» Blog » Garmin

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Tagy: Technologie a pojmy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 8.3.2023 | 4 MIN | 2x komentář

Garminy vám o tréninku řeknou opravdu hodně. Možná nejvíce na trhu chytrých sportovních hodinek. A dnes se podíváme na ty nejlepší běžecké tréninkové funkce, které v chytrých hodinkách Garmin najdete.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod
13.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod


Odhad hodnoty VO2 Max

Hodnota VO2 Max je maximální množství množství kyslíku (aerobní práh), které sportovec dokáže při sportovní aktivitě využívat. Jinak také nazývána kardiorespirační kondice.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Na základě aktuálního tempa a vašeho úsílí při něm (projevuje se tepovou frekvencí a například i stresem) hodinky odhadují vaši maximální aerobní kondici, tedy VO2 Max.

Ačkoliv tato metrika působí trochu složitě, jednoduše by se dala popsat jako metrika vaší fyzičky. Platí, že čím větší je číslo (mililitry kyslíku na kilogram váhy), tím lépe na tom kondičně jste. Obzvlášťě při intenzivnějších aktivitách, kdy vaše tělo vyžaduje co největší množství kyslíku. Jedná se ale skutečně jen o odhad a přesnou hodnotu vám zjistí pouze na zátěžovém testu.

Na základě hodnoty VO2 Max jsou hodinky schopné odhadnout i naše časy na 5, 10, 21 a 42 km.

Tréninková zátěž

Tréninková zátěž je vyjádřena hodnotou EPOC, což je jev, kdy vaše tělo po ukončení sportovní aktivity využívá větší množství kyslíku, aby dalo vše do pořádku. Tento jev je důležitý, protože nejen, že "spraví" vaše tělo, ale o trochu nás ještě "zocelí", což je účel tréninku. Tuto hodnotu Garmin opět vyjadřuje v mililitrech na kilogram váhy.

Tréninková zátěž je součtem hodnoty EPOC za určitý časový úsek. Nejčastěji se setkáváme s krátkodobým tréninkovým zatížením (1 týden) a dlouhoudobým (4 týdny). Každý sportovec by tréninkové zatížení měl mít jiné na základě své kondice a regeneračních schopností. Pokud je zatížení příliš velké nebo malé, není trénink produktivní.

Zaměření tréninkové zátěže

K posunu naší kondice bychom se měli pohybovat ve všech zónách tepových frekvencí po určitý čas (dá se také nazvat úsilím). Tato úsili jsou tři – nízko aerobní, vysoce aerobní a anaerobní.

Nízko aerobní jsou méně namáhávé běhy, kdy nemáme tak vysokou tepovou frekvenci, ani spotřebu kyslíku. Vysoce aerobní už se přibližují k aerobnímu práhu (fáze, kdy tělo nemá dostatek kyslíku) a jedná se o intenzivnější běhy. Anaerobní běhy jsou vysoce intenzivní běhy (nejčastěji sprinty či intervaly), které jsme díky nedostatku kyslíku schopni vydržet po velice omezený čas.

Jedná se o tři typy úsilí, ale každé z těchto úsilí je důležité pro náš progres. Hodinky Garmin hlídají čas strávený v těchto úsilích a snaží se nás provést vybalancovaným tréninkem.

Stav tréninku

Veškerá vaše tréninková snaha je slovně zhodnocena funkcí Stav tréninku. Pokud je vaše krátkodobá tréninková zátěž vybalancovaná, trend vašeho VO2 Max stoupá a variabilita srdečního tepu je v pořádku, trénink je produktivní.

Chytré hodinky Garmin  – Nejlepší lifestylové funkce
16.2.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší lifestylové funkce

Všechny typy zhodnocení jsme podrobně probírali v jednom z našich článků.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Zhodnocení výkonu

Tato metrika pracuje v reálném čase po zahájení vašeho běhu (zhruba 6-20 minut od začátku). V kostce vyjadřuje, jak náročný pro vás je aktuální běh vzhledem k normálu, kdy běžíte stejným tempem při stejném převýšení atd.

Každý jeden bod vyjadřuje zhruba 1 % vašeho VO2 Max. Takže pokud máte plusové body, víte, že můžete dnes podat dobrý výkon a nebát se toho. Pokud máte hodnocení negativní, víte, že běh je pro vás náročnější a měli byste zvážit, jestli třeba trochu neubrat a nepreferovat regeneraci.

Real-time Stamina

Tato funkce bere v potaz vaši tréninkovou historii a snaží se ji aplikovat na váš aktuálně podávaný výkon. Na stupnici od 0 do 100 stamina vyjadřuje vaši schopnost podávat konstatní výkon.

Jsou dva typy staminy – stamina a potenciální stamina. Stamina vyjadřuje kolik sil vám zbývá při aktuálním úsilí. Stamina se dá vyjádřit pomocí času, vzdálenosti nebo procentuálně.

Potenciální stamina se zaměřuje na dlouhodobé hledisko. Pokud tedy budete mít závod, kdy vyčerpáte 100 % vaší potenciální staminy, pravděpodobně budete potřebovat několikadenní regeneraci.

Doba regenerace

Regenerace je ekvivalentně důležitá jako samotný trénink. Svému tělu musíme dát čas, aby se mohlo "obnovit" a ještě o kousek posunout. Doba regenerace se odečítá od historie tréninků, stresu, spánku a tréninkové zátěže. Čím intenzivnější trénink, tím delší je regenerace.

Doba regenerace nutně neukazuje čas, kdy můžeme zase trénovat, ale spíše dobu, kdy budeme opět ve 100% stavu.

Připravenost k tréninku

Tato funkce zobrazuje na stupnici od 0 do 100, jak moc jsme na trénink připraveni, přičemž bere v potaz hned několik proměnných – poslední spánek, dobu regenerace, stav variability srdečního tepu, tréninkovou zátěž za poslední týden, historii spánku a stresu.

Všechny tyto proměnné vezme dohromady a vytvoří z nich číslo vyjadřující naši připravenost. Za mě se jedná o jednu z nejsměrodatnějších tréninkových funkcí, kterou Garmin za poslední dobu vydal.

Denní tréninková doporučení

Denní tréninková doporučení berou v potaz vaši tréninkovou historii, regeneraci, spánek, zaměření zátěže a vybírají vhodný trénink pro váš progres.

Pokud tedy trávíte většinu času v aerobní fázi a nemáte žádný čas strávený v té anaerobní, hodinky doporučí sprinty či intervaly.

Tato funkce je vhodná hlavně pro začátečníka, protože pro něj může být těžké určit správný trénink nebo třeba, jestli má vůbec ten den trénovat.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marek P.před 86 dny, reagovat
Ahoj, měl bych dotaz ohledně denního tréninkového doporučení. Mám v hodinkách F7 Sap. Sol. v kalendáři nastavený závod B7 a dle toho mám denní doporučení na trénink (nebo aspoň doufám, že to tak je :-) ). A otázka je taková, zda hodinky kromě intervalu, regeneračního běhu atd. dají doporučení na běhání kopců. Díky moc.
Matěj Urbaczkapřed 85 dny
Zdravím, Marku. U těchto výpočtů tréninku na dlouhé vzdálenosti bych si dával pozor. Hodinky Vám v posledních fázích řeknou, že byste měl přidat do tréninků více kopců, ale vyloženě kopcovitý trénink s nějakým opakováním atd., to vám nenapíšou. Některé tréninky tedy můžete "odjet" podle Garminu a některé bych si tam přidal dle vlastního uvážení.