» Blog » Garmin

Garmin HRM Fit recenze – Hrudní snímač speciálně pro ženy

Tagy: Garmin | Dámské | Chytré

Matěj Urbaczka | 28.2.2024 | 3 MIN | 4x komentář

Jedna z mála věcí ve sportu, která mezi ženami a muži nikdy nebyla úplně fér, bylo právě měření tepové frekvence z hrudi. Ženy s tím měly povětšinou problém. Garmin HRM Fit je ale kvalitní řešení.

Garmin vydává hrudní pás speciálně navržený pro ženy. A že to trvalo. Problém s nesedícím hrudním pásem řešila spousta sportovkyň po celém světě. Klasický hrudní pás je totiž navržený víceméně pro muže – upíná se pod prsy pomocí pružného pásu okolo těla. A pokud si na něj ženy mají dát sportovní podprsenku, může dřít, být nepohodlný anebo dokonce pro někoho až dusivý.

Garmin HRM Fit na to jde chytřeji. A co víc, dá se z něj vytáhnout i spousta funkcí nad rámec tepové frekvence. Jaké?

  • podpora VST
  • připojení přes Bluetooth a ANT+
  • dynamika běhu, tempo běhu a vzdálenosti
  • měření kroků, kalorií, tepu a minut intenzivní aktivity
  • podpora při plavání a watty na běžkách

Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)
16.2.2022 - Matěj Urbaczka
Porovnání hrudních pásů (snímačů tepové frekvence)

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

Stačí tři klipsny na uchycení

"A přitom taková blbost." Legendární hláška s příměsí pravdy. Garmin přišel s velice jednoduchým upínáním na sportovní podprsenku, který je velice funkční. Tři upínací klipsny, dvě po boku a jedna se snímačem uprostřed, je ideální řešení v poměru váha / přesnost / pohodlnost.

"S hrudním pásem jsem historicky běžela jen párkrát, takže to byla taková malá premiéra. Měla jsem klasický hrudní pás od Polaru a ten mi vadil a byl nepříjemný.  Často dýchám povrchově a cokoli, co mě pod žebry stahuje, tím pádem není dobré. Proto je pro mě pás, který se jednoduše připne na spodní lem sportovní podprsenky, úplně ideální. Při běhu ho téměř nevnímám, nic nestahuje a nepřekáží. Tuhle vychytávku vnímám jako největší benefit pásu," říká ultramaratonkyně a testerka pásu.

A jak se hrudní pás upíná? Garmin udělal ideálního vizuálního pomocníka:

Co hruďák dokáže a jak vypadají data

Hrudní pásy od Garminu už nějakou dobu nejsou dobré jen na přesné měření tepové frekvence. Kromě tepové frekvence dokážou měřit i běžeckou dynamiku, můžete s nimi dokonce i plavat a pokud chcete měřit přes den základní hodnoty jako tep, kroky, kalorie a minuty intenzivní aktivity, také můžete.

Podstatná je ale stále přesnost. A i když například testerka nosí Garmin Fenix 6S, který perfektně sedí na malou ruku, hodnoty jsou z ruky hodně zkreslené. Mrkněte sami.

Fialová – HRM Fit, modrá – Garmin Fenix 6S

Fialová – HRM Fit, modrá – Garmin Fenix 6S

Ten rozdíl mezi průměrnými hodnotami je dost velký a správná tepová frekvence může být při tréninku stěžejní.

"Upřímně jsem tepovku při běhu nikdy moc neřešila. Jsem ten typ běžce, co běhá hlavně na pocit. Letošní přípravu chci ale vést trochu jinak a více rozlišit opravdu pomalé běhy v nízkých intenzitách od těch svižnějších. A tepovka je asi ten nejjednodušší ukazatel, podle kterého se můžu řídit. Pokud si už předem určíte rozmezí, ve kterém chcete trénink běžet, optika na to nemusí stačit. A zvlášť v zimě nebo třeba při sebězích v terénu, kde hodnoty dost "ustřelují" a celkově se podle nich nedá orientovat," doplňuje testerka.

Pokud chcete zlepšovat kromě své tepové frekvence i styl běhu, bude se vám hodit běžecká dynamika, která se zobrazuje jak v hodinkách (přiskočí sama při připojení hruďáku), tak i ve výsledném vyhodnocení, kde vypadá asi takto.

Novinkou posledních dvou generací pásů od Garminu (HRM Fit a HRM PRO Plus) je měření tempa a vzdálenosti. Nelze počítat se 100% přesností, ale po předchozí kalibraci s hodinkami se to dá, ačkoliv je to stále pouhé měření z akcelerometru. Stálicí mezi funkcemi je pak možnost s hruďákem plavat, kdy hruďák zaznamenává hodnoty do vnitřního úložiště a po aktivitě je synchronizuje s hodinkami. Technologie, která by ukazovala jen z hrudi přes vodu, ještě bohužel neexistuje.

Vyplatí se za ty peníze?

Nebudu vám lhát. Když jsem viděl poprvé cenovku tohoto hruďáku, říkal jsem si, jestli ho dělají ze zlata anebo běhá sám. Ale musíme si říct, že Garmin má opět prvenství a pro ženy je to prostě jedna z mála možností, která je bezbolestná a maximálně pohodlná. Mírnou nevýhodou je, že nemusí sedět na veškeré typy sportovních podprsenek, ale to má Garmin také podchycené a na tomto odkazu zjistíte, které podprsenky jsou dle Garminu vhodné a které nikoli.

Za mě je to dobrá volba pro všechny slečny a paní, které chtějí mít svou tepovou frekvenci pod kontrolou spolu s vysokým komfortem při nošení. Nebo pro někoho, kdo chce třeba běháním hubnout a držet se ve správné zóně.

A jak se nový hruďák líbí vám?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vykukpřed 59 dny, reagovat
Taky ho vyzkousim
Pytlákpřed 53 dny
:-D :-D .......
Věrkapřed 19 dny, reagovat
Mám ho a našla jsem pouze jeden škraloup, a to je, že po skončení aktivity fitko, jóga, prostě u těch, u kterých nemám hodinky na ruce, se nenačtou k dané aktivitě spálené kalorie. Spálené kalorie se propíšou pouze do kroků, takže o ně nepřijdete. Tzn. ž na posouzení kolik jsem spálila, je potřeba mít hodinky na ruce.
Matěj Urbaczkapřed 18 dny
Zdravím, nenahraje se to zpětně u aktivity na Garmin Connect? :-)

Hodinky zmíněné v článku