» Blog » Garmin

Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré | Vojenské

Dominik Hok | 1.7.2021 | 6 MIN | 17x komentář

Hodinky pro vojáky, které si zamilovávají i běžní smrtelníci – Garmin Tactix Delta. Krom několika speciálních funkcí jsou to vlastně úplně stejné hodinky jako Fenix 6X. S jedním rozdílem. Vypadají sakra chlapácky.

První dojmy? Žádné hodinky se mi na ruce zatím nenosily tak dobře, jako Tactixy. A to jsem měl na ruce snad všechno od Forerunneru 45 až po Marqy.

Garmin Tactix 7 AMOLED recenze – Už i vojenský svět hraje barvami
3.1.2024 - Dominik Hok
Garmin Tactix 7 AMOLED recenze – Už i vojenský svět hraje barvami

Tactixy během dne na ruce vypadaly sakra dobře, neměl jsem o ně strach, protože jsou postavené do těch nejhorších podmínek a navíc jsou funkčně nabité. Z úst jedné kolegyně jsem dokonce zaslechl slovo "sexy". Bohužel však mluvila o hodinkách. I to je úděl toho, když máte sakra dobré hodinky. Nikdo si vás nevšímá. :)

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Jaké jsou rozdíly mezi Fenixy a Tactixy?

K tomuto článku jste se pravděpodobně dostali z jednoduchého důvodu – nevíte, jestli si pořídit Fenix 6X nebo Tactix Delta. Jedná se o téměř identické modely, až na pár rozdílů:

  • Tactixy mají plochou lunetu s 24hodinovou stupnicí a mají robustnější vzhled.
  • Tlačítka mají vroubkování, takže se o něco lépe ovládají třeba i s rukou od bláta, nebo v rukavicích.
  • Kill Switch – Můžete si nastavit zkratku na jedno tlačítko (delší podržení) a hodinky se vyresetují.
  • Stealth Mode – Tento režim zabrání uložení a sdílení vaší polohy GPS a zakáže jakoukoliv bezdrátovou komunikaci.
  • Night Vision Mode – Snižuje intenzitu podsvícení, aby bylo možné se na hodinky dívat přes noční vidění, a vypne optický snímač tepové frekvence.
  • Tactixy jako jediné kombinují solární dobíjení se safírovým sklíčkem.
  • Verze Ballistics má přidaný software Applied Ballistics Elite pro výpočet střelby na dlouhé vzdálenosti.
  • Verze Delta PRO Sapphire a Delta PRO Solar Sapphire jsou na nylonovém řemínku (silikonový je také v balení).
Taková zajímavost. Funkce Stealth Mode se vytvořila po aféře, kdy si pár amerických vojáků šlo v Afghánistánu zaběhat a data se pak odeslala do aplikace Strava. Pak už svoji polohu tutlali těžko...

Rozdíly jsou popravdě minimální, ale dost možná změníte názor, když budete mít hodinky na ruce. Protože plochá ocelová luneta dodává hodinkám maskulinnější vzhled a přidanou hodnotou je také to, že ne každý je má na ruce. Třeba tak moc jako Fenixy.

SOUBOJ: Garmin Tactix Delta vs. Garmin Fenix 6X
9.12.2021 - Dominik Hok
SOUBOJ: Garmin Tactix Delta vs. Garmin Fenix 6X

V jakých verzích se Tactix Delta nabízí?

A teď si pojďme shrnout, jaké máte možnosti při výběru Tactix Delta:

Všechny Tactixy jsou funkčně totožné a všechny se vyrábějí s lehce vypouklým safírovým sklíčkem.

Chlapáčtější hodinky se v chytrém odvětví hledají těžko

Pokud máte útlější zápěstí, na Delty pravděpodobně můžete zapomenout. Se svým průměrem 51 mm, tloušťkou 14,9 mm a váhou 97 gramů se nedají považovat Delty za univerzální hodinky pro každého.

Moje zápěstí má průměr 17 cm.

Moje zápěstí má obvod 17 cm.

Průměr je stejný jako u soka Fenix 6X, ale díky plošší lunetě a menšímu zapuštění vypouklého sklíčka hodinky působí opticky větší.

Na "ostrosti" jim poté přidává také drážkování na tlačítcích, které třeba v řadě Fenix nenajdeme. V kombinaci s nylonovým řemínkem o šířce 26 mm hodinky vypadají sakra dobře. Silikon taky není k zahození, ale nylon je prostě nylon. Navíc věřím, že vydrží opravdu všechno, protože řemínek je dost tlustý a pevný.

Hodinky do nepohody

Hodinky se snaží vyvolávat maskulinní dojem, ale potvrzují to také papírově. Voděodolnost do 10 ATM (plavání, šnorchlování), nerezová ocel doplněná o DLC úpravu (ochrana před poškrábáním), PVD úprava na dýnku a safírové sklo (téměř nepoškrábatelné). Zrovna o ten safír bych měl trochu strach, protože je křehčí než Gorilla Glass. Takže sice lépe snáší škrábance, ale zato hůře nárazy. Nicméně, hodinky splňuji vojenský standard MIL-STD-810, takže musí vydržet hodně a zároveň věřím Garminu, že ví, co dělá.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

Přiznám se, že jsem omylem párkrát s hodinkami někde bouchnul. A výsledek? Ani škrábanec. V tomto ohledu odvedl Garmin perfektní práci.

Displej je velký, ale někdo si i tak stěžuje na horší viditelnost

Šířka displeje je u tohoto modelu 1,4 palce s rozlišením 280x280 pixelů. Použita je LCD transflektivní technologie, kdy displej využívá externího světla ke svému vlastnímu prosvícení.

Co ale stojí za zmínku, jsou odlesky. Díky safírovému sklíčku jsou hodinky dokonalým zrcadlem a mají tendenci opravdu hodně světla odrážet. V kombinaci s Power Sapphire (umožňuje solární dobíjení), což je speciální vrstva pod sklíčkem, je viditelnost ještě horší, protože přes ní projde pouze 90 % podsvícení displeje.

Na Garmin fóru jsem našel docela vtipný komentář na téma odlesků u Tactixu Delta. "Když už Power Sapphire tak nádherně odráží světlo, společně se slunečním svitem můžete použít zrcadlo k poslání SOS zprávy... Další nová vychytávka." (Volker)

Oranžová vrstva – Power Glass – sice pomáhá Solaru, ale zhoršuje viditelnost displeje. V kombinaci se safírem to může někomu působit velké problémy.

Oranžová vrstva – Power Glass – sice pomáhá Solaru, ale zhoršuje viditelnost displeje. V kombinaci se safírem to může způsobit problémy.

V úsporném režimu to hodinky dotáhnou až na 80 dní

V režimu chytrých hodinek jsou Delty schopné běžet až 21 dní a v úsporném režimu až dokonce 80 dní. Při standardním užívání (nějaká ta sportovní aktivity, notifikace a jiné) se pravděpodobně dostanete na 14 dní jako já. Výdrž při příjmu signálu GPS:

  • Každou vteřinu – 60 hod.
  • GPS (1s) + hudba – 15 hodin
  • Každou minutu (UltraTrac) – 120 hod.
  • Každou hodinu (Expediční režim) – 45 dní

Verze Solar pak všechny tyto údaje dokáže při dobrém přístupu světla (pravidelně alespoň 50 000 luxů) prodloužit o 10 %.

Senzorová výbava? Lepší nemůže být

Ano, Delty jsou vrcholem pomyslného žebříčku Garminu a najdeme tam opravdu veškeré senzory od akcelerometru, gyroskopu, kompasu, krokoměru, teploměru až po barometr, výškoměr, snímač tepové frekvence (lze připojit i hrudní pás a další externí snímač) a pulzní oxymetr. V této cenové relaci bych byl opravdu nemile překvapen, kdyby něco chybělo.

Ovládání je tlačítkové, menu jednoduché a přehledné

U hodinek pro vojáky by snad ani Garmin nemohl zvolit jiné ovládání než tlačítkové. Hodinky se ovládájí pěticí tlačítek:

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola

1 - Podsvícení / Dlouhým stiskem otevřete zkratky, 2 - Nahoru / Dlouhým stiskem otevřete Menu, 3 - Dolů / Dlouhým stiskem otevřete hudbu, 4 - Potvrzovací tlačítko / Spuštění monitoringu sportovní aktivity, 5 - Zpět / Manuální zaznamenání kola

Menu je poté ve formě seznamu, což je takový garminovský standard vyšších modelů. Pro lepší představu přikládám fotky uživatelského prostředí.

A co zdravotní, sportovní a chytré funkce?

Popravdě, je to úplně stejné jako v řadě Fenix nebo Forerunner. Proto doporučuji nahlédnout do recenze Fenix 6, kde jsem se opravdu rozepsal a funkce jsou stejné jako u Tactixů. Kromě tedy těch na začátku tohoto článku.

Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami
25.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami

Nicméně, Tactix samozřejmě nejsou ryze vojenské hodinky. Mají funkce i na denní bázi jako je sledování tepové frekvence, stresu, okysličení krve, počtu kroků, spálených kalorií či monitoring spánku a šikovné funkce Body Battery.

Krom monitorování taktických aktivit či seskoku padákem (hodinky zaznamenají výskok a jsou schopné vás navigovat na přednastavené místo přistání) dokážou hodnky monitorovat i sporty pro běžné smrtelníky, jako je běh, plavání, jízda na kole, ale také specifičtější, jako je třeba pilates, jóga či ultramaraton.

A chytré? Opět plusy ve všech ohledech. Bezkontaktní placení, hudební přehrávač s kapacitou až 2000 skladeb a podporou streamovacích služeb, chytré notifikace plně v češtině i se smajlíky, ale také bezpečnostní funkce, kdy hodinky dokážou detekovat nehodu či pád a odeslat nouzovou SMS.

A topografické mapy jako příjemný bonus

Mapy dávají v tomto zařízení snad největší smysl. Kdo jiný se potřebuje lépe zorientovat v terénu než vojenské složky. Hodinky nabízejí podrobné mapy zahrnující přírodní prvky, ulice, budovy, vrstevnice a jiné. Součástí je také navigace, kde si můžete buďto vybrat bod na mapě, nahrát GPX soubor nebo zadat souřadnice. V běžném životě můžete topografické mapy i navigaci také docenit. Společně s mapami lyžařských středisek a golfových hřišť, které si můžete do hodinek nahrát.

Proč bych chtěl Tactixy?

Kdybych byl voják, beru jen hned. Pak už tady jsou jen Instinct Tactical a ty prostě nejsou tak vybavené. Takže by Tactix Delta byla jasná volba. Já ale nejsem voják, tak proč se mi tak hrozně líbí? Je to právě ten vzhled. Obecně se mi líbí robustnější hodinky a Tactixy naprosto dokonale naplňují mojí představu robustnosti. Navíc mají sakra dobrou výbavu. Pokud se vám ale Tactixy až tak nelíbí a nejste voják, nedávají smysl. Kupte si radši Fenixy, jsou levnější a je to víceméně stejný přístroj.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

kubapřed 1023 dny, reagovat
Zdravim, jak jsou na tam fenixy (6x) a Delty, co se notifikaci tyce? Umi to zobrazit, ze mam novy email nebo ze mi nekdo vola? Diky!
Matěj Urbaczkapřed 1020 dny
Zdravím Kubo, hodinky dokáží zobrazit veškeré notifikace z telefonu, takže i email. Má však omezenou délku, takže dlouhý román si na hodinkách nepřečtete, ale kratší emaily jsou vidět celé. Hodinky samozřejmě zobrazí i to, že Vám někdo volá a můžete hovor buď přijmout nebo odmítnout nebo odepsat předsnastavenou zprávou, jako např: "Zavolám později". Tyto zprávy si můžete sám nastavit v aplikaci Garmin Connect.
Tomášpřed 1001 dny, reagovat
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda jde odhadnout životnost hodinek? Mám na mysli to, že už 13 let mám suunta black core a stále funguji… rád bych vlastnil tyto hodinky (garmin tactix delta), ale děsím se akumulátoru… abych třeba za pár let neřešil situaci, že hodinky vydrží jeden den, i když bude vše vyplé. Děkuji za odpověď. :)
Matěj Urbaczkapřed 1001 dny
Zdravím Tomáši, Garmin se chlubí, že do nových hodinek (od vydaní modelu Forerunner 245), včetně Tactixů davá baterky, které by neměly trpět stárnutím. Musím říct, že stárnutí při každodenním používání po roku vážně nelze znát u podobného modelu jako je Tactix ale odhadnout, jestli vydrží více než deset let asi nedovede nikdo z nás. Model Fenix 3, který jsem vlastnil před 5 lety (každodenní notifikace, aktivity atp.) stále používá přítelkyně a baterie vydrží stále okolo 7 dní v režimu smartwatche.:-)
Jitkapřed 999 dny, reagovat
Jsou to nejvíc sexy hodinky.. :)
Kubapřed 999 dny
Yeah! Taky to byl hlavní důvod, proč utratit další majlant jen za vzhled :-D
Miroslav Rodpřed 976 dny, reagovat
Skutečně má vaše zápěstí PRŮMĚR 17 cm ? :-) (Neměl to být spíš obvod ?)
Dominik Hokpřed 974 dny
Jistě, mám pořádné chlapácké zápěstí. Děkuji moc za poznatek, samozřejmě se jedná o obvod. :)
Richardpřed 914 dny, reagovat
Zdravím, chtěl bych se zeptat. Jdou při propojení mobilu s hodinkami Tactix Delta nastavit tak, že když nebudu mít hodinky na ruce a mobil bude nastaven na potichu, při příchozím hovoru mě hodinky zvukově upozorní, nebo tam funguje jen vibrační upozornění? Díky za odpověď...
Dominik Hokpřed 911 dny
Zdravím, hodinky pípnou jednou na začátku. Pak už jen vibrují a nedá se to nastavit jinak.
Radimpřed 868 dny, reagovat
Zdravím, hodinky jsou super a chtěl bych se zeptat jak nastavit úsporný režim na 80 dní? V menu pod tlačítkem 1 jde jen nastavit "úspora baterie vypnuto/zapnuto - 9dní/21dní. Díky za odpověď.
Dominik Hokpřed 868 dny
Zdravím, Radime. Musíte mít nabito naplno, abyste měl výdrž 80 dní. Tudíž to pak máte 21 dní/ 80 dní. Vy máte nabito méně než polovinu a tak vám to ukazuje 21 dní v úsporném režimu.
Radimpřed 867 dny
Nabito na 100% a ukazuje mi to 8dní/22dní.
Radimpřed 867 dny
a zde úsporný režim 22dní
Radimpřed 867 dny
a zde ještě zobrazení v menu, zapnuto na úsporný režim
Matěj Urbaczkapřed 866 dny
Zdravím, Radime. Nemáte náhodou spuštěné měření pulzním oxymetrem po celý den? Taktéž může snížit tento údaj zapnuté podsvícení na 100%. Konkrétně, když mám nastaveno na 100 % ukazují mi hodinky 10 dní a když mám na 20 % ukazují na 16 dní.:-)
Radimpřed 866 dny
Jo, ždímou to senzory. Hodinky super a nelituju těch peněz. Díky a pokračujte v super práci.

Hodinky zmíněné v článku