» Blog » Garmin

Garmin Venu SQ 2 recenze – Hrany s pořádnou výdrží baterie

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 1.9.2022 | 5 MIN | 14x komentář

Po hromadě sportovních kousků Garmin na trh uvádí městskou novinku Garmin Venu SQ 2, která by měla měla motivovat k pohybu a zdravému životnímu stylu. A v dnešní recenzi si rozebereme, jestli stojí za to.

Když se řekne slovo Garmin, těžko si někdo představí ryzí smartwatch jako jsou například hodinky od Applu nebo Samsungu. I přes tuto nepřízeň, Garmin produkuje některé městské modely.

Novinky:

  • AMOLED displej 320 x 360 pixelů
  • prodloužená výdrž baterie na 11 dní (úsp. režim celých 12 dní!)
  • snímek zdraví
  • widget spánku přímo v hodinkách
  • GPS přijímá všechny satelitních systémy najednou

Co potěší

Na prvním místě je to rozhodně výdrž baterie, která oproti minulému modelu stoupla téměř o 100 %. Dále potěší veškeré novinky popsané výše, platba kartou a sportovní zázemí.

3 NEJ: Chytré hodinky Garmin do města
13.11.2023 - Dominik Hok
3 NEJ: Chytré hodinky Garmin do města

Co nepotěší

Použitý AMOLED displej působí trošku lacině a jeho zpracování není ideální. Vnitřní prostředí je na Garmin opravdu pomalé a doufám, že naše testovací (betaverze) je bez aktualizací, kterými se rychlost prostředí vyřeší.

SOUBOJ: Garmin Venu SQ vs. Venu SQ 2 – Dvě generace hran
13.12.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Venu SQ vs. Venu SQ 2 – Dvě generace hran

Říkám si, že Garmin mohl do modelu přihodit vedle muziky a platby i telefonování a hlavně gesto položení dlaně , které displej zhasne.

Dost poplakávání, jdeme na to pořádně.

Stále stejná písnička hran

Slušelo by se hned na začátek říct, že se hodinky dělají ve dvou variantách. Garmin Venu Sq 2 a Garmin Venu SQ 2 Music. Každá z těchto variant má 3 barvy jak pro pány, tak dámy.

Hranatý design hodinkám zůstal a oproti předchozí generaci byste je téměř nerozeznali. Až na výšku hodinek zůstaly rozměrny totožné. 40,6 × 37,0 × 11,1 mm jsou celkem střízlivá a dobře padnoucí čísla. Hodinky mohou nosit jak pánové, tak i něžná pohlaví. Spolu s váhou 38 g jsou hodinky vhodné jak na celodenní nošení, tak i na ničím nerušený spánek.

Hranaté, hezky profilované pouzdro je z tvrzeného polymeru a zdobí jej hliníková eloxovaná luneta okolo displeje. Vespod displeje teď nenajdem logo Garminu, ale pouze indexy. Po bocích jsou dvě tlačítka a na spodní straně, jak již tradičně, senzor tepové frekvence a napájecí konektor. Řemen je silikonový a má šířku 20 mm s uchycením Quick Release.

Nově mají hodinky AMOLED

Druhá největší změna se odehrála právě na displeji. LCD displej se vyměnil za AMOLED, což znamená mnoho krásných a jasných barviček pro Venu SQ 2. Displej o velikosti 1,41" s rozlišením 320 x 360 pixelů je... Takový sporný. Je sice o parník větší než u první generace, ale když se hodinky rozsvítí, něco mi tam nehraje. Při porovnání s Venu 2 nebo Venu 2 Plus je displej o hodně tmavší i na největší jas.

Možná stará generace displeje, možná shoda okolností... Rozhodně AMOLED je stále krásný a s  viditelností není problém i na přímém slunci. Corning Gorilla Glass 3 zajišťuje ochranu proti rozbití, ale škrábnout se samozřejmě může. A jelikož je displej vypouklý, doporučil bych ochrannou fólii.

Dostačující senzorová výbava

Senzorová výbava je naprosto stejná, jako u předešlého modelu. Máme zde akcelerometr, pulzní oxymetr, snímač tepovky, kompas, GPS a snad jsem na nic nezapomněl. Snímač tepové frekvence je nový Elevate 4, který má ale kontroverzní chování. Myslím, že to je použitým plastem, který pokrývá snímač, protože vykazuje slušné odchylky i v klidovém stavu.

Jako velký posun kupředu beru GPSku, která teď umí snímat všechny satelitní systémy zároveň a došlo tak k velkému zpřesnění údajů.

Baterie je opravdu titán

Tohle je zlatý důl hodinek. Baterie je totiž úžasná a zvětšila se téměř o 100 %! Pro přehlednost přidávám tabulku s daty.

Garmin Venu SQ 2
Garmin Venu SQ 2 Music
Garmin Venu SQ
Garmin Vívoactive 4
Režim chytrých hodinek
11 dní
11 dní
6 dní
8 dní
Úsporný režim
12 dní
12 dní
-
-
GPS 26h
26h
14h 18h
Všechny navigační systémy
20h
20h
-
-
Všechy systémy + Hudba
7h
7h
6h (jen GPS)
6h (jen GPS)

Z tabulky lze vidět jasný skok oproti předchozí generaci a tyto hodinky, i když budete denně sportovat, rozhodně dají 7 dní na pohodu. A pokud pustíte mód "pouze GPS" nebudete mít problém ani třeba na 24hodinovce anebo Beskydské Sedmičce.

Sportovní duše se nezapře

V hodinkách je takový klasický garminovský sportovní balíček ochuzený o pár sportů, jako například trailový běh anebo turistika. Najdete tam tedy základ jako běh, cyklistiku, chůzi, jógu a další sporty (přesně jich je 28 oproti minulým 23). Novinkou je pro hodinky hit dnešní doby – HIIT. Také přibyl ještě tenis, pickleball a další... U běhu potěší přednahrané tréninky a na jedné obrazovce můžete mít až 4 datová pole.

Pokud si zapomenete pustit trénink, hodinky dokáží rozppoznat aktivitu a po nějakém čase se vám automaticky zapne daný monitoring, což beru jako velké plus. Kdysi totiž funkce Move IQ fungovala jen na bázi toho, že vám vykreslila v grafu na Garmin  Connectu, že jste v ten čas něco dělali, ale nezapla daný monitoring aktivity.

Chytrých funkcí bych si přál více

Opět, žádná velká změna oproti minulému modelu. Takže se musíte spokojit s NFC, přednastavenými odpověďmi na notifikace a ve verzi Music s vestavěným přehrávačem na hudbu (500 skladeb + možnost streamovacích služeb).

Jedinou novinkou je poté Garmin Connect IQ přímo v hodinkách, kdy můžete omezeně stahovat appky pro své hodinky.

Trošku mne mrzí, že si Garmin více nevyhrál s městskými funkcemi a nepřidal telefonování v dosahu Bluetooth známé z modelu Garmin Venu 2 Plus anebo například možnost otevřené odpovědi na zprávu. Na to si budeme muset počkat.

Zdraví je to nejdůležitější

Snímek zdraví zmiňujeme snad v každé nové recenzi a je dobře, že ho Garmin přidal i zde. Vychytaná fíčura, kdy se za dvě minuty klidného ležení anebo sezení dozvíte průměrné hodnoty tepu, SpO2, VST a stresu. Může vám to pomoct indikovat únavu anebo třeba přicházející nemoc, pokud se hodnoty nerovnají vašemu normálu. Anebo jste se večer napili více, než jste měli.:-)

Mezi základní funkce pak patří měření kroků, kalorií, stresu, tepovky po celý den a například dechové frekvence. Ženy zde najdou i mentruační kalendář a muži (jelikož jsou to hlavy děravé) si mohou zaznamenávat, kolik toho přes den vypili.

Závěr

Je to takový kočkopes. Úplně nevím, co si mám o těchto hodinkách myslet, protože kromě baterie a AMOLED displeje se téměř nic nezměnilo a nedivil bych se, kdyby s aktualizací přišly do starých Venu SQ nové funkce, jako například snímek zdraví. Je super, že baterie opravdu vzrostla natolik, že vás hodinky nikde nenechají na holičkách.

Pokud byste chtěli ugradovat z první generace, rozhodně se to vyplatí z pohledu baterie a přesnosti GPS. Čekal bych i větší cenový skok mezi modely s hudbou a bez (rozdíl je 700 kč), ale Garmin jednoduše nasadil jinou cenovou politiku.

Jako alternativu bych viděl například model Amazfit GTS 3 anebo nový, ještě nevyšlý model Amazfit GTS 4. Pokud by vám nevadilo oválné pouzdro, můžete mrknout na model Huawei Watch GT 3 nebo GT 3 PRO anebo na Suunto 7.

A jak se hodinky líbí vám?

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin
8.10.2020 - Dominik Hok
Garmin Venu SQ recenze: Tělem Apple Watch, srdcem Garmin

Amazfit GTR 4 recenze – Konečně s puncem kvality?
21.10.2022 - Dominik Hok
Amazfit GTR 4 recenze – Konečně s puncem kvality?

Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?
9.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenze – Nejlepší chytré hodinky do 10 000 Kč?

Suunto 7: Finská tradice obohacená o chytrost Googlu
11.8.2020 - Dominik Hok
Suunto 7: Finská tradice obohacená o chytrost Googlu

Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší
28.6.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 PRO recenze – Čistokrevný měšťák se sportovní duší

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Honzapřed 595 dny, reagovat
Takhle malé hodinky pro chlapa, to snad neeee :)
Marekpřed 595 dny, reagovat
To sú hodinky bez funkcie kompenzátora.
Marek Hierschpřed 277 dny, reagovat
Dobrý den, potřeboval bych pomoci. Dceři jsem dali včera k narozeninám nové hodinky Venu SQ 2 (momentálně má verzi softwaru 2.48) hodinky ale neměří (dnes po procházce kontrola v Garmin Expressu) statistiku "vystoupaná parta" a tato aplikace se neukazuje ani v hodinkách ... Mají tyto hodinky vůbec funkci vystoupaná patra nebo se to musí nějak nainstalovat? Moc Vám děkuji za ochotu a pomoc. S pozdravem Marek H.
Dominik Hokpřed 276 dny
Zdravím Marku, Venu SQ 2 nemají barometr, který je nutný k fungování funkce "Vystoupaná patra". Tuto funkci tedy v hodinkách najdete.
Marek Hierschpřed 276 dny
Děkuji za odpověď a asi na konci patřilo slovo ... "nenajdete" :o))
Dominik Hokpřed 276 dny
Přesně tak. :) Psal jsem to ještě před ranní kávou. :)
Vilemurpřed 147 dny, reagovat
Mám hodinky sotva dva týdny a jsem velice spokojen
Vilemurpřed 145 dny, reagovat
Mám Garmin venu sq 2 týdny a jsem spokojen, ale u počasí nemohu najít teplotu, je tam jenom nějakých 39*, tou hvězdičkou myslím kolečko. Pochopil bych že to je teplota, ale v listopadu asi 39 stupňů nebude.
Matěj Urbaczkapřed 145 dny
Zdravím, překontrolujte jednotky, zda nemáte přepnuto na farenheity.:-)
Vilemurpřed 145 dny, reagovat
Ok zkusím Děkuji
Vilemurpřed 145 dny, reagovat
To je někde v nastavení že
Vilemurpřed 145 dny, reagovat
Ještě jednou děkuji
PetrJpřed 108 dny, reagovat
Budík nezvoní ? Nebo to jenom neumím nastavit ?
Dominik Hokpřed 107 dny
Zdravím Petře, Venu SQ 2 pouze vibruje, nemá reproduktor. :)

Hodinky zmíněné v článku