» Blog » Garmin

Garmin Lily recenze – špica elegance mezi chytrými hodinkami

Tagy: Recenze | Garmin | Dámské | Chytré

Dominik Hok | 25.2.2021 | 5 MIN | 26x komentář

Garmin zalahodil ženskému oku. Jinak se totiž vydání Garmin Lily nedá popsat. Obvykle se tato americká firma snaží posunout dále ve sportovních či chytrých funkcí, ale tady byl úkol vývojářů jiný – to zařízení musí vypadat sakra dobře! A ačkoliv chytrostí, ani "sportovností" Lily nevyniká, tak v estetické kategorii míří k nebesům.

Vydání modelu Garmin Lily vyvolalo větší pozdvižení, než jsem upřímně očekával. Ale s odstupem času se tomu vlastně vůbec nedivím. Vždyť konečně Garmin vydal hodinky, které jsou opravdu hezké. Ano, jsou tady modely jako VívoActive 4, VívoMove 3 či Venu, ale stále tomu něco chybělo. A nazval bych to... Ženskost.

Dámské chytré hodinky Garmin – Fotogalerie těch nejkrásnějších
20.11.2023 - Dominik Hok
Dámské chytré hodinky Garmin – Fotogalerie těch nejkrásnějších

Verze pro sporťačky i pro klasičky

První si Lily rozdělme. Nabízí se ve dvou variantách – Sport a Classic.

Verze Sport má silikonový řemínek, který je odolnější, lépe snáší pot, vodu a o něco lépe drží na ruce. Navíc hodinky mají lunetu z eloxovaného hliníku, který oproti oceli vlastně nemá žádné výhody. Teda... Kromě jediné. Je levnější, takže cenovka nesahá tak vysoko jako u verze Classic.

 Garmin Lily 2 recenze – Tak akorát chytré, víc než krásné
5.3.2024 - Dominik Hok
Garmin Lily 2 recenze – Tak akorát chytré, víc než krásné

O něco elegantnější verze Classic má řemínek z italské kůže (je to vyryto také na samotném řemínku) a lunetu z oproti hliníku kvalitnější nerezové oceli. Za lepší materiály si však bohužel připlatíte patnáct stovek, což je na můj vkus docela dost.

Lily rozzáří oči a pohladí na duši

Když jsem krabičku s hodinkami postavil před jednu z mých kolegyní a otevřela ji, z jejich úst najednou vyšel blažený tón a oči se jí rozzářily. V ten moment jí bylo úplně jedno, jestli mají onu funkci, onen senzor a nebo vodotrysk. Vypadají dobře a vše ostatní je vedlejší.

Když se řekne jméno Lily, představíte si malou holčičku s culíčky. A to docela sedí i na hodinkovou Lily. Průměr pouzdra je pouhých 34,5 milimetru a jeho tloušťka lehce přes 10 milimetrů. Hodinky jsou opravdu malinké a vhodné i na útlá zápěstí. Ženám s trochu větším zápěstím bych doporučil si hodinky pořádně odzkoušet (podle Garminu jsou vhodné na obvod 110-175 mm), protože už to nemusí vypadat tak dobře. Když jsem si je dal ze zvědavosti na své zápěstí (obvod 17,5 cm), vypadalo to opravdu vtipně a to patřím k mužům s útlejším zápěstím.

Extrémně nízká váha 24 gramů – plus, nebo mínus?

U chytrých hodinek obvykle vyzdvihuji, když jsou lehké. Takže se nabízí, že váhu 24 gramů vyzdvihnu do nebes. Ano, je skvělé, že hodinky na ruce necítíte, ale na druhou stranu, když už jsou to elegantní hodinky, trocha váhy by dodala pomyslnou "pečeť kvality". Ale toto je jen můj osobní pocit, samozřejmě, že takto extrémně nízká váha není nijak na škodu.

Leze leze po železe

Pouzdro hodinek je z tvrzeného plastu a sklíčko je minerální s úpravou Corning Gorilla Glass. Řemínek bohužel nedisponuje žádným rychloupínacím systémem, ale k výměně můžete použít speciální šroubováčky od Garminu (jsou součástí balení). Když už je řeč o uchycení, dávám menší mínus uchycení k pouzdru. Mezi řemínkem a nožkami (tady nožkou) je asi 1,5mm prostor, takže řemínek na stěžejce lehce cestuje.

Displej? Černobílý, ale překvapivě impozantní

Černobílý jednopalcový dotykový displej má rozlišení 240 x 201 pixelů. Někdo by mohl říct, že černobílý displej je poněkud archaickou záležitostí, ale tady ho Garmin vyšperkoval pěknou grafikou, animomovanými ikonami a opravdu silným podsvícením, které si bravůrně poradí i na přímém slunci. Příjemná je také možnost automatické úpravy jasu podle intenzity venkovního světla.

Dotykové tlačítko – novinka u Garminu

Garmin poprvé použil konkurencí používané dotykové tlačítko skryté pod displejem. Nevím, jestli je to tím, že jsem nešikovný nebo mám velké prsty, ale nikdy jsem se do něj nemohl pořádně trefit. Nicméně, kolegyně s menšími prsty s tím neměly problém, takže to má Garmin vymyšleno pro jasnou cílovku.

Slušná senzorová výbava, ale škoda chybějící GPS

Teď se zaměřme na "střeva hodinek". V hodinkách nalezneme optický snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr k měření okysličení krve, akcelerometr k záznamu kroků a senzor okolního světla, který přizpůsobuje podsvícení displeje venkovnímu světlu.

Trochu škoda je, že Garmin nepomyslel na integraci GPS přijímače (aspoň do Sport verze). Znamená to, že pokud si půjdete zaběhat a chcete zaznamenat trasu, potřebujete mít u sebe telefon.

Co se týče spárovatelnosti s externími zařízeními, tak vás zklamu. Hodinky nespárujete například s hrudním pásem. Hodinky však používají snímač Elevate 3, který používají také nejvyšší řady Garminu jako třeba Fenix 6 a Forerunner 945. A ty jsou cenově opravdu jinde, takže je to rozhodně plus.

Uživatelské prostředí potvrzuje rčení "V jednoduchosti je krása"

7 obrazovek kterými listujete, stiskem tlačítka na hlavní obrazovce se dostanete do menu (nastavení, výběr sportovních aktivit a jiné) a stiskem tlačítka kdekoliv jinde se dostanete zpět. Jednoduché, že ano? To bylo vlastně celé uživatelské prostředí.

U většiny hodinek bych nadával na to, že jsou holé. Ale co více člověk může potřebovat, pokud chce čistý základ? Toto nemají být sportem nebo chytrostí našlapané hodinky. Mají to být hodinky, které mají vypadat dobře a být jednoduché... Splněno!

Při sportu je většinou potřeba mít u sebe telefon

Monitoring sportovní aktivity nabízí ryzí základ – běh, kardio, síla, plavání v bazénu a kolo. Jiné sporty můžete doplnit pomocí mobilní aplikace. Kvůli chybějící GPS k záznamu vzdálenosti, tempa, rychlosti potřebujete mít připojený telefon, odkud si hodinky získávají data o poloze. Během sportovní aktivity můžete mít zobrazená až tři datová pole na jednu obrazovku.

Chytrostí Lily ztrácí oproti svým garminovským sourozencům

Abych řekl pravdu, Garmin tento model zrovna nenasoukal chytrostí, ačkoliv si o to cenovka docela říká. Hodinky zobrazí příchozí notifikace z telefonu, během dne dokážou monitorovat vaši hodnotu stresu, okysličení krve, Body Battery (na škále od 0 do 100 zobrazí "nabití" vašeho těla) a také dokážou zobrazit vaše naplánované události v kalendáři a předpověď počasí.

Pocit bezpečí vám může dodat funkce "Asistent". Při jejím aktivování hodinky rozešlou výstražnou zprávu a vaši aktuální polohu třem přednastaveným kontaktům. Je však potřeba mít u sebe telefon.

Závěr a alternativy

Garmin Lily ohromuje a zklamává zároveň. Věřím však, že se najdou uživatelé, které pouze nadchnou a nebo (v tom horším případě) pouze zklamou. Je to z toho důvodu, že hodinky ohromují svým vzhledem – vypadají luxusně a konečně to jsou decentní chytré hodinky i pro útlejší dámská zápěstí. Zároveň však tyto hodinky zklamávají svou funkční výbavou. Já osobně bych do verze Sport vložil GPS a do verze Classic naopak NFC pro bezkontaktní placení hodinkami. Ti, co tak neřeší funkční výbavu, budou pouze ohromeni a stávají se tedy potenciálními uživateli. :)

Pro ty, kterým by funkční vybavenost scházela, doporučuji VívoActive 4, které mají bezkontaktní placení i hudební přehrávač. Obdobným modelem je poté Garmin Venu. Žhavou a velice oblíbenou novinkou je pak Garmin Venu SQ, který má příjemnou cenovku, bezkontaktní platby a nabízí se také ve dražší verzi s hudebním přehrávačem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Martin Koňařík (majitel)před 1153 dny, reagovat
Opravdu musím nesouhlasit s tím, že jsou hodinky kvůli chybějící GPS a NFC (platbám) zklamáním. Když se zamyslím nad cílovkou, tak to nebudou slečny které běhají spartan race a podobně. Ale spíš někdo, kdo chce opravdu moc krásné a elegantně vypadající hodinky, které navíc mají funkce pro aktivní život. GPS i NFC jsou funkce, které dnes má každý mobil a právě ten podle mě dámy z této cílovky stejně mají vždy u sebe. Takže nejsou o nic ochuzené. GPS a NFC by zvýšily cenu hodinek, snížily výdrž baterie a přitom nepřidaly nic nové. Za mě to Garmin trefil přesně a udělal skvělou práci.
Patriciepřed 1152 dny, reagovat
Jsou to opravdu pěkné elegantní hodinky ,chtěla bych se zeptat na dostupnost a cenu náhradního koženého řemínku...Děkuji
Dominik Hokpřed 1152 dny
Zdravím, Patricie. Nový kožený řemínek přímo na Garmin Lily se pohybuje okolo 1500 Kč. :)
Valeriepřed 1152 dny, reagovat
Pro mě jsou hodinky atraktivní, jemná, elegantní varianta chytrých hodinek. Oproti zmíněným dámským modelům jako VivoActive...od Garminu, které jsou na mém útlém zápěstí stále dost objemné. A navíc se k outfitu v kanceláři nehodí. Na můj závěr, velmi uvažuji o pořízení těchto hodinek. A jelikož jsem dost nerozhodná, nebude pro mě jednoduché si vybrat :)
Janapřed 1147 dny, reagovat
Už jedny Garmin hodinky mám, ale uvažuji, že bych si koupila ještě tyto a kombinovala sport s Vivoactive a Lily do kanceláře (na pěkno)....za mě první opravdu elegantní hodinky pro ženy:)
Camillepřed 1135 dny, reagovat
Postupem času bych asi upřímně měla strach z toho, jak dlouho vydrží úchyt řemínku. Ale na ruce musí vypadat parádně.
Zuzana Pokornápřed 1131 dny, reagovat
Chtěla bych se zeptat, jestli Garmin uvažuje u Lily hodinek i o větším ciferníku. Jelikož mám širší zápěstí, nevypadaly by tyto hodinky s tak malým ciferníkem na mé ruce lichotivě. Děkuji za odpověď. Jinak moc povedený článek. :)
Dominik Hokpřed 1131 dny
Zdravím, Zuzko. Upřímně, Garmin takové informace nezveřejňuje dopředu, takže prozatím nevím. :( Ale abych byl upřímný, myslím si, že zůstane u jedné. Když už jsou dvě velikosti, vydají se většinou souběžně.
Květapřed 1109 dny, reagovat
Ukazují hodinky počet ušlých kroků aniž bych je měla spárované s telefonem? Díky
Matěj Urbaczkapřed 1107 dny
Zdravím Květo, ano, počet kroků se Vám zobrazí na hodinkách i bez propojení s telefonem.:-)
Patriciepřed 1000 dny, reagovat
Monitorují hodinky také kvalitu spánku?
Matěj Urbaczkapřed 1000 dny
Zdravím, Patricie, hodinky monitorují kvalitu spánku a výsledek pak najdete v Garmin Connect.:-)
Kateřinapřed 881 dny, reagovat
Pokud tedy chci při běhu měřit km a čas, tak musím mít u sebe telefon?
Dominik Hokpřed 880 dny
Zdravím, čas vám dokážou měřit samy, ale vzdálenost ne. Garmin Lily totiž nemají vlastní GPS. Teoreticky, když nemají přístup GPS, dokážou měřit vzdálenost pomocí akcelerometru, ale to není vůbec přesné.
Mariepřed 854 dny, reagovat
Musí mít telefon když jdu plavat?
Matěj Urbaczkapřed 853 dny
Zdravím, při plavání mít telefon samozřejmě nemusíte.:-) Hodinky při plavání používají pouze akcelerometr, a tak není zapotřebí používat GPS z telefonu.:-)
Ivapřed 844 dny, reagovat
Musim doplnit informaci z článku - přednastavené typy sportovních aktivit lze v hodinkách upravit pomocí mobilní aplikace.
Dominik Hokpřed 841 dny
Díky, Ivo. Doplnil jsem. :)
Terezapřed 829 dny, reagovat
Dobry den, chtela bych se zeptat na informaci, zda jde na hodinkach stale videt cas? Protoze kdyz se divam na oficialni fotky, tak je tam “vypnuty” displej. Jde mi o to, aby se cas nezobrazoval jen pri zvednuti ruky.
Dominik Hokpřed 827 dny
Zdravím, bohužel, Lily nemají mód Always-On. Zobrazují tedy čas pouze po aktivaci displeje.
Lanapřed 743 dny, reagovat
Dobrý den, zajímalo by mě, zda hodinky zobrazuji notifikace pouze sms zpráv a whatsappu nebo i jine komunikační kanály, např. messenger? Všude jsem našla ukázky jen z sms a whatsappu. A jaká je maximální vzdálenost, aby hodinky neztratily signál z mobilu? Děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 742 dny
Zdravím Lano, hodinky zobrazují veškeré notifikace, tudíž i messenger. Vzdálenost do odpojení od telefonu je závislá nejen na hodinkách, ale i na telefonu a budově nebo místě, kde se nacházíte. Obecně platí, že to byvá okolo 15 až 20 metrů.
Katkapřed 438 dny, reagovat
Dobrý den, mám hodinky lily půl roku, z ničeho nic mi přestaly reagovat na gesto a zprávy se sice zobrazí, ale hodinky nevibrují, takže o zprávách nebo volání vlastně stejně nevím. V nastavení je všechno zapnuté, jak na hodinkách, tak v aplikaci...
Matěj Urbaczkapřed 438 dny
Zdravím, Katko, zkuste hodinky resetovat do základního nastavení a znova spárovat.
Petrpřed 120 dny, reagovat
Dobry den , jak zmenim kelviny na stupne celsia?
Agáta Vřeskápřed 118 dny
Zdravím, v aplikaci Garmin Connect stačí zvolit "více" (často jako tři tečky) - Nastavení - Nastavení uživatele - jednotky měření (metrické)

Hodinky zmíněné v článku