» Blog » Garmin

Garmin Instinct: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré

Radim Pochyba | 15.4.2020 | 8 MIN | 1x komentář

V říjnu 2018 uvedl Garmin na svět úplně novou řadu hodinek, které nejen, že splňují normy pro vysokou odolnost, ale jsou také skvělým parťákem pro sport a zároveň za ně nevyplácnete ani zdaleka celou výplatu. Jde o Garmin Instinct. Co umí a zda se oplatí jejich koupě se dozvíte v článku. Pojďme na to!

První dojmy

Nepochybně první, co mě zaujalo, je vzhled. Ten velice připomíná hodinky Casio G-Shock, známé především díky své abnormálně vysoké odolnosti. Zvýšenou odolností také se pyšní právě Garmin Instinct.

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

Garmin Instinct Crossover recenze – Nechoď za tím světlem!
11.1.2023 - Dominik Hok
Garmin Instinct Crossover recenze – Nechoď za tím světlem!

Garmin Instinct má s G-Schocky společnou vysokou odolnost

Garmin Instinct má s G-Schocky společnou vysokou odolnost i robustní vzhled

Instincty mají zapuštěné plastové sklíčko. Z možných typů skel se plastové sice nejsnadněji poškrábe, zato je nejpružnější a díky zapuštění sklíčka do pouzdra hodinek bude k případných škrábancům docházet jen zřídka.

Stejně tak jako u řad Garmin Forerunner a Garmin Fenix se také Garmin Instinct ovládá pouze tlačítky, respektive 5 tlačítky. Super je, že tlačítka nemají hladký povrch, ale mají vyražený vroubkovaný vzor. Díky tomu tlačítka při aktivitě nekloužou a jejich zmáčknutí je o to snadnější. Při sportu má většina lidí (já samozřejmě také) zpocené ruce a tohle je velká výhoda těchto hodinek.

Určitě také nelze přehlédnout chybějící barevný displej. Garmin Instinct má černobílý transflektivní LCD chroma displej, na druhou stranu nabídne dlouhou výdrž baterie a také parádní viditelnost na slunci. Zajímavostí je, že zde nalezneme sekundární malý displej v pravé horní části hodinek, který usnadňuje orientaci v jakém módu se aktuálně nacházíte. Také "garminovské" menu je zde trochu chudší než jsem zvyklý u jiných modelů, ale dle mého naprosto dostačující.

Novinkou je sekundární displej, který ukazuje aktuální mód

Novinkou je sekundární displej, který ukazuje aktuální mód

Odolný jako Chuck Norris

Zpevněné plastové pouzdro, silikonový řemínek, zapuštěné plastové sklíčko a splněný vojenský standard MIL-STD-810G. Tohle předznamenává, že hodinky vydrží vážně hodně. Hodí se nejenom pro sport a do přírody, ale především jej ocení lidé, kteří mají manuálně náročné zaměstnání či pracují v prašném prostředí. Často se setkávám s tím, že lidé buďto nosí hodinky pod potítkem nebo si na ně dávají velký pozor. U těchto G-Shocků, teda Instictů :) to nebude vůbec nutné.

Jejich odolnost vůči nárazům jsem vyzkoušel: 5x jsem je hodil z výšky 1,5 metru na rovnou plochu. Hodiny jako by ani nespadly. S hodinkami jsem zacházel bezevší opatrnosti, a jelikož jsem celkem nešikovný, přišly si během testování na své. Nosil jsem je 24 hodin denně během všech aktivit, včetně výletů do lesa. Po týdenním testování je sklíčko bez škrábance, funkce bez jediného narušení.

Americká vojenská norma MIL-STD-810 se zaměřuje na odolnost vůči vysokým i nízkým teplotám, prachu, otřesům, nárazům, vibracím při střelbě, ale vůči rzi či plísním. Zařízení splňující tuto normu jsou vhodné i do extrémmních podmínek.

Garmin Instinct se nebojí ani vody. Díky stupni voděodolnosti 100M bych se je nebál vzít ani do větší hloubky. Sprchování jim také nedělá problém, což mohu potvrdit ze své zkušenosti. Vzhledem k momentálně uzavřeným bazénům jsem přesnost měření plaveckých aktivit neotestoval, ale dle jiných zkušeností měří vzdálenosti velmi přesně a rozpoznají hned čtyři základní plavecké styly: motýl, znak, prsa, kraul.

Výlet naplánuješ a neztratíš se!

Garmin Instinct využívá k navigaci nejen nejběžnější satelit GPS, ale také dvě možnosti kombinace GPS+GLONASS a méně běžnou GPS+GALILEO. Také je zde možnost využití Ultratracku, který zaznamenává polohu v nižších intervalech a to 1x za minutu. Tím šetří baterii, ale je potřeba si uvědomit, že záznam pak není tak přesný a své pohyby vidíte v menších intervalech. To se hodí například pro chůzi, či turistiku.

V mobilní aplikaci Garmin Connect, či počítačové verzi Garmin Express jsem si naplánoval jednoduše trasu podle několika dílčích bodů, aby cesta vedla tam, kam potřebuji. Nebo je tady také možnost si nechat trasu navrhnout automaticky. Při plánování vidíte na každé možné cestě jiný stupeň odstínu fialové barvy. Ty nejtmavší jsou nejpoužívanější, dá se říct, že nejověřenější. Naopak, čím je barva světlejší, tím je trasa méně využívána.

Trasu jsem poté odeslal do hodinek. Následně jsem vyšel z domu a zapnul jsem si aktivitu "chůze". Přidržel jsem levé prostřední tlačítko (MENU), pomocí levého dolního jsem poté dojel na "navigace", pravým horním potvrdil. Najely mi "trasy" a opět jsem potvrdil. Zde jsem si vybral danou trasu, kterou chci absolvovat. Dal jsem "spustit trasu" a následně spustil aktivitu. Mimochodem jsem si také nastavil vibrační a zvuková upozornění, když se odchýlím od správného směru, či když mám zrovna zabočit. Tohle ocení snad každý, jelikož nemusí neustále sledovat hodinky a může si vychutnávat okolí.

Instincty mají možnost navigace podle trasy

Instincty mají možnost navigace podle trasy

Plánování trasy je zde bez mapového podkladu, takže vidíte pouze trasu. Ale musím říct, že jsem využil toto plánování na 4 různé trasy a vždy jsem úplně bez problémů trefil k cíli. Mapové podklady najdete například v Garmin Fenix, ale navigace Instinctů je pro orientaci plně dostačující.

Alternativou je zadání souřadnic místa, kam chcete dojít. Instincty podle zadaných souřadnic zobrazí trasu vzdušnou čarou. Může to pomoct zorientovat se, nicméně osobně raději plánuji trasu v mobilní aplikaci.

Instincty mají také kompas a barometr. Především barometr jsem ocenil, když mi přišlo oznámení o blížící se bouřce. Během výletu v přírodě či práci venku se to rozhodně hodí.

Instinct zobrazuje pouze trasu, oproti tomu Fenix 6 PRO má i podklad v podobě topografických map

Instinct zobrazuje pouze trasu, oproti tomu Fenix 6 PRO má i podklad v podobě topografických map

A co mi tu chybí?

Osobně nejvíce u Instinctu postrádám oleofobní vrstvu, i když ta je nejvhodnější pro dotykové displeje, jelikož mimo jiné také usnadňuje ovládání. Tato vrstva však také odpuzuje olejovité látky a díky ní je údržba displeje snadnější. Já bych to ocenil, protože mně se u každých hodinek hodně špiní sklíčko a u Instinctů je těžší vyleštit.

Úložiště hudby v mobilu. Hudbu sice můžete pomocí hodinek ovládat přímo v telefonu, což je určitě dobrá funkce, ale nahrát se do hodinek nedá a tudíž bez přítomnosti mobilu si ji neposlechnete.

Hodně populární je funkce Garmin pay, nebo-li placení pomocí hodinek. To tady chybí. Jelikož jsou Instinct hodinky ideální do přírody, umím si představit, že bych s nimi šel jen tak na hory, nechal peněženku a mobil doma a na vrcholku Lysé zaplatil pivo pomocí hodinek. Na druhou stranu jsou Instincty hlavně odolný společník do terénu i pro sport a placení s nimi tak není prioritou.

Překvapilo mě, že zde není možnost získat údaje o fyzické kondici, respektive VO2max, kterou například zvládají i starší a levnější modely z řady Forerunner.

Hodinky nabízí 6 možností vzhledů ciferníku (z toho 2 jsou analogové), respektive tedy 12, jelikož polovina je s černým podkladem a druhá půlka s bílým.

Celkově můžete využít 6 typů ciferníků vždy ve dvou barevných variantách (černá, bílá)

Celkově můžete využít 6 typů ciferníků vždy ve dvou barevných variantách (černá, bílá)

Metriky se v cifernících dají přizpůsobovat, takže dle možností si můžete nastavit, co je pro vás důležité vidět na úvodním ciferníku. Proč to zmiňuji? Chybí tady právě možnost propojení s appkou Connect IQ, kde si můžete přidávat vzhledy ciferníků, či různé aplikace.

Zobrazené metriky můžete navolit podle vašich priorit

Zobrazené metriky můžete navolit podle vašich priorit

Parádní výdrž baterie!

Že je Instinct skvělé zařízení pro výlety do přírody není pochyb. Svědčí o tom zejména skvělá výdrž baterie. Udává se, že v režimu smart vydrží až dva týdny, s nepřetržitě zapnutou GPS se záznamem po 1s až 16 hodin a v režimu ultratrack až krásných 40 hodin. To jsou skvělé hodnoty a já je můžu víceméně potvrdit. Hodinky jsem nosil týden, GPS jsem měl zapnutou z toho asi 5 hodin a to včetně aktivity a zbývalo mi ještě okolo 30 % baterie, což je skvělé! :)

Barevné varianty, ale také vylepšený model

Instinct nabízí dva typy modelů. Základní, mnou testovaný, Garmin Instinct. A vylepšený Garmin Instinct Tactical. V čem je druhý zmíněný vlastně lepší? Pro běžného uživatele, vlastně pro většinu uživatelů si dovolím říct, že v ničem. Vylepšení Instinct Tactical totiž spočívá v přidané funkci (aktivitě) Jumpmaster, která je určena parašutistům (mimochodem především vojenským).

Dále pak jsou hodinky kompatibilní s přístroji pro noční vidění. Také mají režim utajení, pomocí kterého rychle vypnete bezdrátové datové přenosy a samozřejmě dojde k vypnutí ukládání polohy. Zaznamenané souřadnice však jsou stále pro vás dostupné a viditelné, ale kvůli bezpečnosti, aby někdo neodhalil vaši polohu, se již nezaznamenávají. Proto je Tactical nejvhodnější pro členy armády. A jistě stojí za zmínku, že cena oproti základnímu modelu je vyšší od 2 do 2,5 tisíce a to pak podle mě stojí za zvážení, zda vážně potřebujete zmíněné přidané funkce. :)

Garmin Instinct Tactical jsou přizpůsobené vojenským účelům

Garmin Instinct Tactical jsou přizpůsobené vojenským účelům

Samozřejmě je modelová řada Instinct vyráběna v několika barevných variantách. Základní verze je v provedení oranžovém a světle modrém, tyto dvě varianty jsou o cca 500 Kč levnější než ostatní. Dále pak je zde žlutý, modrý, šedý a černý model. Vylepšený Tactical lze pak zakoupit v hnědém provedení a také v černém. Zde je ta černá taková tmavší a dle mého názoru hezčí, než u základní varianty.

Garmin Instinct je vyráběn hned v několika barevných variantách

Garmin Instinct je vyráběn hned v několika barevných variantách

Krok za krokem, tep za tepem, zpráva za zprávou

Jako většina chytrých sportovních hodinek zvládají i Instinct počítat kroky, a to relativně přesně. Testoval jsem je souběžně s vlajkovou lodí Garminu Fenix 6, a hodnoty byly velmi obdobné. To stejné mohu říct o měření tepové frekvence, kterou hodinky zvládají přímo ze zápěstí. Pokud byste chtěli mít ještě přesnější údaje ohledně vaší tepové frekvence, díky ANT+ se hodinky mohou bezdrátově propojit s hrudním pásem. Instinct také dokáže orientačně změřit kalorie a kvalitu spánku.

Funkce budíku je trochu schovaná, pro nastavení ale stačí přidržet pravé dolní tlačítko. Ráno... no dobře... dopoledne... :D mě pak budík bez problémů vzbudil.

A co notifikace? Z hodinek jsem si zvládl přečíst celou SMSku či zprávu z Messengeru. Na obě zprávy jsem také dokázal odpovědět jednou z přednastavených zpráv, které jsem si také mohl obsahově upravit dle své potřeby. Facebook, Whatsapp, Instagram a Twitter mi vždy zaslaly pouze upozornění. Samozřejmě je možné v Connectu nastavit i jiné aplikace. Příchozí hovor je možný přijmout, nebo odmítnout, volat se z hodinek nedá. Při odmítnutí je možné zaslat také přednastavenou zprávu.

Instincty zobrazí SMS či zmeškaný hovor a přímo ze zápěstí měří srdeční tep

Instincty zobrazí SMS či zmeškaný hovor a přímo ze zápěstí měří srdeční tep

Zde se můžete podívat také na naší videorecenzi:

Kupovat, či nekupovat? Proč a pro koho?

Abych řekl pravdu, tak Instinct jsou super hodinky. Nejen díky vysoké výdrži baterie, ale také hlavní přednosti - vysoké odolnosti. Silné pouzdro a zapuštěné plastové sklíčko zvládne i silné nárazy, otřesy a pády, navíc splňují vojenský standard. Rozhodně je v tomto ohledu ocení i profesionálové, kteří se pohybují v terénu, prašném prostředí apod. Plusem pak je možnost zobrazit některé notifikace či odmítnout hovor a samozřejmě základní sportovní režimy s velmi dobrou přesností.

Někomu by jistě mohlo vadit, že je displej černobílý. Absolutně to ale neovlivňuje funkčnost a navíc šetří baterii. Také zde chybí dotykové ovládání, ale Instinct jsou hodinky zejména do terénu, na sportoviště či pracovního prostředí. Ovládání vroubkovanými tlačítky je tak ideální a bez problémů jak v rukavicích, tak zpocenými prsty.

Takže pokud víte, že hodinky chcete používat při manuální práci, sportu, či prostě v terénu, Garmin Instinct jsou v dané cenové kategorii jednou z nejlepších variant. Jako alternativu v podobné cenové kategorii bych navrhnul Suunto 5.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Adampřed 784 dny, reagovat
pekná rezence, detailní, supr fotky. jen to behani po lese s rouskou trochu trapné :))) díky

Hodinky zmíněné v článku