» Blog » Garmin

Garmin vívomove Sport recenze – Společenský hybrid se sportovním duchem

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Filip Debrecenyi | 25.2.2022 | 7 MIN | 2x komentář

Pokud váháte, zda mají vaše zápěstí zdobit klasické hodinky nebo raději ty chytré, Garmin nabízí hybridní model vívomove Sport, který nezradí při jakékoliv sportovní aktivitě ani společenské příležitosti. Běžecká obuv, kraťasy a tílko nebo kravata se sakem? Ani v jednom případě nic, co by tento model mohlo zaskočit. Je ale opravdu tak komplexní, jak se na první pohled zdá?

Mezi hlavní přednosti tohoto štramáka od Garminu nepatří jen hybridní provedení. Je to mnoho mnoho dalších funkcí, jako je kvalitní snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr, chytrá oznámení, dechová cvičení a tímto tempem bych mohl pokračovat pozbytek článku.

Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?
10.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?

Nové barvy, nový elán do života

Nic přehnaného, za to hodně okouzlujícího! Vívomove Sport nedisponují četným množstvím barevných kombinací, naopak dokazují, že v jednoduchosti je krása. A to bez debaty. Broskvově zlatá, hnědá, klasická černá a pistáciová. Barvy, jenž jsme zatím v modelových řadách vívomove neviděli zase rozšiřují vozo... Tedy hodinkový park o pár zajímavých a atraktivních barev.

Garmin Vívomove Trend představení – První Garminy s bezdrátovým dobíjením
3.2.2023 - Dominik Hok
Garmin Vívomove Trend představení – První Garminy s bezdrátovým dobíjením

Dotykový displej může být to, co vám bude celkový dojem lehce kazit

OLED displej v kombinaci s minerálním sklíčkem modelu vívomove dokonale sedí. Hodinkám uchovává decentnost menší datové pole ve spodní části číselníku. V něm najdeme právě zmiňovaný OLED displej, který nezradil v jakýchkoliv světelných podmínkách. U těchto modelů to byl v minulosti problém. Garmin to ovšem skvěle vyřešil.

V rámci designu jsou změnou zkosené boky vnitřní lunety. Ta dodává číselníku jistou dávku sexappealu a byla to první věc, která mi padla do oka.

Dost mě zklamala citlivost dotykové vrstvy. Ta ne vždy reagovala podle mých představ a třeba jen jemné posunutí po obrazovce jsem musel dělat na třikrát. V praxi si nedovedu představit, jak to ovládají muži s ještě většími prsty než mám já. Nejvíce nepraktické a doslova otravné bylo upatlané sklíčko. Každá známka dotyku s displejem na něm byla okamžitě znát a rychle ubírala na atraktivnosti hodinek.

Elegán ke každé příležitosti, k šatům i ke košili

Vívomove Sport patří spíše mezi zlatou střední cestu velikostí. S průměrem 40 mm a tloušťkou 11 mm padne jak na dámské, tak pánské zápěstí. Design hodinek působí sportovněji, ale decentním číselníkem se sympatickými barvami působí dobře i ve společnosti. S hmotností pouhých 34 g mám pocit, že na ruce něco mám a přitom mi to ani v nejmenším nepřekáží. Dokonce ani v případě, když oblékám košili s uplými rukávy či rolák.

Na první dojem by mohly hodinky působit jako čisté analogové klasiky, ale nebyl to záměr? Často váhám, zda zůstat u čisté klasiky, nebo jít s trendem chytrých hodinek a přesně tento problém Garmin náramně vychytal.

Celoplastové pouzdro, minerální sklíčko s OLED displejem a silikonový řemínek dodává hodinkám lehkost a zachovává sportovní styl. S odepínacím systémem Quick Release (rozpětí nožek je 20 mm) můžete v pár vteřinách prohodit řemínek ze silikonového na kožený. Abrakadabra... A ze sporťáka jste rázem gentleman či dáma chystající se navštívit divadlo.

Silikonový řemínek příjemně obepíná zápěstí. Díky zoubku na poutku i pevně drží. Peckovní je, že si přijdou na své majitelé menších i větších zápěstí. Dírek na uchycení je na řemínku spoustu, a tak padnou hodinky pomalu na každou ruku.

Na druhou stranu mě hodně odradily vlastnosti silikonového řemínku. Je to doslova mucholapka a netrvá mu dlouho zachytit veškerý prach poletující okolo. Párkrát se mi stalo, že mi doslova strhl chlupy z ruky. Je škoda, že Garmin v tomto případě sáhl po plastové sponě. Při nešťastném trhnutí rukou může spona prasknout.

GPS přijímač, pulzní oxymetr a peckovní snímač tepovky

Sportovní plnohodnostnost by doplnil jen GPS příjmač, který stále těmto modelům chybí. Nemají jej ani dražší a prémiovější modely jako jsou Vivomove 3 Style a Vivomove 3 Luxe. GPS lze připojit aspoň přes telefon, což beru jako takovou menší cenu útěchy.

Model Sport je vybavený starší generací snímačů tepové frekvence Elevate 3, které jsou stále spolehlivé. Portfolio senzorů završuje pulzní oxymetr, jehož data se nijak nelišila od Tactixů. A teď už nic nebrání tomu mít svůj sportovní výkon suprově zaznamenaný.

Podprůměrňák ve světě výdrže

Výdrží tento model nepatří mezi baterkové maratonce. Výrobce uvadí 5denní výdrž baterie, což určitě neurazí. Při testování mi hodinky opravdu vydržely nějakých 5 dní. S tím, že jsem hodinky každý den zatěžoval hodinovou sportovní aktivitou a sem tam přečtením / zobrazením nějaké té zprávy.

Uživatelské prostředí už nemůže být jednodušší

A opravdu nemůže. Displej rozsvítíme pozvednutím ruky, poté už můžeme pohybovat prstem doprava nebo doleva. Při potvrzení následně klikneme na ikonku, která nás fajfkou nebo křížkem vyzve, zda chceme aktivitu či funkci potvrdit nebo zrušit. Jak praví staré přísloví...V jednoduchosti je krása a toho se Garmin u vívomove držel.

Lifestylové funkce potěší

Že je tento model sporťák s elegancí už víme. Ani lifestylové funkce pro něj nejsou problémem. Ve velké míře jsem se mohl rozhodnout jakou funkci kdy a jak využiju. Dýchací cvičení před spaním, měření frekvence dýchání a sledování pitného režimu v průběhu dne. V případě nehody jsou hodinky opatřeny detekcí nehod. Za mě supr funkce s praktickým potenciálem. Bavilo mě to. Na první pohled nenápadný prcek nabízí spoustu možností, jak si s hodinkami vyhrát a využít je.

Garmin Vívomove Optic recenze. Hybridní hodinky s klasickým vzhledem
5.3.2019 - Radek Vyhlídal
Garmin Vívomove Optic recenze. Hybridní hodinky s klasickým vzhledem

O kapku méně funkcí než u bratrů a sester

Bez debaty je nižší cena vívomove Sport plně odpovídající funkcím a možnostem hodinek. Tak či onak, s nižší cenou přichází i odstranění sportovně-praktických funkcí. Budete se muset obejít bez barometru, výškoměru, osvětlení a platby hodinkami (NFC). Pokud byste něco takového vyžadovali, sáhněte po kouscích z řady vívomove 3 Luxe nebo vívomove 3 Style.

Sportovní funkce

Přednahrané sportovní profily (nastavitelné v aplikaci Garmin Connect), přesné měření a velké množství zaznamenaných dat. To bych řekl jako první při dotazu na sportování s tímto kouskem. I přes hybridní model ve stylu klasiky si vybere svou oblíbenou aktivitu snad každý. Chůze, běh, jóga, posilování, plavání nebo jízda na kole. Slušný základ, který si lze změnit v aplikaci a nahradit jinou aktivitou. Potěšilo mě také měření kroků, spálených kalorií či poměr aktivní a neaktivní doby. Nejvíce mě ale překvapila přesnost, s kterou hodinky měří.

Najde si vívomove Sport využití při tréninku?

VO2 Max, monitoring spánku, stresu a energie nejsou všechny funkce obohacující záznam sportovního výkonu. Tento elegantní borec překvapil hromadou sportovních aktivit, odpočtem i stopkami. Říkal jsem si, zda ještě něčím překvapí. A stalo se. Vzal jsem vívomove do bazénu, s voděodolností 50 M to pro ně není problém. Rovnou jsem je porovnal s Apple Watch 7 a Tactix Delta PRO, které teď nosím. Výsledky nebyly až tak odlišné.

To mě překvapilo a zároveň potěšilo. Hodinky několikanásobně levnější než špičky svého oboru se záznamem výrazně neliší. Milé překvapení a palec nahoru, Garmine. Využitelné jsou i při běhu, posilování nebo jiném druhu kardio cvičení. Kvůli jejich křehkostí je nedoporučuji na aktivity v extrémnějších podmínkách. Jako MMA zápasník je proto nemohu využít při svém tréninku, což se mi například s Apple Watch bez problému povedlo.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

V chytrosti spadá mezi průměr

Když zmíním chytré funkce, nemůžu to určitě srovnávat s dražšími hodinkami. Pravdou ale zůstává, že ani tak nejsem zklamaný. Hodinky mají dostačující základ chytrých funkcí, jako jsou zobrazení sms, e-mailů, hovorů a ostatních notifikací. Z praxe vím, že je to plně dostačující a v tomhle odvětví jsem si nemohl na nic stěžovat.

Funkce "Najít můj telefon" šlapala skvěle. Hodinky rozeznají, jestli je telefon blízko, nebo daleko. A když byl daleko, rozezněly ho hlasitým zvukem, který by probudil i mrtvého. Data z počasí berou hodinky z telefonu. Data byla základní a zjistil jsem z nich aspoň rozdíl denních teplot.

Komplexní borec za slušný prachy

Podpořím tě při sportu i ve společnosti. Tak by nejspíše zněla první věta, kdyby vívomove Sport uměl mluvit. Supr parťák do každé situace, do deště i do sucha. Ideální cílovou skupinou jsou za mě příležitostní sportovci. Lidé, co si rádi vyrazí i za kulturou a chtějí mít na ruce něco, co je chytré, sportovní a slušně reprezentující.

Shrnutí – Garmin vívomove Sport

Přiznám se...Vždy jsem byl obecně k modelům vívomove trošku skeptický. Až po větším otestování hodinek jsem změnil názor. Zda jsou hodinky tak komplexní, jak se tváří, mi ukázaly již po dvou dnech nošení. Primárně mě potěšily hlavně barevné kombinace, které sice více sedí k ženám, ale i černá varianta může zdobit pánskou ruku. Elegance a přesně změřené hodnoty podobné velikánům z vyšších příček. Lehkým zklamáním pro mě byla citlivost dotykové vrstvy. Ani to nemění mé přesvědčení o tom, že sportovní verze vívomove nepatří mezi outsidery, nýbrž mezi smetánku kategorie hybridů.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Funespřed 761 dny, reagovat
Dobrý den Filipe, myslíte si, že se tento typ hodinek hodí i pro "silnějšího" muže ? Děkuji za odpověď a gratuluji k prvnímu článku u nás hodinkářů :-)
Filip Debrecenyipřed 760 dny
Zdravím, za mě pravděpodobně padne :) Dírek na řemínku je spoustu a tak se dá přizpůsobit na menší i větší zápěstí. :) Doporučuji ale předem vyzkoušet nebo změřit obvod zápěstí

Hodinky zmíněné v článku