» Blog » Garmin

Garmin MARQ – Když je luxus podmínkou

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 20.4.2021 | 6 MIN | 4x komentář

Kdybych tento článek postavil na tom, že bych vám měl odvyprávět několik racionálních důvodů, proč si pořídit Marqy, tak bych určitě neuspěl. Proč? Protože žádné nejsou. U Garmin MARQ se totiž nedá specifikovat čím jsou, ale spíše je to o tom, co představují. Jestli tedy začínáte číst tento článek a chcete se rozhodnout, jestli si pořídit Marqy, můžete rovnou přestat číst. Marqy se totiž nemůžete rozhodnout koupit, ty si musíte chtít koupit.

MARQ – Hodinky, které se nevyplácí a to je to pravé

Garmin MARQ jsou takové Rolexy ve světě chytrých hodinek. Rolexy totiž zobrazují čas úplně stejně jako hodinky za pár stovek, ale krom samotné váhy hodinek na zápěstí nesete tradici, exkluzivitu a uvnitř sebe hlavně pocit výjimečnosti. To stejné představuje MARQ v chytrém odvětví.

Jsem vlastníkem Omega Seamaster a hledal jsem něco stejné kvality. Díval jsem se po značkách jako Omega, TAG Heuer a podobné. Ačkoliv jsou tyto hodinky opravdu skvělé, vždy jsem došel k tomu, že potřebuju celodenní snímání tepu a chytré notifikace, jelikož jsem vášnivý běžec. Žádná z vyjmenovaných značek mi toto nemohla splnit. A pak BOOM. Vyšel Garmin Marq. – Teriemer (Fórum Garminu)

I přes svou cenovku Marq určitě nejsou nejvybavenější hodinky od Garminu. Chcete pořádný sporttester? Kupte si Fenixy nebo Tactixy. Marqy naopak přináší unikátní design, perfektní zpracování každého detailu a nevšednost. A racionální důvody jdou stranou. Někdy totiž největší radost udělá pořízení něčeho, co se vůbec nevyplácí.

Garmin Marq 2 recenze – I luxus může být chytrý
30.1.2023 - Dominik Hok
Garmin Marq 2 recenze – I luxus může být chytrý

Co mají ve zkratce všechny MARQ společného?

Ačkoliv si Garmin dal záležet na tom, aby každý model byl unikát, tak mají něco společného:

  • vypouklé safírové sklo
  • specifická luneta (titanová či keramická)
  • šířka pouzdra 46 milimetrů
  • tloušťka 14 až 14,7 milimetru
  • použití velice kvalitních materiálů
  • precizní zpracování
  • povrchová úprava DLC chránící hodinky proti poškrábání (Adventurer tuto úpravu nemá)
  • mapy
  • hudební přehrávač
  • bezkontaktní placení
  • bohatá senzorová výbava včetně pulzního oxymetru
  • voděodolnost do 100M
  • 12denní výdrž baterie
  • měření srdečního tepu, stresu, spánku, kroků a jiných
  • zobrazení notifikací z telefonu

Naše videopředstavení:

Samozřejmě toho mají společného více, ale to byl výčet toho nejdůležitějšího. Teď se pojďme podívat na jednotlivé modely.

Novinka Garmin Marq: Propojení moderní technologie s luxusem
18.3.2019 - Radek Vyhlídal
Novinka Garmin Marq: Propojení moderní technologie s luxusem

MARQ Adventurer – Na treku, potažmo i k obleku

Model Adventurer vznikl pro dobrodruhy, což umocňuje titanová azimutální luneta s designovými drážkami a několikavrstvý italský kožený řemínek Vacchetta se specificky světlým prošitím. Tento řemínek má navíc speciálně "kouskovanou" podšívku, takže se krásně přizpůsobí záhybům ruky.

44 990 Kč Prodej ukončen

Hodinky jsou navrženy pro dobrodruhy, a tak tyto hodinky Garmin doplnil o speciální expediční mód, kdy hodinky jsou schopné každou hodinu po dobu 4 týdnů zaznamenávat vaši polohu.

U těchto hodinek tedy není nutnou podmínkou mít mačetou prosekaných stovky lián v džungli a zdolaných pět osmitisícovek, můžou vyjadřovat i vaši vnitřní touhu po dobrodružství, popřípadě jen doplňovat vaše zápěstí svým nápaditým vzhledem.

Kdyby vás nepřitahovala kůže, ale z praktického hlediska by vás to táhlo k silikonu, tak tento model se nabízí i v extravagantní verzi s oranžovým řemínkem. No, a k tomu ještě Garmin přihodil do balení externí snímač teploty.

MARQ Captain – Když šumění moře neposloucháte jen v mušli

Tyto hodinky doslova volají po vodním živlu. Broušené titanové pouzdro, modrý řemínek tkaný francouzskými umělci (Jacquard Weave) a tomu všemu dodává "tvář" modrá keramická luneta s regatta časovačem. Ten si najde praktické využití opravdu zřídka, ale co by mohlo dát hodinkám větší lodní nádech než odkaz na legendární závodní etapu.

47 490 Kč Prodej ukončen

Z praktického hlediska určitě potěší, že hodinky dokážou ovládat lodní přístroje Garmin. Není přeci nic pohodlnější než ovládat svoji loď ze zápěstí.

Garmin Descent Mk2 – Představení celé řady a variant
3.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Descent Mk2 – Představení celé řady a variant

Tento model mi asi nejvíce připomíná klasické potápěčské hodinky. Časovač na lunetě připomíná potápěčskou lunetu a v každém detailu slyším volání moře. A ten řemínek... Ten je. Potěší také dvě kovová poutka k jeho lepšímu uchycení.

MARQ Aviator – Pro ty s hlavou v oblacích

Ať už jste snílek s hlavou v oblacích, nebo reálně máte hlavu v oblacích při pilotování, tak Aviator jsou stejně jako ostatní Marqy snové hodinky. Jako jedinému se tomuto modelu dostalo celotitanového provedení včetně náramku. A jako tradičně u Marqu – korunu tomu dodala keramická luneta. Ta je v tomto případě GMT, aby měli piloti neustálý přehled o čase.

50 090 Kč Prodej ukončen

Střeva hodinek jsou doplněné o navigační letecké funkce, důležitá data během letu (výška, rychlost, vertikální rychlost a jiné), ale také pulzní oxymetr měřící okysličení krve a letecké mapy.

Aviator se nabízí také ve verzi na silikonovém řemenu, který sice není tak elegantní jako standardní kovotah, ale z praktického hlediska má své plusy. Hodinky jsou pak o něco lehčí (o 49 gramů), drží lépe na ruce a možná je to trošku pohodlnější. Ale poslední vyjmenované už závisí na subjektivním pocitu.

MARQ Athlete – Na tartanu se stylem

Pro sportovce musel Garmin jednoznačně zvolit praktický silikonový řemen, lehké titanové pouzdro (nejtenčí – 14 mm) a dodal také zelené zbarvení tlačítka, které trochu připomíná reflexní prvky na běžeckém oblečení.

A v hlavní roli? Opět luneta, která u tohoto modelu má dvě části. Vrchní část zobrazuje odhad hodnoty VO2 Max a spodní dobu regenerace.

Z funkčního hlediska se rozhodně nejedná o nejlepší zařízení pro sportovce, protože tady jsou Fenixy nebo Forerunnery 945, které jsou ještě vybavenější, ale... Už jste někdy viděli tak dobře vypadající sporttester?

MARQ Golfer – Green šupy na green

Nevím proč, ale model Golfer mi ze všech Marqů dává největší smysl. V jakém jiném sportu (krom kulturistiky a podobných) se dbá na vzhled tolik jako právě při golfu? Nasadíte si kostkované kalhoty, bekovku a kus plastu? Ne, musíte mít sportovní kus, ale s notnou dávkou elegance. No, a nic lepšího než Marq Golfer asi neseženete.

47 490 Kč Prodej ukončen

Mohl bych tady povídat o tom, že tyto hodinky mají speciální golfové funkce včetně tří čidel na golfové hole přímo v balení, ale je to to nejdůležitější? Určitě ne. Hlavní je, že ty hodinky vypadají sakra dobře a na greenu zazáříte. Zelená keramická luneta s počítadlem jamek, broušené titanové pouzdro a tkaný zelený řemínek vykřikují lásku ke golfu zcela jasně. Přeci, co jiného se šikne na green více než green?

Lidé ohledně těchto hodinek budou plácat různé nesmysly, ale není nic špatného na tom, že máte rádi pěkné věci... A tyhle jsou teda rozhodně pěkné! Sice mimo moje finanční možnosti, ale moc hezké. – RobCuadro (Fórum Garmin)

MARQ Driver – Hodinky, které mají být potřištené potem a benzínem

Ať už každý týden brázdíte okruhy, nebo jste prostě jen nadšenec do motosportů, Marq Driver jsou raritou napříč chytrými hodinkami. Jsou totiž určené pro monitoring motosportů a k dokonalosti jim chybí už jen stopy pneumatik na dýnku či pohon na benzín.

64 290 Kč Prodej ukončen

Tyto hodinky rozhodně nejsou kouskem u kterého by vás zajímala maximální tepová frekvence tak moc jako právě maximální rychlost. Proto tyto hodiky dokážou automaticky monitorovat jednotlivá kola na okruhu a jejich "motonádech" umocňuje také keramická tachymetrická luneta skrze kterou dokážete spočítat průměrnou rychlost. Ale co si budeme povídat, vypadá to dobře, ale v praxi tuto lunetu zrovna nevyužijete.

V hodinkách naleznete předinstalovaných 250 okruhů včetně Brna a Mostu. Zajímavostí je ale také hybridní řemínek, který je sice z titanu (stejně jako pouzdro), ale vnitřní část je doplněná o silikon, který hodinkám umožňuje lépe držet na ruce. Nemůžete přeci riskovat, že vám při driftování sjedou hodinky z ruky, ne?

MARQ Commander – V munduru s hlavou vzhůru

U tohoto modelu Garmin zvolil nevýraznou matně šedou a černou, jelikož se jedná o taktické hodinky, které rozhodně nemůžou přitáhnou pozornost. Ale víte, co je nejhorší? Že pozornost stejně přitáhnou, protože opět splňují standard řady Marq – vypadají sakra dobře. Ale snad nepřitáhnou pozornost nepřítele...

51 000 Kč Prodej ukončen

Oproti ostatním Marqům si Commander nevysloužil hladké vybroušení lunety, ale právě naopak. Na lunetě vytvořili drážky, které jim dodávají o něco ostřejší vzhled. Pouzdro je z titanu, stejně jako luneta. Na ruku se pak upínají tkaným nylonovým řemínkem, který je pro vojáka rozhodně praktičtější než kovotah.

Mezi funkční výhody tohoto modelu určitě patří tzv. Kill Switch, kdy stiskem tlačítka odstraníte veškerá data, či funkce Stealth Mode díky které hodinky nevysílají žádný signál a není možné, aby sdílely pozici nepříteli. Výhodou také je, že hodinky mohou úplně zhasnout a vidíte na ně pouze skrze noční vidění, a nabízí také podporu mnoha navigačních funkcí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Dan D.před 1062 dny, reagovat
Zdravím, Dominiku. Kde mohu prosím zjistit, jaké uchycení má řemínek, šířku?? Mám Fenixy, ale uvažuji o těchno. Bude mi řemínek pasovat z Fenixů? Píšete, že mají mapy, ale nic konkrétního. Mají topo mapy? Mapy lyžarských středisek, golfových hřišt - všechny varianty? Jaká je navigace? Které sportovní profily? Potřebuji trailový běh. Mají profil na plavání venku? Mají verzi v soláru? Pokud ne, budou? Velikost displeje a o který typ jde? Krom toho, že v každé druhé větě píšete, jak jsou krásné, jsem se o nich nic moc nedozvěděl. :-( Hodinky stojí hodně peněz a jako muže mě opravdu víc zajimá, co mají/umí, než jen vzhled....Daniel D.
Dominik Hokpřed 1062 dny
Zdravím, Dane. Je to tím, že to není recenze, ale představení řady. Článek jsem postavil na vzhledu, protože z funkčního hlediska tyto hodinky nedávají až takový smysl. Mají totiž úplně stejná střeva jako Fenix 5 Plus a teď už tady máme třeba i Fenix 6 či Tactix Delta, což jsou levnější modely a funkčně jsou vybavenější. U Marqů jde primárně o zpracování na které jsem se zaměřil. K vaším otázkám. Šířka řemínku je 22 milimetrů. Mají topografické mapy + je možné stáhnout konkrétní golfové hřiště či lyžařské středisko. Trailový běh i plavání venku mají. Solar není, nemohu to říct s jistotou, ale dle mého ani nebude (takové informace má Garmin pro sebe, nevím dopředu co bude). Displej má úhlopříčku 1,2 palce a rozlišení 240x240 pixelů (transflektivní chroma TFT). Recenze se plánují, ale zaměřit se v jednom článku na úplně všechny funkce všech Marqů není reálné. :)
Davidpřed 1062 dny, reagovat
Podle mě model MARQ Adventurer DLC povrchovou úpravu nemá, ale pouze titan. Nebo se pletu?
Dominik Hokpřed 1062 dny
Nepletete. Moc děkuji za připomínku, opravím. :)

Hodinky zmíněné v článku