» Blog » Garmin

Hackeři od Garminu požadují téměř čtvrt miliardy korun, šíří se po internetu

Tagy: Zprávy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 27.7.2020 | 1 MIN

Americká firma Garmin se od čtvrtka potýká s velkými problémy. Nefungují aplikace, zákaznické linky a dokonce stojí i výroba. Tchajwanský server ITHome už před několika dny uveřejnil informaci, že Garmin čelí útoku hackerů. Teď se po internetu šíří informace o výkupném 10 milionů dolarů (více než 220 milionů korun), které hackeři požadují. Garmin stále mlčí.

Foto: Pixabay.com / uživatel geralt

Garmin se s problémy potýká už pátý den

Ve čtvrtek ráno byla rozhodně spousta uživatelů překvapená, když se jim hodinky nesynchronizovaly. „Omlouváme se, probíhá údržba. Zkuste to za chvilku znovu," vysvětlovala aplikace v oranžovém políčku. Nicméně, i když to za chvíli uživatelé zkusili znova, tak se ze strany aplikace dočkali stejného odmítnutí. Když už se „údržba" začala jevit jako podezřele dlouhá, tak se současně začala šířit také informace, že Garmin čelí útoku hackerů.

Internetový server ITHome zjistil od několika zaměstnanců tchajwanské výrobní linky Garminu, že se firma vypořádává s ransomwarem. Jedná se o škodlivý program, který zašifruje data a blokuje celý počítačový systém. Za obnovení přístupu hackeři následně vyžadují výkupné.

Za útokem by měla stát hackerská skupina Evil Corp

Podle dostupných informací se tomu tak možná stalo. Po internetu se začala šířit informace, že hackeři od americké firmy požadují 10 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 220 milionů korun. Za celým útokem by měla stát ruská hackerská skupina Evil Corp, která za poslední měsíc takto napadla okolo třiceti amerických firem. Zdroj informací zůstává neznámý a Garmin na sociálních sítích stále mlčí. Informace tedy firma nepotvrdila, zároveň však ani nevyvrátila.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře