» Blog » Garmin

Garmin VívoFit junior 3 – náramek, který dítě vyžene ven

Tagy: Recenze | Garmin | Dětské | Chytré

Dominik Hok | 3.12.2020 | 6 MIN | 5x komentář

Garmin VívoFit junior 3 má přímo v názvu svůj cíl – Fit junior. Donutit dítě k pohybu, aby bylo fit. Což je pravý opak, než co dělá většina současných chytrých zařízení. Ale v dnešní sedavé době je to více než žádoucí, nemyslíte? A jak to může malé zařízení na zápěstí dítěte dokázat?

Řada chytrých náramků VívoFit junior mi byla vždy tak nějak sympatická. Upřímně, tento náramek není tak chytrý jako konkurenční, které často nabízejí dotykový displej, volání přímo z hodinek, lokalizaci polohy, fotoaparát, hry a jiné vymoženosti. Garmin má totiž trochu jinou vizi. Spíše než chytrými nazývají svá zařízení sporttestery, jsou totiž zaměřeny primárně na sport, který je úzce spojen (logicky) s pohybem a hlavně disciplínou. To stejné se snaží (v dobrém) vštípit do dětí a já osobně to velice oceňuji.

Garmin Vívofit junior 3 – Fotogalerie dětských chytrých hodinek
15.5.2023 - Dominik Hok
Garmin Vívofit junior 3 – Fotogalerie dětských chytrých hodinek

Naše video:

Celková myšlenka náramku VívoFit je krásná v tom, že to není jen další zařízení, které dítě donutí sedět doma na gauči a bezmyšlenkovitě ťukat na displej, ale právě naopak, donutí ho strávit nějaký aktivní čas venku.

Pohyb, povinnosti a odměny – o tom je VívoFit junior 3

Co tedy Garmin VívoFit Junior 3 umí? Motivuje děti k pohybu, počítá jim ušlé kroky a minuty strávené pohybem, ale rodiče také mohou do zařízení ukládat úkoly a čas, kdy by měly hodinky upozornit dítě na tento úkol. Pokud dítě své povinnosti náležitě plní, získává odměny ve formě virtuálních penízků, které může využít k nákupu.

Body ID Bodyguard 5X recenze – Securitas na zápěstí
9.11.2023 - Dominik Hok
Body ID Bodyguard 5X recenze – Securitas na zápěstí

Například za 10 penízků si může "koupit" hraní deskovky s rodiči, za 20 návštěvu dětského hřiště, za 25 hodinu na tabletu a za 30 třeba koupi nové hračky v hračkářství. To byly pouze příklady, ale nějak takto to pravděpodobně bude vypadat. Navíc se svými sourozenci mohou soutěžit v počtu kroků a minutách strávených pohybem.

Oproti konkurenci není potřeba náramek pravidelně dobíjet. Baterie vydrží jeden rok

Většina chytrých dětských zařízení vždy narazí na jedno velké úskalí. Kdo má neustále myslet na to nabíjení? Rodiče jsou rádi, že si večer vzpomenou nabít vlastní telefon, natož ještě myslet na dětské hodinky. V tom je krása VívoFit junior. Baterie náramku má totiž výdrž přes jeden rok.

Ale to bylo pouze v krátkosti to nejdůležitější o Garmin VívoFit junior 3. Odteď už pěkně postupně.

Ariel či Jasmína? Iron Man nebo Black Panther? Který hrdina si získal srdce vašich ratolestí?

Třetí generace má displej s úhlopříčkou přes 1,4 centrimetru

Třetí generace VívoFitu se oproti předchozím generacím (1,1 cm) dočkala většího barevného displeje s úhlopříčkou 0,56", což je lehce přes 1,4 centrimetru. Tento displej používá technologii transflektivního LCD, což znamená, že displej permanentně svítí a na přímém slunci je velice dobře čitelný. K tomu, aby děti dorazily z venku domů včas i za slunného dne ideál, ne? Na to, že ztratily pojem o čase nebo že ho nešlo vidět, se nemůžou vymluvit

Na zápěstí se hodinky upínají silikonovým řemínkem o obvodu 13 až 17,5 centrimetru. Tento obvod by měl být vhodný pro děti nad 4 roky. Hodinky váží pouhých 25 gramů, což je váha, kterou děti na ruce téměř neucítí. Na přítomnost hodinek nebudou myslet ani při skoku do vody, jelikož hodinky mají voděodolnost 5 ATM a můžou s nimi i plavat. Ale jak je pro děti běžné, ony by nemyslely na přítomnost hodinek, i kdyby nebyly voděodolné. Vždyť není čas je sundávat!

Je libo motiv Disney nebo radši Avengers?

Pouze barevný náramek by byl přeci nuda. Musí to mít nějaký motiv. Garmin v tomto vsadil pro kluky na Avengers od studia Marvel a pro dívky na Disney princenzy jakými jsou třeba Ariel, Bella, Jasmína, Mulan a Locika.

Všechny motivy Garmin VívoFit junior 3

Hodinky používají "knoflíkovou" baterii

Jak už jsem nastínil na začátku článku, jedna z největších výhod tohoto náramku rozhodně je  jeho velice slušná výdrž. Zařízení nemá akumulátor a tak jej není potřeba dobíjet jako ostatní chytré náramky. Zatímco o něco chytřejší TCL Movetime MT40 je potřeba dobíjet téměř každý den, tak Garmin VívoFit junior 3 používá "knoflíkovou" baterii CR2025 (ano, stejná jako se dává do váhy), která hodinky pohání i přes jeden rok.

Ale to byly jen "povrchní" informace. O čem je doopravdy VívoFit? O pohybu, motivaci, povinnostech a odměnách.

Aktivní pohyb děti provádí virtuálním dobrodružstvím

Bez práce nejsou koláče. Ano, takto je také postavena filozofie tohoto chytrého náramku. Princip je jednoduchý. Za každých aktivně strávených 60 minut se dětem otevře postup ve hře v aplikaci. Tam děti postupují virtuálním dobrodružstvím hrdinů jako je třeba Iron Man, Kapitán Amerika nebo třeba mořská víla Ariel. Čím více pohybu, tím více virtuálního dobrodružství. Pokud během dne aktivně stráví 180 minut, otevřou se jim tři postupy ve hře.

Za aktivně strávený čas získávají také speciální body za které si mohou pořídit obrázky svých hrdinů, kterými mohou obohatit ciferník svých hodinek.

Aktivní pohyb je zařízení schopno detekovat díky zabudovaném akcelerometru, který dětem během dne počítá kroky.

Náramek děti obeznámí o jejich povinnostech s náležitou odměnou

Do zařízení můžete dětem nahrávat povinnosti, které musí splnit. Dá se nastavit denní či týdenní opakování. Takže pokud se každou středu a sobotu pořádně uklízí pokojíček, můžete dětem nastavit upozornění a náležitou odměnu za splnění této povinnosti. Za úklid můžete přidělit odměnu v podobě 5 virtuálních penízků, které si děti mohou například šetřit na návštěvu dětského hřiště za 20 penízků. Stav jejich "konta" se jim zobrazuje přímo na hodinkách.

V případě nouze mohou děti zobrazit číslo rodičů na displeji

Pokud by se dítě (nedejbože) ztratilo nebo by došlo k jakékoliv nouzové situaci, mají možnost na displeji hodinek jednoduše zobrazit nouzový kontakt. Zatoulání v nákupním centru se tedy dá snadno vyřešit prosbou na nějakého dospěláka, aby zavolal na číslo na displeji.

Náramek nabízí také sledování aktivit a spánku

Nejen, že rodič může v aplikaci sledovat počet denních kroků, minuty strávené aktivitou, ale také dítě může zapínat monitoring například fotbalového tréninku. Tam se poté zobrazuje počet kroků přímo v rámci této aktivity a doba strávená touto aktivitou.

Své využití najde také monitoring spánku, aby rodič věděl, jak kvalitně a dlouho dítě spí. A samozřejmě, aby poznal, jestli ratolesti neponocují! V aplikaci se totiž zobrazí doba, poměr lehkého a hlubokého spánku či aktivní doba, kdy dítě nespalo.

Trocha zdravé soutěživosti nikdy není na škodu

Dítě může soutěžit jak se svými sourozenci a kamarády v počtu kroků, tak se dá také soutěžit napříč rodinami. Dvě rodiny se mohou vzájemně vyzvat v týdenním počtu kroků a porovnává se získaný počet kroků rodiči i dětmi.

Rychlou soutěží je poté aplikace Toe-to-Toe, kdy může dítě soutěžit proti sourozenci či kamarádovi se zařízením Garmin poblíž. Výzva Toe-to-Toe spočívá v tříminutové soutěži v počtu kroků. Během tří minut musí soutěžící získat co největší počet kroků. A jakým způsobem? To je na nich! Taktice se meze nekladou.

Garmin Vívofit junior recenze. Hodinky motivující k pohybu a domácím povinnostem
27.1.2019 - Radek Vyhlídal
Garmin Vívofit junior recenze. Hodinky motivující k pohybu a domácím povinnostem

Vyplatí se Garmin VívoFit junior 3?

Oproti ostatním chytrým zařízením se mi na VívoFit líbí, že více než upoutání ke gauči dělají pravý opak. Vyženou děti ven, donutí je se hýbat. Samozřejmě je to hodně i o rodičích, aby výsledky pravidelně kontrolovali, vypisovali povinnosti a odměny, aby dítě mělo motivaci a tak nějak cítilo, že jste v tom společně.

Tento náramek není tak chytrý jako například konkurenční TCL Movetime MT40, který nabízí dotykový displej, přední fotoaparát, videohovory a GPS lokalizaci, ale možná to je dobře. Příliš chytrosti někdy škodí. Garmin vede děti k ryzímu základu - pohybu a disciplíně. Jako alternativa se nabízí také předchozí generace VívoFit junior 2, která je krom menšího displeje a váhy téměř totožná.

Jako velký plus beru použití klasické baterie, takže není potřeba hodinky pravidelně dobíjet. Srdce dětí si Garmin získá také přes známé motivy Avengers a Disney postav. Zkuste jim tento náramek ukázat, věřím, že se hned zamilují. Takže pokud jim tento náramek nechcete pořídit, radši jim ho neukazujte. :)

Foto: Garmin.com

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Karolínapřed 1172 dny, reagovat
Hodinky jsem koupila synovi k narozeninám, doufám, že se mu budou líbit a hlavně, že ho budou motivovat k pohybu, jak se píše v článku:) Sama mám Garminy a tak je úžasné, že se dají propojit a syna tak ještě více motivovat. Těším se, až je v neděli dostane a začneme spolu soutěžit!
Dominik Hokpřed 1172 dny
Nechť vyhraje ten lepší! Doufám, že bude mít syn radost. :)
Petrapřed 724 dny, reagovat
Ten obrazek uplne v levo je Moana a ne Jasmina :D pak ariel, panther a iron man.
Tomášpřed 238 dny, reagovat
Lze vyuzit i jako gps? Kde se dite nachazi? Dekuji
Matěj Urbaczkapřed 236 dny
Zdravím, Tomáši, takhle hodinky bohužel nefungují a tuto možnost nemají.:-(

Hodinky zmíněné v článku