» Blog » Garmin

Garmin Instinct Crossover recenze – Nechoď za tím světlem!

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré | Vojenské

Dominik Hok | 11.1.2023 | 7 MIN | 5x komentář

Instincty s analogovými ručkami a fotoluminiscencí? O tom se mi nezdálo ani v tom nejžhavějším snu. A přeci jen se to stalo skutečností – je tady Instinct Crossover.

V čem jsou Instinct Crossover speciální:

  • analogové ručičky
  • fotoluminiscence
  • kovové prvky
  • minerální sklíčko
  • indexy


Co vedlo Garmin k hodinkám s luminiscencí?

Odpovědí by mohlo být hodně – jen tak, design, praktické výhody... Já osobně se přikláním k praktickým výhodám. Řada Instinct byla koncipována pro vojáky a milovníky outdooru. Pro ty je pojem o čase opravdu důležitý a není nic lepšího než mít přehled o čase "na jedno mrknutí" třeba i ve tmě.

Když nad tím přemýšlím, tak pro vojáky může mít puštění zbraně (aby se rozsvítil displej) fatální důsledky. Může ho to stát i život. Proto se svítící ručky opravdu můžou hodit.

Ale nejedná se jen o vojáky. Víceméně každému se hodí odečet času jedním pohledem. Ačkoliv nějak nerozumím tomu, proč Garmin sáhnul po fotoluminiscenci narozdíl od radioluminiscence. Fotoluminiscence totiž po několika hodinách zmizí. Radioluminiscence sice svítí méně intezivně, ale zase permanentně. Jedná se totiž o tritium, které je radioaktivní a permanentně září více než 10 let. Nebojte, je to bezpečné. :)

Každopádně, voják má přehled o čase několik hodin po setmění. A pak? To je ve hvězdách. Doslova.

Ale oceňuji volbu názvu "Crossover". V motoristice se jedná o karoserii s prvky SUV. Tedy propojení dvou světů. Tady to je zase analog a digitál.

Je ten design propadák nebo má šmrnc?

Otázka, kterou si ani po několikatýdenním nošení nedokážu zodpovědět. Instinct má g-shockářský nádech, který spousta lidí ocení, ale... Já nevím. Na druhou stranu je to tak trochu paskvil. Ale přiznávám, že černá varianta vypadá skvěle.

Prostě outdoorové hodinky se šmrncem G-Shocku.

Ale když se podívám na mnou recenzovanou barevnou variantu. Já nevím, nepřipomíná vám to dětské hodinky?

Ale uznávám, že to je problém jen této barevné varianty. Ostatní vypadají dobře. Jsem si zas vytáhl černého Petra, no.

Každopádně, vzhled hodinek se dost vyčistil. Instinct 2 na někoho mohl působit moc přeplácaně. Dva segmenty displeje, popisky funkcí tlačítek... Do toho údaje přímo na displeji. Jo, bylo toho dost.

Teď je displej jednolitější (ačkoliv jej vždy předělují analogové ručky) a přibyly indexy po obvodu. Krom toho najdeme na číselníku také arabskou 6 a 12. U toho si nejsem úplně jistý, jestli to bylo nutné, ale dobře, nebudu to řešit. Je to drobnost.

Průměr je 45 milimetrů, ale Instinct Crossover trochu ztloustl, protože jeho tloušťka je 16,2 mm, zatímco Instinct 2 má 15 milimetrů. Pravděpodobně za to mohou analogové ručky. Díky ocelovým částem narostla váha o 13 gramů (z 52 g na 65 g).

Každopádně, na analogové ručky a veškeré indexy se dostala luminiscenční vrstva Super LumiNova, kterou najdeme na valné většině švýcarských klasických hodinek.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Garmin ale bohužel neudává o jakou třídu luminiscence se jedná. Super LumiNova totiž své luminiscence rozděluje do různých "grejdů" podle intenzity a délky záření.

Nejedná se o žádnou profesionální fotku, ale jde tady hezky vidět, jak ručičky a indexy září. Fotka je bez úpravy.

Nejedná se o žádnou profesionální fotku, ale jde tady hezky vidět, jak ručičky a indexy září. Fotka je bez úpravy.

Podle mě docela zásadním rozdílem je způsob sestavení hodinek. Zatímco Instinct 2 je celý z plastu, Instinct Crossover se dočkal ocelové vložky, která ještě něco přidá na odolnosti. Důvod je jasný. Aby nedocházelo k rozhození ruček. Ale! I kdyby se tak stalo, je tady funkce RevoDrive, která sama zkalibruje ručky podle digitálního času.

Ručky pravděpodobně způsobily i to, že sklíčko už teď není plastové (je dost elastické), ale minerální a není tak zapuštěné, aby se tam ručky vlezly. Díky tomu už není sklíčko tak chráněné, ale zase je tvrdší. Případné škrábance ale teď už nevyleštíte leštící pastou.

Co se týče řemínku či dýnka, tady se nic neudálo. Všechno při starém jako na Instinct 2. Jediný rozdíl je, že se dobíjecí konektor přesunul ze spodní části na bok. Ale to je detail.

Displej – Takový polovičatý... Doslova

Jak už jsem psal výše, asi největší změnou je, že z dvousegmentového displeje, který jste našli na Instinct 2, se stal jednolitý. Nemáme tedy hlavní a menší kruhový displej, ale jeden celý.

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

Osobně s ním nemám problém, ale někdy mi v kombinaci s ručkami přijde nepřehledný. Například, když čtete notifikaci, je rozkouskovaná do dvou částí a není moc pohodlné to číst. Třeba v autě... Taková ta věc, co nemáme dělat, ale všichni to děláme.

Celkově mi to někdy přijde neintuitivní. Někdy displej skáče po "půlkách", někdy přeskočí po celých obrazovkách. Někdy ručky jen předělují displej, někdy ukazují stav třeba plnění denního cíle kroků. A popravdě, trochu mě ten neustálý pohyb ruší. Ručky totiž nejsou zas tak rychlé a změna polohy jim zabere necelou vteřinu.

Každopádně, displej je stejně velký (0,9") s rozlišením 176 x 176 pixelů.

Popravdě se jedná o jeden z nejarchaičtěji vypadajících, ale zároveň nejkontrastnějších displejů. Takže nebojte, uvidíte. :) Ale pro ty, co nosí brýle, můžou mít trochu problém. Písmo a čísla jsou dost malá.

Senzorová výbava se od Instinct 2 nezměnila

Stejně jako na Instinct 2 na spodní straně najdeme snímač tepové frekvence Elevate 4, uvnitř pak GPS přijímač, který (bohužel) nesnímá na několik frekvencích, ale pouze GPS, GPS + Galileo nebo GPS + GLONASS na jedné frekvenci.

Krom toho uvnitř najdeme barometr, kompas, akcelerometr, teploměr a pulzní oxymetr. Taková ta klasika pro outdoorový přístroj.

Z hlediska přesnosti je GPS je to taková Garmiňácka klasika. Měří to dobře, sem tam lehce ulítne. Není co vypíchnout.

Tady je zatáčka na Velkou Prašivou (před tím velkým krpálem), pokud běžíte z Komorní Lhotky.

Tady je zatáčka na Velkou Prašivou (před tím velkým krpálem), pokud běžíte z Komorní Lhotky. Hodinky nemají žádný problém a krásně zatáčku vybraly.

Tady mě příjemně překvapilo, že hodinky zaznamenaly i asi 10 metrů, co jsem šel pochillovat na lavičku. To je ten malý zobáček.

Tady mě příjemně překvapilo, že hodinky zaznamenaly i asi 10 metrů, co jsem šel pochillovat na lavičku. To je ten malý zobáček.

Baterie se někde prodloužila, někde zkrátila

U baterie vždycky říkám, že není lepší věci než tabulka.

Garmin Instinct 2S
Garmin Instinct 2
Garmin Instinct Crossover
V režimu smartwatche
21 dní (51 dní)
28 dní (neomezeno)
28 dní (70 dní)
Úsporný režim
50 dní (neomezeno)
65 dní (neomezeno)
71 dní (neomezeno)
Příjem signálu GPS + GLONASS / GALILEO
22 hod. (28 hod)
30 hod. (48 hod.)
25 hod. (31 hod.)
GPS (režim max. úspory)
54 hod. (114 hod.)
70 hod. (370 hod.)
111 hod. (553 hod.)
Expediční mód GPS
25 dní (105 dní) 32 dní (neomezeno) 40 dní (327 dní)

Samozřejmě, že to má nějaké ale. V běžných režimech je potřeba hodinky vystavit slunci o intenzitě alespoň 50 000 luxů (stává se spíše v létě) a při GPS režimech musí být takové intenzitě vystaveny po celou dobu používání. A vzhledem k tomu, že bývá... ehm... noc, tak to asi není moc reálné. Ale rozhodně se výdrž o něco prodlouží.

Podle tabulky to ale Instinct Crossover lépe zvládá v úsporných režimech. Upřímně, důvod mě nenapadá. Každopádně, v úsporném režimu stále fungují ručky, takže z toho můžete mít trvalé klasické hodinky. :)

A co lifestyle, sport a chytré funkce?

Popravdě, popisovat všechny funkce by bylo trochu zbytečné, protože hodinky vychází z už recenzovaného modelu Instinct 2. Proto přikládám recenzi.

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

Ale přibylo něco? Popravdě ne.

Pokud se vám ale nechce číst všechny funkce Instinctu 2, shrnu alespoň ty nejdůležitější funkce Instinct Crossover:

  • Instinct Crossover vám bude odpočítávat tréninkové zatížení, VO2 Max, požadovanou regeneraci a také doporučí vhodný trénink k vašem progresu.
  • Podporují externí snímače a také dynamiku běhu, kterou s těmito snímači můžete měřit.
  • Celý den měři tep, jeho variabilitu, stres, Body Battery, kroky, kalorie a v noci také spánek.
  • V hodinkách najdete kalendář, počasí, zobrazí se upozornění z telefonu a můžete na ně reagovat přednastavenými odpověďmi (pouze Android).
  • Nabídka sportů je opravdu široká včetně outdoorových jako je trailový běh či horské kolo. Hodinky vás dokážou (po nahrání trasy) i navigovat po slepé mapě.
  • Všechny verze podporují bezkontaktní placení Garmin Pay.

Vyplatí se Instinct Crossover?

Opravdu těžká otázka. Rozhodně je to něco nového. Jedná se o první outdoorové Garminy s analogovými ručkami (řadu Vívomove beru jako městskou), které někomu mohly udělat obrovskou radost. Srovnání s G-Shocky se totiž tyto hodinky nevyhnou a budeme upřímní... Funkčně G-Shocky nemají šanci. Ačkoliv v designu a odolnosti zase nemají šanci Garminy.

Nejdůležitější faktorem je ale cena. Instinct 2 pořídíte za méně než poloviční cenu. A to je docela silný důvod k zamyšlení, jestli nutně potřebuji analogové ručky. Já osobně třeba ne. Jak to vidí nějaký skutečný voják? Na to jsem se zeptal svého bratra, který je vojákem z povolání.

Ten mi víceméně prozradil, že všechno, co lehce svítí, je automaticky "demaskující" a tudíž nepovoleno. Proto je lepší využít digitální displej, který je viditelný přes noční vidění, což má právě verze Tactical (jak u druhé generace Instinců, tak Crossoverů).

Pro běžného uživatele můžou mít ručky jistý nádech klasiky a mohou mu trochu ulehčit přechod z toho klasického do chytrého světa. Pořád do toho ale zasahuje cenovka, která skoro dorovnává Fenix 7, který je funkčně zase o něco dál než Instinct.

Co si o těchto hodinkách myslíte vy? Pořídili byste si je i za poměrně vysokou cenu?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petr L.před 535 dny, reagovat
Zrovna jsem chtel k vanocum instinkt 2 ale tohle vypada zajimave, asi s tim pockam na recenzi. Jeste by mohli predstavit vivoactive 5
Petr Šrámekpřed 534 dny, reagovat
Mně se líbí moc :)
Igor Ertingerpřed 534 dny, reagovat
Jak tak ztrácím ostrost zraku, tak si říkám, že tohoto next-gen by časem mohly nahradit Solary co mám (přestože jsem vyznavačem číslic). Jen mám raději čtení černé na bílém a nedovedu si představit, jak by byly vidět ručičky, kdybych přehodil displej na inverzní k výchozímu provedení(jestli to jde) jak jsem zvyklý. To by byla lepší City verze s černými ručičkami.
LivigLegendpřed 534 dny, reagovat
No podle mne nejunamnejsi hodinky s ruckami dela Fossil
LivingLegendpřed 534 dny, reagovat
Btw u Vivomove style, jednou za cas rucky byly kousle a musela se provadet kalibrace. Nez jsem presel na Fenixy7 tak to posledni cca dva mesice bylo skoro obden a nekdy i dvakrat za den :-( Tak doufam ze tady to bude lepsi

Hodinky zmíněné v článku