» Blog » Garmin

Garmin jede na SOLAR: nově u Instinctů i Fenixů všech velikostí

Tagy: Představení | Garmin | Chytré

Agáta Vřeská | 10.7.2020 | 4 MIN

Garmin uvedl v červenci 2020 na trh Garmin Instinct Solar Optic, tedy variantu se solárním dobíjením. Stejnou technologií vybavil nově i Garmin Fenix 6S a Fenix 6. Na kolik moderní vychytávka vyjde a kolik času navíc hodinky díky světlu získají?

Dobíjet hodinky co druhý den se totiž chce málokomu, a proto se výrobci snaží dobu výdrže co nejvíce natáhnout. Jednou z možností je čerpat energii ze světla, nicméně technologie solárního napájení u smartwatchů ještě není tak daleko, aby „utáhla“ všechny funkce. Výjimku představuje Matrix PowerWatch, kterému ale na druhou stranu chybí některé funkce.

Garmin s ní začal experimentovat teprve nedávno a využít jsme ji doposud mohli hlavně u největšího modelu z nejnovější řady Fenix 6X. Solární napájení zatím neposkytuje hodinkám plnou autonomii od nabíjení, spíše protáhne výdrž o pár hodin/dní, v závislosti na režimu. Na dlouhých trecích se to ale může hodit.

Mít to nejlepší je silné lákadlo a Garmin si na nezájem o hodinky se solárním napájením nemůže stěžovat. I to je zřejmě jeden z důvodů, proč nabídku outdoorových hodinek v kolekci Solar významně rozšířil.

Solární článek dostal i nejnovější model Quatix6, zaměřený především na jachting. Quatix najdeme jak v základní verzi (Garmin Quatix 6), tak se safírem a v titanu (Garmin Quatix 6 Pro Sapphire Titanium), tak právě ve verzi se solárním dobíjením (Garmin Quatix 6X Pro Solar Titanium).

Garmin Quatix 6X Solar

Garmin Quatix 6X Solar

Fenix 6 nabídnou solární dobíjení ve všech velikostech

Zatímco Quatix je spíše okrajový model pro úzkou skupinku zákazníků, Garmin Fenix patří mezi nejprodávanější sporttestery u nás, a to i přes vyšší cenu. Vrcholem jsou pak nejnovější Garmin Fenix 6.

Nabízeny jsou ve třech velikostech (6S, 6 a 6X), které se liší nejen rozměry, ale i některými funkcemi. Jednou z nich je i solární dobíjení, které nabízel ve variantě pouze nejvyšší model Fenix 6X Pro Solar. Tuto skutečnost Garmin právě změnil a solární verzi najdeme i u všech velikostí Fenix 6.

Garmin Fenix 6 PRO Solar

Garmin Fenix 6 PRO Solar

Novinkou je tedy verze Garmin Fenix 6S Solar a Garmin Fenix 6 Solar, a to jak v levnější variantě bez podkladových topografických map a hudebního přehrávače, tak ve verzi PRO.

Garmin Fenix 6S PRO Solar

Garmin Fenix 6S PRO Solar

Za samotnou technologii si na hodinkách připlatíme nějakých 5 tisíc korun. Což není úplně málo a bude na zvážení, zda se konkrétně vám vyplatí do vylepšené verze investovat. Ostatně, uveďme si příklad u modelu Fenix 6, tady jsou čísla od Garminu:

Garmin Fenix 6 PRO (MAP/Music) vs Garmin Fenix 6 PRO SOLAR (MAP/Music):

  • Chytré hodinky: až 14+2 dní
  • Režim hodinek s úsporou baterie: až 48+32 dní
  • GPS: Až 36+4h
  • GPS + Hudba: až 10h
  • Režim UltraTrack: až 72+21h
  • Expediční mód s GPS: až 28+8 dní

Výdrž Fenixů patří u sporttesterů mezi horní špičku, a to i bez solárního vylepšení. Pokud navíc hledáte multisportovní outdoorové hodinky s top funkcemi, kde se každá hodina do nabití počítá, Fenix 6 se solárním článkem patří mezi to nejlepší na trhu.

Garmin Instinct: tady má SOLAR fakt smysl

Nárůst výdrže baterie u Garmin Instinct Solar je rozhodně příjemným překvapením. Základní verze už tak nabízí dost slušná čísla a za cenovku 6 tisíc i povedenou výbavu.

Cena za solární variantu opět naroste o nějakých 5 tisíc, ale troufám si tvrdit, že pokud je výdrž důležitým faktorem pro výběr, tak tady se to vyplatí. Pojďme opět na konkrétní čísla:

Garmin Instinct Optic vs Garmin Instinct Solar Optic:

  • Chytré hodinky: až 24 dní+30 dní se solárním dobíjením*
  • Režim hodinek s úsporou baterie: až 56 dní/neomezeně se solárním dobíjením*
  • GPS: až 30 hodin+8 hodin se solárním dobíjením**
  • Režim GPS s maximální výdrží: až 70 hodin+75 hodin se solárním dobíjením**
  • Expediční mód s GPS: až 28 dní+40 dní se solárním dobíjením*

*Solární dobíjení; předpokládá se celodenní nošení se třemi hodinami venku při intenzitě světla 50 000 luxů
**Solární dobíjení; předpokládá se používání při intenzitě světla 50 000 luxů

Reálné hodnoty bude ale třeba potvrdit pořádným testováním. I tak se zdá, že nárůst výdrže je velmi slušný a u hodinek, kde se na výkon potřebujete spolehnout, dává smysl. Garmin Instinct totiž nejsou kancelářské smartwatche, ale hodinky do přírody, klidně i extrémních podmínek.

Instinctům se přezdívá garminovské G-Shocky. Přirovnání je celkem nasnadě, vyznačují se vysokou odolností, pouzdrem z polymeru a tvrzeným sklíčkem Corning Gorilla Glass. Je jasné, že je Garmin  zamýšlel do terénu a vyhovují i vojenskému standardu odolnosti MIL-STD-810G. Připomeňme, že i Casio u své novinky G-Shock GBD-H1000 zaexperimentovalo a přidalo možnost solárního napájení, kdy energie ze světelného zdroje je natolik efektivní, že zvládne udržovat hodinky v časovém módu.

Podobné to bude zřejmě i u Garmin Instinct Solar. Když k tomu připočteme GPS navigaci po trase, všechny základní sportovní módy, smart funkce včetně notifikací a promyšlenou appku Garmin Connect, máme všestranné outdoorovky jako vyšité.

Zájem o ně podpořil Garmin i poměrně širokým spektrem barevných variant a nově přidal vedle solárního dobíjení i funkci Pulse Ox, tedy měření okysličení krve. Ten se může u výšlapu do hor hodit, napoví totiž, jak se na danou výšku aklimatizujeme. Praktické využití má ale i tréninků či vyhodnocení kvality spánku.

Pro detaily doporučuji projít oficiální prezentaci Garmin Instinct Solar, a jak si vedly Instincty v běžném životě se dočtete v naší recenzi na Garmin Instinct.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku