» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 55 recenze – Levná a dobrá volba pro začínajícího sporťáka

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 7.7.2021 | 9 MIN | 1x komentář

Forerunner 55 je nejlevnější sportovní novinka od Garminu. Ačkoliv má své mouchy, rozhodně se jedná o nejlepší volbu pro někoho, kdo nechce přehnaně drahé zařízení, ale chtěl by sporttester od Garminu. Největší výhodou je určitě 14denní výdrž baterie a široká nabídka tréninkových funkcí, kterou začátečník a koneckonců i pokročilý sportovec rozhodně využije.

Co se mi na Forerunneru 55 líbí nejvíce?

Rozhodně výdrž baterie, která dosahuje při běžném používání ke dvěma týdnům (Forerunner 45 měl týdenní výdrž). Garmin u tohoto modelu upustil od pevného uchycení řemínku šrouby a zvolil mnohem pohodlnější systém Quick Release. Takže se teď řemínek krásně přizpůsobí záhybům ruky.

Garmin ještě obohatil běžecké funkce o předpověď výsledků a dobu regenerace, takže se teď Forerunner 55 stává ještě vhodnějším zařízením pro trénink. Zároveň zapracovali také na zobrazení datových polí (to byla u předchozího modelu hrůza) a podpoře Connect IQ, takže teď hodinky obohatíte o aplikace a vzhledy.

To bylo za mě to nejdůležitější, teď nahlédneme na druhou stranu mince.

SOUBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255
13.7.2022 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Forerunner 55 vs. Forerunner 255

Co se mi na Forerunneru 55 rozhodně nelíbí?

Rozlišení displeje. Ano, rozlišení je u tohoto modelu jako za Franty Klacka. Dobrým argumentem je, že kdyby byl v zařízení lepší displej, nedostanou se na takovou cenovku, ale i tak... Na displeji pouhým okem vidím snad každý pixel a veškerá data jsou taková nějaká "zubatá". V poměru cena/displej čínský trh Garmin skutečně válcuje.

Krom toho, že displej nepatří k těm nejostřejším, je také hrozně malinký. Pro chabozraké docela oříšek.

Mrkněte na naši videorecenzi:

Stejný, ale přitom jiný

Forerunner 55 vlastně vypadá oproti větší velikosti Forerunneru 45 úplně stejně. Dokonce i parametrově jdou ruku v ruce – průměr plastového pouzdra je 42 mm a rozpětí nožek 20 mm.

V čem ale proběhla změna, je systém uchycení silikonového řemínku k pouzdru hodinek. Ten je teďkom Quick Release a ne přichycený šrouby jako u předchozí generace.

Výhody to má hned dvě. Zaprvé teď řemínek vyměníte v řádu několika vteřin a zadruhé se teď řemínek lépe přizpůsobí záhybům ruky, jelikož u přichycení šrouby je koncová část řemínku zpevněná a nebyla tak poddajná.

Srovnání uchycení při stejném utažení na tenčím zápěstí – Forerunner 45 (vlevo) a Forerunner 55 (vpravo).

Srovnání uchycení při stejném utažení na tenčím zápěstí – Forerunner 45 (vlevo) a Forerunner 55 (vpravo).

Ještě bych rád rozebral průměr hodinek, který je vhodný na dámské i pánské zápěstí, ale není úplně vhodný pro muže s větším zápěstím či pro někoho, kdo preferuje větší hodinky (třeba já). S takovým typem hodinek se na ruce úplně necítím a to nejsem žádný rozrážeč futer.

Forerunner 55 se dělá ve čtyřech barvách

Bílá a černá jsou taková klasika. Garmin však u tohoto modelu sáhl i po šedé v kombinaci s červenou (moje oblíbená) a tyrkysové.

Na dotykáč zapomeňte, tohle je sporttester

Jinak neproběhla téméř žádná změna. Ovládání je řešeno pěticí tlačítek, přičemž tlačítko START/STOP je jako již standardně vyztuženější, aby nedošlo k nechtěnému pozastavení tréninku.

Právě tlačítka jsou pro sportovce naprosto ideální, jelikož dotykový displej při ovládání zpocenou rukou, v dešti či rukavicích často zklamává. Dalším pro sportovce užitečným parametrem je určitě váha, která je pouhých 37 gramů. Platí takové nepsané pravidlo, že čím je nižší hmotnost, tím může být nošení pohodlnější a zároveň nemají hodinky tendenci na ruce skákat (což způsobuje například horší měření tepové frekvence).

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola

1 – Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 – Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 – Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 – Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 – Zpět / Manuální zaznamenání kola

Na displej uvidíte i pod přímým sluncem

Znáte to? Vylezete s telefonem ven a nevidíte nic. To se vám s Forerunnerem 55 nestane. Díky použití transflektivní LCD technologie jsou hodinky schopné využívat okolního světla ke svému vlastnímu prosvícení. Tudíž, čím více světla na ně svítí, tím jasněji jde vidět displej. Jak už jsem psal výše, hodnoty na displeji spíše působí, jako by je někdo vystříhal z papíru, protože díky malému množství pixelů (204 x 204 px) není vykreslení tak kvalitní. Chápu, že to dělají proto, aby nebyla cenovka tak vysoko, ale je rok 2021 a takový displej se úplně nehodí.

Další malou nevýhodou je nemožnost nastavení intenzity podsvícení, což může být pro někoho se zhoršeným zrakem problémem.

Šli dva, tři... A čtvrtý už nedošel

Senzorovou výbavu zastupuje akcelerometr, snímač tepové frekvence a GPS přijímač. Toť vše. Akcelerometr má největší využití k záznamu kroků během dne a snímač tepové frekvence nabízí celodenní (24/7) snímání tepu. GPS zase zaznamenává trasu při monitoringu sportovní aktivity. Trochu mě mrzí, že se nedostalo alespoň na pulzní oxymetr, který čínské značky nabízejí v ještě nižší cenové kategorii.

Optický snímač tepové frekvence může mít trochu odchylky, ale nebojte, hodinky se dají spojit v řádu několika vteřin např. s hrudním pásem a dalšími externími snímači.

Baterka? Famózní

Kdyby za mnou někdo přišel s tím, že chce hodinky na sport, které nemusíte pořád dobíjet, určitě vřele doporučím Forerunner 55. Papírové údaje jsou 14 dní v režimu chytrých hodinek a 20 hodin při nepřetržitém snímání GPS. Vše se ale odvíjí od toho, jak náročný uživatel jste. Nepapírově? V pátek jsem hodinky dobil, strávil s nimi přes 7 a půl hodiny tréninku, a v sobotu (tu další) ukazovaly 5 %. I mně, náročnějšímu uživateli, hodinky vydržely 8 dní. Za mě skvělý výkon.

Hodinky bohužel nemají žádné úsporné módy, ale zase nemůžu být tak náročný.

Uživatelské prostředí se posunulo dopředu, ale je zasekanější

Za mě je určitě perfektní krok, že v Garminu zvolili menu ve formě seznamu. Tudíž neproblikávají jednotlivé obrazovky, ale pohodlně sjíždíte dolů, kde se vám zobrazuje vaše VO2Max, údaje o tepové frekvenci, krocích, oznámení z telefonu a jiné. Co mi vadí, je neplynulost tohoto prostředí. O nějakých přechodech "jako po másle" se tady nedá hovořit a mezi jednotlivými údaji neprojíždíme, ale spíše přeskakujeme. Pravděpodobně Garmin omezil animace, aby baterka vydržela, ale přeci jen...

Kliknutím na určitý údaj se vám pak zobrazí detailnější informace. Pokud třeba kliknete na kroky, zobrazí se vám týdenní souhrn i s výpočtem ušlé vzdálenosti. U tepovky zase máte souhrn za poslední 4 hodiny a za uplynulý týden.

[[213235]]

"Lajfstajlové" funkce jsou typicky garminovské

Co se týče denního monitoringu, napříč Garminy všech cenových kategorií nejsou téméř žádné rozdíly. Padesátpětky počítají během dne ušlé kroky, spálené kalorie, váš stres, jakou máte tepovku, ale třeba také na stupnici od 0 do 100 ohodnotí "nabití" vašeho těla (Body Battery), kdy 0 znamená, že nemáte energii a měli byste spíše odpočívat a 100 znamená úplné nabití. Kromě toho monitorují také vaše dýchání a dámy docení také menstruační kalendář.

V noci pak hodinky monitorují váš spánek včetně všech fází (lehký, hluboký, REM). Je škoda, že se do Forerunneru 55 nedostal pokročilý monitoring jako třeba v nových Venu 2, které nabídnou také bodové ohodnocení vašeho spánku a doporučení pro příští spánek. Zároveň také pozbyly widget v hodinkách, a tak se na stav vašeho spánku musíte podívat do mobilního telefonu. Za mě opět škoda, protože mi to nepřijde jako nijak složité vylepšení. Ale asi je potřeba udělat rozdíly mezi levnějšími a dražšími chytrými hodinkami od Garminu.

A co sporty?

No, prvně si shrňme, jaké sporty dokážou Forerunnery 55 monitorovat:

Běh, Běh na pásu, Běh na dráze, Kolo, Chůze, Kardio, Běh na kryté dráze, Virtuální běh, Kolo uvnitř, Chůze uvnitř, Plavání v bazénu, Jóga, Eliptický trenažér, HIIT, Stepper, Pilates

Je to takový základ, ale zbytek si pak můžete obohatit aplikací třetí strany, kterou stáhnete na Connect IQ.

Díky absenci barometru hodinky nemají monitoring trailového běhu, ale také třeba horského kola. Největší nevýhodou je to, že když jdete běhat do kopců a spustíte "Běh", rapidně to ovlivňuje odhad hodnoty VO2 Max, protože hodinky neberou v potaz zisk výškových metrů.

Hodinky zobrazí až 4 datová pole

Obrovský posun je ale v zobrazení datových polí, protože u předešlé generace to bylo příšerné. Zobrazovaly maximálně 3 údaje a zobrazovaly pouze hodnotu, ale ne popis, o jakou metriku se jedná. Forerunner 55 teď zobrazuje 4 údaje i s popisem, že se jedná např. o průměrné tempo, srdeční tep, vzdálenost atd.

Tréninková doporučení a Garmin Coach jsou pro začátečníka ideálními funkcemi

Při spuštění běžeckých aktivit hodinky doporučí (na základě kondice a tréninkové historie), co byste ten den měli dělat. Jestli odpočívat, běhat intervaly, dlouhou vzdálenost na nízkém tempu a jiné.

Obdobnou funkcí je pak Garmin Coach, kdy si v aplikaci vyberete distanci, kterou byste chtěli uběhnout a hodinky vám každý den zobrazují, co byste měli dělat. Pro začátečníky jsou denní doporučení a Garmin Coach naprosto ideálními funkcemi, které vám pomohou pochopit, jak je důležitá rozmanitost tréninku a regenerace.

A když už je řeč o regeneraci, to je společně s předpovědí výsledků novou funkcí ve Forerunner 55. Doba regenerace se vypočítává na základě obtížnosti minulých tréninků a předpověď výsledků zase na základě vaší VO2 Max dokáže predikovat čas doběhnutí na 5 km, 10 km, půlmaratonu a maratonu.

Záznam trasy, jaký by ani Josef Lada nenamaloval

Musím říct, že při několikatýdenním nošení Forerunneru 55 jsem nezaznamenal žádné výrazné odchylky tepové frekvence. Ať už při běžné aktivitě nebo při sportu. Co mě ale opravdu překvapilo, je záznam trasy. Výkres je totiž hodně povedený.

Hodinky zaznamenávají tak dobře, že silnici pomalu ani nevidíte. Dokonce mají také slušnou tendenci trefovat i po jaké straně silnice běžím. Za mě opravdu dobrý záznam.

Hodinky zaznamenávají tak dobře, že silnici pomalu ani nevidíte. Dokonce mají také slušnou tendenci trefovat i po jaké straně silnice běžím. Za mě opravdu dobrý záznam.

A co ze sportovního odvětví chybí?

Forerunner 55 má slušnou výbavu, ale vzhledem k cenovce samozřejmě musí nějaké funkce poztrácet. Za mě je určitě nejvýraznější ztrátou stav tréninku, který zobrazuje, jestli je trénink produktivní, jestli netrénujete moc a mnoho dalšího.

Hodinky také nevyhodnocují týdenní trénikovou zátěž (EPOC) a nemají žádnou formu navigace. Hodila by se například funkce "Zpět na start", která vás dokáže odkudkoliv navést zpět na místo zahájení sportovní aktivity (když se třeba ztratíte).

Zároveň také nemají měření aktuálního výkonu (hodinky na začátku aktivity číselně zobrazí, jak dobře si vedete a jaké můžete ten den podat výkony) a určení poměru aerobního a anaerobního cvičení. To alespoň suplují zobrazením času v určitých zónách tepové frekvence.

Forerunner 55 se nepovažuje zrovna za chytráka

Nejchytřejší funkcí těchto hodinek je asi zobrazení notifikací z telefonu. Kromě toho v hodinkách najdeme alarm, budík, stopky, časovač, ale také třeba funkci Asistent. Tato funkce (pokud u sebe máte telefon) v případě nouze odešle vaši polohu třem přednastaveným kontaktům.

Hodinky postrádají veškeré pokročilější funkce jako je NFC placení či hudební přehrávač. Alespoň však dokážou ovládat hudbu spuštěnou v telefonu.

Garmin Connect – zlatý standard přídavných aplikací

Vše, co hodinky během dne zaznamenávají, se pak ukládá do mobilní aplikace Garmin Connect. Tam hned na úvodní straně naleznete vše důležité.

I po ukončení monitoringu aktivity se data přenesou do aplikace, kde pak najdete vše o čase, tempu, rychlosti, tepové frekvenci, hydrataci a jiné.

Forerunner 55 závěrem

Až na ten displej Forerunneru 55 víceméně není co vytknout. Ze sportovního hlediska je to skvělé zařízení. Někdo, kdo vyhledává chytré funkce, může být zklamán. Jestli jste tedy někdo, kdo chce sportovní hodinky a nechce zaplatit těžké peníze, je to perfektní volba. Navíc, 14 dní nenabíjet hodinky? To je luxus.

Pokud chcete o něco chytřejší hodinky, vybízí se mrknout na Vívoactive 4, Venu nebo novinku Venu 2 (všechny mají NFC a hudební přehrávač). Z jiných značek se pak nabízí ještě o něco levnější Xiaomi Mi Watch – funkčně je dost podobný (ale není to takový sporťák jako Forerunner 55), ale nabízí se s nižší cenovkou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Luďapřed 994 dny, reagovat
Výborná recenze Dominiku :)

Hodinky zmíněné v článku

4 290 Kč skladem
4 290 Kč skladem
3 990 Kč nedostupné
4 290 Kč nedostupné