» Blog » Garmin

Garmin Marq 2 recenze – I luxus může být chytrý

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 30.1.2023 | 9 MIN | 20x komentář

Přijde vám, že chytré hodinky nejsou na úrovni? A už jste viděli Marq 2? Chytré hodinky nabité těmi nejlepšími funkcemi od Garminu a kvalitou srovnatelné s exkluzivními klasickými hodinkami. To prostě chcete.

Má vůbec Marq 2 nějaký smysl?

Názory se různí. Jedna strana by mohla říct, že chytré hodinky s jistou dávkou "klasického" nádechu nedávají smysl. A já s těmito názory souhlasím. Když si totiž koupíte klasické hodinky za takovou částku, možná už vydrží váš celý život nebo dokonce životy několika generací.

Oproti tomu takové chytré hodinky jsou za zenitem už za pár let, protože vyjdou nové technologie, které je pošlou do vitrín muzeí. Je tedy otázkou... Dává smysl si koupit exkluzivní chytré hodinky, které za pár let budou technologicky zastaralé?

Řeknu to na rovinu... Když si ty hodinky můžete dovolit, proč nenosit krásně vypadající hodinky, i kdyby to mělo být na pár let? Lepší než nosit běžné chytré hodinky, ne?

Jak už jsem zmiňoval v recenzi první generace, lidé si také kupují Rolex ačkoliv ukazují čas úplně stejně jako Casio za pár stovek. Tak jaký to má smysl? Jde o ten pocit. O ten pocit být jiný. A s řadou Marq jste prostě jiní. Nemáte Fenix jako každý. Vy máte Marq.

Garmin MARQ – Když je luxus podmínkou
20.4.2021 - Dominik Hok
Garmin MARQ – Když je luxus podmínkou

Já je mám teď taky na ruce. A víte co? Cítím se.

Každý design má svou vlastní jiskru

Jen se na tyto hodinky podívejte. Každý model je zaměřený na jiný sport a k tomu má upravený i design.

Když si je vezmeme zleva, tak to máme Adventurer (turistika), Athlete (běh), Aviator (letectví), Captain (plachtění, jachtaření aj.) a Golfer (golf).

A musíte uznat, že u každého modelu byste po pár minutách (možná vteřinách) dokázali tipnout pro koho je dělaný. Nejvíce nám toho prozradí řemínky a luneta. Ale pojďme na to podrobně.

Adventurer patří mezi mé oblíbence. Kožený řemínek s bílým prošitím působí outdoorovým, ale přitom elegantním dojmem. Z vnitřní strany řemínku je silikonová vložka, která je mnohem praktičtější, protože hodinky na ruce lépe drží. Zároveň si kůže moc nerozumí s potem, takže je dobře, že mu čelí silikon. Vložka je "nakouskovaná", aby se řemínek lépe přizpůsobil záhybům ruky.

Největší šmrnc ale hodinkám dodává titanová luneta s azimutální stupnicí, kterou ještě doplňují digitální stupně na displeji. Koneckonců, celé hodinky jsou z titanu páté třídy, což je opravdu hodně kvalitní materiál, takže vězte, že něco vydrží a ještě lépe vypadají.

Jestli Adventurer z praktických důvodů sází na silikon z vnitřní strany, tak Athlete je praktičnost na druhou, protože je na celosilikonovém řemínku.

Všechny řemínky jsou na Marq řešeny technologií QuickFit, takže nevěšte hlavu, pokud se vám zrovna nějaký nelíbí. Stačí pár vteřin a máte naprosto jiný řemínek.

Luneta je na modelu Athlete rozdělená do dvou částí, přičemž vrchní zobrazuje vaši současnou hodnotu VO2 Max a spodní dobu regenerace.

Nultý bod lunety je trojúhelník v takové pro běžce specifické barvě – razivě zelené. Ve stejné barvě je také tlačítko START/STOP. Toto tlačítko má navíc lehké broušení, které tomu dodává šmrnc.

Aviator je asi nejelegantnějším kouskem z celé generace Marq. Možná je to proto, že nejvíce připomíná klasické hodinky. Pravděpodobně to bude kvůli GMT lunetě, která se používá právě i na klasických hodinkách. Slouží k lepší orientaci v různých časových zónách. Tato luneta je navíc keramická. V kombinaci s celotitanovým provedením je to opravdu nádhera.

Díky kovotahu ale hodinky váží slušných 141 gramů, což už ne každý může snést. Naštěstí je v balení silikonový řemínek se kterým hodinky váží 84 gramů.

Captain vykřikuje do světa, že patří na širé moře. Jen se podívejte na ty barvy.

56 390 Kč (doručíme do 29.4.)

Keramická luneta je určena na regata závody. Je docela vtipné, že v kombinaci s pěti tlačítky hodinky na fotce výše lehce připomínají lodní kormidlo. Ale možná je to jen moje bujná představivost...

Říkáte si, že pro člověka, který se pohybuje na vodách není vhodný nylonový řemínek, protože nasává vodu? To je pravda, ale řemínek na modelu Captain je vyroben francouzskou technologií Jacquard-weave, kdy nenasává žádnou vodu. Navíc je vyšperkovaný titanovou koncovku a poutky. A musíte uznat, že to má fakt šmrnc.

Poslední model se svou barvou také naprosto hodí na svou cílovou destinaci – golfové hřiště. Model Golfer si stejně jako Captain vysloužil nylonový řemínek. Z barevného hlediska se jedná asi o nejzajímavější hodinky z řady Marq 2.

Keramická luneta byla tentokrát využita pro počítadlo jamek. Ačkoliv nápis "Hole Indicator" si vyloženě říká o dvojsmyslné pochopení.

Jaké designové hledisko Marq 2 spojuje?

Každý model je něčím výjimečný, ale zároveň mají mnoho společného. Všechna pouzdra a tlačítka jsou vyrobena z titanu páté třídy, který se považuje za jeden z nejprémiovějších kovových materiálů. U modelů Athlete a Adventurer je ze stejného materiálu i luneta. Zbytek modelů má lunetu keramickou, která se ale taktéž považuje za exkluzivní.

Modely vyšší třídy (např. Fenix a Tactix) od Garminu mají většinou plastové pouzdro uzavřené do titanové lunety a dýnka, ale Marq je v celokovovém provedení.

Na modelech Tactix a Fenix se Garmin nijak nesnažil schovat šrouby a nikdy to nikomu nevadilo. Přeci jen, má to jistý outdoorový (nebo snad industriální?) nádech. Navíc museli nějak kovovou lunetou "přikurtovat" na prostřední plastovou část. U Marqů najdeme čtyři šrouby pouze na dýnku.

Pouzdra jsou broušená a každé z nich má na pravém boku vyryté slovo "Marq". Detail, ale moc pěkný.

Přední část pokrývá safír. Ten se považuje za téměř nepoškrábatelný a je u chytrých hodinek použit opravdu až ve vyšších cenových relacích. Koneckonců i u klasických.

Když to ale vezmeme kolem a kolem. Titan páté třídy, keramika, tkaný nylon, vypouklý safír... Garmin na materiálech opravdu nešetřil a dostanete to nejlepší.

Hodinky na ruce sedí hezky a dostalo se jim univerzálního průměru 46 mm. Někdo by si mohl stěžovat, proč Marqy nemají oblíbený průměr 51 mm jako třeba Fenix 7X nebo Tactix, ale dokážete si představit tu váhu? Obecně si myslím, že 46 mm se přibližuje k rozměrům klasických hodinek a Marqu to prospívá.

Jediná škoda je, že všechny modely s 51mm pouzdrem mají teď svítilnu, která na Marqu není. Ale myslím si, že by to jen narušovalo elegantní vzhled hodinek.

Díky AMOLED displeji Marq 2 prokoukl

Garmin většinu času používá dva typy displeje – transflektivní LCD a AMOLED. Kdysi to bylo tak, že sportovní modely používaly transflektivní LCD a městské zase AMOLED. Teď už se to trochu láme a druhý zmiňovaný displej se dostává i na sportovní modely. Konkrétně Marq 2 to velice prospělo, protože hodinky krásně prokoukly a celkově to estetický zážitek posunulo na novou úroveň.

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Velikost dotykového displeje je 1,2 palce s rozlišením 390 x 390 px. Což je poměrově o něco horší než Epix 2, který má velikost 1,3" a rozlišení 454 x 454 pixelů. Popravdě mi to moc nedává smysl, proč čtyřikrát dražší hodinky mají horší displej.

Marq 2 lehce benefituje z toho, že má zajímavé číselníky, které najdeme pouze na v této řadě. Když jste ve výběru sportovních aktivit, v pozadí se vám točí černobílý globus. To mě trochu mrzí, protože kdysi tam byla fotka téměř pro každý sport. Když jste byli na běhu, viděli jste fotku běžce, u cyklistiky cyklistu... Chápete. U klasických Garminů je tam jen černé pozadí, tak furt lepší globus než nic.

GPS i snímač tepové frekvence jsou zárukou kvality

Co se týče kvality snímání tepu i GPS, nemůžu si v poslední době Garmin vynachválit. Připadá mi, že od vydání modelu Forerunner 745 se GPS pořád jen zlepšuje. S Fenixem 7 přišel vícepásmový příjem GPS, který kvalitu příjmu umocnil na druhou.

Hodinky poznají i po jaké straně silnice běžím. Po cestě tam jsem běžel po pravé straně, po cestě zpátky po levé.

Hodinky poznají i po jaké straně silnice běžím. Měl jsem spuštěný automatický výběr GPS neboli SatIQ.

V zakroužkovaném místě jsem přeběhl z jedné strany silnice na druhou. GPS zaznamenává i takové detaily.

V zakroužkovaném místě jsem přeběhl z jedné strany silnice na druhou. GPS zaznamenává i takové detaily.

K snímači tepovky mám asi to stejné. Funguje skvěle a nemám co vytknout. Měření probíhá kontinuálně každou vteřinu nehledě na tom, jestli máte spuštěnou aktivitu nebo ne.

Z dalších senzorů v hodinkách najdeme ještě akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, teploměr a pulzní oxymetr.

16 dní v režimu smartwatche? Moc pěkné

Při standardním používání by hodinky měly vydržet nějakých 16 dní, ale počítejte, že pokud hodně sportujete, doba se zkrátí o několik dní nebo až třeba na polovinu. Já osobně mám Tactix s výdrží 28 dní, ale vydrží mi tak 2 týdny.

V módu always-on (stále zapnutý displej) by hodinky měly vydržet 6 dní, ale doba se může zkrátit ze stejných důvodů jako píšu výše.

Při aktivní GPS vydrží Marq až 42 hodin, se všemi aktivními systémy je to 32 hodin a pokud bude přenos multifrekvenční, zkrátí se doba na 28 hodin.

Co je dobré, tak ve všech režimech hodinky zvládnou více než 24 hodin, což je časová hranice pro spoustu závodů.

Jaké funkce má Marq navíc?

Dalo by se říct, že skoro žádné. Každý Marq totiž vychází z nějaké modelu, který je buďto Fenix nebo modely, které vychází z Fenixu a mají jisté funkce navíc.

Naprosto totožné funkce jako Fenix 7 mají modely Athlete, Adventurer a Golfer. Tudíž v těchto modelech najdete topografické mapy, mapy golfových hřišť nebo třeba mapy lyžařských středisek. S tím jsou spojené i veškeré navigační či tréninkové funkce. Do hodinek si můžete nahrát trasu, nastavit si strategii tempa podle profilu trasy a také vám řeknou naprosto vše o vašem tréninku. Jestli jste zregenerování, jak moc jste připravení na trénink, jestli trénujete správně a dokážou predikovat vaše časy na různých distancích.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

5 nejlepších funkcí chytrých hodinek Garmin pro běžecké začátečníky
22.11.2022 - Dominik Hok
5 nejlepších funkcí chytrých hodinek Garmin pro běžecké začátečníky

VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)
17.8.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)

Funkce výše ale zvládají i Aviator a Captain. S tím rozdílem, že Aviator má letecké mapy, Captain zase ty mořské a s tím spojené další funkce. Například Captain se dokáže propojit s technikou uvnitř lodi, můžete ovládat autopilota, zapnout si odpočet zahájení regaty nebo se nechat informovat o náhlých změnách přílivu či odlivu.

V Aviator se zase hodí pohyblivá mapa s radarovými snímky NEXRAD, navigace na konkrétní letiště i s informacemi o něm. V hodinkách najdete také meteogram a můžete získávat zprávy METAR, TAF a MOS.

Co Marq 2 měří během dne?

Během dne Marq 2 měří vaši tepovou frekvenci, stres, spálené kalorie, kroky a na základě všech hodnot pak vyhodnocuje vaši Body Battery, což se dá považovat za takové číselné vyjádření "nabití" vašeho těla.

Body Battery je také ovlivněno kvalitou vašeho spánku, které Marq 2 nevyjadřuje jen v počtu hodin a minut v jednotlivých spánkových fázích, ale také v hodnocení od 0 do 100. Zajímavé je i měření variability srdečního tepu v noci. Milisekundový rozdíl v jednotlivých úderech srdce totiž dokáže prozradit, jestli nejste ve stresu nebo třeba přetrénování.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Z Marqu si bohužel nezavoláte

Přijde mi trochu škoda, že na nejdražším modelu od Garminu nenajdete možnost telefonování. Když se to dostalo do pětkrát levnějšího Venu 2 Plus? Můžete ale počítat s kalendářem, předpovědí počasí, notifikacemi a možnost odpovědí na ně formou přednastavené odpovědi (pouze na Android).

Pokud by vám to přišlo málo, určitě vás potěší hudební přehrávač s podporou streamovacích služeb (pouze placená členství) nebo možnost bezkontaktního placení.

Nabídku aplikací a sportovních aktivit si můžete rozšířit prostřednictvím aplikace Connect IQ, kde najdete nějakou tu hru, čtečku kódu (pro kartičky do obchodu) aj.

Jaký je Marq 2 v kostce?

Kdybych měl najít jen jedno slovo, bude to exkluzivní. Marq 2 je jiný než všechny ostatní chytré hodinky. Na trhu jsou exkluzivní chytřejší hodinky například od Tag Heuer nebo Alpiny, ale chytrostí se nemůžou rovnat Garminu. Takže jsou dva úhly pohledu...

Klasické značky mají zkušenosti se zpracováním, ale náročnějšího uživatele neuspokojí svými funkcemi.

Garmin je sice funkční špica, ale zase si neumí tak vyhrát se zpracováním. Luxusnější klasické hodinky si vyhrajou s detaily jako je různé broušení, leštění, zkosení atd. V tomto ohledu se Garmin drží dost při zemi. Ano, jsou to pořád ještě účelné hodinky, ale zase... Proč ne?

Každopádně, Marq 2 se nekupuje až tak moc pro to, co umí nebo snad kvůli nějakému výrobnímu procesu. Kupují se pro to, co představují. Nesmíte se rozhodnout si je koupit, musíte si je zamilovat. Musíte chtít být jiní.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tompřed 609 dny, reagovat
osobně se domnívám že základ pro Marqy by mohl být Epix2 ... dávalo by to celé pak smysl ( AMOLED nezhyzděný solárním kroužkem k tomu dodat prémiové pouzdro z luxusních materiálů, velikost 47 a vymazlené uživatelské prostředí )
Tompřed 556 dny
Co jsem říkal ????????‍♂️????
Radimpřed 603 dny, reagovat
Také se přikláním spíše k AMOLED displeji, působilo by to luxusnějším dojmem než u transflektivního, který je nevýrazný a hůře čitelný.
Peterpřed 585 dny, reagovat
No čekám, čekám, čekám... A ne a ne se dočkat. Starší jsem nekoupil již víc než rok, protože čekám až bude update.. a jestli nebudou podle představ.. tak možná nakonec skončím jenom u Watch Ultra :-)), jen ta baterka :-( Vždy jsem si přál Garminy s jednoduchým elegantním designem v nerezu s dobrým displejem, dobrou výdrží baterie (několik dnů v standardním režimu). A říkal jsem si, jak by bylo super kdyby to umělo něco navíc - když už umí dobře pod vodu, proč tam nešupnou alespoň Freediving mode? No uvidíme s čím přijdou. Ale hlavně KDY KDY KDY?
Marqpřed 556 dny, reagovat
Marq (gen2): https://www.garmin.com/cs-CZ/p/783467/
Marekpřed 556 dny, reagovat
HOLE INDICATOR??? To je prosím Vás čo, nejaká funkcia na randenie? :D
Pytlákpřed 510 dny
chacha chocho chichi
Honzapřed 556 dny, reagovat
Tak nová generace modelu pro týpky, co rádi ukazujou, že jsou jako hogo fogo. Budiž, když má někdo tu vnitřní potřebu, ale proč by neměly mít lepší nabíjení i Epix 2, Tactix 7 nebo Fénix 7x za cenu vysoko nad 20 tisíc rozum nebere. A hodinek z vyšší řady s možností LTE se asi nedočkáme. Měla by to EU nařídit, jako nařizuje Applu konec Lightningu :))
Michalpřed 555 dny, reagovat
Kde je MARQ COMMANDER ????
Matěj Urbaczkapřed 555 dny
Zdravím Michale, Marq Commander prozatím nebyl představen.
Tompřed 555 dny, reagovat
Dá se tedy opravdu říci, že řada Marq vychází z Epixů ? Když mají menší rozměr pouzdra i menší displej ?
Agáta Vřeskápřed 555 dny
Zdravím Tome, ano dá se to říct, protože až na pár nových funkcí, jsou postaveny na platformě Epixu 2 či Fenixu 7.:-)
Michalpřed 555 dny, reagovat
DRIVER tiež nebol predstavený......u Commadera to je pochopiteľné , ten jediný nebude mat Amoled ale dostane LED svietidlo ala Tactix....ale čo ten Driver.....
Marekpřed 555 dny, reagovat
Achjo, ten AMOLED. Nějak prostě nechápu, jaký to má v hodinkách smysl. Vždyť tam není snad žádná výhoda oproti transflektivnímu displeji (a ne, syté barvy a líbivý obraz není výhoda - bavíme se o hodinkách, outdorových hodinkách). Snad to Garmin časem nezačne cpát do všeho...
Matěj Urbaczkapřed 554 dny
Zdravím Marku, souhlasím s Vámi, že transflektivní displej je lepší (uživatelsky) ale bohužel, většina uživatelů si přejí mít syté barvy a líbivý obraz.:-)
Tompřed 554 dny
Ale jo u těch Marqu mi to smysl dává .. na jachtu či na golf bude amoled úplně bez problému nabije se mu to za chvilku než dopije koňak v loby a co si budem povídat i majitel Adventurer bude objevovat spíš kavárny v centru než se plazit savanou za čutorou vody :-) ... no a ten plebs jako jsme my ostatní si bude v klidu u všech těch sportovních výkonů a aktivit užívat ten náš starý dobrý transflektiv a v duchu si přát aby v Garminu udělali 7X se vzhledem, velikostí a materiály Adventurera a stál maximálně 15 tisíc :-D
Michalpřed 438 dny, reagovat
Nedá sa mi neopýtať..to je nový prístup , alebo MARQ už na Slovensku nepredávate??? To sme dopadli ako s Casiom ..už na MARQ treba kamennú predajňu??? Driver ani Commander nebudú ???....
Dominik Hokpřed 438 dny
Zdravím, Michale. Commander a Driver skončil s první generací Marq. Co se týče prodeje na Slovensku, tak pravidla nebyla úplně jasná, ale vypadá to, že prodej na Slovensku opět spustíme.
Tomášpřed 437 dny, reagovat
Já dychtivě hltal článek do doby, než jsem zjistil, že je tam menší displej než na mých Epix 2 sapphire black titan, které jsem v loňském roce koupil, protože mi prodejce vymluvil Marqy, že bude nový model. Teď marně přemýšlím, proč jít do Marq 2. Asi je budu muset vidět, potom se rozhodnu.
Julekpřed 376 dny, reagovat
Jsou skvělé mám Athlete a další moje Garminy budou až Marq 3 :)

Hodinky zmíněné v článku