» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Forerunner 965 vs. Forerunner 955

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 29.5.2023 | 5 MIN

Často se říká, že novější kousek je ten lepší kousek. My se dneska podíváme, jestli je tomu tak i u hodinek Garmin Forerunner 955 a Forerunner 965, které od sebe dělí rok.

Zdá se vám tento souboj zbytečný? Z jedné strany by určitě mohl být, ale z té druhé? Jsou věci, které si je třeba připomenout. Třeba i viditelné rozdíly.

Jako třeba:

  • Konstrukce s titanem
  • AMOLED displej
  • Výdrž baterie

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif
2.3.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenze – Do města přiběhl novej kovovej šerif

Sporťák vs. sporťák elegán

Ano, Forerunner 955 je opravdu čistě sportovně "ošklivý" model. Všude plast a nějaky Ostravak by mohl řyct: "Žadne srani s tym dizajnem". Je čistě účelný. U nástupce ale přichází změna. A opravdu, tyto hodinky neurazí svým vzhledem ani ve společnosti. Titanová luneta spolu s plastovým pouzdrem dodává sportovně elegantní look, který opravdu stojí za to.

Změnily se tak trošku i parametry hodinek, kdy Forerunner 965 má 47,2 x 47,2 x 13,2 mm a starší model zase 46,5 x 46,5 x 14,4 mm. Větší, větší a nižší. Tím, že jsou hodinky nižší, mohou sednout třeba i něžnému pohlaví, které si více potrpí na design.

Lehká změna se odehrála i v řemínku a tlačítkách, kdy nový model dostal podlouhlé tlačítko START a také dvoubarevný řemínek. Co zůstalo stejné je zase pevné uchycení řemenu, které lze následně přehodit za QuickFit 22 mm.

Za tuto kategorii je vítěz jasný. Forerunner 965.

AMOLED vs. transflektivní dipslej

Tento souboj by se dal nazvat zrovna tak stejně jako název této kapitoly. Displej je asi největší rozdíl u těchto hodinek. Spousty lidí se přiklání k AMOLED displeji a říkají, že je to posun, a že transflektivní displej je už mrtvá záležitost. Ale...

AMOLEDí paráda je sice skvělá a už i dobře čitelná na přímém slunci, ale někde ve vysokých horách bych se raději spolehl na transflektivní displej než na AMOLED. U AMOLEDu může být také úskalí vypalování LED diod, které může přijít po několika letech používání. Epix 2 je na trhu ještě moc krátce, abychom něco takového potvrdili.

Co ale nemůžeme svítivému displeji vytknout, je ta pastva pro oči. Vykreslení displeje, menu a barvy v mapě jsou prostě strhující a tak úžasné, že každý slintá blahem, když to vidí. Přechody v menu jsou úžasné a není o čem, že bod v soutěži krásy by dostal AMOLED. V soutěži vědy a techniky bych ale za vítěze vyhlásil transflektivní displej.

Senzory – jde ještě přidat?

U senzorů to bude hodně krátké, protože hodinky jsou na stejné úrovni. Ani jeden navíc a ani o jeden méně. Dokud se do hodinek nedostane EKG a třeba tlakoměr, tak hodinky mají maximální možnou výbavu. Ze začátku měly hodinky navrch v algoritmech, protože Devětšestpětky dokázaly měřit běžeckou dynamiku ze zápěstí, ale i tohle starší model záhy dorovnal aktualizací. Teď pracují ruku v ruce ve stejném rytmu.

Takže tady máme plichtu.

Baterie – Tady se teprve dějí divy

Nic není přehlednější, než obyčejná a jednoduchá tabulka. Tady ji máte.

Forerunner 955
Forerunner 965
Epix 2
V režimu smartwatche
15 dní 23 dní (7 dní AOD)
16 dní (6 dní AOD)
Úsporný režim

-
21 dní
Příjem signálu GPS
42 hod.
31 hod.
42 hod. (30 hod.)
Příjem všech satelitů

31 hod.

24 hod.
32 hod. (24 hod.)
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
20 hod.
19 hod.
20 hod. (15 hod.)
Příjem všech satelitů + hudba
10 hod.
10 hod.
10 hod. (9 hod.)
Multifrekvenční příjem všech satelitů + hudba 8,5 hod. 8,5 hod.
GPS (režim max. úspory)
80 hod.
34 hod.
14 dní

Pokud mrknete na tabulu pořádně, uvidíte pár zajímavých věcí. Jako první je asi režim smartwatche, kde transflektivní 955 totálně pohořely. Naproti tomu u výdrže na GPS jsou na tom o hodně lépe. To stejné pak platí u příjmu všech satelitů. Nejvíce se hodnoty zase srovnávají u multifrekvenčního příjmu a hudby, kde jsou hodnoty téměř stejné.

Nutno určitě podotknout, že displej hodinek zhasíná a jsou určité věci, které musíte pro výdrž baterie dodržet.

V srdci a s GPS je tedy vítěz FR 955 a v režimu smartwatche pak FR 965.

Menu dostalo nový kabátek

Pokud už jste četli recenzi modelu Forerunner 965, víte, že jsem se zamiloval do nových animací v menu. Hezké problikávání barev, no, prostě to konečně vypadá, že jsme se dostali do tohoto století a Garmin kromě full focusu na sport, dal i trošku na líbivost. Určitě je to i displejem, který vybízí k podobným úžasňákovinám, ale i na transflektivním by si s tím mohli kluci američtí trošku pohrát.

Takže bodík za menu, barvičky a všechny odstíny krásy získává Forerunner 965.

Lájfstájl a fitness je stále stejný

Dokud se do hodinek nedostane měření EKG, tlak, volání – potažmo eSIM, tak bude mít Garmin asi stále stejnou vybavenost. Je ale důležité podotknout, že pokud chcete hodinky jako sportovního parťáka a fitness tracker, tak všechny metriky jsou parádní a zaměřené na posun člověka v tom, co má rád.

Abych ale nemluvil jen abstraktně, tak se můžete těšit na mapové podklady, hudbu v hodinkách, placení kartou a třeba přednastavené odpovědi na zprávy (Android only).

Z řad fitness a tréninkových funkcí zde máme připravenost k tréninku, noční stav VST, měření kroků, spánku, tepovky, kalorií a další. Prostě vše, co sportovec potřebuje.

Jakože, óká, měla by to být plichta, protože jsou funkce stejně, ale ty mapy jsou prostě na nových hodinkách a AMOLEDu tak hezké, že bodík dávám jim.

Sportovní aktivity – Tohle jim jde nejlépe

Sportovní aktivity těmto hodinkám jdou samozřejmě nejlépe, o tom není pochyb. A jdou jim úplně stejně. Na začátku byl rozdíl v měření běžecké dynamiky ze zápěstí, ale tohle "Devětpětpětky" dohonily pomocí aktualizace a teď jim jde sportování úplně stejné.

Chcete vědět ten háček, proč vlastně ty sportovní aktivity rozepisuji? Za mě je největší rozdíl v tělu hodinek, kdy ačkoliv titanová luneta u 965 je docela malá, tak pokud právě tyto hodinky dostanou pecku od šutru nebo čehokoliv jiného, určitě dopadnou lépe než starší model, který je celý z plastu. Takže na outdoorové aktivity bych radši doporučil novější model.

Má cenu měnit "kvůli displeji"?

Ze začátku je největší rozdíl samozřejmě displej. Kvalita a rozlišení. Z druhé strany zde máme elegantní design, trošku větší ochranu hodinek a větší baterii ve smartwatch módu. A to vše hraje pro nové hodinky Garmin Forerunner 965.

Funkčně jsou na tom hodinky ale úplně stejně, takže pokud má někdo Forerunner 955, rozhodně bych neměnil za nový model. Jó, kdyby už někdo uvažoval o změně z modelu například Forerunner 745 anebo 245, tak už to smysl rozhodně dává a hodně si polepšíte.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku