» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Garmin Forerunner 955

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 15.6.2022 | 7 MIN | 4x komentář

Říkáte si, že je hloupost postavit tyto hodinky do souboje? Omyl. Ačkoliv jsou Garmin Forerunner 255 a Forerunner 955 z trochu jiného cenového spektra, vítěz toho souboje je... Nejasný.

Řada Forerunner se vždycky zaměřovala na běžecké, potažmo triatlonové hodinky. Toto počínání vždy podporovala vybaveností modelů a jejich překvapivou lehkostí. Dá rozum, že hodinky na maraton nemůžou mít půl tuny a musí být účelné a aerodynamické.

Nedávno přišly na trh hodinky Forerunner 255 a Forerunner 955, které vyvolaly vlnu nadšení, ale i mírného rozladění, co se týče FR 955. Proto se dneska podíváme, jak dopadly tyto hodinky v přímém souboji.

Aby bylo jasno, porovnání probíhá s modelem Forerunner 955, nikoli Forerunner 955 Solar a Forerunner 255, nikoli Forerunner 255S. Pokud jste ještě nečetli recenze na tyto modely, doporučil bych začít právě těmito články.

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S recenze – Sportovní nálož střední třídy

Posun v designu je znatelný u obou modelů

Za Forerunner se člověk většinu času styděl a na normální nošení to úplně nebylo. Ale časy se mění a jejich design je čím dál propracovanější.

Na pouzdře FR 255 je největším překvapením barevný kroužek po obvodu, protože ten se poprvé objevil na Forerunnerech 935, pak 945 ale na 955 už ne a ukradl si ho pro sebe mladší sourozenec.

Zabroušené tlačítko a sexy kroužek

Zabroušené tlačítko u FR 255 a sexy kroužek

Je to stylovka, a tak se divím, že to nedostal po vzoru svých předchůdců i FR 955. Vyšší model sice nedostal kroužek, zato na boku pouzdra najdeme prďácký nápis "Forerunner" s takovým závodním pruhem. Celkově vzezření hodinek hodnotím velice kladně.

10 990 Kč skladem

Pokud se detailněji podíváme na tlačítka přístrojů, zjistíme, že Forerunner 255 má ocelová tlačítka (nahoře zabroušená), kdežto FR955 už je má v titanu. A když už jsme u těch tlačítek, funkce jednotlivých tlačítek má vyšší model na lunetě a nižší na kroužku v okolí displeje.

FR 245 měly 42 milimetrů a FR 945 měly 47 mm. Změna nastala u obou nových modelů kdy nižší má 45,6 mm a vyšší 46,5 mm. V milimetráži rozdíl téměř nepoznáte, ale ve výšce ano. FR 255 je znatelně nižší a i na ruce sedí lépe než jeho vyšší řada Forerunneru.

Tlačítka u FR 955 mají vygravírované základní nastavení

Tlačítka u FR 955 mají vygravírované základní nastavení

Detailní milimetráž a váhu nechám pro jistotu v tabulce níže (v porovnání se staršími modely):

Garmin Forerunner 255
Garmin Forerunner 955
Průměr pouzdra 45,6 mm 46,5 mm
Výška pouzdra 12,9 mm
14,4 mm
Šířka řemínku 22 mm 22 mm
Velikost displeje 1,3" 1,3"
Rozlišení displeje 260 x 260 px 260 x 260 px
Hmotnost
49 g
53 g

Displej je velkým překvapením

Pokud jste četli tabulku důkladně, zjistili jste i velikost displeje. A to byl jak pro mě, tak pro parťáka Dominika, doslova gól. Dalo se předpovídat, že FR 955 dostane větší displej a že bude dotykový po vzoru Fenix 7, což se taky do posledního písmene splnilo. Ale že 255 dostanou stejně velký displej jako vyšší model snad nikdo nečekal. Za mě je výhodou i to, že mají stejně velký displej, ale není dotykový. To vykreslování  u dvapětpětek neskutečně zrychlilo.

Vyšší model má tedy dotykáč, kdy jsou funkce prozatím velice podobné jako u Fenixu. Ale má pár mušek, jako chybějící dotyková gesta a trošku zhoršená reaktivita. Také pozbyly haptickou odezvu.

Upřímně, u Fenixu používám dotykáč zřídkakdy a u Forerunneru bych si ho odpustil úplně, takže za mě vyhrává rozhodně "Speedy Gonzales" Forerunner 255.

Senzoroví kanonýři

Není co přidat, a ani není co odebrat, pokud to se sportem myslíte vážně. A opět, FR 255 dostávají vyšší model do kolen stejnou snímačovou vybaveností. Najdete zde úplně vše, co potřebujete pro trénování v jakékoli výkonnostní kategorii. Barometr, GPS, tepovku, pulzní oxymetr, gyroskop, teploměr, kompas, prostě vše.

Pokud jste již četli recenzi od kolegy Dominika anebo viděli video na youtube, víte, že jsme nadšení. Ale čím déle to studuju, tím nadšenější jsem právě z Forerunneru 255!

O přesnosti modelů se ani nemusíte bavit. Myslím, že toto jsou ty nejpřesnější hodinky na měření jak GPS, tak tepáku vůbec. Oba modely jsou totiž lehké jako pírko (pro tepovku ideální) a s multi-bandem je to bomba a přesnost by se dala přirovnat k dokonalosti.

Ale jelikož nižší model stojí méně a umí úplně to samé jako ten vyšší, je asi jasné, kdo na celé čáře vyhrává. Forerunner 255.

Sportovní duch v každé části DNA

Pokud si představíte dvoušroubovice DNA obou modelů, molekuly tvoří slovo "sport" v každé části. A vlastně u sportu jsou i první znatelné rozdíly mezi těmito hodinkami. Sportovní titáni jsou oba, o tom žádná, ale Forerunner 955 dostal o něco více funkcí. Jednoduše a přehledně, Forerunner 955 má navíc:

  • Tréninková připravenost – řekne vám, jak moc jsme připraveni na další trénink na základě mnoha faktorů
  • Teplotní a výšková aklimatizace
  • Real Time Stamina – ukáže vám v monitoringu aktivity, jak dlouho ještě vydržíte v takovém zatížení. Vyjádření výdrže je buďto počtem kilometrů, časem anebo procenty.
  • Garmin a Strava segmenty
  • Mapové podklady a plánování tras přímo v hodinkách
  • Golfové funkce a spojení s aplikací Garmin Golf
  • MTB Grit / Flow – Obtížnost a plynulost jízdy na MTB
  • Chybějící sportovní aktivity

Hodně zamrzí absence funkcí tréninkové připravenosti a realtime staminy, které se do nižšího modelu mohly dostat. Ostatní věci jsou spíše takové nahraditelné drobnosti.

Mapové podklady jsou výhodou, ale jak já stále tvrdím, není to tak úplně potřeba. Nižší model byl obohacen o navigaci po křivce (po slepé mapě), a tak se pomocí GPX souboru můžete nechat navigovat i modelem Forerunner 255. Jen to neuvidíte v barvičkách.:-)

Abyste nebyli zděšení těmi chybějícími aktivitami, jsou tam takové perličky jako bouldering, lezení ve skalách, swim/run, tenis anebo "tisíc" cyklistických aktivit, které se dostaly jen do devětpětpětek, ale opět nic hrozného.

Poměry baterie jsou opravdu k smíchu

Všichni čekali velké věci od modelu Forerunner 955. Očekávala se minimálně stejná výdrž jako u Fenix 7 v základu, ale nestalo se tak ani v nejmenším. Od FR 255 se zato nečekalo nic a už jen tímto parametrem si zaslouží cenu skokana roku, protože výdrž je ohromující. Mrkněte na tabulku a zasmějte se se mnou Forerunneru 955.

Garmin Forerunner 955
Garmin Forerunner 255
Režim smartwatch
15 dní
14 dní
Všechny satelitní systémy + hudba
8,5 h
6,5 h
Všechny satelitní systémy + více pásem
20 h
16 h
Pouze GPS
42 h
30 h
UltraTrac
80 h
54 h

Ano, Forerunner 955 má o něco vyšší výdrž baterie než FR 255, ale všichni se shodneme na tom samém. Ta výdrž je slabá. Oproti tomu FR 255 smazal modely Forerunner 245, Forerunner 745 a oproti 955 rozhodně tolik neztrácí. Takže palec hore a vítězstvv této kategorii dávám nižšímu modelu.

Zaplatíte, pustíte si hudbu a přijmete notifikace. Z obou

Z chytrých funkcí nechybí oběma modelům vůbec nic. Pokud se bavíme Forerunner 255 Music, který má i hudební přehrávač.

Rozšířený základ v podobě placení kartou anebo přehrávače hudby je tedy v obou modelech (model FR 255 bez přízviska music nabízí Garmin Pay také). U muziky je ale rozdíl, že do vyššího modelu se vleze 2000 skladeb, do nižšího jen pětistovka, ale i tak, kdo poslouchá více než 500 skladeb najednou? Podpora streamovacích služeb je u obou.

Taková normálka už jsou notifikace (možnost odpovědí pouze u Androiďáků), budík, stopky, funkce "Najdi můj telefon" a například bezpečnostní asistent. Poslední zmiňovaná funkce funguje jen při připojeném telefonu. To stejné platí i pro funkci "Najdi můj telefon", ale to je snad jasné. :-)

Svěží vítr fitness funkcí v čele s VST

Lehce starší, ale stále nové fíčury jako snímek zdraví se samozřejmě dostavily do obou modelů. Objevily se ale i novinky jako jsou ranní reporty a celonoční měření variability srdečního tepu.

První, co ráno uvidíte na hodinkách, je ranní report. Ten si můžete navolit podle sebe. Defaultně je tam nastavený přehled spánku, doporučený trénink na dnešní den, a právě noční VST. Garmin nově přes noc měří variabilitu a ráno vám "vyplivne" průměrnou hodnotu VST a maximální noční hodnotu. Podle těchto údajů můžete zpřesnit svůj trénink a lépe hlídat váš zdravotní stav.

Taky si říkáte, že rozdíly jsou zatím úplně minimální? Máte pravdu.

Závěrečné zhodnocení

Forerunner 255. Jednoznačně. Jak už jsem psal výše, čím více jsem zabředával do dané problematiky, tím více bylo jasné, že Forerunner 255 bude vítěz. To, co udělali s tímto modelem, je neskutečné a mám z toho opravdu radost, kdežto z FR 955 převládá zklamání. Pořád to jsou prémiové hodinky (FR 955), ale chybí tam něco, nějaká jiskra, aby mě v tom utvrdily.

Pro mě je největší předností FR 255 výdrž baterie, barometr, navigace po křivce a také placení kartou. Tyto 4 věci za hodně příjemnou cenovku dělají z tohoto modelu prostě nejlepší hodinky střední třídy na sport, které si vyšlápnou i na vyšší řady.

A teď názor mého parťáka Dominika:

Forerunner 955 je sice kultovní řada, která má své zajeté fanoušky, ale spíše si ji pořídí "ze zvyku". Oproti tomu Forerunner 255 vystřelil na trh sportovních chytrých hodinek jako šipka z kuše. Nabízí prémiové chytré funkce, stejně jako ty sportovní, hodně dlouhou výdrž baterie, a to všechno je ovázáno mašlí s nápisem "střední cenová třída". FR 255 pokrývá obrovskou cílovku a je jen otázkou času, kdy jej prodejci přes pult začnou házet po lopatách.

A kdo by vyhrál podle vás? Forerunner 255 nebo Forerunner 955?

Mohlo by se vám líbit:

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Garmin Forerunner 945 – Po 4000 kilometrech
17.9.2021 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 945 – Po 4000 kilometrech

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomáš Hokpřed 676 dny, reagovat
Měl bych dotaz z praxe. Je nějaký prověřený návod jak vyměnit použité ochranné sklo na sporttesteru tak, abych nepoškodil display hodinek? Definuje Garmin nějaký počet cyklů nabíjeni po kterých se začne snižovat výkon baterie? Příklad: Forerunner 255 bych nabíjel s 30% rezervou baterie na 100% 1x týdně. Po jaké době bude baterie fungovat bez ztráty kapacity (předpokládám, že baterie u tohoto typu nelze vyměnit).?
Dominik Hokpřed 676 dny
Zdravím, Tomáši. Takový návod není. Já osobně bych používal ne tak tvrdé nástroje, které by sklíčko poškrábaly. Zcela upřímně, já to dělám nehtem a nikdy jsem sklo nepoškrábal. Co se týče cyklů nabíjení, takové podrobné informace bohužel nemám. Je tam hromada proměnných, které to mohou ovlivňovat. Mimochodem, pěkné příjmení. :)
Zuzanapřed 670 dny, reagovat
Musím přidat svou trošku megachvály na Forerunner 255. Od úterka mám 255s a jsem naprosto konsternovaná, co všechno taková pidítka na mém pidizápěstí dokáží. Jsou neskutečně lehoučká, při běhu je vůbec necítím na ruce, ani v noci během spánku o nich nevím. Všechny metriky, které kalkulují, jsou opravdu obrovským skokem a mezera mezi Fénix 7 se smrskla na pár detailů. Velký palec nahoru - 255 se vydrápaly hodně moooc vysoko. Paráda!!!
Ondrapřed 278 dny, reagovat
Zdravim, ja nidky zadne Garminy nemel a vzal jsem si 255... Zene jsem vzal 955 Solar a priznam se, ze rozdil je znat. A navigovani po mape je rozhodne lepsi nez po krivce. Treba moje 255 prvni 2 vylety vubec "nenavigovaly". Nepipaly pri zmene kurzu, proste nic... Az treti trasa byla OK. A to jsem delal vse stejne :) Kazdopadne, 255 asi vratim a taky si vemu 955. Jen by me zajimalo, jestli verze bez Solar ma jeste lepsi citelnost nez se solarem... Alespon takove ctu reakce na webu - mene odlesku, cerna cernejsi... Hur vidim a ikdyz maji stejny display, tak na 955 solar vidim lepe nez na 255. Tak mozna na "ne solar" uvidim jeste lepe.

Hodinky zmíněné v článku