» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 2.3.2023 | 8 MIN | 41x komentář

Není to tak dlouho, co se Garmin blýskl parádním modelem Forerunner 255. Byla a je to pecka mezi chytrými sportovními hodinkami, ale Garmin si řekl, že to pořád není dost. Vydal totiž Garmin Forerunner 265, který kromě AMOLED displeje nově disponuje i běžeckou dynamikou ze zápěstí a dalšími novými sportovními fíčurami.

Forerunner 255 už je skoro rok na trhu a pořád si stojím za tím, že se jedná o nejlepší chytré sportovní hodinky v poměru cena / výkon. Teda... Spíš jsem si za tím stál předtím než Garmin vydal Forerunner 265, který přináší novinky jako:

  • zbrusu nový design,
  • AMOLED displej,
  • funkci Připravenost k tréninku,
  • měření běžecké dynamiky bez potřeby hrudního pásu či podu,
  • nové uživatelské prostředí,
  • měření wattů ze zápěstí,
  • pouze jednu variantu s hudebním přehrávačem.

Design – krok dopředu nebo dozadu?

U designu je na pováženou, jestli je to inovace nebo spíše návrat ke kořenům. Zkušení garmiňáci určitě pamatují původní designy řady Forerunner (např. 735XT) a musíme si přiznat, že vypadaly dobře. Model Forerunner 265 na mě působí jako designová reinkarnace 735XT. A vůbec mi to nevadí, protože se mi vždycky líbily.

SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Forerunner 265
16.3.2023 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Forerunner 255 vs. Forerunner 265

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965
17.3.2023 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Forerunner 965

Na boku pouzdra najdeme standardní množství pěti tlačítek. Tlačítko START/STOP teď není kulaté, ale ovalné. Je na něm uvedený vyložený cíl jak vás, tak hodinek – RUN. Neříkám, že je to úplně špatně, ale vzhledem k tomu, že by si tyto hodinky mohli koupit i jiní sportovci než běžci, tak nemusí nutně tento pokyn uvítat. Asi by se mi líbilo, kdyby Garmin zůstal u suchého START/STOP.

Garmin Forerunner 165 recenze – Konečně něco, co nezatíží sportovcovu peněženku
18.4.2024 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 165 recenze – Konečně něco, co nezatíží sportovcovu peněženku

Ano, vím, že je to řada Forerunner, což cílovku vyjadřuje dost jasně, ale nosí snad lidi věci od Under Armour pod brněním?

Pouzdro hodinek je o něco tenčí a musím uznat, že mají opravdu muší váhu, takže je na ruce skoro necítíte. Forerunner 265 se vyrábí ve dvou variantách, kdy větší má průměr pouzdra 46 mm a menší 42 mm. Za mě ideální, protože si své najdou obě pohlaví. Teda... Všechna pohlaví.

Řemínek je dvojitý, kdy s vnější části má určitou barvu a zevnitř vždy černou. Z praktického hlediska to nemá asi žádný důvod, ale vypadá to dobře. Černá barva totiž jde vidět i přes dírky. Na konci řemínku je černá část na které je napsané "RUN". Blbost, ale udělala radost. A ještě se to rýmuje. Tady mi to dává smysl. Něběháš? Vyměň řemínek. K pouzdru je řemínek přichycený systémem Quick-Release.

Víte, nikdy jsem nebyl příznivcem plastových modelů. Sám nosím kovem obehnané Tactixy 7, ale připadá mi, jak plyne čas, tak výrobci pracují s plastem čím dál lépe. Forerunner 265 je vyložený celoplasťák, ale vůbec nevypadá špatně. Zároveň jsem měl tyrkysovou variantu, která mi snad poprvé v životě přijde jako skutečný unisex. Je to tím, že tyrkys je o něco tmavší. Třeba u Forerunneru 745 se ten unisex tyrkys moc nepovedl. Nebo teda Neo Tropic.

Dává ten AMOLED displej smysl na běžeckých hodinkách?

Kdybyste se mě zeptali před 2 roky, asi bych odpověděl, že ne. Ale dnes? Přesně naopak.

AMOLED a OLED displeje měly problémy s tím, že na přímém slunci prostě nebyly čitelné. V ten moment dávaly smysl transflektivní LCD displeje, které slunečních paprsků využívaly k vlastnímu prosvícení. Dnes už ale AMOLED displej má takový kontrast a podsvícení, že na přímém slunci nemám žádný problém. Navíc je tam opravdu citlivý senzor, který displej rozsvítí do půl vteřiny kdykoliv otočím rukou a chci se na hodinky podívat.

Navíc jdou technologie dopředu a mdlý transflektivní displej už mě omrzel. Chci se dívat na pěkné barvičky. Navíc je to praktické, protože čitelnost AMOLED displeje je mnohem větší, protože má lepší rozlišení i kontrast. Což je fajn i pro někoho, kdo má zhoršený zrak. Znám spoustu lidí, kteří odešli od Garminu jen protože data na displeji nepřečetli.

Takže, kdyby Garmin udělal třeba Tactixy s AMOLED displejem... Asi bych po nich sáhnul.

Barevný AMOLED displej zkombinovali s vyšperkovaným uživatelským prostředím. Nejen, že jej lehce designově upravili, ale přidali i různé "pozlátka" jako animace při najetí na widget, obrázky sportovce pro každou sportovní aktivitu (běh tam má běžce, cyklistika cyklistu, atd.). Kdybych měl být upřímný, tak konečně má Garmin uživatelské prostředí, které odpovídá mobilní době (kde se lpí na UX – User Experience) a ne té počítačové, kdy značka Garmin vznikala.

Když třeba spustíte sportovní aktivitu, dvě vteřinky tam je pořád fotka sportovce, objeví se zelený trojúhelník a pak to plynule přejde na datová pole sportovní aktivity. Takový detail, ale naprosto to změní pocit z použivání.

GPS i tepák je v topu

Senzorová výbava je u Garminu už takový standard – akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence a GPS přijímač.

Pro běžce nebo obecně jakéhokoliv sportovce jsou asi nejdůležitější snímač tepové frekvence a GPS, tak se budu vyjadřovat hlavně k nim.

Snímač tepovky? Paráda. Garmin použil "starý" dobrý Elevate 4, který neříkám, že je perfektní (taky... která optika je?), ale minimálně velice dobrý. V normálním počasí s teplotou nad 0 měřily hodinky velice dobře a oproti hrudnímu pásu se lišily o 1 tep. V mrznoucím počasí byly rozdíly o něco větší, ale chápu to. Je to takový nešvar optiky. V mrazu, dešti, v těžkém terénu nebo třeba na hodně zpocené ruce můžou mít problémy jakékoliv optické snímače.

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265

Jako srovnání s hrudním pásem? Toto je v teplotě nad nulou a musím uznat, že bych se vůbec nebál trénovat bez hrudního pásu.

GPS je ve výchozím nastavení na SatIQ, což je novinka, kdy si hodinky automaticky vybírají nejvhodnější nastavení satelitů, aby šetřily baterii. Pokud je tedy dobrý přístup signálu GPS, nechají pouze GPS. Pokud se signál zhoršuje, nastaví více satelitů a pokud je přístup úplně tragický, nastaví komunikaci vícepásmově. Teď bych asi řekl, že Garmin je ve snímání polohy úplně nejlepší na trhu a model Forerunner 265 to jen potvrzuje.

Když jsem to srovnal s Tactixy, které jsem měl na nejlepší možné nastavení (všechny satelity na více frekvencích):

Modrá – Tactix 7, fialová – Forerunner 265

Modrá – Tactix 7, fialová – Forerunner 265

13 dní? Na AMOLED dobrý

Výdrž baterie se v režimu smartwatche pohybuje okolo nějakých 13 dní, ale samozřejmě u tohoto typu displeje záleží na tom, jak často jej budete rozsvěcovat nebo nedejbože nastavíte Always-On (permanentní rozsvícení). V režimu GPS by to mělo být 20 hodin, ale popravdě, článek vzniká ještě před releasem a tak nevím, jestli se jedná o nejlepší možné nastavení nebo pouze GPS. Tipuju, že nejlepší možné nastavení, protože 20 hodin mi přijde poměrně málo. Po releasu článek aktualizuji.

Připravenost k tréninku? Na to jsem přesně čekal

Ano, Garmin mi udělal velkou radost, protože přidal funkci Připravenost k tréninku. Osobně to považuju za asi nejlepší lifestylovo / sportovní funkci, kterou Garmin za poslední rok vydal. Tato funkce totiž bere v potaz poslední spánek, dobu regenerace, stav variability vašeho srdečního tepu, zátěž za poslední týden, historii spánku i stresu a vyplivne jednoduché číslo na stupnici od 0 do 100. Toto číslo vyjadřuje, jak moc jste ten den připraveni na trénink a také podle toho nastaví denní tréninkové doporučení. Může být něco polopatičtějšího?

Přijde mi, že spousta lidí má problém vnímat své tělo nebo minimálně odhadnout potřebnou zátěž a tato metrika mi přijde jako jedna z nejsměrodatnějších.

5 nejlepších funkcí chytrých hodinek Garmin pro běžecké začátečníky
22.11.2022 - Dominik Hok
5 nejlepších funkcí chytrých hodinek Garmin pro běžecké začátečníky

Garmin má druhé místo. Po Applu přidává běžeckou dynamiku ze zápěstí

Běžecká dynamika je důležitá. Spousta lidí na ni kašle, ale dost možná vás v běhání posune dál než si myslíte. Udělá totiž váš běh ekonomičtější. Kadenci a délku kroku byly hodinky schopné měřit už teď, ale vertikální oscilaci, dobu kontaktu se zemi a poměry těchto dvou metrik, dokázaly Garminy měřit pouze s hrudním pásem nebo podem. Pokud tyto metriky neznáte, doporučuji článek níže.

VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)
17.8.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)

Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí
7.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí

Ne každý ale chtěl běhat s pásem nebo podem nebo minimálně nechtěl platit za další příslušenství. Takže teď to nemusí řešit. Musím ale uznat, že tam jsou docela podstatné odchylky. Což je pochopitelné, protože příslušenství měří tyto metriky z pevného bodu buďto na hrudi nebo na oblečení. Oproti tomu hodinky to odpočítávají z pohybující se ruky.

Například vertikální oscilace se mi lišila v rámci jednotek (většinou o jednu), ale věřím tomu, že je to pouze prvotní algoritmus, který se bude ještě dolazovat. Ale když srovnáme strukturu grafu, tak je to dost podobné.

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265

Graf výše je z rovinatého běhu, ale když to srovnáme při běhu do kopce a zpátky, kde je hodně překážek a těžký terén, už se data dost rozcházejí.

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265

Modrá – hrudní pás, fialová – Forerunner 265

Z tréninkového garminovského základu má Forerunner 265 všechno

Víte, Forerunner 265 je takovým tím přelomovým modelem, který už má snad všechny pokročilé tréninkové funkce. Změrí vám dobu regenerace, řeknou vám stav vašeho tréninku (jestli jste nebo nejste produktivní) nebo třeba můžete použít navigaci po křivce. Tudíž do hodinek nahrajete GPX soubor nebo si trasu vytvoříte v aplikaci Garmin Connect. Toto jsou fíčury, které v nižších modelech Forerunnerů nenajdete.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

Regenerace je stejně důležitá jako trénink samotný

Kromě tréninkových funkcí mě Garmin vždy uspokojuje také z hlediska lifestylových nebo snad "po-tréninkových" funkcí. V poslední době asi nejvíce sledují noční variabilitu srdečního tepu, kdy máte vyobrazený graf, jak se vyvíjela vaše variabilita, její graf a týdenní souhrn.

Chytré hodinky Garmin  – Nejlepší lifestylové funkce
16.2.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší lifestylové funkce

Během dne pak hodinky vyjadřují variabilitu ve formě stresu na stupnici od 0 do 100. Na základě vašeho stresu, spánku a historie sportovních aktivit se vyjadřuje také Body Battery, což je nabití vašeho těla na stupnici od 0 do 100. Na stejné škále dokážou hodinky vyjádřit i kvalitu vašeho spánku a časově rozprostřít i jednotlivé fáze spánku (lehký, hluboký, REM).

Měření tepové frekvence probíhá celý den, každou vteřinu a kromě toho hodinky celý den počítají vaše kroky, pasivní i aktivní kalorie a můžete si také měřit okysličení. To ale nedoporučuji, protože to hrozně žere baterku.

Napotřetí bez verze Music

Je už takovým standardem, že u tohoto modelu se dělají dvě verze – s hudbou a bez. Tentokrát od toho Garmin upustil a hudební přehrávač najdeme ve všech modelech. Osobně v tom nevidím problém, protože hudební přehrávač není něco, co by člověk v hodinkách vyloženě nechtěl. Je ale trochu škoda, že Garmin nenabídne levnější variantu pro někoho, kdo hudební přehrávač absolutně nevyužije.

Všechny verze mají také bezkontaktní placení a takový ten standard jako budík, alarm, najdi můj telefon, možnost rozšíření pomocí platformy Connect IQ aj. Docela mi udělalo radost, že Forerunner 265 má nové a dosud nevídané číselníky.

Jaký je Forerunner 265 a vyplatí se Forerunner 965?

Forerunner 265 je jednoduše skvělý. Kdybych vám měl říct nějakou alternativu chytrých sportovních hodinek s cenovkou okolo 10 000 Kč, asi nemám nic lepšího v rukávu. Tento model je od dýnka až po sklíčko nasekaný sportovními i chytrými funkcemi od Garminu a nepostrádá skoro žádnou klíčovou funkci. Ano, chybí mu mapy, ale upřímně, kolikrát je využijete? Výdrž baterie je skvělá, displej mi učaroval a vypadají dobře. Jak by řekli naši slovenští bratři: Nie je čo vypichnúť.

Klíčovou otázkou ale je, v jaký moment se vyplatí připlatit si za Forerunner 965? Pokud víte, že potřebujete mapy, je to jasné. Pořiďte si FR 965. Líbí se vám kovové prvky a víte, že dokážete výdrž baterie využít na maximum? Pořiďte si FR 965. Ve všem ostatních případech, kterých si dovolím říct, že je většina, se pro vás vyplatí spíše Forerunner 265. A nebudete litovat.

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Venu 3
13.2.2024 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Venu 3

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ivopřed 414 dny, reagovat
Super recenze! Moc díky za ni.
Janpřed 413 dny, reagovat
Chlapi. Nedávno jsem nasadil na ruku 255. Tohle mi Garmin udělal schválně ???? Ten display .. WOW! A připravenost k tréninku... ????????
Pytlákpřed 413 dny
Vrať 255 a kup 265 :-)
Ondřejpřed 413 dny, reagovat
Bude mít tento nižší model Traning load ratio nebo to bude mít jen 965 a 955?
Matěj Urbaczkapřed 410 dny
Zdravím, Ondřeji, ano, tento model má tréninkové zatížení.
Mirapřed 413 dny, reagovat
Super článek. Jen tak dál.
Romanapřed 413 dny, reagovat
Taky mám 255 a teď trochu slintám..
Honzapřed 412 dny, reagovat
Jakubpřed 410 dny, reagovat
Zdravím, jakou mají výdrž se zapnutým Always-On displayem?
Matěj Urbaczkapřed 409 dny
Zdravím, výdrž s always-on displejem udává výrobce na 5 dní. Je to ale s defaultním vzhledem. Pokud si nakonfigurujete nějaký těžší vzhled a například spustíte režim pulzního oxymetru po celý den, může to být i méně.
Mirekpřed 409 dny, reagovat
Zdravím, mohl bych poprosit o názor ohledně hodinek? Co je dle Vás lepší volba? Přemýšlím o nových 265 nebo "starších" 955. Cena je aktuálně stejná. Když tedy pominu Amoled display u 265 a mapy u 955.
Dominik Hokpřed 409 dny
Zdravím, pokud doceníte delší výdrž baterie a mapové podklady, běžte do FR 955. Pokud chcete moderní přístroj s krásným displejem a vystačíte si s navigací po křivce, šel bych do FR 265. :)
Pavelpřed 405 dny, reagovat
Lze se u 265 dostat při spuštěné aktivitě na základní obrazovku? Nebo jim tato chyba zůstala z 255?
Matěj Urbaczkapřed 403 dny
Zdravím, Pavle, lze to podržením tlačítka back.:-)
Pavelpřed 403 dny
Ano, takhle to funguje u všech Garminů, kromě FR255. Proto se ptám jak je to u FR265. ;)
Pytlákpřed 401 dny
Toto nelze udělat u FR255 ani u FR265
Pavelpřed 381 dny
Je "úsměvné", že jim tato chyba zůstala i do další generace hodinek. Na garmin podpoře mi to tedy jako chybu zaregistrovali.
Davidpřed 133 dny
Ahoj, nevíte zda tedy lze během aktivity přejít zpět do základního menu? Podržením tlačítka zpět se jen započítá okruh. pokud tam mám nastavenou zkratku, tak se aktivuje zkratka. Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 133 dny
Ahoj, není to přes klasické zmáčknutí back, ale je třeba nastavit zkratku "vzhled hodinek", která Tě právě dostane na hlavní plochu.
Davidpřed 133 dny
Pecka, vyzkoušeno a funguje. Díky za tip. Jste dobří borci, moc rád vás sleduju. Ať se daří.
Janpřed 385 dny, reagovat
Zdravím,lze u těchto hodinek mít trvale zapnutý displej-např. při cyklistice?diky
Matěj Urbaczkapřed 382 dny
Zdravím, ano, lze.:-)
Janpřed 385 dny, reagovat
Ahoj, chci se zeptat jestli se hodí 265 na silniční cyklistiku,díky.
Matěj Urbaczkapřed 382 dny
Zdravím, Jane, nevidím v tom problém. Mají veškeré potřebné atributy.:-)
Janpřed 382 dny, reagovat
A ještě jeden dotaz-pujdou 265 na držák na kolo QuckFit ? Díky.
Matěj Urbaczkapřed 382 dny
To bohužel nepůjdou.
Dominik Hokpřed 382 dny
Zdravím, 265 bohužel nepoužívá systém QuickFit, takže to nepůjde. :/
Janpřed 379 dny, reagovat
A poslední dotaz, zobrazují 265 nadmořskou výšku a teplotu? Díky.
Matěj Urbaczkapřed 377 dny
Zdravím, zobrazují se obě hodnoty.:-)
Kristýnapřed 257 dny, reagovat
Dobrý den, u starších hodinek jsem měla aktivitu chůze uvnitř. V těchto hodinkach ji nemám. Jak jí můžu nahradit. Venkovní chůze chce gps a měří mi špatně vzdálenost na páse. Díky za odpověď.
Matěj Urbaczkapřed 256 dny
Zdravím, Kristýno, bohužel, aktivita chůze uvnitř byla zrušena. Použil bych běh na páse a pak si to přepsal v aplikaci. Další možností je vytvořit si vlastní aktivitu anebo si ji stáhnout z Garmin Connect IQ.:-)
radim17před 200 dny, reagovat
hodinky jsou super, mám 5 měsíců. sportovně, dispej, vydrž vše ok. jen bych měl dotaz ohledně ikonek na telefonu. fc, mes .., vi... mají své ikonky při příchozí zprávě, ostatni zprávy "jen" zelenou obálku, včetně příchozího volání. jde to nějak nastavit? děkuji za odpověď
Matěj Urbaczkapřed 199 dny
Zdravím, Radime, tyto ikonky jsou pevně dané.
radim17před 199 dny, reagovat
děkuji matěji za odpověď. neplánuje se v aktualizaci úprava těchto ikon, nebo to záleží na jiných věcech. musim teď ztišené vibrace, a při příchozi "zprávě" je jen ikonka obalky se jménem a nevím, jestli je to volání sms, email, či jiná zprava, celkem to mate :-(
Dominik Hokpřed 199 dny
Zdravím, Radime. Garmin pro některé aplikace ikonky má, pro jiné zase ne. Bohužel je v tomto případě míček na straně samotného Garminu, protože my nejsme schopni určit, jestli seznam ikonek nějak rozšíří.
Michalpřed 121 dny, reagovat
Zdravím, pořídil jsem FR265. Tlačítka na pravé straně (START/STOP, BACK) mají dvě polohy - musím je stlačit a pak ještě domáčknout. Když je pouštím, cítím, že cestou zpět tlačítka opět projdou oběma polohami. Hodinky reagují až na domáčknutí. Je to speciální funkce, která se dá nějak využít nebo mám vadný kus? Předem díky za odpověď. Michal
Dominik Hokpřed 121 dny
Zdravím, Michale. Je to v pořádku, je to tak schválně dělané, aby omylem nedošlo k zastavení tréninku nebo zaznamenání kola. :) Proto je tam dvojklik. :)
Evapřed 37 dny, reagovat
Ahoj, jsou FR 265 vhodné i na triatlon?
Matěj Urbaczkapřed 37 dny
Ahoj, ano, mají aktivitu jak triatlon, tak i multisport.:-)
Evapřed 37 dny, reagovat
A ještě dotaz k funkcím při plavání- spolehlivost měření vzdálenosti? A tepovka při plavání?
Matěj Urbaczkapřed 37 dny
Tepovka při plavání je ok, měření vzdálenosti, při dobrém nastavení bazénu je taky ok.:-)

Hodinky zmíněné v článku