáhl v rychlosti tři písničky od Queen na plochu a klikl jsem tudíž na sekci "Skladby" a ty jsem si pak jednoduše našel v sekci "Plocha", označil a odeslal do zařízení (modré tlačítko v appce).

V PC appce Garmin Express si můžete nahrát skladby přímo do hodinek

Je určitě dobré vědět, že pokud tohle chcete využívat, je potřeba zakoupit si bluetooth sluchátka, se kterými se hodinky spárují. Verze Music je ideální pro všechny, kdo touží nechat telefon doma, nasadit hodinky, zapnout hudbu a běžet...

Navigace ve Forerunner 245

Hodně častou otázkou u hodinek bývá: "Má to GPS, ale můžu se pomocí nich navigovat?" U FR245 můžete. Což je super. Nemají sice mapový podklad, ale v aplikaci Connect nebo Express si můžete nahrát trasu a hodinky vás podle ní budou navigovat.

Buďto si nahrajete podle trasových bodů svou unikátní trasu nebo zadáte požadovaný začátek a délku trasy a bude vám nabídnuta co nejpodobnější trasa, abyste v poklidu dorazili do cíle. Tady by to mohlo být i trochu promakanější, nastavil jsem si 5 km a hodilo mi to trasu pod 4 km, ale úplně nevím, na jakém algoritmu tohle funguje, takže to nechci moc kritizovat. Pro člověka, který je někde nový a prostředí nezná, je to super. Celou trasu pak také vidíte v hodinkách a kurzor (což jste vy) se pohybuje podle vás.

Trasu si naplánujete jak v mobilním, tak v počítačovém Connectu

Super je, že když směr přesně neodhadnete (přece jen je to celkem malý displej, že jo), tak vás hodinky upozorní, že jdete špatným směrem, a jakmile najedete na správnou trasu, opět vám to oznámí pomocí tónů a vibrací (záleží, jak si to nastavíte).

Po nastavení trasy vás hodinky budou navigovat pomocí kurzoru

V plánování tras u Garminu se mi taky hodně líbí, že můžete vybírat oblíbené trasy uživatelů, takové, co jsou nejčastěji používané "garmiňáky". Poznáte je tak, že čím je čára tmavší, tím je využívanější. Takže dá se říct, že i možná bezpečnější, příjemnější apod.

Ještě dodám, že nemusíte využívat pouze satelit GPS (i když podle mě to stačí), můžete využít kombinaci GPS+Glonass nebo GPS+Galileo pro přesnější a spolehlivější navigaci. Tyto kombinace jsou kvůli zapojení dalšího satelitu navíc také energeticky více náročné.

V nouzi poznáš přítele

Za zajímavou funkci považuju Asistenta, který aktivováním v případě ohrožení pošle nastaveným kontaktům SMS a e-mail s informací, že jste v nebezpečí a vaše aktuální souřadnice. Zvolit můžete až tři vaše kontakty. A samozřejmě jsem to vyzkoušel.

Po zmáčknutí levého horního tlačítka na cca 6 s začne 5sekundový odpočet, během kterého můžete Asistenta zastavit. Pokud to neuděláte, odešle se zpráva a e-mail. Protože jsem zrovna neměl přístup k GPS, odeslala se pouze informace o mém nebezpečí bez souřadnic. Ve chvíli, kdy jsem vyšel z budovy, odeslaly se i aktuální souřadnice. Funkce se hodí, když například běžíte parkem nebo lesem a cítíte se ohroženě. Z hodinek můžete následně zaslat i zprávu, že jste v pořádku.

Vzor SMS při zapnutí Asistenta

Má to samozřejmě malý háček. Musíte mít u sebe mobil. Takže jestli chcete jít běhat a poslouchat muziku bez telefonu, tak v tomhle případě je Asistent nepoužitelný.

Další zajímavou funkcí je detekce nehody. Tady taky potřebujete mít u sebe telefon. Jak to funguje a jak to pozná, že jste měli nějakou nehodu? Jo, tak na to jsem upřímně nepřišel. Teda... hrál jsem futsal, měl jsem zapnutou aktivitu (běh) a v jedné chvíli jsem se srazil, podle mě nikterak závažně, s protihráčem a začal se mi odpočívat čas ohledně nehody. No, takže si myslím, že to vznikne při nějakém větším nárazu. Hodit se to tedy může, do jaké míry je to ale spolehlivé nedokážu posoudit.

Mezi bezpečnostní funkce patří také Detekce nehody

JáTěVidím.com

Live track. Možná jste o této funkci slyšeli, jelikož ji lze využít u většiny Garminů. O co jde? V Garmin Connect si nastavíte alespoň jeden kontakt s jeho e-mailovou adresou a při spuštění aktivity a také live tracku se odešle na tento mail odkaz s mapou a vaší polohou. Ale nejen to. Dá se také sledovat vaše putování. Ovšem je potřeba mít u sebe mobil se zapnutým internetem. Proto bych neřekl, že je to až tak skvělé.

Sledovat můžete nejen trasu, ale i aktuální tempo, tep a další

Musím ale říct, že to fungovalo velice přesně. Na druhou stranu jsem se v mnoha diskuzích dočetl, že Garmin s Live trackem má dlouhodobě problémy a že to není úplně spolehlivé...

Pulzní oxymetr

Údaj SpO2 zejména ocení ti, kteří provozují alpské sporty, či podnikají výlety do vysokých nadmořských výšek. Pulsní oxymetr totiž zjišťuje pomocí vyzařovaného červeného světla obsah kyslíku v krvi.

Ideální je hodnota minimálně 95 %, já měl 99 %, takže jsem spokojený. Také se uvádí, že pokud máte hodnotu pod 90 %, může to být už problém. Hodinky se tak mohou hodit i lidem, kteří mají onemocnění srdce a při zjištění nižších hodnot se mohou obrátit na lékaře. Vedle množství kyslíku v krvi navíc hodinky měří i srdeční tep.

Kolik ještě vydržíš?

Body battery. V aplikaci Garmin Connect mě tohle zaujalo. Ano, věděl jsem už o co jde, ale nevěděl jsem, jak to reálně funguje a zda se tomu dá vůbec věřit.

Abych vás uvedl do obrazu, jde o ukazatel, který procentuálně odhaduje vaši energii v těle na základě monitoringu stresu, vykonaných aktivit a samozřejmě srdečního tepu. Ukazuje vám hodnoty v rozmezí 0-100, čím vyšší, tím by vaše tělo mít větší množství energie.

Hodinky měří průběžně srdeční tep, ale odhadnou i kolik vám zbývá energie

Hodinky měří průběžně srdeční tep, ale odhadnou i kolik vám zbývá energie

Za sebe musím říct, že to pocitově sedělo. Když jsem byl večer unavený, měl jsem hodnotu 38 a dále klesala. Poté, co jsem se pořádně vyspal, cítil se skvěle a body battery? 97. Samozřejmě, jako většina hodinkami měřených údajů, i body battery je spíše orientační a na různých fórech jsem se dočetl, že to některým uživatelům nesedělo vůbec. Ale moje zkušenost je rozhodně pozitivní.

A co baterka?

Uvádí se, že hodinky ve smart režimu vydrží až 7 dní, se záznamem GPS až 24 hodin a při zapnuté GPS + zapnuté hudbě až 6 hodin. To jsou celkem dobré údaje a můžu je potvrdit. Mně při testování vydržely cca 5 dní při občas zapnuté GPS, Live tracku, aktivitě, notifikacích (zprávy, hovory) a celkově jsem hodinky procházel. S tímhle jsem upřímně spokojený, nemusel jsem se bát už třetí den, že by se mi vypnuly, a to je pro mě dost důležité.

Při běžném používání vydrží zhruba týden

Malá odbočka způsobena vlivem karantény*: když už zmiňuji baterku, tak hodinky mají funkci svítilny. Říkal jsem si, jak to asi bude vypadat. No posuďte sami na fotce níže... Selfíčko jen pro vás :D.

Hodinky mají funkci Svítilny

Kdo si hraje, nezlobí

Aplikace Connect IQ nabízí mnoho her a aplikací, některé jsou i užitečné, jiné jen na zabytí času. V době, kdy je ale většina z nás víceméně povinně doma*, se to může hodit.

Ovladatelnost her je náročnější, jsou to zkrátka hodinky. Například kdysi oblíbená hra "Snake!" (had), mi přišla taková nemasná neslaná. A ty užitečné aplikace? Vyzkoušel jsem například počítač množství alkoholu ("Beer counter"), kde si můžete zaznamenávat, co jste měli. Až zase budeme moct vyrazit "na jedno", věřím, že to využiju.

Stáhout si můžete napříkald počítadlo vypitých skleniček. Nazdraví :)

Vedle her se dá pomocí Connect IQ měnit ciferníky. V základní nabídce hodinek jich pár je, ale tato appka jich nabízí xxx dalších a řekl bych, že si vybere vážně každý. Na chvíli jsem si stáhl i vzhled hodinek Casio, ale obecně spíše preferuju ciferník, kde mám různé metriky, abych je měl pořád na očích. :)

Bez peněž do hospody nelez

Patříte mezi ty, kdo chtějí mít ve svém věrném příteli na zápěstí možnost placení? Tak to vás bohužel vás zklamu. Garmin Pay zde není podporován. Jestli však chcete běžecké hodinky s placením, tak tuto funkci naleznete například u starších Forerunner 645 nebo nejvyšších běžeckých Garminech Forerunner 945.

Závěrečný verdikt

Hodinky jsem si oblíbil. Jsou velice pohodlné na ruce, lehoučké (39 g) a i přes ne příliš velký displej (30,4 mm) se z nich všechno dobře čte. Velice dobře se mi s nimi sportovalo, získané hodnoty dle mých zkušeností neměly nějaké výrazné odchylky (kroky, kalorie).

Notifikace mi chodily tak, jak měly, teda krom Instagramu. A hlavně musím pochválit navigaci. S Forerunner 245 se neztratíte. Protože obvykle neběhám se sluchátky, verzi Music osobně nedocením, ale pokud patříte mezi nadšence do běhu s hudbou, mít MP3 na ruce je super.

Forerunnery 245 jsem si během testování oblíbil

Ještě bych vyzdvihl pulzní oxymetr, který mnoho lidí jistě ocení. Nechodíte-li ale často do oblastí s vysokou nadmořskou výškou, či nemáte problémy se srdcem, tak se bez toho dá obejít.

Jinak jsem z nich byl nadšený, a to včetně dostatečné výdrže baterie. Snad je jen trochu škoda, že předností Forerunner 245 Music je, že můžete nechat doma mobil a běžet, ale jakmile chcete využívat některé funkce typu Asistent, detekce nehody či Live track, stejně jej budete muset mít s sebou. Ze stejného důvodu mi chybí i Garmin Pay, protože jít si zaběhat, poslouchat hudbu a poté v pohodě zaplatit z hodinek na vrcholku Lysé hory, to je prostě pohoda.

Jestliže hledáte alternativu s Garmin Pay a uložištěm pro hudbu, zvolil bych Forerunner 645 Music. Pokud nemusí být vyloženě běžecké, vhodné budou i Vívoactive 3 Music, Vívoactive 4 a Venu. A toužíte-li po top produktu se vším, vybírat můžete z Fenix 5 Plus nebo Fenix 6.

* Autor psal recenzi v době omezeného pohybu z důvodu šíření koronaviru. A jak je občas vidět, karanténa na něm zanechala stopy... :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku