» Blog » Garmin

Garmin – Městské vs. sportovní modely hodinek aneb co získáte a naopak ztratíte

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 30.11.2022 | 9 MIN | 8x komentář

Často se lidé ptají, o co přijdou, když si koupí městské hodinky od Garminu a co získají navíc, když si zase koupí ty sportovní. Rozdílů tam je mnoho a my se na ně dneska podíváme.

Nejdřív by bylo fajn definovat si, které modely považujeme za městské a které za sportovní. Poslouží k tomu výborný článek od Dominika, který psal o nejlepších městských chytrých hodinkách od Garminu.

3 NEJ: Chytré hodinky Garmin do města
13.11.2023 - Dominik Hok
3 NEJ: Chytré hodinky Garmin do města

Pro sportovní hodinky máme taky článek, a tak můžete mrknout zde. Ale dá se říct, že veškeré další řady od Garminu jsou právě ty sportovní.

6 NEJ: Chytré hodinky Garmin pro sportovce
13.11.2023 - Dominik Hok
6 NEJ: Chytré hodinky Garmin pro sportovce

Mohli bychom si ještě tento článek rozdělit do několika kategorií, které rozdíly definují nejlépe. A těmi jsou:

  • Design
  • Senzory
  • Displej a baterie
  • Ovládání
  • Sportovní funkce
  • Navigace
  • Fitness funkce
  • Chytré funkce

Design

Ano, u designu je ten rozdíl znatelný na první pohled. Veškeré městské hodinky jako Venu 2, Vívoactive, či Vívomove mají umírněné vzhledy, které se hodí jak na každodenní nošení ke košili či šatům, tak na sport. Jsou dostatečně tenké a minimalistické, aby neupoutávaly tolik pozornosti.

Kdežto u sportovních řad je tomu přesně naopak. Většinu času, když se na sportovní hodinky od Garminu podíváte, okamžitě vám svým vzhledem řeknou, co jsou zač. Ať už to jsou outdoorově vypadající Fenixy anebo atleticky vypadající Forerunnery.

Garmin Forerunner – Průvodce výběrem
22.7.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner – Průvodce výběrem

Velice mě teď překvapila řada Instinct, která se vždy zaměřovala na tvrdý outdoor a byla původně tvořena pro vojáky, záchranné složky a outdoorové nadšence. V její linii se objevil nový model Garmin Instinct Crossover, který je proklamován jako model do města. Nevím, jestli to způsobilo přidání ruček, ale nad tímto kočkopsem se podivuju.

Garmin Instinct Crossover recenze – Nechoď za tím světlem!
11.1.2023 - Dominik Hok
Garmin Instinct Crossover recenze – Nechoď za tím světlem!

Senzory

Ačkoli u senzorů většinu času nenajdeme kvantitativní rozdíl, tak u funkčnosti rozdíly poznáme. Většina hodinek od Garminu má stejný základ. Akcelerometr, barometr, optický snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr, gyroskop a kompas.

Starší typ snímače – Elevate 3

Starší typ snímače tepové frekvence – Elevate 3

U barometru lze vidět asi největší funkční rozdíl. U sportovních modelů můžete zobrazit graf barometru s bouřkovou výstrahou, vybrat si jaký časový horizont by graf měl brát v potaz a například lépe zkalibrovat hodnoty z barometru.

U městských hodinek vám barometr počítá pouze vystoupaná patra a počet vystoupaných a sestoupaných metrů. Mám radost, že u modelu Venu 2 přidali možnost zjednodušené kalibrace, protože toto nastavení například u Vívoactive vůbec nebylo.

Dalším rozdílem je kompas a teploměr. Kompas lze ve sportovních modelech zobrazit přímo ve widgetech a v městských typech lze zobrazit jen v aktivitě. A to vám u městských hodinek kompas ukazuje jen stupně bez dalších vysvětlivek.

Mírná nuance je pak ještě u modelu Garmin Vívomove, kde chybí GPSka a barometr je zde jen  pro počítání vyšlých pater za den.

U GPS ale jestě chvíli zůstaneme a mrkneme na rozdíly.

Garmin vívomove Sport recenze – Společenský hybrid se sportovním duchem
25.2.2022 - Filip Debrecenyi
Garmin vívomove Sport recenze – Společenský hybrid se sportovním duchem

Takže podtrženo sečteno, i když se senzor v hodinkách nachází, nemusí mít vždy stejné funkce.

Displej a baterie

Myslím, že displej a baterii můžeme klidně spojit dohromady. Tak nějak se jedno týká druhého. U městských smartwatchů se většinu času setkáváme s technologií displejů AMOLED, které jsou náročnější na výdrž baterie.

Srovnání transflektivního (vlevo) a AMOLED (vpravo) displeje

Srovnání transflektivního (vlevo) a AMOLED (vpravo) displeje

VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek
25.10.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Typy displejů u chytrých hodinek

Častokrát pak mají městské hodinky nižší výdrž baterie, než jejich sportovní dvojníci. Mrkněme na tabulku.

Sportovní hodinky Městské hodinky
Forerunner 255
Garmin Fenix 7X
Garmin Venu 2 Garmin Venu SQ 2
V režimu smartwatche
14 dní
28 dní (37 dní)
11 dní 11 dní
Úsporný režim
-
90 dní (1+ rok)
12 dní 12 dní
Příjem signálu GPS
30 hod.
89 hod. (122 hod.)
22 hod. 26 hod.
Příjem všech satelitů
25 hod.
63 hod. (77 hod.)

20 hod.
Příjem všech satelitů (multi-frequency)
16 hod.
36 hod. (41 hod.)

-
Příjem všech satelitů + hudba
6,5 hod.
16 hod.

-
GPS (režim max. úspory)
54 hod
213 hod. (578 hod.)

-

Hodnoty vypadají dost podobně, co? Jenže hodinky s AMOLED displejem zhasínají "do černa" a šetří tak baterii. Vy se pak musíte spolehnout na to, že bude fungovat gesto a pořádně hodit rukou, ať se rozsvítí.

AMOLED na Epixu – jediných outdoorových hodinkách od Garminu využívající městský typ displeje

AMOLED na Epixu – jediných outdoorových hodinkách od Garminu využívající městský typ displeje

Sportovní modely pak většinu času používají transflektivní displej, který se vyznačuje trvalým svícením a perfektní viditelností za jakýchkoli podmínek. Mírnou slabinou je poté vykreslení barev, které může působit trošku mdle. Za to je tento displej šetrný k baterii a proto je vhodnější na sportovní hodinky.

Ovládání

Ovládání hodinek je další opravdový rozdíl mezi těmito dvěmi kategoriemi. Pokud se mrkneme na městské Garminy, na všech hodinkách najdeme pouze dvě tlačítka, kterými máme možnost ovládat přístroj. 90 % funkcí se ale ovládá přes dotykový displej.

U sportovních hodinek je to přesně naopak. Většina z nich je čistě ovládána 5 tlačítky bez dotykového displeje. Dá se říct, že ryze sportovní hodinky s dotykovým displejem jsou jen modely Fenix 7 (Tactix 7, Quatix 7...) a Forerunner 955.

10 990 Kč skladem

Ale upřímně, při sportovní aktivitě tlačítka určitě oceníte. Máte zpocené ruce, rukavice anebo jen zmrzlé prsty? S tlačítky nebudete mít problém. U dotykového displeje ten problém nastat může. Dotykový displej u městských modelů můžete v aktivitě vypnout, ale bohužel nelze datové obrazovky ovládat těmi dvěmi tlačítky.

Další nepříjemností je, že při tréninku se může stát, že se bohužel špatně otřete o displej, což pak může být příčina vypnutí tréninku či pozastavení, i když jste stále v pohybu. A pro některé z nás to je vyloženě tragédie přijít o trénink.

Sportovní funkce

Má to smysl, koupit si městské hodinky pro čistě sportovní účely? Určitě ne. Sportovní hodinky pro městské účely. To už by z jisté strany šlo. Ale nezacházejme od sportu daleko. U městských hodinek často pár funkcí (i sportovních aktivit) schází. Začnu asi aktivitami. Podíváme se třeba na model Venu 2.

Nejzásadnější rozdíl vidím v outdoorových aktivitách, kdy podstatně nepodstatná část chybí. A s čím, že se to můžete rozloučit?

  • Trailový běh
  • Plavání v otevřené vodě
  • Skialpinismus (není ani v modelu Forerunner 255)
  • Pokročilé cyklistické módy
  • Rybolov
  • Disk golf

Těch rozdílů je samozřejmě více, ale toto jsou ty asi (za mě) nejdůležitější. Pro bližší specifikaci všech sportovních aktivit, můžete rozkliknout kartu zboží a zkontrolovat všechny sportovní aktivity.

Ale například pro milovníky klasického golfu mám dobrou zprávu – veškeré funkce pro golf mají obě skupiny hodinek téměř stejné. A pokud se jedná o mapové podklady golfových hřišť, ty jsou ke stažení pro všechny modely. U městských sice nejsou předinstalované, ale i tak.

Kromě rozdílů v počtu aktivit je také rozdíl i v měřených metrikách. Městské hodinky mají bohužel velice omezené množství tréninkových funkcí. Můžete se rozloučit se svou hodnotou VO2 Max (pouze v aplikaci, tréninkovými doporučeními anebo například s regeneračním asistentem.

Jako další zmíním absenci stavu tréninku, predikce na různé distance (5 km, 10 km, půlmaraton, maraton) a Stamina mód, který nám říká naše nabití těla při aktivitě.

Má stamina na 30km tréninku

Má stamina na 30km tréninku

Na co dosáhnete, jsou tréninkové plány, které si můžete vytvořit v Garmin Connectu a pak převést do hodinek. U hodinek Venu 2 dokonce můžete nastavit i intervalový trénink přímo v hodinkách (např. ve Vívoctive 4 to nelze). Rozhodně potěší, že pokud aktualizujete svůj městský přístroj, dostanete se ke grafům a informacím, kolik jste běželi / šli / stáli.

V aplikaci pak můžete vidět graf poměru chůze, stání a běhu

V aplikaci pak můžete vidět graf poměru chůze, stání a běhu

Mrkněme teď ještě na konektivitu se snímači. Je fajn, že k hodinkám lze připojit hrudní pás. Na další snímače (třeba PODy nebo cyklopříslušenství, power metry atp.), zapomeňte. Pokud připojíte hrudní pás, pamatujte, že i když připojíte pás s dynamikou běhu od Garminu, přenese se pouze tepovka a o dynamiku také přijdete. Konkrétně o vertikální oscilaci, poměr levé a pravé nohy, dobu kontaktu se zemí atp.

VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)
17.8.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Dynamika běhu (vertikální oscilace, kadence, DKZ aj.)

Rozhodně se hodí i virtuální parťák, kterého najdete ve sportovních modelech. Může vám zpříjemnit trénink tím, že poběžíte podle něho (hodinek) a bude vám udržovat tempo nebo například tepovku.

Novinkou je u Garminu také měření wattů, které opět dostaly jen sportovní modely. Trénink a co to ty watty vlastně jsou, popsal kolega Dominik ve svém článku.

VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)
29.7.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)

Grade Adjusted Pace je metrika, která vám opět pomáhá s tréninkem. Většinou v kopci. Přenáší totiž tempo které běžíte v kopcích na rovinu. Čili hodinky vám hlásí jaké byste běželi tempo po rovině i když lezete do kopce po čtyřech.

Veškeré tyto funkce najdete ve sportovních modelech hodinek Garmin.

Navigace

Navigace (a mapy) je něco, co vám, podle mých zkušeností, chybí nejvíce. V městských hodinkách je bohužel jen základní šipka, která vám ukazuje směr na uložené souřadnice. Bohužel, více od nich chtít nemůžeme. Dá se sice stáhnout appka z Connect IQ, která to dokáže suplovat, ale od začátku tam bohužel nic není.

Ve sportovních hodinkách najdeme většinou navigaci po křivce anebo mapové podklady a navigaci dle mapy. Abych to tady dlouze nerozpitvával, můžete mrknout na článek ohledně navigací v hodinkách Garmin.

Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?
12.7.2021 - Matěj Urbaczka
Jaké typy navigací jsou v hodinkách Garmin?

S mapami na navigací po křivce se pojí ještě dvě funkce – ClimbPro a PacePro. První zmíněná vám za pomocí přednahrané trasy pomáhá zvládat kopce v tom smyslu, že vám ukáže kolik jich na trati je, ve kterém se pohybujete, jak je dlouhý a jaké má převýšení.

Funkce PacePro vám zase dokáže přesně rozpočítat kilometry na závod, abyste ho zvládli ve svém vysněném čase.

Poslední funkcí, kterou bych rád zmínil v souvislosti s mapami, je funkce "Okružní trasa". Pokud jste v neznámém prostředí a nechcete při běhu či cyklistice bloudit, stačí si nastavit kolik chcete zdolat kilometrů a Garmin vám sám nabídne několik možností trasy podle oblíbenosti ostatními uživateli této značky.

Fitness funkce

Ačkoliv základ v podobě měření kroků, tepovky, spánku, stresu a například vystoupaných pater je všude stejný, sportovní modely mají opět něco málo navíc. Do sportovních modelů (například i starších Fenix 6) se dostalo celonoční měření variability srdečního tepu, či widget připravenosti k tréninku dle fitness a tréninkové historie. Městské hodinky si musí vystačit prozatím pouze se snímkem zdravotního stavu, který také měří hodnotu VST.

Hodnota VST nám dokáže říct mnoho o našem zdraví a prozradit blížící se nemoc, to, jestli jsme unavení anebo jestli jsme to nepřehnali včerejší den s alkoholem. Více si o této hodnotě můžete přečíst v článku mého kolegy Dominika.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Krom zmíněných funkcí, nabízí sportovní hodinky Garmin i takzvaný ranní report, který vám ráno nabídne přehled všeho. Řekne vám, jak jste se vyspali, jaký vás čeká trénink, jaké bude počasí a vlastně vše, co si nastavíte. A nakonec vás namotivuje nějakou kvalitní hláškou.

Wighet noční hodnoty VST

Wighet noční hodnoty VST

Garmin má ale v záloze větší pecky, které už někteří šikovní lidé našli. V hodinkách Garmin Venu 2 Plus se totiž na chvíli (v menu pro vývojáře) objevilo i měření EKG. To však vzápětí zmizelo po další aktualizaci.

Chytré funkce

Ačkoliv se nabízí jednoduchá odpověď, že městské hodinky by měly mít více chytrých funkcí, u Garminu tomu tak úplně není. Jestli vynecháme telefonování v dosahu telefonu u modelu Venu 2 Plus, tak jsou chytré funkce opravdu stejné.

Bavíme se o notifikacích, odpovědích na ně (pouze Android), placení kartou, puštění hudby přímo z přístroje a to je tak vše. A tyto funkce najdeme jak například na Venu 2, tak na Forerunner 255. Jediné sportovní hodinky bez těchto funkcí je vyložený sporttester Forerunner 55, který nemá možnost placení kartou a také si z něj nepustíte hudbu.

Osobní náhled na tuto problematiku

Proč si koupit městské hodinky, které mají méně sportovních funkcí a stejné chytré funkce? Jednoduše jsou tenčí, minimalističtější a někdo může říct, že určitě hezčí. Jsou prostě designem praktičtější pro městské nošení a proto je také doporučuji při prodeji určité sortě lidí. Na druhou stranu přijdete o navigaci, sportovní funkce a pár dalších fíčur.

Sportovní hodinky zase nabízí plnou podporu pro vaše ultimátní výkony. Hodinky jsou ve většině případů odolnější a nabízí větší výdrž baterie, která třeba v kritických případech může zachránit i život.

Já se přikláním ke sportovním hodinkám, ale přiznám se, neumím si představit, že bych hodinkami nezaplatil anebo neodepsal na zprávu přednastavenou smskou. Takže ano, potřebuji i chytré funkce.

A co vy? Preferujete raději městské hodinky anebo pravý sporttester?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ondrapřed 502 dny, reagovat
Doporučuju nejdřív hodinky vyzkoušet a pak teprve o nich psát... Samý blábol... Např. městský model neumí ve vidgetech kompas a výškoměr? Sakra, jsem asi kouzelník ???? a popis displejů hodně zavádějící... Stejně jako většina článku
Matěj Urbaczkapřed 502 dny
Zdravím, Ondro, sakra asi kouzelník jste, ale stojím si za svým míněním, že do hodinek jako Venu a Vívoactive v základu nenahrajete výškoměr a kompas do widgetů mezi kroky, tepovku atd. Dá se nahrát pouze jako datové pole u sportovní aktivity.:-) Pokud nepoužíváte staženou aplikaci z Connect IQ, tak se to bohužel nedá.:-) Hodinky mám samozřejmě vyzkoušené a myslím, že dostatečně.:-)
Pytlákpřed 492 dny
Co kdyby jste Ondro raději tlamu držel, když nevíte o těchto pruduktech nic :-) šašku
Ondrapřed 502 dny, reagovat
S použitím vhodného ciferníku dokonce umí výšku zobrazovat neustále. A že není mezi kroky? To je asi jedno ne? Zřejmě je nemáte dost vyzkoušené, třeba v nastavení jste asi nebyl... Pod položkou Uzivatelský profil máte to VO2 max co tam údajně není
Agáta Vřeskápřed 502 dny
Ondro, ne mezi kroky, ale widgety, kde bohužel není. To samé pak není na číselníku použitelný kompsas či výškový graf, o který mi jde. Nastavení uživatelského profilu zrcadlí pouze nastavení v Garmin Connect, opět, VO2 Max není mezi widgety a tak z této hodnoty nevychází další sportovní funkce, které jsou na rpostovních modelech.:-)
Ondrapřed 500 dny, reagovat
Co je na kompasu nepoužitelné? Sever najdu a pokročilejší funkce kompasu je, že najdu i jih ???? Výškový graf je pouze u aktivit (nebo ve vzhledu) jinak zobrazuji jen výšku normálně... U výšky vám žádné pokročilejší nenabídnu, ani šířku ????????
Pytlákpřed 492 dny
....to jsou plky :-)
Prochypřed 404 dny, reagovat
Ondrovi občas bolí hlava i přesto ze tam nic nemá. Ale bolí. Mějte pochopení. Díky.

Hodinky zmíněné v článku

5 190 Kč skladem
10 990 Kč skladem
Zobrazit další
6 490 Kč skladem
7 290 Kč nedostupné
7 490 Kč nedostupné
5 590 Kč nedostupné
5 990 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
15 995 Kč nedostupné