» Blog » Garmin

Garmin Vívoactive 5 recenze – Vy jásáte, peněženka nepláče

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 8.11.2023 | 7 MIN | 21x komentář

Tak trochu stejné, tak trochu jiné. Změnil se displej, zmodernizoval design, přibylo pár funkcí a zůstala přijatelná cenovka. To jsou nové Vívoactive 5.

Novinky ve Vívoactive 5:

  • AMOLED displej (oproti původnímu transflektivnímu LCD)
  • jeden průměr pouzdra – 42 mm
  • nový snímač tepové frekvence (Elevate V4)
  • GPS přijímač teď dokáže přijímat signál všech systémů najednou
  • měření nočního HRV
  • monitoring šlofíků
  • spánkový poradce
  • ranní zpráva
  • svalová mapa v rámci silových tréninků
  • zkratka svítilny
  • zobrazení fotek v rámci notifikací (Android)

Trochu víc plastu, ale za dobrým účelem

Asi nejzásadnější změnou napříč generacemi je jeden průměr pouzdra, a to je 42,2 mm. Čtvrtá (předchozí) generace měla dvě velikosti pouzdra (40 a 45 mm), ale teď už potenciálním uživatelům zbývá pouze jedna. Na druhou stranu se jedná o dost unisexový průměr, takže si myslím, že jak dámy, tak pánové nebudou mít žádný problém. Což se potvrdilo i v praxi (zkoušel jsem hodinky na pánském i dámském zápěstí).

Je docela vtipné, jak je Vívoactive 5 podobný první generaci Venu. Když k tomu ještě vztáhnu i výměnu LCD za AMOLED, na první pohled bych je dost možná ani nerozeznal.

Stejně jako u Venu 3 došlo ke změně strukturovaného řemínku na hladký. To mě lehce mrzí, protože mi přijde, že struktura tomu dodávala šmrnc. Nicméně má šířku 20 milimetrů a rychloupínací systém Quick-release.

Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší
30.8.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší

Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší
30.8.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší

Designově Vívoactive 5 vlastně ani není co vytknout, ale trochu mě zklamávají tlačítka, která jsou plastová. Vlastně... Až tak mi nevadí, že jsou plastová jako spíše to, jak zcela zjevně plastově vypadají. Myslím, že se to dalo vymyslet tak, aby i plast vypadal lépe. Alespoň luneta je hliníková, ale popravdě je pro mě velice těžké rozeznat pochromovaný plast od hliníku. Každopádně je dobře, že sklíčko lemuje o něco pevnější materiál.

Musím ale vyzdvihnout barevné varianty, které mi v této řadě přijdou takové... Letní. Venu 3 totiž sází spíše na eleganci, ale u Vívoactive 5 Garmin pravpodobně vsadil na jistou "svěžest". Například modrá a fialová varianta je za mě top, protože všechna ostatní barevná provedení už jsem v rámci řad Venu a Vívoactive viděl.

Plast má ovšem i jistou výhodu – a tou je váha. Díky většinovému použití plastu se (i s řemínkem) hodinky dostaly na 36 gramů. Tady je recenzentské klišé "na ruce je ani neucítíte" na místě.

Displej prokoukl hlavně kvůli novým číselníkům

Garmin se vždy snažil posouvat v mnoha aspektech svých zařízení, ale často šlo o hardware, následně funkce, ale nikdy zrovna nehleděl na design uživatelského prostředí. To se teď změnilo, protože čím víc Garmin vydává nových modelů, tím víc cítím, jak si uvědomují svou Achillovu patu.

A jak na tom zapracovali? Pěkné číselníky, šikovnější používání zkratek, rozdělení aplikací od aktivit aj. Když stisknete horní tlačítko, zobrazí se vám výběr sportovních aktivit a 2 záložky, kde si můžete vybrat mezi aktivitami a aplikacemi. Dříve to bylo vše dohromady, takže v tom nebyl pořádek.

Samozřejmě, že pěknému uživatelskému prostředí nahrává do karet AMOLED displej o velikosti 1,2" a s rozlišením 390 x 390 pixelů.

Zároveň mám pocit, že se jedná o nejrychlejší uživatelské prostředí Garminu. Tím myslím hlavně rollování menu. Vždy to lehce přeskakovalo, ale teď to opravdu plynule sjíždí dolů a nahoru. To stejné se dá říct i o svižnosti. Kliknete, zobrazí se... Žádné zapochybování.

Z výbavy zmizel barometr, ale přibyla podpora Multi-GNSS

Senzorová výbava čítá akcelerometr, kompas, snímač tepové frekvence, snímač okolního světla, pulzní oxymetr a GPS přijímač.

Docela mě překvapila absence barometru. Ten se u lifestylových modelů od Garminu nepoužívá k tomu, aby odečítal vystoupané a sestoupané metry, ale k výpočtu vystoupaných pater. Neříkám, že to je funkce, bez které se neobejdete, ale minimálně byla docela oblíbená. Tak je škoda, že už ji ve Vívoactive 5 nenajdeme. To stejné ale nastalo i u Venu SQ 2.

Garmin Venu SQ 2 recenze – Hrany s pořádnou výdrží baterie
1.9.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu SQ 2 recenze – Hrany s pořádnou výdrží baterie

Posun se ale udál v rámci GPS přijímače, kdy nemáte možnost nastavit pouze kombinaci GPS a dalšího systému, ale dokonce trojici systémů najednou – GPS, Galileo a GLONASS.

Vylepšení se dočkal i snímač tepové frekvence, kdy se přešlo ze třetí na čtvrtou generaci. Na tohle existují dva pohledy. Mohli jsme se dočkat páté generace (kterou má třeba Venu 3), ale chápu, že Garmin musí diferencovat své portfolio. Nejlepším snímačem (s lepším prosvícením a možností EKG) je osazené Venu 3, a pokud tedy někdo chce větší přesnost, prostě si musí za Venu 3 připlatit .

Oproti předchozí generaci se výdrž baterie zdvojnásobila

Ani si už nedokážu představit, že by Garmin do světa vyslal model, který by měl výdrž baterie pouhých pár dní. Optikou jiné značky se pár dní vlastně zdá jako slušná doba, ale tou garminovskou vůbec. Vívoactive 5 to v režimu chytrých hodinek dotáhne až na 11 dní. Pokud aktivujete režim Always-on (displej nezhasíná, pouze se sníží jas, takže vidíte alespoň základní data jako čas aj.) doba se zkrátí na 5 dní.

Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky – Výdrž baterie a faktory, které ji ovlivňují

Ačkoliv Vívoactive 5 je spíše městský model, výdrž baterie je velice slušná i při aktivní GPS. Pokud hodinky komunikují pouze se systémem GPS, vydrží až 21 hodin. Při příjmu všech systémů najednou (GPS + Galileo + GLONASS) vydrží až 17 hodin. Jestli si zapnete hudební přehrávač, vydrží až 8 hodin.

Garmin teď hodně myslí na spánek. A to je dobře

Vívoactive 5 má takovou tu klasickou garminskou výbavu lifestylových funkcí, ale k těm se dostaneme později. Spíše bych se zaměřil na ty nové v řadě Vívoactive 5.

Spánkový poradce hlídá vaše spánkové návyky, na čem byste měli zapracovat a jaký máte spánkový deficit. Cílem je mít čas okolo 8 hodin, ale bere v potaz i kvalitu vašeho spánku. Posuzuje také noční variabilitu srdečního tepu, dobu regenerace či intenzitu nedávných sportovních aktivit. Popravdě ale nedostanete rady, jako spíše vodítko k tomu, co má vliv na kvalitu vašeho spánku. Přičemž hodinky vyhodnotí jak dobře obecně spíte, jestli vaše sportovní aktivity zvyšují potřeby spánku nebo jestli do spánku nějak zasahuje stav vašeho HRV.

Na to čekala spousta lidí a ano, Garmin konečně (společně s Venu 3) umí monitorovat šlofíky během dne. Nedostanete tak podrobnou statistiku jako u nočního spánku, ale minimálně uvidíte, jak dlouho jste "šlofíkovali" a jaký to má vliv na vaši Body Battery.

Body Battery je oblíbená funkce, která bere v potaz hned několik faktorů a podle toho vyhodnotí, jak moc je vaše tělo nabité na stupnici od 0 do 100.

Do všech nových hodinek teď Garmin implementuje ranní zprávu, která vám řekne, jak dobře jste se vyspali, jakou máte Body Battery, stav HRV poslední noci, ale také ukáže, jakou máte dobu regenerace.

Takovou tou "klasikou" je počítadlo kroků, minut intenzivní aktivity, odhad spálených kalorií, celodenní měření tepové frekvence, okysličení krve či stresu. Novinkou je i nahrazení počtu kroků záběry na invalidním vozíku.

Obecně je Vívoactive 5 na sport dobrý, v rámci Garminu spíše podprůměrný

Vím, že nadpis této části je takový zavádějící, ale vysvětlím to. Pokud z hlediska sportu srovnáme Vívoactive 5 s obecnou nabídkou na trhu, považuje se za tu lepší možnost, protože nabízí kvalitní snímač tepovky, GPS přijímač a získáte veškerá běžná data o tréninku (včetně doby regenerace). Když to ale vezmeme ve srovnání se sportovnějšími řadami od Garminu, je tam několik podstatných rozdílů.

Řady jako Fenix či Forerunner mají některé tréninkové funkce, které v městských modelech od Garminu jednoduše nenajdete.

Jedná se o tréninkové zatížení, tréninkový efekt, stav tréninku, připravenost k tréninku a také funkce ClimbPro, PacePro či navigaci (ať už po slepé mapě nebo s topografickými mapami).

Pokud chcete tyto funkce znát podrobněji, určitě doporučuji články níže:

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce
8.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod
13.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší funkce na běžecký závod

Co ale přibylo, je možnost nastavení intervalů přímo v hodinkách. Pokud tedy plánujete sprinty s výklusem, můžete si konkrétní časové bloky vyklikat přímo v hodinkách.

Po ukončení aktivity ale samozřejmě víte vše o vaší srdeční tepové frekvenci, kadenci kroků, tempu, vzdálenosti aj. To vše také v grafech.

Ze sportovních aktivit se nabídka rozšířila o plavání v otevřené vodě, handbike a různé sporty pro vozíčkáře. Nevím, jestli to zařadit mezi sporty, ale přibyla také řízená meditace.

Ve městě jako ryba ve vodě

První bych popsal zásadní rozdíl mezi Venu 3 a Vívoactive 5 – telefonování. S řadou Venu můžete v blízkosti telefonu vyřídit hovor, ale s Vívoactive 5 máte smůlu.

To ale neznamená, že by Vívoactive 5 nebyly chytré. Asi nejžhavější novinkou je možnost zobrazování obrázků v rámci notifikací. Tady není úplně ověřené, jestli to bude fungovat se všemi telefony, anebo jen s těmi, které zobrazují náhledy obrázků na zamykací obrazovce vašeho telefonu. Každopádně, náhledy obrázků (společně s rychlými odpověďmi) nefungují v kombinaci s iOS.

Takovou stálíci je bezkontaktní placení a hudební přehrávač, přičemž podpora českými bankami pro Garmin je opravdu široká. Můžete si to ověřit v článku níže. Hudební přehrávač pojme skladby o prostoru pod 4 GB. Pravděpodobně to bude něco okolo 2 GB, protože hodně z toho zabere samotný systém.

NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami
29.10.2020 - Dominik Hok
NFC platby – vše o bezkontaktním placení hodinkami

Ovládání lehce urychluje i nová možnost otevření poslední spuštěné aplikace, ale nejsem si jistý, jestli zrovna Garminy mají tak "prostorné" uživatelské prostředí, abych potřeboval zkratku.

Shrnutí

Jaký je Vívoactive 5? Není ničím extra výjimečný. Teda... Vlastně je. Jednou zásadní věcí. A tím je poměr cena / výkon. Proto je tento model na světě a dost možná přesně proto bude oblíbený.

Někdo by mohl oponovat tím, že konkurenční značky mají stejnou, ne-li lepší výbavu, ale Garmin si nekupujete jen kvůli výbavě. Kupujete je i s příslibem kvality senzorů, dlouhé výdrže baterie a spolehlivosti. Proč by Garminy jinak byly tak populární?

Chytrostí Vívoactive 5 nemůže konkurovat třeba Samsungu nebo Applu, ale kompenzuje to svou sportovní a lifestylovou stránkou, kterou Garmin prostě umí.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

J Bpřed 224 dny, reagovat
Za mě zklamání. Jsem jsem do vivoactive 4 kvůli displeji. Mno další generace ho nemá... Tedy buď zůstanu dokud neumrou nebo si koupím za rok dva nějaký starší model fenixu. Protože chci transreflexni displej.
Kubapřed 222 dny
Garmin Forerunner 255 se dá ještě sehnat za podobnou cenu s lepšími funkcemi, na druhou stranu, nejsou dotykové (dotyk jsem nechtěl) a nemají některé funkce typicky městských hodinek.. Osobně jsem byl zvědavý, kdy a s čím se řada Vivoactive vytasí a jsem rád, že jsem ne ně nečekal ????
57Jirkapřed 222 dny
Přesně tak, taky jsem čekal ze 4 až vydají 5 .Také zklamání z velikosti displeje
Tomaspřed 223 dny, reagovat
Vivoactive 4 jsem měl 4 roky...letos odešel dotyk...cekal jsem na petky, ale pořád ne a ne je představit, tak sem přešel na Fenix 7 Pro :) a teď koukám pětky s AMOLED...za mě zklamání
Marekpřed 222 dny, reagovat
Tohle se mi taky nelíbí a obávám se, že příští generace Fenixů bude už taky pouze AMOLED. Doufám, že alespoň řada Instinct zůstane "normální".
Joyapřed 222 dny, reagovat
Řekla bych, že min. menším Forerunner 265 se tímto celkem znatelně sníží prodeje, neb cena ;) Udělejte prosím podrobné srovnání obou modelů, myslím, že zaujme nejen mne :)
Joyapřed 222 dny
..totéž se týká Venu 3 ;)
Kewinpřed 215 dny, reagovat
Ten zastaraly transreflexni displej je uz mrtvej ted....pokrok nezastavis????
Jiří Kališpřed 208 dny
Ten transreflexní displej je právě nejlepší. Čitelnost na slunci a spotřeba je pro mě důležitější u outdoor hodinek (mám Fénix 6 pro) , než barvičky.
Radekpřed 157 dny
Dle meho to neni o tom,ze by transreflex by byl out,ale,asi to není tolik ekonomický.Navíc Amoled dobře vypadá. Taky raději transreflex,ale obávám se,že už je s ním konec.
Vykukpřed 213 dny, reagovat
Je něco známo, jestli funkcionalita obrázků ve zprávách přijde i do Epix/Tactix amoled?
Matěj Urbaczkapřed 212 dny
Zdravím, ano, tato funkce by se měla dostat i do prémiových modelů s AMOLEDem, ale bohužel nedokážeme říct kdy. Doufám, že to bude rychleji než EKG ve Venu 2 Plus.:-)
Tomas Prochypřed 175 dny, reagovat
Kluci znate nejakyho chlapa ktery je chce, mel nebo ma? Ja ne :)
Matěj Urbaczkapřed 175 dny
Zdravím, Tomáši. Každému se líbí něco jiného.:-)
Vykukpřed 174 dny
A na ruce máte AW, že? :-D
Pavelpřed 168 dny, reagovat
Ta disproporce ohledně barometru v článku asi není úplně v pořádku Cituji: Z výbavy zmizel barometr, ale přibyla podpora Multi-GNSS Senzorová výbava čítá akcelerometr, barometr, kompas, snímač tepové frekvence, snímač okolního světla, pulzní oxymetr a GPS přijímač.
Matěj Urbaczkapřed 168 dny
Zdravím, Pavle. Tady platí pravidlo, že i mistr tesař se někdy utne.:-) Opraveno a děkujeme za všímavost.:-)
IVANApřed 99 dny, reagovat
Zdravím, mám hodinky vivoactive 5 a nepočítají ani nezobrazují se mi vystoupana patra. Nevíte co s tím? Děkuji za odpověď
Matěj Urbaczkapřed 99 dny
Zdravím, Ivano. Bohužel, hodinky nemají barometrický výškoměr, který měří i nastoupaná patra. Takže tyto hodinky nikdy nastoupaná patra nebudou ani měřit, ani zobrazovat.:-(
Karlospřed 75 dny, reagovat
Dobrý den. Koupil jsem manželce Vivoactive 5. U hodinek je přiložený napájecí kabel s koncovkou do adaptéru USB C... žádný takový adaptér doma ale nemáme (počítač taky nevedeme) a musím teda adaptér koupit, nikde ale nejsem schopný dohledat, jaké napětí by ten adaptér měl mít. Většina adaptérů USB C jsou rychlo nabíječky a to je podle mě pro hodinky špatně... můžete poradit, jaký adaptér mám teda koupit (úplně se mi nechce dávat 800 za originál garmin, když třeba Samsung dělá USB C adaptéry za 300, akorát bych potřeboval znát to napětí...) A ještě bych měl jeden dotaz, ve všech reklamních spotech je na vivoactivech 5 obrázek, kde je na hodinkách zobrazený obrázek(fotka) z notifikací, manželce všechny notifikace normálně chodí, může odpovídat atd. ale fotky se jí na hodinkách nezobrazí, ani nepřijde notifikace, že jí někdo poslal fotku... Můžete z vlastního recenzování hodinek potvrdit, že vám zobrazují fotky např. z WhatsAppu a hodinky to skutečně umí? Děkuji moc za odpovědi!
Dominik Hokpřed 75 dny
Zdravím, Karlosi. Na našich stránkách přimo najdete adaptér s USB-C. Co se týče notifikací, je to telefon od telefonu. :/ Většinou to podporují ty, které ukazují miniaturu obrázku v oznamovacím panelu na zamčené obrazovce.

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.