» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 35: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Radim Pochyba | 14.5.2020 | 9 MIN

Chcete ke sportování spolehlivý sporttester a přitom moc neutratit? Garmin Forerunner 35 je jistě jednou z variant. Garmin jej začal prodávat ve druhé polovině roku 2016 a v současné době se dá pořídit okolo 3 tis. korun. Co umí a zda vám bude FR35 stačit se teď určitě dozvíte.

Seznamte se, Forerunner 35

FR35 patří do běžecké modelové řady Forerunner. Takže jeho využití je ideální pro běh a obecně pro sport jako takový. Na první pohled jistě zaujme obdélníkový tvar plastového pouzdra. Hodinky mají plastové sklíčko, které ač se může snadněji poškrábat, tak je zase velmi pružné a nárazy dokáže zvládnout. Silikonový řemínek je pro sport snad nejvhodnější. Trochu složitější, oproti novějším modelům, je jeho výměna, jelikož z každé strany je řemínek k pouzdru hodinek přišroubován dvěma šroubky. Zajímavé je, že všechny modely FR35 mají černé pouzdro. Takže pokud se vám líbí více modelů a nemůžete se rozhodnout, stačí si dokoupit pouze řemínek.

Řemínek je připevněn šroubky

Řemínek je připevněn šroubky

Hodinky se ovládají pomocí 4 tlačítek a displej není dotykový, což je společný rys všech běžeckých hodinek Garmin, protože jde o nejideálnější volbu pro běhání; zpocené ruce a dotykový displej nejsou úplně nejkompatibilnější. U tohoto modelu je zajímavé, že má ještě černobílý displej, takže spotřebuje méně energie. Displej je transflektivní chroma LCD, takže na první pohled může působit mdle, ale na sluníčku je jeho viditelnost, dá se říct, perfektní. Pro venkovní aktivity ideální. Každý jistě také při sportu ocení nízkou gramáž, která je rovných 37 g a musím říct, že jsem je na ruce skoro necítil.

Doplnil bych jen, že tyto Forerunnery podporují český a slovenský jazyk. Nejen v jejich mobilní a PC aplikaci, ale také přímo v hodinkách.

Skvělá čitelnost, přehlednost a přímo v hodinkách je i čeština

Skvělá čitelnost, přehlednost a přímo v hodinkách je i čeština

GPS? Ano! Ale...

Nebyl by to Forerunner, kdyby se nejednalo o hodinky s příjmem GPS signálu. Jen dodám, že připojení k jiným satelitům, jako jsou například GLONASS či Galileo, hodinky nemají. Galileo je dle všeho nejpřesnější a GLONASS má zase nejlepší připojení v okolí vysokých budov, či v lese. Ale osobně používám většinou stejně jenom GPS, mezi mrakodrapy totiž neběhám a v lese jsem byl doposud s GPS spokojený, takže mně to stačí.

Co u FR35 vůbec znamená, že má GPS? Pokud si ji při venkovní aktivitě zapnete, hodinky se spojí s GPS a začíná záznam trasy. Ušlou trasu si pak můžete zobrazit v mobilní aplikace Garmin Connect či v PC verzi, přímo v hodinkách ji neuvidíte. Stejně tak hodinky neumí navigovat. Pouze zaznamenají trasu, zato poměrně přesně. Zjistí ale i počet spálených kalorií a ušlých kroků.

Pokud byste se chystali na nějaký dlouhý výlet a chtěli mít přitom zapnutou GPS, tak je dobré vědět, že vydrží až 13 hodin na jedno nabití. Ve smart režimu (bez aktivity a GPS) zvládnou FR35 krásných 9 dní, což si myslím, že je velice dobré a určitě můžu tyto údaje potvrdit.

Pomoc při tréninku

K dispozici je v nabídce pouze 5 sportů: kardio, kolo, chůze a samozřejmě běh uvnitř a běh venku. Podle mě to stačí, protože na kolektivní sporty si většinou zapínám běh. Ale chápu, že to může být pro mnoho lidí málo.
Hodně se mi líbilo, že jsem si mohl při běhu nastavit několik běžeckých režimů, díky kterým jsem si mohl trénink zpestřit a zlepšovat se.

K dispozici je 5 základních sportů: kardio, kolo, chůze, běh uvnitř a běh venku

K dispozici je 5 základních sportů: kardio, kolo, chůze, běh uvnitř a běh venku

Intervalový trénink. Asi to dle názvu lze pochopit, ale objasním, jak to ve FR35 probíhá. Nastavil jsem si počet opakování intervalu. Nastavit jde 2 - 99 opakování. Poté jsem zvolil dobu aktivity jednoho intervalu. Ta lze nastavit ve dvou variantách. Vzdálenost intervalu: od 50 metrů do 99,99 km. Druhá možnost je čas intervalu: od 5 s do téměř hodiny (59:55). Dále jsem si nastavil možnost odpočinku mezi intervaly, která opět šla nastavit dle vzdálenosti, či dle času. Pokud trénujete trochu propracovaněji, tak je zde možnost nastavení zahřívání a poté také zklidnění.

Kombinace běhu s chůzí. Přičemž jsem začínal během. Možnost nastavit u obou aktivit interval jednotlivě od 30 s do 10 minut a 30 s.

Nastavení tempa nebo-li Virtual Pacer. Tady jsem si zvolil tempo mezi 4:00 - 14:55 na kilometr a běžel jsem. Během toho mi neustále chodila vibrační a zvuková upozornění (záleží, co si nastavíte), že jsem buďto nastavené tempo překročil, či že jsem pomalý a tempo mám nižší. Určitě super možnost, když trénujete na nějaký závod a máte vytyčený cíl. :)

Že ani jedno nevyužijete a jdete si jen tak zaběhat? Pak bude ideální volný styl.

Díky funkci Auto Pause hodinky poznají, kdy se zastavíte

Díky funkci Auto Pause hodinky poznají, kdy se zastavíte

Možná patříte mezi ty, kteří se během sportu občas rádi zastaví, pokochají přírodou a vyfotí selfíčko na storíčko na Instagramu. Nebo si prostě potřebujete během běhání odskočit, či se zastavit u semaforu. Abyste nemuseli sami aktivitu stopovat a poté obnovovat, je zde funkce Auto Pause. Ta pozná, když se zastavíte a kdy se zase rozběhnete. Trvá jí to cca 3 vteřiny v obou případech. Za mě je to fajn, o starost méně.

Jakmile se oěpt rozběhnete, hodinky automaticky znovu spustí aktivitu

Jakmile se oěpt rozběhnete, hodinky automaticky obnoví aktivitu

Během tréninku vám dále dle vašeho uvážení mohou chodit upozornění na vzdálenost, čas, kalorie, či srdeční tep. K dispozici také jsou tři datová pole na dvou stranách displeje + hodiny. Takže si nastavíte, jaké údaje chcete vidět během běhu. Nastavit lze například čas, vzdálenost, rychlost, tempo, kadence, srdeční tep, či zóny srdečního tepu. Škoda jen, že nejdou sledovat také kroky. Ty se samozřejmě zaznamenávají a přímo po aktivitě jejich počet z aktivity dostanete. Potěšující je, že hodinky dokáží odhadnout také stupeň fyzické kondice nebo-li VO2max.

Tep pod kontrolou

Samozřejmostí u těchto běžeckých hodinek je měření srdečního tepu přímo ze zápěstí. Hodně mě zajímala přesnost, protože to, že zařízení má měřič tepu, ještě neznamená, že přesný. Dle mého jsou měřiče ze zápěstí orientační a u některých zařízení úplně nepřesné. Tento Forerunner ho má celkem dobrý, ve srovnání s Garmin Venu jsem dostával takřka stejný počet tepů. Přesné hodnoty můžete získat z hrudního pásu, stačí dokoupit a spárovat. A u FR35 je to díky bezdrátovému ANT+ možné.

Jak jsem včera spal?

Díky senzoru pro měření tepu přímo ze zápěstí dokážou hodinky analyzovat spánek. Samozřejmě je musíte mít při spánku na zápěstí. :) V aplikaci Garmin Connect je možné si naměřená data detailně prohlédnout. Zjistil jsem jak dlouho jsem celkově spal, kolik času jsem byl vzhůru a pak kolik z toho byl hluboký a lehký spánek. Vše pěkně zpracováno graficky na časové ose. To není vlastně vše. Také jsem v appce zjistil, jak jsem na tom s dýcháním během spaní. Nejvyšší, nejnižší a průměrný počet dechů za minutu. To vše opět krásně zaznamenané na časové ose dýchání.

Zprávy, hovory, upozornění

Potřebujete být stále na příjmu, či čekáte důležitou zprávu, ale nechcete stále koukat na mobil? I Forerunner 35 zvládá celou řadu notifikací. Jen dodám, že ke všem je potřeba přítomnost mobilního telefonu, na bluetooth zvládá i dálku cca 10 metrů, takže mobil můžete mít například na stole v pokoji, přitom vařit v kuchyni a notifikace se vám zobrazí.

Začněme hovory. Když mi někdo volal, tak hodinky začaly vibrovat a na displeji se mi zobrazilo, kdo mi volá a možnosti. První byla, zda chci hovor přijmout, takže bych si zapnul hovor přímo v mobilu, s těmito hodinkami se volat nedá. Druhá varianta pak byla hovor odmítnout. Docela mě tady překvapilo, že zde není varianta pro odeslání SMS, jako například “Nemůžu mluvit, zavolám později” apod.

Pokud mi někdo napsal, mohl jsem si zprávu přečíst. A to jak SMS, tak na Whatsuppu, Instagramu nebo Messengeru. Na poslední jmenované jsem mohl také reagovat pomocí “To se mi líbí”, přednastavené zprávy zde, jako při hovorech, nejsou možné.

Hodinky zobrazí zprávy, odpovídat se na ně ale nedá

Upozornění na nové příspěvky či “lajky” a komentáře pak chodí ve všech nastavených aplikacích. Dobré je také vědět, že hodinky rozlišují diakritiku, ale například jakéhokoliv smajlíka vám změní na otazník v obdélníku. Ale co už, na tom černobílém displeji by to stejně nevypadalo dobře, ještě v době, kdy se posílá xy variant smajlíků. To samé platí u fotografiích, ty hodinky také nezobrazí. :)

Upozornění chodí také o předpovědi počasí. To si můžete neustále prohlížet v hlavní nabídce hodinek.

Ráno nezaspíš

Také se ráno nevzbudíte nikdy na první budík? Já taky ne, takže jsem ocenil, že jsem si mohl nastavit více budíků. A byly celkem efektivní. Vždy mě alespoň probraly. Nastavit jsem si mohl upozornění formou nepříjemného tónu, vibrací či kombinace. Hodně mě poěšilo, že šlo nastavit také opakování buďto na každý den, ve všední dny, pouze o víkendech nebo pouze jednorázový budíček.

Co FR35 dále postrádá?

V nastavení ciferníků jsou pouze dvě varianty a to digitální nebo analogový, který navíc není nic moc. Nabízí myšlenka na Connect IQ, pomocí kterého se do hodinek stahují doplňky, kde se řadí různé aplikace, datová pole a také zmíněné ciferníky. Ovšem tento model ho nepodporuje a uživatel si musí vystačit se dvěma variantami.

Ještě je škoda, že zde chybí klasické stopky. Když si chcete stopnout vaření rýže, hodí se. Nemusíte sledovat čas, či zapínat aktivitu.

Ovládání

Jak jsem již zmiňoval, tak hodinky nemají dotykový displej a ovládat se dají pomocí 4 tlačítek. Ovládání je intuitivní a vadila mi jen jedna drobnost. Když projíždíte menu, či jakékoliv možnosti, tak to jde pouze směrem dolů. Takže když jsem něco omylem přejel nebo jsem se chtěl vrátit, tak jsem musel všechny možnosti projet znova. Trochu otrava to je, ale zase nic, co bych nepřekousl.

Pravé horní tlačítko: přechod do aktivity + potvrzovací funkce.
Pravé dolní tlačítko: posun směrem dolů + po přidržení cca 2s se dostanete do ovládání hudby v mobilu.
Levé horní tlačítko: spuštění, či vypnutí osvětlení + po přidržení cca 2s se nabídne možnost vypnutí hodinek (stejně se i zapínají), po přidržení cca 12s se hodinky dostanou do továrního nastavení.
Levé dolní tlačítko: po přidržení 2s se spustí menu + zpětná funkce.

Mají Forerunner 35 stále smysl?

Forerunner 35 není žádný módní kousek, má obdélníkový tvar a černobílý displej. Jde na něm vidět, že se nejedná o nejnovější model, také se začal prodávat již ve druhé polovině roku 2016. Nedokáže se spojit s aplikací pro přidávání doplňků (aplikace, datová pole, ciferníky) Connect IQ. Také nelze odpovědět zprávou na hovor, SMS, či na zprávu z Messengeru. Navigovat se pomocí nich také nedá, což mi FR35 chybí, ale vzhledem k ceně to chápu.

Takže proč a kdo by si je měl vůbec ještě koupit?

  1. Je to spolehlivé zařízení, snadno ovladatelné pomocí 4 tlačítek a jeho baterie má velmi dobrou výdrž. Až 9 dní ve smart režimu a až 13 hodin se zapnutou GPS. Také zvládne zaznamenat celou trasu, kterou vám přenese poté do mobilu.
  2. Má velice nízkou hmotnost 37 g, takže jako byste je ani neměli na ruce. A díky velice příjemnému silikonovému řemínku jsou velice pohodlné.
  3. Změří vám tep přímo ze zápěstí, případně díky ANT+ se bezdrátově dá připojit také hrudní pás.
  4. Přednastavené sportovní režimy: kardio, kolo, chůze, běh uvnitř a běh venku. Řekl bych, že velice dostačující. Na kolektivní sporty si můžete zapnout jeden z běhů. Plavecké styly sice neumí, ale díky voděodolnosti 50M s nimi můžete plavat. Hodně potěšující také je, že při běhu se dá nastavit intervalový trénink, kombinovat běh s chůzí, virtual pacer pro udržení tempa, či volný styl.
  5. Cena. Jednoznačně. Ta se pohybuje okolo 3 tis. Kč, pokud tedy nechcete moc investovat a přitom mít spolehlivý běžecký sporttester, jsou FR35 dobrou volbou.
2 990 Kč Prodej ukončen

Pokud byste si chtěli trochu připlatit, cca 12 stovek a dostat trochu modernější model s kulatým tvarem pouzdra, barevným displejem, výdrží až 7 dní, o něco lehčí a s dalšími vylepšeními, tak můžu doporučit Garmin Forerunner 45.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku