» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 735XT: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Radim Pochyba | 3.4.2020 | 7 MIN | 2x komentář

Běžecké hodinky z dílny Garminu se speciálním zaměřením na triatlon a označením "XT" pro kultovní sporttestery. Ano, to jsou Garmin Forerunner 735XT. Prodávají se již od první poloviny roku 2016 a tak mě zajímalo, zda se i v dnes oplatí jejich koupě.


Řada Forerunner

735XT patří mezi běžecké hodinky modelové řady Garmin Forerunner, kterou představil již kolega v dřívějším článku. Většina hodinek z této řady, které jsou stále v nabídce, má několik stejných rysů a funkcí, kterými jsou:

  • Nízká hmotnost
  • Barevný transflektivní LCD chroma displej
  • Ovládání tlačítky
  • Krokoměr, ukazatel vzdálenosti, spálených kalorií, sledování spánku, budík
  • VO2max (ukazatel fyzické kondice)
  • GPS
  • Měření srdečního tepu ze zápěstí
  • Voděodolnost 50M (ke koupání)
  • Bezdrátové připojení ANT+
  • Ovládání hudby v mobilu
  • Smart notifikace
  • Čeština, slovenština
  • Plastové pouzdro, silikonový řemínek
5 490 Kč Prodej ukončen

Kultovní model

Ještě než přejdu k praktické části recenze, není od věci zmínit, že 735XT se řadí ke kultovním běžeckým sporttesterům od Garminu. Zařízení z "XT" série, která započala modelem 310XT v roce 2009, se ve své době zařadily mezi ty nejlepší a nejvýkonnější (nejen) běžecké sporttestery. Ano, běžecké, všechny totiž patří do řady Forerunner a také jsou triatlonovými speciály. Vedle zmíněných 310XT (r. 2009) to jsou 910XT (r. 2011), 920XT (r. 2014) a samozřejmě 735X (2016).

Garmin XT série

Historické modely Garmin XT série: 310XT, 910XT a 920XT

V současné době má Garmin v nabídce jen ty nejnovější, Forerunner 735, od jejich vydání to bude v květnu 4 roky. Zda je 735 poslední kousek z kultovních sporttesterů Garmin XT netuším, zatím však dle mých informací další v plánu není. Že by konec "XT" série?

První dojmy

Po rozbalení mě nejvíce zaujalo upevnění silikonového řemínku k plastovému pouzdru. Řemínek je totiž připevněn šroubky, ale není zpevněný. Čímž myslím to, že je snadno polohovatelný ruce a díky tomu se přizpůsobí na větší, či menší zápěstí a mně padly tyto hodinky skvěle. Ale musím uznat, že novější způsoby pro rychlou výměnu (quick release a quick fit) jsou praktičtější. Také jistě stojí za zmínku, že hodinky váží pouhých 40,2 g, takže pro sport vážně ideální. A také mají plastové sklíčko. To se sice nejsnadněji poškrábe, ale zase je nejpružnější a jen tak nepraskne. Po týdnu používání je mám zatím bez škrábance.

Forerunner 735 (první shora) je připevněn šroubky, ale skvěle se přizpůsobí ruce. Novějí typy připevnění řemínků jsou quick release (uprostřed) a quick fit (první zdola)

Už jsem zkoušel docela dost hodinek, proto mě docela zarazilo, že při nastavení ciferníku jsem měl pouze jednu volbu - "digitální", u které jsem mohl zvolit akorát barvu pozadí (černá, bílá) a barvu hodin a baterie na základě sportovních profilů. Ale od toho tu je Connect IQ, ve kterém si můžete stáhnout ciferníky dle své libosti.

V nabídce ciferníků moc nenajdete, ale díky Connect IQ si vybere vážně každý

Nastavení aktuálního času

V návodu je samozřejmě postup, ale pokud budete stejně jako já nastavovat hodinky „poslepu", mohlo by vás nastavení času překvapit. Při zapnutí mi hodinky nenabídly manuální nastavení času. Nevěnoval jsem tomu pozornost, říkal jsem si totiž, že po spárování s mobilní appkou Garmin Connect bude vše OK, bohužel jsem se splet. Spojil jsem tedy hodinky s PC Garmin Express, ale stále nic. Nakonec jsem se dočetl, že stačí zapnout aktivitu a počkat na spojení s GPS. A skutečně, správný čas ihned naskočil.

Parťák pro triatlon

Pokud patříte mezi triatlonové nadšence, tak tento model nebude vůbec krokem vedle, ba naopak. Funguje to celkem jednoduše. Zahájíte aktivitu "Triatlon" pravým horním tlačítkem, spustí se plavání, pravým dolním aktivujete přechod mezi aktivitami a dalším stiskem pravého dolního spouštíte jízdu na kole. Stejný postup následuje při přechodu na poslední část triatlonu, běh. Ukončení triatlonu docílíte stisknutím pravého dolního tlačítka. Spolu s triatlonem mají Garmin Forerunner 735XT celkem 7 přednastavených sportovních aktivit:

  • Triatlon
  • Běh
  • Běh uvnitř
  • Kolo
  • Kolo uvnitř
  • Plavání v bazénu
  • Otevřená voda

Další si pak můžete stáhnout v aplikaci Connect IQ. Doporučuji předem vyzkoušet, než se na konkrétní aktivity plně spolehnete. Já jsem například stáhl chůzi pod názvem "Simple Walk" a fungovala v pořádku, až na to, že mi k ní nešla zapnout navigace, GPS ano, ale navigování po naplánované trase ne.

Hodinky nejvíce ocení příznivci triatlonu

Mapa, mobil - nejsou potřeba

Navigace. Pokud mám být upřímný, právě navigaci mám u chytrých hodinek snad nejraději. A kultovní 735XT samozřejmě možnost navigování mají.

Vše si nastavíte v mobilní aplikaci Garmin Connect, či v počítačové verzi Garmin Express. Já z hlediska praktičnosti zvolil Garmin Connect. V sekci "Trénink" jsem najel na "Trasy" a plánování mohlo začít. Zvolil jsem si svůj výchozí bod a poté jednotlivé body. Ty slouží k tomu, aby cesta byla co nejvíce podle vašich představ. Poté dáte odeslat do vašeho zařízení a můžete i bez mobilu vyrazit...

Pro spuštění stačí zmáčknout pravé horní tlačítko a poté: Menu - Navigace - Trasy - "naplánovaná trasa" - Spustit trasu - a pravým horním zahájíte měření času, vzdálenosti apod.

Využít můžete satelity GPS s GLONASS, nebo pouze GPS, který podle mě stačí. Ruský Glonass je ale výhodné využívat v budovách, kde má větší přesnost.

Přesnost i průběh navigace byly během mého opakovaného testování výborné. Ocenil jsem i klasické upozornění na změnu směru, a hodinky upozorní i ve chvíli, kdy se vrátíte na správnou trasu.

Díky plánování tras se s 735XT neztratíte a mobil můžete nechat v klidu doma :)

Výdrž baterie

Hodinky zvládnout vydržet ve smart režimu až 11 dní, což je hodně dobrá výdrž. Po 7 dnech testování s využitím GPS mi zbývá 21 %. V porovnání s ostatními běžeckými Garminy jde o nadstandardní hodnotu. Vyšší výdrž, ale ne zase tak o moc, třeba mají Garmin Forerunner 935 nebo Forerunner 945, ale ty jsou cenově nad hranicí 10 tisíc. V tomto směru jsem s 735XT opravdu spokojen.

Při nepřetržitém využití GPS výdrž dosáhne až 14 hodin, což je celkem obvyklá hodnota, ovšem dá se vylepšit pomocí režimu ultratrack, kdy dochází k záznamu pozice z GPS např. 1x za minutu. Zbytek času je příjem GPS vypnutý, což šetří baterii a můžete se dostat až na 24 hodin. Ultratrack se určitě nehodí ke všem aktivitám, vhodný je například k chůzi či dlouhému běhu nebo celodennímu výletu (turistika), kde není potřeba ukládat záznam polohy tak často.

Speciální funkce? Kdeže

Pokud byste s hodinkami rádi platili, asi vás zklamu, 735XT nepodporují Garmin pay. Dále pak hodinky nemají uložiště pro hudbu, nenahrajete tedy do nich žádné skladby. Ovládat hudbu přímo z mobilu však tyto běžecké hodinky umí, takže hudba ano, ale pouze s mobilem u sebe.

Varianty

Model 735XT se prodává ve dvou barevných variantách. Celočerné a pak také v kombinaci světlé a tmavě modré. Druhou jmenovanou jsem si vybral pro testování.

V nabídce si můžete vybrat ze dvou barevných variant

A to není vše, kromě barevných variant si také můžete vybrat ze tří typů balení, které souvisí s měřením tepové frekvence. I když mají hodinky zabudovaný měřič tepu přímo ze zápěstí, tak díky bezdrátové technologie ANT+ jdou připojit některá přídavná zařízení. Například hrudní pás, pomocí kterého dostanete samozřejmě mnohem přesnější hodnoty, nebo plavecký pás, který měří tep při plavání. Pro triatlonové hodinky jak dělané.

  1. Hodinky
  2. Hodinky + Hrudní běžecký pás
  3. Hodinky + Hrudní běžecký pás + Plavecký pás

Cena se u varianty s běžeckým pásem zvedá o 1000 Kč a s plaveckým pak o dalších 500 Kč. To znamená, že pásy vychází velice výhodně, samostatně bývají mnohem dražší.

Závěrečný verdikt

Celkově jsem byl mile překvapen a dle mého názoru 735XT patří právem do "XT" série. I přesto, že jsou z první poloviny roku 2016 a 4 roky jsou v elektrotechnice jako čtvrtstoletí. Odráží se to kupříkladu na horším rozlišení (215 x 180 pix.) a menším množství funkcí, kde chybí třeba možnost placení či uložiště pro hudbu.

Smart notifikace mi chodily správně s diakritikou i smajlíky, sice jednobarevnými, ale v plném rozsahu. Odpovídat na ně jde jenom na Messengeru od Facebooku a to formou "To se mi líbí", což může být pro někoho omezující.

Hodně jsem byl spokojený s navigací, kde jsem si nahrál v Connectu trasu a šel podle ní, vše sedělo tak jak má a nezabloudil jsem. :) Co se týče výdrže baterie, tak při zapnuté aktivitě a GPS vydrží hodinky až 14 hodin, v režimu ultratracku až jeden den a při běžném používání až 11 dní. Mně během testování vydržely týden, ale to jsem to částečně kombinoval s aktivitou, GPS apod. Také oblíbený krokoměr dle mých zkušeností měřil velmi přesně.

Hodinky se zejména hodí pro aktivní sportovce, kteří se zaměřují na triatlon. Určitě ale neurazí běžného uživatele, i když za mě bych to doporučoval hlavně těm, kteří pravidelně sportují. Rozhodně potěšující také je, že jsou nabízené i další varianty s běžeckými pásy.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Michalpřed 524 dny, reagovat
Dokonca ešte aj teraz koncom roku 2022 su stále zaujímavou voľbou hlavne teraz cenovo vychádzajú lepšie ako fr 55 alebo dokonca fr 45 , siahli by ste po nich aj dnes ? Ak by to malo byt prvé športové hodinky kde by nemuseli byt žiadne smart funkcie skôr ohľadom zameranie na sport alebo by ste doplatili za základný model fr ?
Matěj Urbaczkapřed 523 dny
Zdravím Michale, jako první sportovní hodinky, které by byly čistě jen na sportovní aktivity, je mohu s klidem doporučit.:-) Mají dlouhou výdrž baterie, dobrou GPS a pokud budete používat hrudní pás namísto měření optikou (ta už zaostává oproti vyšším modelům), tak jsou v pohodě. Postupem času si pak ujasníte, jaké funkce by to chtělo navýše a uvidíte sám.:-) Jako vyšší alternativu bych teď viděl Forerunner 255.