» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Venu 2 vs. Apple Watch 8

Tagy: Souboj | Apple | Garmin | Chytré

Filip Debrecenyi | 2.2.2023 | 10 MIN | 7x komentář

Souboj hodinek, z nichž každé reprezentují odlišné odvětví smartwatchů . I přesto, že každý z modelů má cílovou skupinu jinou, odhalíme, že toho Garmin Venu 2 a Apple Watch 8 mají hodně společného. Které hodinky jsou ale nakonec lepší?

Značka Garmin vždy cílila spíše na sportovce, kteří chtějí svůj sportovní výkon chirurgicky přesně zaznamenat a mít co největší přehled o svých výkonech. Od Garminu jsme se vždy  dočkali suprově zpracovaných modelů, a to nejen v modelové řadě Venu 2. Ovšem, byly to vždy sportovnější modely, které nutně nehledaly ve smart světě využití. Prostě se kromě sportu k ničemu jinému nehodily. A právě model Venu 2 je pravým opakem.

Na trh před pár lety vstoupily chytré hodinky od Applu, které nastavily svou kvalitou úplně jiné mantinely. Perfektní a jednoduché zpracování s kapkou společenského designu, zakončené velmi kvalitním měřením, zaznamenáváním sportovních aktivit a zdraví. A to je to, co každý chtěl. Komplexní přístroj s perfektním zpracováním do každé situace.

Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?
9.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?

Velmi těžko se oba dva modely porovnávají. Apple více cílí na městský styl života, Garmin naopak na ten sportovní. Malý háček je v kompatibilitě. Zatímco Garmin nemá problém s žádnou značkou telefonů, Apple podporuje pouze svůj systém a s ničím jiným než iPhonem hodinky nespustíte. To, v čem jsou si tak podobné, je kombinace sportu, zdraví a každodenního užívání.

Design často rozhoduje ve výběru

Jestli jsou hodinky v něčem maximálně odlišné, tak je to design a tvar. A pravděpodobně bude odlišný i první dojem... Když se na Venu 2 podívám, mám pocit, že to je hračka z Kinder vajíčka. Téměř celoplastové pouzdro s kouskem kovu na lunetě jednoduše nepůsobí prémiovým dojmem. Naopak Apple Watche v člověku vzbudí pocit, že jde o něco prémiového.

Již po dekády je nám známý kulatý tvar hodinek, a ten si Venu 2 decentně zachovává. Pouzdro je tvořeno z tvrzeného plastu a stejně tomu je u dýnka. Sportovní vzhled hodinkám dodává silikonový řemínek o šířce 22 mm. Díky rychloupínacímu systémemu Quick Release ho můžete během pár chvil vyměnit klidně za kožený nebo jinak barevný.

Vyjímkou a lepší alternativou je Venu 2 Plus. Nejen, že umí telefonovat v přítomnosti telefonu. Má také ocelovou lunetu a dýnko, díky kterým působí na první pohled mnohem kvalitněji. Pouzdro je poté z tvrzeného plastu.

Apple Watch 8 jsou již od pohledu designovány pro jakoukoliv společenskou i sportovní příležitost. Tělo je vyrobeno z hliníku a prémiovější modely z nerezové oceli. Na první pohled v člověku vyvolávájí pocit kvalitního a dobře zpracovaného kousku hodinek. Dýnko je u většiny modelů tvořeno z keramicko-skleněné vložky, která pokrývá skleněné snímače.

Už víme, že chce být Apple vždy odlišný, a tak i řemínek má své specifické uchycení. To funguje na bázi kolejnice do které řemínek nasunete. Ten poté pevně drží díky menším magnetům zakomponovaných v pouzdře.

Oba dva modely mají průměr pouzdra 45 mm a velikostně jsou úplně stejné, akorát modifikované do jiného tvaru. Rozdílnými parametry je tloušťka a váha. Zatímco Venu 2 mají tloušťku 12,2 mm a váží 49 g, Apple Watch 8 jsou na tom o pár milimetrů jinak. S tloušťkou 10,7 mm se řadí mezi nejtenčí modely na trhu. Slušná je i váha 38 g.

Designově se mi více líbí Apple Watche. A důvod je prostý. Hned po otevření prostě mám pocit, že jde o něco prémiového, speciálního. Takový pocit u Venu 2 nemám. A jelikož je pro mě velmi důležité, aby mi hodinky padly i ke každému oblečení, hodí se mi více městský design využitelný i pro sport.

Nabouchané displeje

Model od Garminu je vybavený AMOLED displejem o velikosti 1,33 palce s rozlišením 416x416 pixelů. Dostupná je funkce always-on (permanentně svítící displej). Nemůžu si pomoct, ale stále mi u displeje něco chybí. Upřímně se mi moc nelíbí ikonky a zpracování menu. To sice není chyba displeje, ale kazí mi to celkový dojem. AMOLED displej má velkou sytost barev a svítivost. Díky tomu je viditelnost skvělá i na sluníčku.

Hodinky od jablíčka používají OLED displeje v kombinaci se známou technologií Retina, kterou si Apple nechal patentovat. Abych to jen v kostce přiblížil. Retina displeje mají mnohem lepší čitelnost a jednotlivé pixely nejsou z běžné vzdálenosti skoro vůbec viditelné. Ani čitelnost na sluníčku není pro jablíčkaře žádný problém, díky vysokému podsvícení až 1000 nitů na hodinky vidíte i za letního slunečného dne.

Displeje obou dvou modelů pokrývá tvrzené sklíčko Gorilla Glass. Apple se snažil opět odlišit od konkurence a prezentuje ho pod názvem Ion-X. Když to vezmeme kolem a kolem, je to úplně stejné sklíčko jako Gorilla Glass. Rozdíl najdeme u prémiovějších modelů Apple Watch 8, tam jsou modely vybaveny sklíčkem ze safíru. V porovnání displejů upřednostňuji Apple Watche. Ačkoliv jsou si parametry dosti blízko, mají něco málo navíc. A to něco málo dělá z jejich displeje magnet pro oči.

Topka mezi senzorovou výbavou

Senzorová výbava je u obou kousků téměř podobná. Ať už zmíním akcelerometr, gyroskop, výškoměr, pulzní oxymetr nebo snímač tepové frekvence, nebojím se říct, že mají velmi přesná data. Apple i Garmin jsou opravdu zárukou toho, že když do hodinek nějaký senzor dají, funguje na velmi vysoké úrovni.

Apple Watch 8 mají navíc funkci, kterou určitě ocení každý, kdo se potýká se zdravotními problémy. Disponují funkcí EKG, která měří elektrickou aktivitu srdce. Výrobce uvádí, že funkce sice není schopná odhalit případný infarkt, ale pravidelným měřením dokáže odhalit jiné srdeční problémy. Samsung Galaxy Watch 4 a Samsung Galaxy Watch 5 jsou dalšími modely, které jsou touto funkcí vybaveny také.

Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?
6.12.2021 - Matěj Urbaczka
Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?

Po každém měření pošlou hodinky graf EKG do telefonu, který můžete sdílet například se svým doktorem, což mi přijde jako velká pecka.

Apple Watche jsou v měření o chlup přesnější, ale Garmin měří tep po každé vteřině. Ve finále se to vyprůměruje a výjde to za mě na stejno. I tak dávám body spíše praktické stránce, což je měření 24/7 a proto volím jako vítěze Garmin.

Kdo je větší sporťák?

Garmin je přeci jen sportovnější kousek, to si přiznejme hned na úvod. A tak by měl být favoritem této disciplíny. Venu 2 jsou funkčně velice dobře vybavené, nabízí desítky sportovních režimů a podtrhují to suprovým výkonem nejen s aktivní GPS, ale i bez ní. Hodinky disponují funkcí Bluetooth a ANT+, tudíž je můžete propojit s hrudním pásem a mít téměř 100% přesné tréninkové údaje.

Sportovci určitě ocení podrobné zhodnocení tréninků, tréninková doporučení a předpokládanou dobu regenerace. Pro začátečníky se nabízí funkce Garmin Coach, která může být menším pomocníkem do vašich začátků. Prostě absolutní topka nejen pro profi sportovce, ale i začátečníky.

Na první pohled jsou Apple Watche takový malý ajťáček, který sportu moc neholduje. Omyl. Mají na výběr přes 100 sportovních aktivit od A až po Z. Výběr sportovních aktivit není moc odlišný od Venu 2.

Jedna z mála věcí, která modelu od jablka ubírá na sportovním duchu, je absence ANT+.  Každopádně, hodinky jsou schopny propojit svůj signál s hrudním pásem i přes Bluetooth. V tomto případě doporučuji hrudní pásy od značky Polar , které jsou s Applem lépe kompatibilní než jiné značky. Dokonce v AppStoru najdete i aplikaci PolarBeat, kterou stáhnete přímo do hodinek.

Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí
7.6.2022 - Dominik Hok
Apple Watch získal pokročilé běžecké metriky a měření wattů ze zápěstí

Výdrž baterie je zásadním aspektem při rozhodování

Baterie je vždy jedním z hlavních témat při výběru chytrých hodinek a tady je vítěz jasný. Venu 2 se může jako většina hodinek od Garminu pyšnit perfektní výdrží baterie. Zvládne to dotáhnout až na 12 dní v režimu smartwatch a až 22 hodin při aktivní GPS.

Na druhé straně barikády stojí Apple Watch 8, které pomalu, ale jistě padají střemhlav dolů bez sebemenšího porovnání. A opravdu nemá cenu to dlouho porovnávat. Výrobce uvádí až 18 hodin na jedno nabití baterie. Z praxe mám odzkoušeno, že je možné s hodinkami vydržet i jeden a půl dne. Při aktivní GPS se Watch 8 zvládnou dostat na nějakých 6 hodin. No... Na kratší výlet to asi postačí.

Hodinkám od Applu dávám velké plus za rychlodobíjení. Za pouhých 8 minut hodinky nabijete na dalších 8 hodin aktivního používání a za 45 minut hodinky nabijete do maximální kapacity baterie. Když si to ve finále spočítáte, není to zas až taková výhra. Garminy se sice nabíjí 2 hodiny, ale vydrží na jedno nabití cca 6krát déle. A to se, Horste, opravdu vyplatí!

Vítězem v kategorii výdrže baterie je bez debat Venu 2. Opět vyhrála praktičnost. Nabíjet co den a půl nebo co dva týdny je markantní rozdíl, který je při běžném používání znatelný.

Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?
29.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenze – Displej, rychlodobíjení a... Stojí za to?

Chytrost mají v malíčku

Chytré funkce jsou přeci jen disciplína, ve které jsou Apple Watch 8 favoritem na výhru. Chytré funkce jsou hlavní doménou těchto hodinek. U obou modelů najdeme zrcadlení notifikací z telefonu, informace o počasí, příchozích hovorech apod. Venu 2 je vybaven základem chytrých funkcí, které dnes najdeme i v hodinkách za pár stovek.

V čem jsou Watch 8 napřed oproti konkurenci, je jednoznačně to, jak moc chytré jsou. V dosahu Bluetooth umí samozřejmě telefonovat (ve verzi Cellular poté nepotřebujete ani telefon v dosahu hodinek). Na jakoukoliv příchozí zprávu můžete hned zpětně odpovědět buď hlasově nebo přes klávesnici na hodinkách. Ta je bohužel dostupná jen v angličtině, takže to může být spíše kontraproduktivní než užitečné. Telefonování nabízí i jeden model od Garminu, a to konkrétně Venu 2 Plus.

Zajímavou funkcí je měření hlasitosti zvuku ve vašem okolí nebo hlasitost vaší hudby ve sluchátkách. Hodinky na základě toho doporučí, jak hlasitě poslouchat, případně zda si neničíte sluch. V obchodě s aplikacemi si poté můžete stáhnout jakoukoliv z tisíce dostupných aplikací. Já nejvíce využívám aplikaci Shazam na rozpoznávání hudby a aplikaci na sledování akciového trhu. Doporučuji také navigaci v hodinkách, která vám v reálném čase dokáže hlásit odbočky a směr vaší jízdy.

A co placení, hudba?

V případě, že je pro vás placení i hudební přehrávač podstatnou funkcí, přijdete si na své u obou modelů. V Česku je momentálně dostupná služba Garmin Pay i Apple Pay. Co se týče hudby, oba modely podporují streamovací služby Spotify a jiné, tudíž si své playlisty můžete bez problému nahrát do hodinek.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Pokud nejste fanoušky streamovacích služeb a stále razíte cestu oldskůl MP3 skladeb, umožní vám díky svému vnitřnímu úložisti nahrát vaše skladby pouze Venu 2. Ne, že by Apple Watch 8 své vnitřní úložiště neměly, mají ho o velikosti 32 GB. Ovšem vzhledem k jejich uzavřenému systému to není možné.

Uživatelské prostředí

Prostředí hodinek od Garminu mi obecně přijde strašně jednoduché, což je uživatelsky dobře, protože si s ním poradí téměř každý. Nic extrémně zajímavého na něm nevidím. Je maximálně přizpůsobeno sportu a nějaké větší vychytávky tam nenajdete. Dávám palec nahoru za to, že je přehledné.

Pokud jste hračička a milujete využívat každou funkci, animaci nebo zkratku, kterou hodinky nabízí, tak jsou Apple Watch 8 přesně pro vás. Perfektně zvládnuté přechody mezi menu a appkama. Suprové animace, plynulý chod. To je něco, co má Apple fantasticky zmáknuté.

Ještě na vteřinku odskočím k těm animacím. V den vašich narozenin vám hodinky přichystají doslova balónkovou smršť s přáním k narozeninám. Je to sice taková kravina, ale ten kdo je hračička, to ocení. Ačkoliv bych to nečekal, má se podobná funkce objevit i v hodinkách značky Garmin. Zatím jsem to pouze zaslechl, tudíž mou informaci neberte jako hotovou věc.

Co se týče aplikací, pro Garmin je tou primární Garmin Connect a pro Apple aplikace Zdraví. Obě dvě aplikace jsou suprově a přehledně zpracované. Každá z nich přináší rozbor zdravotních dat, grafy apod. Obecně bych je obě dvě zařadil mezi jedny z nejlepších aplikací k hodinkám, protože to zpracování nemá skoro žádné mouchy.

Garmin Connect je v mých očích mnohem dál. Doporučení, výsledná data, vše do detailu rozepsané. Prostě top vyhodnocení a doporučení pro každého sportovce. U Applu mi chybí jakékoliv doporučení z výsledných dat. Zda něco zlepšit, zda to dělám dobře. Takové aplikace samozřejme existují v obchodu s aplikacemi, ale musíte za ně platit.

Je čas na zhodnocení

Teď už to asi můžu napsat... Jsem věrným uživatelem Applu už několik let a být nezaujatý je mnohdy težší než se zdá. Nebo si to člověk nechce připustit. Ačkoliv bych Apple produkty nevyměnil za nic na světě, jedno se musí nechat. Venu 2 je velmi silný protivník.

Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?
6.12.2021 - Matěj Urbaczka
Budou Apple Watch 8 první chytré hodinky s měřením cukru?

Z hlediska zpracování, kvality displeje, nabídky aplikací a chytrých funkcí bych připsal body Apple Watchkám. Jsou doslova pravou rukou vašeho iPhonu a jeho nepřítomnost dokážou velmi plnohodnotně suplovat. Když se budeme bavit o verzi Cellular, ta je doslova a do písmene iPhonem na zápěstí. Apple Watch 8 ovšem obecně nepřišel s převratnými změnami, a tak pokud o jejich koupi uvažujete, doporučuji spíše předchozí generaci Apple Watch 7.

Ze sportovního hlediska, praktičnosti a v každodenním užívání dávám velký kredit Venu 2, protože není potřeba neustále hodinky nabíjet a sportovci toho dají mnohem víc. Navíc jsou narozdíl od Applu kompatibilní takřka s jakoukoliv značkou a nenutí vás dělat jakékoliv ústupky.

Za mě je vítězem tohoto souboje model Venu 2.

Jaký názor máte na oba modely vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vykukpřed 447 dny, reagovat
Bože, autor se cítí prémiově při nasazení Apple watch na ruku, to je fakt vtip. Ať si vezme k obleku Venu 2 plus s chestnut leather řemínkem, jouda :) Nebo rovnou Marq :)) Obyčejné aw z hliníku s jejich dětskýma barvičkama se fakt hodí k obleku, bože bože :))
Nedvěd Michalpřed 441 dny
snad mu nezávidíš???
Vykukpřed 440 dny, reagovat
Závidět AW a hloupost, ten se poved :))
Pytlákpřed 425 dny, reagovat
AW jsou pro gaye nebo gendera :-))))
Koukolpřed 329 dny, reagovat
Ahoj, měl bych dotaz. Jak je to ve Venu 2s s HRV? Je tam, nebo ne? A pokud ne, je šance, že tam bude? Díky moc, mějte se!
Dominik Hokpřed 328 dny
Ahoj, HRV by se mělo měřit přes snímek zdraví. Noční měření HRV se tam pravděpodobně nedostane, protože si to Garmin "syslí" pro sportovní modely.
Koukolpřed 324 dny, reagovat
Díky za odpověď. Je to škoda, na hodinkách za 8k by to být mohlo, když je to minimálně z poloviny lifestyle funkce... Mějte se