» Blog » Garmin

Garmin Venu 2 Plus představení – První s možností telefonování

Tagy: Zprávy | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 4.1.2022 | 4 MIN | 35x komentář

Konečně jsme se dočkali smartwatche od Garminu, který umí telefonovat! Garmin Venu 2 Plus vás poslechne doslova na slovo. Největší peckou je možnost telefonování a hlasový asistent pro diktování či ovládání hodinek.

Možná budete stejně překvapení jako já, ale první hodinky, které kdy uměly telefonovat byly Samsungy. A byly představeny už v roce 1999. Měly vestavěný mikrofon i reproduktor a vydržely telefonovat až 90 minut. O 23 let později přichází s tímto vynálezem i Garmin. A nejen s tím.

Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší
30.8.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší

Pojďme tedy na začátek kouknout, jaké jsou ty nejhlavnější rozdíly oproti Garmin Venu 2:

  • možnost telefonování a hlasového asistenta
  • přidání třetího tlačítka
  • návrat k pouzdru o průměru 43 mm
  • ocelové dýnko
  • malý nárůst váhy

Pokud chcete vědět veškeré vychytávky Venu 2, které najdete i v nové generaci, mrkněte na recenzi dvojek:

Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?
9.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?

Mrkněte na naše videopředstavení:

Obyčejně neobyčejný vzhled

Na první pohled to vypadá, že vše zůstalo téměř stejné. Jen se vlastně přidalo prostřední tlačítko a šmitec. Při detailnějším pohledu ale vyčnívají celkem novoty, které je záhodno zmínit. Jak jsme již zvyklí, luneta je tvořena z oceli a u modelu Plus doznala velkého zhubnutí. Řekl bych, že ji zmenšili téměř o polovinu. Tím samozřejmě udělali větší místo pro displej, což dává smysl. Lunetu také zbavili vroubkování či drážkování (nechali to jen na jejím lemu), na které jsme byli zvyklí a teď vzhled působí velmi čistě.

Další novinkou ve vzhledu je tedy ocelové dýnko, které zmiňuji už o kousek výše. I když dýnko je povětšinu času zakryté, je u něho vidět trošku inspirace modelem Fenix. Na dýnku tedy najdeme čtyři viditelné šroubky a dle mého i výstup barometru. Určitě vás bude zajímat, kde umístili reproduktor. Ten je na boku pouzdra na straně bez tlačítek. No a jelikož je dýnko z oceli, váha mírně narostla. Ale nemusíte se bát, je to 2 gramy oproti Venu 2.

Volání. To je oč tu běží!

Hlasový asistent je rozhodně fajn a já se na něho možná těším ještě o trošku více než na volání. Ale myslím, že hlavním lákadlem pro všechny je, že konečně můžeme mluvit do přístroje a někdo na druhé straně linky nás uslyší. Je skvělé, že telefonování funguje i v případě detekce nehody, kdy si můžete nastavit, že kromě SMS zprávy, hodinky vytočí uvedený kontakt.

Díky zabudovanému mikrofonu a repráčku můžete krom volání použít reproduktor pro poslouchání hudby bez nutnosti mít Bluetooth sluchátek. Podle DC Rainmakera je hudba z reproduktoru přijatelná a tak se těším na vlastní testování.

Garmin umí měřit EKG!
26.1.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin umí měřit EKG!

Co se týče hlasového asistenta, je skvělé, že bude Garmin podporovat Google, Siri a Bixby. Bohužel jsem se nikde nedozvěděl, jestli umí česky, čínsky anebo pouze anglicky. Ačkoliv už někteří šťastlivci z řad recenzentů u nás hodinky dostali do rukou, tak tuto informaci nenapsali.:-) Prozatím neexistují návody ani podklady, které by nám řekly, jaké jazyky budou podporovány a tak si jednoduše budeme muset počkat na otestování přímo námi. Klasikou je, že psané odpovědi na zprávy fungují pouze na Androidu.

Standard u Garminu, velkolepost pro svět smartwatchů

Apple Watch vydrží při náročném používání 18 hodin. Samsung dá stěží 2 dny, spíše den a půl. A co na to Garmin? Standardní výdrž baterky – 9 dní. Při úsporném používání dokonce, pozooor, o jeden den déle. Ne, to byla legrace, ale prostě na celé čáře zde Garmin drtí veškerou konkurenci na poli chytrých hodinek se kterými lze telefonovat.

Řekl bych, že v praxi to bude znamenat výdrž okolo 7 dní s tím, že si skočíte párkrát zaběhat atp. Jako už je u Garminu standardem, dá se nastavit i mód always-on displeje, kdy vám displej bude svítit trvale, ale s výdrží se dostanete tak na polovinu klasické doby. Ale co si budeme, i 4 dny jsou rozhodně více než 18 hodin.

Malé polemizování nakonec

Hlavní otázkou mé polemiky bude, jestli se vlastně vyplatí přechod z Venu 2 na Venu 2 Plus. První myšlenka, která mi probleskla hlavou, byla ta, že bazary prasknou ve švech a všude se budou dvojky nabízet. Ano, je to bomba, z Garminu si zavoláme. Ale bude to lákat i stávající uživatele Venu 2? To se teprve uvidí. Rozhodně je Garmin Venu 2 Plus varianta pro lidi, kteří chtějí s hodinkami telefonovat a nechtějí každý den nabíjet hodinky. V kombinaci s hlasovým zadáváním tvoří tento model ideálního společníka pro veškeré nástrahy, které nás tam venku čekají.

Další otázkou je, jestli tuto funkci zdědí i nové efsedmičky a Epixy, které by měly záhy také vyjít. Rozhodně je to velký krok kupředu a myslím, že Garmin přidělal vrásky mnohým pohlavářům od Samsungu či Applu. A tak se asi v dalších letech můžeme těšit na další a další souboje na poli smartwatchů.

Dolů do komentářů klidně napište, jestli volání a hlasový asistent jsou tak důležité funkce, že budete měnit svůj starší Garmin za tuhle pecku.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kare Pisarskýpřed 844 dny, reagovat
Mám zájem o Garmin Venu 2 Plus
Honzapřed 842 dny, reagovat
Lze diktovat odpovědi na zprávy přes google asistent, bixby i siri. Otázka je, s jak kvalitní češtinou.....
Víťa Švarcpřed 842 dny, reagovat
Mám od loňského podzimu Venu 2 a telefonování prostřednictvím hodinek mi určitě nechybí. Na minulých Samsung Gear 3 Frontier jsem tuto funkci použil pouze jednou, a to ještě omylem. Hodně bude záležet také na kvalitě zvuku, ale určitě nebudu upgradovat na 2 plus. Dosavadní dvojky jsou super a plně mi vyhovují. Za tu cenu se jinak funkčně srovnatelné hodinky dle mého nevyplatí upgradovat. Spíše počkám na Venu 3 a (doufám) možnost měřit TK nebo dokonce EKG :)
Honzapřed 841 dny
Možnost přijmout/uskutečnit hovor bych někdy ocenil. Doufám, že bude následovat do prémiových řad. EKG s KT by byly fajn, ale ne na úkor přesnosti. To by hodinky degradovalo. Mám vyzkoušený SPO2 a údaje mi Tactix Delta měří stejně přesně, jako měřič na prst na plicním, tak super. Vždy zkouším v čekárně :)
Petrpřed 834 dny
Zdravím, pokud má být hlavním důvodem "čekání" na Venu 3 monitoring TK a EKG, tak bych si od těchto funkcionalit moc nesliboval. Vyžadují totiž dokonalejší lékařské vybavení, než dokáží nabídnout jen samotné hodinky. A hlavně - umět posoudit = "přečíst" a rozklíčovat výsledek měření EKG i TK v souvislosti s řadou jiných faktorů včetně osobní anamnézy, tak to sportester opravdu nedokáže. Na to je potřeba zkušený lékař. Čili měření "tepovky" - určitě ano, ale tlak a zejména pak EKG já osobně považuji především za marketingovou záležitost výrobců .... Hezký den, uživatel Venu2
Víťa Švarcpřed 824 dny
Tak ona to byla s tím EKG a TK malinko nadsázka :) Ale kamarád který, má problémy se srdcem mi říkal, že kdyby měl hodinky s měřením EKG, jeho kardiolog by prý z naměřených údajů vyčetl nějaká data. Ale jinak je mi samozřejmě jasné, že profesionální přístroje měří na jiné úrovni. Jde spíše o orientaci. Na druhé straně si nemusím desetkrát denně měřit TK. To můžu doma přístrojem k tomu přímo určeným a daleko přesněji...
Víťa Švarcpřed 842 dny, reagovat
Tady je jedna zahraniční recenze: https://www.dcrainmaker.com/2022/01/garmin-venu-2-plus-in-depth-review.html
Jirkapřed 839 dny, reagovat
Mám Venu 2 a rozhodně je kvůli možnosti volání měnit nebudu. Na volání mi "stačí" telefon. který také nosím u sebe
Honzapřed 839 dny
Já z Tactixů na Venu 2 + také nepůjdu :) Ona opravdová revoluce bude LTE volání, tohle je předpokládám první krok. Pro hodinky této kategorie stačí, LTE by byly o dost dražší.
Honzapřed 839 dny, reagovat
Tak Epix gen 2 s amoled displejem má vydržet až 16 dnů, s GPS až 48 hod. No uvidíme. A volání včetně hlasového asistenta :) A přibude EKG.
mastodontpřed 804 dny
no tak na mikrofon zapomen.. az pristi verze.
Honzapřed 839 dny, reagovat
Fénix 7 solar pouze s tlačítky, bez solaru kombinace s touchscreen :)
Martinpřed 837 dny, reagovat
Co jim tam tak dlouho trvalo. Všichni mají hodinky s voláním a garmin nic. Mám huawei GT2 a zatím jsem nemohl přejít na garmin, protože buď nemohly volat nebo nemají sensor světla. Letos to třeba klapne.
miraspřed 835 dny, reagovat
OT a je to ofiko, za tyden to vypukne, F7+Epix 2!: https://gadgetsandwearables.com/2022/01/11/garmin-fenix-7-epix-2-launch-event/
Miloslavpřed 831 dny, reagovat
Jako volani z hodinek je vazte totalni chu.ovina:-)mel jsem jabkowatch a tuhle funkci jsem pouzil tak akorat kdyz jsem sedel na hajzlu a zrovna nemel tel u sebe :-D Videt v buse jak osel ma tel v kapse a rve do hodinek to cloveka vazne pobavi.Videt nekoho tak zhnileho,ze se mu ani nechce tahat tel z kapsy je usmevne.To si myslim,ze kdyby tam byl vodotrysk,ten by mel vetsi hodnotu, aspon by cloveka po ranu probral nebo kdyz usne v praci:-D jinac jen tak dal kluci..
Martinpřed 830 dny
Já třeba vůbec nevyužiji cyklistiku. Úplná zbytečnost a chu_ovina pro mš. Ale to neznamená, že to není pro někoho podstatné a důležité. A tak to i beru. Pro mě je důležité placení hodinkami, volání, měření chůze, běhu a běžkování. Nějakých 30% volání vyřídím skrz hodinky (huawei gt2) buď venku v terénu nebo doma při jiné aktivitě, kdy nemám volné ruce. Takže za mě fajn funkce.
Petrpřed 830 dny
Zastávám stejný názor. Mobil dneska tahá člověk prakticky všude, neb se jedná o mašinku, kterou lze využít pro hromadu různých činností (foťák, navigace, svítilna atd. atd.), které sportester beztak řádně nedokáže nahradit, takže proč se vztekat, že Garminy nemají možnost volání... !? Ten vodotrysk bych bral - skvělý nápad ! :)
Jitkapřed 827 dny, reagovat
Mám Apple Watch SE a vážně přemýšlím o přechodu na Garmin Venu 2 Plus. Běhám a výdrž baterie u AW je tragická! Volání z hodinek využívám občas v autě a doma, když třeba uklízím a vím, že to bude rychlovka. Takže za mě volání z hodinek určitě užiju.
Tomášpřed 816 dny, reagovat
Budete točit video se srovnáním Venu 2 a Venu 2 Plus? A ještě dotaz lze u Venu 2 Plus dosta do hodinek nějakou mapu, nebo aspoň nějakou šipkovou navigaci "po 20m zatoč do prava".
Dominik Hokpřed 815 dny
Zdravím, Tomáši. Máme to v plánu. :) Ano, dá se použít aplikace jako je LocusMap nebo třeba MapsNav.
Lýdiepřed 804 dny, reagovat
Ahoj kluci, koupila jsem si Garmin Venu 2 Plus (i díky vaší recenzi), zatím jsem spokojená, jen jsem nepřišla ještě na to, jak "pauznout" sportovní aplikaci. Když jsem si nastavila autopauzu, moc mi to nevyhovovalo - přišlo mi, že jsou moc velké prodlevy. Třeba při běžeckém tréninku, kdy jsme se na chvíli zastavili (vydýchat se) a pak jsme rozběhli rychlé rovinky, např. 200 m, hodinky se mi při autopauze rozběhly téměř na konci rovinky, tudíž jsem toto nastavení vypla, ale když si chci manuálně hodinky pozastavit, nikde jsem tu pauzu nenašla, tak jsem využila horního tlačítka, jen se obávám, že při delší pauze (třeba na nějaké delší občerstvení) se mi hodinky vypnou a aplikace přeruší na dobro.
Dominik Hokpřed 801 dny
Zdravím Lýdie. Ano, Auto Pause nemusí být 100% spolehlivý. Pro takové věci je dobrý starý dobrý manuál. :) Já osobně bych používal horní tlačítko, jelikož žádná jiná cesta k pauznutí hodinek neexistuje. Nebojte, hodinky jsou nastavené tak, že aktivitu automaticky uloží až po 15 minutách.
Lýdiepřed 801 dny, reagovat
Super, díky za odpověď. Je dobrý vědět, že mám na pauzu 15 minut :-). Budu na to myslet při delší občerstvovačce :-). A díky za všechny vaše recenze, děláte to s parťákem dobře ;-). L.
Dominik Hokpřed 801 dny
Děkujeme moc, parťákovi vyřídím. Mějte se hezky, Lýdie. :)
Brinypřed 774 dny, reagovat
Dobrý den, mám dva týdny Venu 2 a nemohu přijít na to, jak nastavit upozornění vibrací při dosažení cíle. Přijde mi divné, že mají hodinky na dosažení počtu kroků nebo splnění hydratace animace a že by při tom nevibrovaly....pak by byly animace asi k ničemu...
Dominik Hokpřed 773 dny
Zdravím, vibrace by měly být v nastavení → Systém → Zvuk a vibrace. Tam byste je měl povolit a hodinky by měly vibrovat při dosažení cíle.
Petrapřed 751 dny, reagovat
Pozor! Funkce telefonování není dostupná pro všechny telefony. Např. pro Redmi Note8
Věrapřed 741 dny
Zdravím, mám nové Garmin Venu 2+ a nevím si rady jak spojit s telefonem tak, aby slo telefonovat z hodinek. Tohle Vám aplikace napsala hned při spárování? Mám hodinky spárované a nic mi to nehlásí, ale hodinky mi nabízí pouze přijmout hovor a ne přímo telefonovat. Případně prosím o radu kde nastavit. Dekuji
Filip Debrecenyipřed 737 dny
Zdravím Věro, doporučuji zkontrolovat nastavení v aplikaci Garmin connect, kde je potřeba příjmání hovorů povolit. Tak stejně doporučuji kontrolu i nastavení samotného telefonu. :) Je zde také možnost, že Váš telefon s touto funkcí není kompatibilní.
Ivapřed 558 dny, reagovat
Dobrý den chci se zeptat, ty to nové hodinky, tedy budou už komunikovat s iPhone? Ve smyslu, když mi na telefon zprava mohu na ni odpovědět i na hodinkách? Stále uvažuji o přechodu z Aw na Garmin,hlavně kvůli baterii ale vždy mě odrazovalo, to ze jsem nemohla třeba odmítnout hovor přes hodinky, když mě někdo volal na schůzce…
Matěj Urbaczkapřed 556 dny
Zdravím Ivo, odmítnout a přijmout hovor budete moct, ale zprávu bihužel nepošlete.:-( Tohle má iOS u Garminu a ostatních značek stále zakázané.:-(
Davidpřed 553 dny, reagovat
Dobrý den, když mám Garmin Venu 2 Plus Slate/Black band. Je možné dokoupit pásek Brown Leather Band zvlášť (nemohl jsem nikde dohledat)? Děkuji.
Matěj Urbaczkapřed 553 dny
Valeriepřed 426 dny, reagovat
Dobrý den. Kamarádí venu 2 plus s Airpody? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 423 dny
Zdravím, Valerie, není s nimi problém.:-)