» Blog » Garmin

Garmin Lily 2 recenze – Tak akorát chytré, víc než krásné

Tagy: Recenze | Garmin | Dámské | Chytré | Fashion

Dominik Hok | 5.3.2024 | 9 MIN | 6x komentář

Začnu jednoduše. Lily 2 jsou nejkrásnější dámské chytré hodinky od Garminu. Opravdu silně připomínají klasické hodinky, získaly možnost bezkontaktního placení a veškeré designové prvky oproti první generaci umocnili na druhou.

Lily 2 jsou takový atyp napříč nabídkou Garminu. Vzhledem k tomu, že se jedná o sportovně zaměřenou značku, která svou reputaci postavila na GPS technologiích, je až zvláštní, že se rozhodli vytvořit městské chytré hodinky bez GPS přijímače. Tyto hodinky ale staví hlavně na vzhledu a monitoringu životního stylu.

Garmin Lily 2 jsou zajímavé tím, že:

  • jejich design silně připomíná klasické hodinky
  • mají šest barevných variant (čtyři Classic a dvě základní)
  • dražší verze Classic získala i NFC placení
  • mají hliníkové pouzdro (první generace byla plastová)
  • mají vylepšený snímač tepové frekvence Elevate 4

Chtěl jsem do recenze i ženský vhled, a tak tuto recenzi budou provázet citace kolegyně Agáty, která hodinky několik týdnů nosila.

Sklíčko jako žádné jiné

Zajímavým vzorováním skla nevybočují Lily 2 jen napříč nabídkou Garminu, ale celým trhem chytrých hodinek. Popravdě jsem tuto technologii neviděl u žádného jiného modelu než Lily 2.

Agáta: První věc, kterou musím na Lily 2 vyzdvihnout, je samozřejmě design. Jak snadno jsem si na hodinky zvykla! Nejen proto, že působí úžasně elegantně a na zápěstí přirozeně, ale také díky jejich velikosti.

Toto vzorování je specifické pro každou variantu a vzhledem k tomu, že tento efekt je přímo ve sklíčku (Corning Gorilla Glass 3) a nejedná se o zobrazení displeje, nedá se nijak měnit. To je mi sympatické, protože je tak každá varianta o něco jedinečnější. Myslím, že vzorování Garmin zvolil, protože chtěli hodinky přiblížit k těm klasickým – ty zajímavé vzhledy vytváří pomocí číselníků, ale chytré hodinky takové možnosti (vzhledem k displeji) nemají.

8 590 Kč očekáváme naskladnění

Na prémiovosti přidává i změna materiálu pouzdra, kdy se přešlo z plastu na hliník. Hodinkám to dodává nádech prémiovosti, ale pořád to na mě působí trochu lacině. Proč? Hliník je opravdu lehký materiál a hodinky díky tomu váží pouhých 24 gramů. Pro představu... To jsou dvě dvacetikoruny a jedna desetikoruna k tomu. Možná to je ve mně, ale když je něco až podezřele lehké, působí to na mě lacině. Samozřejmě jsou i věci, které svou lehkostí získávají na hodnotě (třeba karbonová kola), ale k hodinkám mi to nesedí.

Agáta: Na mém drobném zápěstí se nosily s lehkostí jejich jména vlastní. Během dne jsem o nich prakticky nevěděla, dokud mě neupozornily na nějakou notifikaci. Ani v noci mě nebudily, nepřekážely a naopak jsem ocenila jejich jemný, ale dostatečný budící alarm.

Když už jsme u těch čísel, tak Lily 2 mají v průměru 35,4 milimetrů a 10,1 milimetrů tloušťku. Ano, jsou opravdu maličké a pouze pro ženské zápěstí – ať už designem, tak pravděpodobně velikostí.

Dalšího vylepšení se dočkal i řemínek, nebo spíše jeho uchycení. Původní systém uchycení byl atypický a jen na Lily. Teď sáhli po 14milimetrovém řemínku, který používá systém uchycení Quick Release, kdy jen potáhnete zobáček a stěžejka se uvolní z nožek. Jaké to má výhody? Můžete používat jakýkoliv řemínek, který je kompatibilní s daným uchycením a navíc jej vyměníte v řádu vteřin.

Nožky dost atypicky vystupují z pouzdra, ale není to nic, co by mi vadilo. Naopak mi to přijde kreativní.

Celkově je 6 variant, kdy čtyři jsou na nylonovém či koženém řemínku a nesou přízvisko "Classic". Použití nylonu je v řadě Lily úplnou novinkou. Poté jsou ještě dvě základní varianty, které mají silikonový řemínek.

Kdybych to měl zabalit do nějakého shrnutí, krom vztahu mezi lehkostí a laciností (což je spíše vazba subjektivně vytvořená ve mně), nemám co vypíchnout. Hodinky jsou hezké, působí prémiově, mají zdravé dámské rozměry a nádech klasického světa hodinek.

Čitelný či nečitelný? To je oč...

Měl jsem trochu strach z čitelnosti displeje na přímém slunci, ale zcela upřímně to není žádný problém. Teda... Pokud se na hodinky díváte zpříma. Když totiž na hodinky svítí slunce a díváte se z boku (třeba na kole), už spíše tipuju, co vidím. To stejné se děje pod přímým světlem. Vzorování sklíčka je sice unikátní, ale pod světlem je to víceméně ta jediná (ač zajímavá) věc, co vidíte.

Agáta: Je třeba počítat s tím, že krásná struktura na sklíčku zhoršuje v některých situacích čitelnost. Zpočátku jsem s tím bojovala hlavně na přímém slunci. Ale po čase už jsem se s Lily sžila a věděla, jak předejít úpravou nastavení zbytečné argumentaci s vlastními hodinkami. :)

Byla použita LCD technologie, přičemž rozlišení je 240 x 201 px. Spodní část je vyhrazená pro dotykové tlačítko. Nebudu vám lhát, dotyková tlačítka nesnáším. Sem tam mají tendenci stávkovat. A toto není výjimkou.

Je pro mě těžké hodnotit ovládání takových hodinek, protože můj prst zabírá většinu přední části hodinek, tak se mi logicky ovládají špatně. Nicméně, dal jsem hodinky na otestování kolegyni, která má 43 kg (a logicky malé prsty) a upřímně, taky měla trochu problémy. No co, frajeřina to je dřina. Malý mínus dávám za to, že se nedá vypnout vibrační odezva při dotyku. Doufám, že je to jen chyba, kterou Garmin napraví v další aktualizaci.

Agáta: Můj největší problém, který mi svědomí nedovolí nezmínit, je ovládání a částečně také čitelnost. Ovládání v tom smyslu, že skryté „tlačítko“ pod číselníkem občas nereagovalo tak, jak bych chtěla. Stačila nedostatečná síla nebo posunout prst trochu jinam… Stejně tak samotná dotyková plocha byla méně citlivá, než jsme u dotykových hodinek asi zvyklí a v případě, že jsem měla jen trochu zmrzlé nebo mokré ruce, ovladatelnost šla rapidně dolů.

Displej používá šestnáct stupňů černé a bílé, popsal bych jej tedy jako minimalistický. Někdo by si mohl stěžovat, proč ve 21. století elektronika v řádu tisíců korun nemá barevný displej, ale mně to přijde naprosto pochopitelné. Víte, jak by ty barvy narušily minimalistický a klasický nádech hodinek? Černobílá je to nejlepší, co Garmin mohl zvolit.

Chybí GPS, ale chybí vlastně?

Pokud jste si přečetli nadpis výše, odpovím vám hned – nechybí. Lily 2 nejsou pro běžce, zapálené cyklisty nebo milovníky outdooru. Jen se podívejte na propagační video Lily 2. To vám cílovou skupinu vyjasní.

Jsou to prostě chytré hodinky na městské vyžití, popřípadě na nějakou jógu, cvičení, meditaci, stepper aj. Odpovídá tomu i sportovní nabídka, o které budu psát později. Nicméně, neinstalovat do pouzdra GPS přijímač dává absolutní smysl, protože by to jen zvýšilo cenu hodinek. A pokud si žena chce zaběhat, prostě využije GPS telefonu. Ano, je trochu nevýhoda, že určování polohy docela žere baterku telefonu, ale přeci jen... Tyto hodinky nejsou určené pro ultramaratonce. Jednu či dvě hodiny běhu telefon určitě vydrží.

GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?
1.8.2023 - Dominik Hok
GPS přijímač – Proč je v chytrých hodinkách a jak funguje?

Ze stejného důvodu v hodinkách nenajdete ani kompas, barometr, teploměr či gyroskop. Naopak tam ale najdete akcelerometr (krokoměr) a optický snímač, který kromě srdečního tepu měří i okysličení krve.

Lily 2 není osazené nejnovějším optickým snímačem Elevate 5, který je připraven na EKG a měření teploty kůže. Je pochopitelné, že nejnovější generace se nedostane do cenově dostupných Lily 2, ale Garmin si jej šetří pro vyšší modely.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Agáta: Z funkčního hlediska nemám co vytknout. Snadno se spárovaly, jsou jednoduché na pochopení a mají všechny potřebné základní údaje. Výběr aktivit je dostatečný a jejich záznam rovněž, za předpokladu, že nepotřebujete až tak podrobné vyhodnocení.

Baterie se vlastně nikam neposunula, ale pořád je dostačující

Stejně jako první generace to ta druhá ve výdrži dotáhne na 5 dní. Je trochu škoda, že Garmin nikde neuvádí, jak dlouho hodinky vydrží při příjmu polohových dat z telefonu.

Každopádně, abyste se dostali na 5 dnů, musí vaše používání hodinek odpovídat zhruba tomuto:

  • 50 notifikací / den
  • 9 notifikací v rámci Garminu
  • 16 interakcí / den
  • 9 upozornění v rámci Garminu
  • 1 hodina mimo dosah Bluetooth / den
  • výchozí číselník Garmin
  • 2 hodiny venkovní aktivity / den
  • 550 gest / den
  • vypnutý pulzní oxymetr

Do jaké hloubky Lily 2 monitorují vaši denní aktivitu?

Spánek je hit. Tak začnu tímto. Lily 2 vám řeknou, jak dlouho jste spali, kolik času jste strávili v jednotlivých spánkových fázích a dokonce spánek zhodnotí na stupnici od 0 do 100. Poslední zmíněné je vylepšení oproti první generaci a dokonce máte přímo v hodinkách widget týkající se spánku.

Jak chytré hodinky monitorují spánek?
13.7.2023 - Dominik Hok
Jak chytré hodinky monitorují spánek?

Tyto hodinky po celý den měří váš srdeční tep (každou vteřinu), stres, okysličení krve, dýchání a také vás upozorní na abnormální srdeční tep. Pokud budete mít vysoké hodnoty stresu, hodinky vám doporučí dýchací cvičení a také vás jím provedou.

Dýchání a dýchací cvičení – Proč to sledovat a jak to chytré hodinky měří?
14.6.2023 - Dominik Hok
Dýchání a dýchací cvičení – Proč to sledovat a jak to chytré hodinky měří?

Samozřejmě po celý den počítají vaše kroky, spálené kalorie (aktivní i pasivní) a řeknou vám vše důležité o vašem menstruačním cyklu.

Výpočet spálených kalorií pomocí chytrých hodinek
24.7.2023 - Matěj Urbaczka
Výpočet spálených kalorií pomocí chytrých hodinek

Garminy sčítají během týdne aktivně strávené minuty a pokud nejste zrovna aktivní, po nějaké době vás upozorní, ať trochu máknete. A pokud se vám budou dařit denní cíle aktivity, Garmin po vás bude chtít stále víc. Každý den vám totiž denní cíl o něco navýší a pokud to jednou nesplníte, začínáte zase od začátku. Docela motivační, co?

Minuty intenzivní aktivity a výzvy k pohybu v chytrých hodinkách
25.7.2023 - Matěj Urbaczka
Minuty intenzivní aktivity a výzvy k pohybu v chytrých hodinkách

Nejsou to hodinky přímo pro sportovce, ale to nejnutnější zvládnou

Zaměření těchto hodinek dost vyjadřují samotné sportovní aktivity, které v hodinkách najdete – běh, běh na pásu, kolo, chůze, pilates, jóga, eliptický trenažér, stepper, veslovací trenažér, síla, HIIT, kardio, plavání v bazénu a různé tance.

Pokud se jedná o outdoorovou aktivitu, musíte hodinky připojit k telefonu a využívat jeho určování polohy. Pokud to neuděláte, přijde na řadu akcelerometr, který vzdálenost odhaduje podle pohybu ruky (jeden švih ruky = krok) a násobením zadanou délkou kroku.

Akcelerometr – Proč je v chytrých chodinkách?
25.7.2023 - Dominik Hok
Akcelerometr – Proč je v chytrých chodinkách?

Po ukončení aktivity vám hodinky řeknou vše o čase, tempu, srdečním tepu a po vyhodnocení trasy dokonce i o převýšení. Podle běžeckých aktivit jsou hodinky schopné odhadnout vaše VO2 Max.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

NFC placení podporuje pouze verze Classic

Asi největší novinkou u druhé generace Lily 2 je možnost bezkontaktního placení. Nicméně, zaplatíte pouze verzí Classic, tou základní ne.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Během dne vám samozřejmě chodí veškeré notifikace z telefonu a uživatelé Android mají možnost na ně odpovídat.

Co mě baví, tak je ranní zpráva, která shrne vše důležité – jak jste se vyspali, jestli máte nějakou událost v kalendáři a dokonce přidá i motivační citát na konec.

Kromě toho pomocí hodinek můžete ovládat hudbu puštěnou v telefonu a přebírají si z něj i údaje o počasí. Pohodlná fíčurka, která vám dost možná ulehčí život, je "Najdi můj telefon". A pro šikovnější to funguje i obráceně z telefonu, tedy "Najdi mé hodinky".

Při sportovní aktivitě se můžete cítit o něco bezpečněji díky detekci nehody a pádu, kdy hodinky odešlou SMS s vaší polohou přednastaveným kontaktům. Samozřejmě je k tomu potřeba telefon, aby určil vaši polohu.

Jaké jsou Garmin Lily 2?

Upřímně, těžko se hledají alternativy a srovnání, jelikož Lily jsou takové "jediné svého druhu" – hodně se podobají klasickým hodinkám a i když jsou to Garmin hodinky, nemají GPS. Což je docela zvláštní u firmy, která se proslavila GPS technologiemi, ale jejich rozhodnutí plně chápu.

Agáta: Jestli mají Lily 2 místo na trhu? Ještě aby ne! Druhé takové nenajdete. Doporučila bych je ženám, které hledají jednodušší hodinky, které je nezahltí kvantem informací (které stejně nevyužijí) a současně hledají i vkusný doplněk.

Tak pro koho ty hodinky vlastně jsou? Upřímně, rozhodně ne pro mladou ženu, protože na to hodinky nemají dost chytrých funkcí (když je třeba srovnáme s Apple Watches) ani moderní vzhled.

Nicméně, pro starší ženu (jak i promo video Garminu napovídá) mohou být tyto chytré hodinky ideální – klasický vzhled, jednoduché ovládání, minimum (ale přitom dostatek) chytrých funkcí a slušná výdrž baterie. Ano, myslím, že cílovku má Garmin dobře promyšlenou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomaspřed 112 dny, reagovat
Pecka. Na videu mazec ten displej. Kez by neco udelali i panske
Pytlákpřed 111 dny
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Marekpřed 52 dny, reagovat
Hodinky by chytrosťou rozhodne nemali prevyšovať majiteľku ;)
Pytlákpřed 38 dny
Ještě čivavu do kabelky k těmto hodinkám :-D
Vašek Ulrychpřed 39 dny, reagovat
Ahoj, žena má 965ky, zajímalo by mě, pokud bude přes den nosit Lily a na trénink 965, spoji Connect obě metriky jako HRV, spánek, atd. dohromady nebo to ekosystém neumí...?Jestli jde volné kombinovat obě zařízení a člověk nepřijde o žádnou zdravotní metriku...
Matěj Urbaczkapřed 36 dny
Zdravím, ano, toto je plně možné. Je třeba jen zvolit primární zařízení, což bych zvolil hodinky používané na celodenní nošení. Ale veškeré statistiky se budou po synchronizaci zrcadlit i v druhých hodinkách.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.