» Blog » Garmin

Garmin umí měřit EKG!

Tagy: Zprávy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 26.1.2023 | 3 MIN | 2x komentář

Před 9 měsíci Garmin nechal ve svých hodinkách Venu 2 Plus otevřenou funkci EKG v menu pro testování funkčnosti hodinek a někteří ji tam našli. Pak se s další aktualizací ztratila. Od té doby jsme na ni čekali a před pár dny byla plně spuštěna.

Spousta lidí se na tento senzor ptá. Žijeme ve zrychleném turbosvětě a některé z nás to bohužel ovlivňuje i zdravotně. Spousty lidí nosí chytré hodinky právě kvůli zdravotnímu stavu, aby si hlídali tepovou frekvenci, okysličení krve a v některých případech i tlak a EKG.

Garmin Venu 2 Plus představení – První s možností telefonování
4.1.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu 2 Plus představení – První s možností telefonování

Abych to uvedl trošku na pravou míru, pokud chcete měřit EKG s Garminem, musíte mít hodinky Venu 2 Plus. Ty jediné mají hardware pro měření elektrokardiogramu. Jednu ze dvou podstatných součástek dokonce můžete vidět i na vlastní oči. Zprvu obyčejný prstenec okolo snímače tepové frekvence se zdál ze začátku jen jako designový prvek a ochrana snímače, ale nakonec je to tedy hardware který zařizuje EKG.

Ocelový kroužek pro měření je označen červenou šipkou.

Druhou součástkou je drát, který pojí tento prstenec s lunetou hodinek, kterou musíte držet při měření EKG. Ze začátku jsme si říkali, že Garmin v designu a kovových součástkách u tohoto modelu slušně postoupil... A ono to mělo hlavně co dočinění s funkcemi a ne vzhledem.

Co potřebujete pro měření EKG?

Bohužel, prozatím je pro měření EKG nutné bydlet v USA, jinak se vám hodinky pro měření nerozjedou. Prozatím je tato funkce schválena FDA (Food and Drug Administration) jen tam a Garmin teprve čeká na expanzi této funkce do dalších zemí. Abych vás ale navnadil, myslím si, že schválit nějakou kvalitní fíčuru od Garminu rozhodně nebude trvat dlouho.

Až se na nás usměje štěstí, tak je zapotřebí vlastnit tyto hodinky – tedy Garmin Venu 2 Plus. Při prvním měření budeme potřebovat telefon pro nastavení EKG. Buďto do nastavení můžete přes ikonku v Connectu a poté přes nedokončené nastavení anebo rovnou přes statistiky zdraví a v nich položku EKG.

Garmin vám napíše, že toto je první měření a jak byste měření měli provést. Ukáže vám i fotku, jak máte držet lunetu při měření a pak se do toho můžete směle pustit. Po 30sekundovém měření máte hotovo a telefon už pro měření nepotřebujete.

Obrázky jsou půjčeny od DCRainmakera

Obrázky jsou půjčeny od DC Rainmakera

Veškeré výsledky sice zobrazíte přehledně v telefonu, ale pro měření ho nepotřebujete a do aplikace se můžou nahrát i později.

Následné vyhodnocení v aplikaci Garmin Connect

Následné vyhodnocení v aplikaci Garmin Connect

Je to vůbec přesné?

Pojďme teď jen v rychlosti mrknout na na nějaké pozadí spuštění této fíčury. Zajímavé na tom všem nejvíce je, že Garmin to všechno dělal veřejně a vše dělal pod svou značkou. Apple a Samsung používali jiné společnosti, aby se nepřišlo na to, že na nějaké novince pracují.

Na prvotní testování bylo přijato 460 účastníků a nakonec bylo celkem otestováno 568 účastníků. Je to z důvodu, že někteří účastníci studie nesplňovali kritéria po celou dobu studie a tak bylo třeba počet navýšit (děje se tak běžně téměř u všech studií).

Garmin touto studií nechtěl EKG certifikovat jako zdravotnický prostředek, nýbrž jako aplikaci do hodinek. Navazuje tak na značku Apple, která EKG implementovala úplně stejně. V této studii se zaměřovali čistě jen na EKG a netestovali žádné další senzory.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Aby se Garminu povedlo certifikovat zařízení, museli splnit tři podmínky:

  • Klinický výkon – splnit kritéria FDA
  • Lidský faktor tzv. blbuvzdornost – zařízení a aplikace musí fungovat intuitivně a manuál je postaven tak, aby mohl aplikaci používat jakýkoli člověk bez předchozích znalostí
  • Technické provedení – Algoritmus musí splňovat požadavky na tepelnou bezpečnost, elektromagnetické rušení, korekci při arytmii atp.

Proces začal v dubnu roku 2021 a skončil před 12 dny schválením od FDA.

Můj názor na přesnost nemohu nabídnout. Hodinky jsem neměl jak otestovat, a tak určitě nabídneme recenzi později. Dost mě zajímá přesnost a nevím, co si od toho slibovat. Vždycky jsem říkal, že se mi EKG zdá zbytečné a zatím to můj názor, že to vydal Garmin, nemění.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pytlákpřed 451 dny, reagovat
Měření srdečního rytmu by mohlo negativně zatížit nemocnice zdravými pacienty, kteří se jen příliš bojí o zdraví svého srdce. Lidé pod 65 let obecně příliš netrpí symptomy doprovázejícím různá srdeční onemocnění, proto by tak jejich návštěvy mohli lékaře zbytečně zatěžovat. Lidé s nízkým předpokladem výskytu kardiovaskulárních chorob by měření EKG, které poskytují nositelná zařízení, neměli vůbec používat. Případy, kdy Apple Watch s pomocí měření EKG zachránili některým pacientům život, jsou spíše výjimečné případy.
Rockypřed 442 dny, reagovat
Je to docela zmatečné. Pořád mi to připomíná, že si mám tu funkci aktivovat, ale při pokusu o spuštění říká pouze USA.