» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Tactix Delta vs. Garmin Fenix 6X

Tagy: Souboj | Garmin | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 9.12.2021 | 3 MIN

Vizuálně i parametrově jsou si tyto modely podobné jako ve vejce vejci. Nicméně, nějakých pár rozdílů tam je. Dneska se podíváme na zoubek modelům Garmin Tactix Delta a Garmin Fenix 6X. Dvěma řadám, okolo kterých se točí snad veškerá produkce Garminu. Proč? Protože to jsou ty nejlepší kousky této značky a prodávají se více než kartičky pokemónů.

Pokud se bavíme o sporttesterech, není snad téměř žádná funkce, kterou by tyto dva modely neměly. Navigace, topografické mapy, veškeré tréninkové funkce a k tomu navíc i nějaké chytré, jako třeba hudební přehrávač či bezkontaktní placení. To všechno je pak pozichrované až 24denní výdrží baterie.

Hlavně to nejsou žádná cukrlátka, jelikož oba modely mají 100metrovou voděodolnost a splňují vojenský standard odolnosti.

Jestli ani jeden z těchto modelů neznáte, nejprve radši začněte přečtením jejich recenzí.

Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto
1.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Tactix Delta recenze – Kdyby měly hodinky svaly, vypadají takto

Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami
25.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami

Ale který z nich vybrat? Třeba pomůže si rozebrat rozdíly mezi těmito modely.

Design a zpracování

Střeva obou modelů jsou zalisované v naprosto totožném pouzdře. Průměr, šířka řemínku... Všechno je totožné. Malý rozdíl se ale odehrává na lunetě.

Tactix Delta má totiž plochou lunetu s 24hodinovou stupnicí, která vytváří dojem, že hodinky jsou větší a tak trochu "chlapáčtější". Celkový dojem umocňují vroubkovaná tlačítka. Ty jsou perfektní při ovládání zpocenou rukou či v rukavicích.

Oproti tomu Fenix 6X má lunetu lehce zkosenou a hodinky působí o něco obyčejněji než Tactix, který je na půli cesty mezi řadou Fenix a Marq. Fenix 6X nemá 24hodinovou stupnici ani vroubkovaná tlačítka. Na lunetě najdeme funkce jednotlivých tlačítek, které se u Tactixu nacházejí v rámečku okolo displeje.

Dalším rozdílem je řemínek. Tactix Delta je v solární a Ballistics verzi nasazený na hodně pevném nylonovém řemínku, který přežije snad úplně všechno. Ale nebojte, silikonový je v balení taky.

Oba modely mohou zaskočit svou váhou. Garmin Fenix 6X váží 93 gramů a Tactix Delta 97 gramů. Proto je výhoda, že solární verze Fenix 6X se dělá s titanovou lunetou a dýnkem. Váhově se pak totiž dostanou na o něco přijatelnějších 82 gramů.

Sklíčko a displej

Na trhu nenajdete Garmin Tactix Delta, který by neměl safírové sklo. Gorilla Glass sklíčko se u tohoto modelu vůbec nepoužívá. Což je malý plus pro Fenix 6X, protože si můžete vybrat.

Safírové sklo je pevné, ale křehké. Je tedy odolné proti škrábancům, ale ne tak odolné proti rozbití. Oproti tomu Gorilla Glass se dá poškrábat, ale je odolnější proti rozbití. Škrábance ale můžete vykompenzovat ochranným nalepovacím sklíčkem.

Ačkoliv... Safírové sklo má u Garminu ještě jeden nešvar. Není totiž opatřeno až takovou antireflexní úpravou a na přímém slunci je na sklíčku tolik odlesků, že musíte trochu mžourat, abyste něco viděli. Taky funguje jako obstojné zrcátko a můžete si udělat stylovou fotku, kdy to vypadá, že jste uvěznění uvnitř hodinek. A přitom sklíčko Tactixů je lehce vypouklé, aby zabránilo odleskům... Sklíčko Fenixů je rovné.

K šetření baterie mám nastavené podsvícení na 20 %.

K šetření baterie mám nastavené podsvícení na 20 %.

Trochu horší viditelnost je i v případě solární verze, protože nad displejem je ještě solární vrstva, která podsvícení sníží o 10 %.

Jakou má ale displej Tactixu výhodu? Má mnohem kvalitnější provedení černé. Displej Fenixu je v tmavých částech spíše modrý, Tactix ho má skutečně černý.

Výdrž baterie

Výdrž baterie je u těchto dvou modelů naprosto totožná. Při běžném užívání, s aktivní GPS či v úsporném režimu... Všechno stejné. Jeden malý rozdíl tady ale máme.

Garmin Tactix Delta je totiž jediný model od Garminu, který kombinuje solární dobíjení a safírové sklo. Fenix 6X seženete se solárním dobíjením, ale pouze s Gorilla Glass sklíčkem.

Funkční rozdíly

Funkčně jsou tyto chytré hodinky téměř totožné až na pár hodně specifických vojenských funkcí, které má pouze Tactix Delta:

  • Kill Switch – Můžete si nastavit zkratku na jedno tlačítko (delší podržení) a hodinky se vyresetují.
  • Stealth Mode – Tento režim zabrání uložení a sdílení vaší polohy GPS a zakáže jakoukoliv bezdrátovou komunikaci.
  • Night Vision Mode – Snižuje intenzitu podsvícení, aby bylo možné se na hodinky dívat přes noční vidění, a vypne optický snímač tepové frekvence.
  • Verze Ballistics má přidaný software Applied Ballistics Elite pro výpočet střelby na dlouhé vzdálenosti.

Znáte ještě nějaký rozdíl? Napište mi ho do komentářů!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku