» Blog » Garmin

Garmin Instinct recenze. Robustní, spolehlivé outdoorové GPS hodinky

Tagy: Recenze | Garmin

Radek Vyhlídal | 20.1.2019 | 6 MIN | 11x komentář

Garmin přichází s novou modelovou řadou Garmin Instinct. Sám ji označuje jako: "rugged, reliable outdoor GPS watch", což se dá přeložit jako robustní, spolehlivé outdoorové GPS hodinky. Už na první pohled jsou vzhledově odlišné od všech ostatních Garminů. Vzhled ale není to jediné, co je na těchto hodinkách jiné..

Garmin Instinct

Co je nového?

Dáte mi asi za pravdu, že hodinky jsou vzhledově úplně jiné než všechny ostatní modely Garminu. Nemají už "smartwatch" vzhled, ale spíše se podobají klasickým hodinkám. Nejčastěji jsou přirovnávány k G-Shockům, mně osobně ještě připomínají outdoorové Protrek. Tato podobnost je dána konstrukcí pouzdra, které je, jak uvádí Garmin, z vláknem vyztuženého polymeru. Na pouzdře je standardně pět tlačítek, jako na většině nedotykových hodinek Garmin. Tyto tlačítka jsou také jiná než je u Garmin obvyklé, protože nejsou kovová jako dříve, ale jsou pro outdoor praktičtější, "vroubkované" pro snadnější manipulaci aby z nich nesjížděly prsty (hlavně v rukavicích). Na pozici druhé hodiny na displeji přibyla ikonka, která se mění na základě aktuální zobrazované funkce.

Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili
25.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2 recenze – Aneb voják v havajské košili

Garmin Instinct 2X představení – Ve větším a se svítilnou
12.4.2023 - Dominik Hok
Garmin Instinct 2X představení – Ve větším a se svítilnou

Další skvělou věcí je, že sklíčko je nově zapuštěné, což znamená méně škrábanců. Z praxe vím, jak toto zapuštění sklíčka pomáhá prevenci proti poškrábání a věřte mi, že hodně. K dostání jsou Garmin Instinct ve třech variantách, které se liší pouze barvou - černá, červená a světlá. Černá je však o dost světlejší než ostatní černé modely Garmin a spíše bych řekl že je tmavě šedá. O světlé variantě by zase přítelkyně pravděpodobně řekla, že je to světle béžová nebo by vymyslela nějaký jiný název barvy - ale kdo ví. Já jsem jen chlap a pro mě je to světlá.

Garmin Instinct na ruce

Garmin Instinct Black na ruce

Vývoj Garmin Instinct měla na starosti outdoorová divize Garminu, ktrerá vytvořila také vlajkovou loď Garminu - řadu Fenix, stejně tak jako ostatní outdoorové modely Garmin. Není proto překvapením, že Garmin Instinct jsou zařazením nejblíže právě řadě Fenix 5. Konkrétně tedy mezi ni a řadu Vivoactive 3. V další části článku je tak budu s těmito modely často porovnávat. Abychom měli vzhled kompletní je potřeba ještě uvést rozměry. Hodinky mají průměr 45 mm, výšku něco málo přes 15 mm a váhu 52g. Jsou tedy o něco menší než Fenix 5 (47mm, 85g), hlavně jsou ale o dost lehčí. Rozdíl váhy je opravdu znát a o hodinkách na ruce ani nevíte.

Garmin Instinct vs Garmin Fenix 5

Černá v podání Garmin Instinct vs Fenix 5

Jak sám Garmin uvádí, jde o outdoorové hodinky. U těch je důležité aby byly odolné a vydržela jim baterie, případně měly i navigaci. Pokud se totiž hodinky uprostřed túry rozbijí nebo jim dojde baterie, může Vás to stát život. S Garmin Instinct se Vám to ale nestane, protože všechny tyto požadované vlastnosti nabízí. Důkazem odolnosti je, že hodinky splňují vojenský standard MIL-STD 810G, který zaručuje zvýšenou odolnost vůči vysokým a nízkým teplotám a teplotním šokům, dešti, vlhkosti, plísním, rzi, písčitému a prašnému prostředí, výbušné atmosféře, rázům a vibracím při střelbě.

Garmin Instinct vydrží hrubé zacházení

Garmin Instinct splňují vojenský standard 810G, díky tomu snesou i hrubé zacházení

Baterie Garmin Instinct vydrží v režimu chytrých hodinek 14 dní, v režimu GPS až 40 hodin v módu nejnižší frekvence přijímání signálu GPS. O takové výdrži baterie si mohou např. apple watch nechat jen zdát (mají cca 6 hodin s GPS). Největší konkurent - hodinky Suunto 9, které se na výdrž baterie zaměřují a o kterých jsme v našem magazínu již psali, vydrží 120 hodin v módu nejnižší frekvence přijímání signálu GPS, ale za mnohem více peněz. Stejně tak si připlatíte i u Fenix 5 s výdrží až 60 hodin v GPS módu.

Suunto 9 vs Garmin Instinct

Suunto 9 vs Garmin Instinct

Displej hodinek je monochromatický, což znamená, že zobrazuje pouze černobíle, což se může zdát jako nevýhoda, protože není barevný. To má ale také své výhody. Jednou z nich je výdrž baterie, která je díky tomu vyšší. Druhou je čitelnost, která je mnohem lepší. Co se týče navigace, tak tu mají Garmin Instinct základní, tedy bez topografických map (kterou mají např. Fenix 5 plus), zato však nabízejí podporu navigačního systému GALILEO, který je nejpřesnější a ne všechny hodinky jej podporují.

Navigace Garmin Instinct

Navigace Garmin Instinct bez topografických map

Garmin Instinct samozřejmě fungují i jako smartwatch a nabízí funkce, které by jste od hodinek Garmin očekávali. Jsou samozřejmě propojitelné s telefonem, takže můžete využívat výhod z toho vyplývajících jako jsou inteligentní notifikace (můžete si na hodinkách nastavit aby na hovor nebo sms jen upozornily, ale nezobrazovaly), informace o počasí, kalendář, najít můj telefon nebo funkci live track, která Vámi zvoleným lidem umožní sledovat Vaši aktuální polohu. Krom telefonu můžete ale hodinky připojit i k jiným zařízením jako třeba ke snímači tepové frekvence, přístroji pro sledování polohy psa, snímače rychlosti a kadence apod. Samozřejmě mají také optický snímač tepu na zápěstí, vestavěný kompas, barometrický výškoměr, akcelerometr, teploměr a spoustou sportovních režimů jako běh, cyklistika, turistika, lezení a další.

To jsou tedy nejdůležitější údaje ohledně Garmin Instinct. Dalo by se toho samozřejmě napsat mnohem více, rozebrat detailně každou funkci apod., ale o tom někdy příště v našem magazínu. Rád bych se v tomto článku věnoval porovnání Instinctů s nejbližšími "příbuznými" a ulehčil tak rozhodování, které hodinky pořídit.

Garmin Instinct vs Vivoactive 3

Garmin Instinct vs Vivoactive 3

Garmin Instinct vs Vivoactive 3

Modelová řada Vivoactive 3 je typická svou všestranností. Za necelých osm tisíc korun toho nabízí opravdu hodně. To nejdůležitější je dotykový displej, bezkontaktní platby, navigaci, vlastní uložiště pro hudbu, notifikace, možnost měnit vzhled, snímač tepové frekvence na zápěstí atd. Takový výčet funkcí za necelých osm tisíc korun je opravdu neuvěřitelný. Ale zpět ke Garmin Instinct. Ty v porovnání s vivoactive 3 sice nenabízí tolik smartwatch funkcí, zato však nabízí více funkcí outdoorových. Níže porovnání těch nejdůležitějších funkcí a vlastností, které Garmin Instinct v porovnání s Vivoactive 3 Music obsahuje nebo neobsahuje

Voděodolnost 100M
Vojenský standard 810G, díky kterému jsou odolnější
Podpora navigačního systému Galileo
Lepší navigaci (funkce trackback, návrat po stejné trase apod.)
Lepší sportovní módy (virtual partner a další)
Dvojnásobná výdrž baterie
Vyztužené pouzdro z polymeru
Kvalitnější řemínek
Zapuštěné sklíčko, takže se tak snadno nepoškrábe

Dražší o 300 Kč
Nepodporují Connect IQ (programovatelné prostředí, pomocí kterého je možné hodinky rožšířit o nové aplikace, vzhledy apod.)
Nepodporují bezkontaktní platby
Pouze černobílý displej
Nemá dotykový displej
Odhad VO2 Max
Nemá vlastní úložiště pro hudbu

Garmin Instinct vs Fenix 5

Garmin Instinct vs Fenix 5

Garmin Instinct vs Fenix 5

Fenix 5 je vlajková loď značky Garmin s modelovými řadami Fenix 5 a nejnovější Fenix 5 Plus, které jsme se v našem magazínu již věnovali. Nabízí nejvíce funkcí, ale jsou také nejdražší. Níže naleznete srovnání jak si Garmin Instinct v porovnání s Fenix 5 obstojí.

Cena o několik tisíc menší
Podpora navigačního systému Galileo
Vojenský standard 810G, díky kterému jsou odolnější

Nižší výdrž baterie
Horší navigace
Garmin Pay (u modelů Fenix 5X a Fenix 5 Plus)
Absence Topografických map (u modelů Fenix 5X a Fenix 5 Plus)
Absence vlastního úložiště pro hudbu u modelů Fenix 5X a Fenix 5 Plus
Odhad VO2 Max
Funkce Pulse Ox
Horší sportovní módy (chybí golfový mód, dynamika běhu apod.)
Wi-Fi
Nepodporují Connect IQ (programovatelné prostředí, pomocí kterého je možné hodinky rožšířit o nové aplikace, vzhledy apod.)

Shrnutí. Koupit raději Garmin Instinct, Vivoactive 3 nebo Fenix 5?

Záleží na tom, co s hodinkami plánujete dělat. Pokud jste městský člověk, který plánuje s hodinkami denně chodit, platit s nimi a občas si je vezme na běhání, určitě doporučím Vivoactive 3. Pokud hodinky plánujete brát na tůry, zvažte, zda je pro Vás důležitá cena, popřípadě odolnost. Pokud ano, určitě zvolte Garmin Instinct. Jsou znatelně levnější a o moc funkcí nepříjdete. Vrcholným modelem však nadále zůstává Garmin Fenix.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Peterpřed 1713 dny, reagovat
Toto ani z daleka nie je recenzia produktu, ale skor vytah z marketingovej specifikacie a porovnanie funkcii s inymi modelmi. Ziadny test merania aktivity, tepu, GPS atd. A navyse pochybujem ci ma autor copyright na obrazky - ci to fotil on. Zavadzanie ludi.
Radek Vyhlídalpřed 1712 dny
Ahoj Petře, nevím co myslíš tím "zavadzanim ludi". Žádné nepravdy v článku nepíšu a nikdy bych si to nedovolil. Fotky jsou buď mnou vyfocené nebo přímo z Garminu, které smíme, jakožto jejich oficiální prodejci, používat. Co se týče testů, tak ty budeme na sporttestery postupně dělat, s čímž už začal kolega Radim (https://www.hodinky-365.cz/blog/autor/radim-pochyba) s hodinkami Suunto 5 nebo s Polary.
Vojtěchpřed 1682 dny, reagovat
Zdravim, pekne srovnani hodinek,ale bohuzel jsem se zase nedocetl co jsem potreboval a to srovnani garmin instict vs garmin tactix charlie, ke kteremu si myslim ,ze maji instinky trosku bliz nez k fenixum
Radek Vyhlídalpřed 1682 dny
s tactixema je nesrovnavam no, to mas pravdu. Ja se je snazil priblizit k tomu, co lide nejvice znaji - k fenixum. Ono by se toho dalo napsat spoustu, ale kazdopadne je to dobry namet na dalsi clanek: instinct vs tactix ;-)
Vladimírpřed 1186 dny, reagovat
Dobrý den. Takže na těchto hodinkách by mělo fungovat tohle: https://www.garmin.cz/blog/article/jak-snadno-naplanovat-trasy-pro-hodinky-a-cyklopocitace-garmin/479 Děkuji.
Dominik Hokpřed 1186 dny
Zdravím, Vladimíre. Ano, jak už jsem psal pod recenzí na Venu SQ – Garmin Instinct to umí. Nebudete mít sice mapový podklad, ale hodinky zobrazují křivku trasy a dokážou vás navigovat.
Vladimírpřed 1186 dny
Děkuji za informaci. Musím tedy ještě šetřit penízky. Ještě jednou děkuji, ušetřil jste mi zbytečný nákup. Vladimír
Dominik Hokpřed 1186 dny
Zdravím, Vladimíre. Instincty mají sice černobílý displej, takže můžou působit jako "retro" kousek, ale právě naopak, je to opravdu vybavený přístroj. Určitě nešlápnete vedle. :) Jsem rád, že jsem pomohl, mějte se hezky.
Lukáš Havlíkpřed 584 dny, reagovat
Dobrý den, mám takový divný problém si myslím. Ještě nedávno mi při aktivitě kolo na mých Instinkt, měřili unesou vzdálenost. Ale při posledních dvou jízdách se na mě vyprdly. Zkoušel jsem i trasu nahrát,ale i tak nadále nezobrazují v app mapu a hodnoty dále získané. Za každou radu a pomoc budu velmi rád
Dominik Hokpřed 583 dny
Zdravím, často tento problém vzniká, když se nenačte GPS ještě před zahájením aktivity. Zároveň ověřte, jestli v rámci aktivity máte povelený příjem GPS signálu.
Lukáš Havlíkpřed 583 dny, reagovat
Děkuji za radu, teď sem to nastavoval na GPS +Galileo A zároveň nastavil ještě mapový podklad Myslím si ze se to při poslední aktualizaci muselo přepnout,jinak v tom nevidím problém Už to zobrazuje ????