» Blog » Garmin

Garmin Vívosmart 4 recenze. Náramek s funkcí, která Vám může zachránit život.

Tagy: Recenze | Garmin

Radek Vyhlídal | 11.3.2019 | 4 MIN | 1x komentář

Garmin Vívosmart 4 je maličký fitness náramek jehož předností je vylepšený optický senzor na zápěstí. Díky němu Vívosmart 4 nabízí některé funkce, které má jen nejlepší model řady Garmin Fenix 5X Plus. Jaké funkce to jsou a co dalšího ještě náramek nabízí, se dozvíte v této recenzi.

Vívosmart 4

Vívosmart 4 určitě potěší příznivce menších fitness náramků. Je totiž opravdu maličký a lehoučký. Má pouze 20,4 gramů a je super tenký, což by mělo u náramku být. Je u něj totiž předpoklad, že jej vzhledem k funkcím budete nosit 24/7 a asi nikdo nechce spát se závažím na ruce. Ideální je tak zejména pro něžnější pohlaví.

Vívosmart 4 produktové video

Vívosmart 4 se mezi ostatními fitness náramky Garminu řadí někde doprostřed. Oproti nižšímu modelu Vívofit 4 má některé funkce, které si za chvíli představíme. Vzhledem k vyššímu modelu Vívosport zase postrádá zejména GPS. Náramek má úsporný, dobře čitelný a dotykový OLED displej. Ovládání je podobné jako např. u Vívomove, kdy displej rozsvítíte buďto dvojtým poklepáním nebo nakloněním ruky směrem k obličeji. Tlačítkem v dolní části displeje se dostanete do menu, ve kterém můžete přejetím prstu procházet jeho jednotlivé stránky a klepnutím pak provést výběr. Vívosmart 4 je k dostání ve čtyřech barvách (černá, šedá, modrá a fialová) a dvou velikostech (S/M a L). Protože je ale populárnější především u žen, většina je pouze v menší velikosti S/M. Řemínek bohužel nelze měnit, takže vybírejte pozorně a starejte se o něj pečlivě.

Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?
10.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?

Vívosmart 4

Vívosmart 4 nabízí všechny základní funkce, které byste u fitness náramku očekávali jako ušlé kroky, nastoupaná patra, spálené kalorie, tepovou frekvenci, úroveň stresu, odhad VO2 Max atd. Na výběr máte z několika sportovních aktivit (chůze, běh, silový trénink, kardio, eliptický trenažér, plavání v bazénu, jógu, stepper a ostatní). Vše samozřejmě můžete vyhodnocovat a uchovávat v aplikaci Garmin Connect. Díky bluetooth propojení s mobilem nechybí ani smart funkce jako notifikace, find my phone, ovládání hudby v mobilu apod. Uživatelé androidu navíc mohou odesílat přednastavené odpovědi na sms. Výčet funkcí je opravdu velký a nemá cenu je zde všechny vypisovat, k tomu je určený výpis parametrů u každého zboží. Na co bych se chtěl v tomto článku zaměřit, jsou funkce, které již tak běžné nejsou a Vívosmart 4 je nabízí díky lepšímu senzoru, kterým disponují.

Pulse Ox a lepší monitoring spánku

Jak jsem již v tomto článku zmínil, funkci Pulse OX zatím nabízel pouze nejlepší model Garminu Fenix 5X plus. Až do teď. Vívosmart 4 má zabudovaný pulzní oxymetr na zápěstí. Ten měří saturaci krve kyslíkem. Krevní krvinky na sebe vážou kyslík a toto zařízení dokáže množství tohoto kysliku změřit. Senzor vysílá skrz tkáň úzký paprsek infračerveného a červeného světla a zjišťuje, jak prochází skrz prokrvenou tkáň. Platí, že průchod světla tkání poměrně úzce souvisí s množstvím okysličené krve. Hodnoty se následně v přístroji relativně složitě propočítávají. Pro zběžné pochopení to již nicméně není důležité. Přístroj dokáže zjistit obsah kyslíku v krvi a na displeji ukáže číselnou hodnotu, která může teoreticky dosahovat 0-100%. Tyto procenta nám říkají, kolik procent krvinek z celkového počtu nese kyslík.

Ukázka, jak funguje Pulse Ox

Tak to bychom měli trochu teorie. Pro ty, které nezajímá jak to funguje, prostě sledujte displej. Zdravému člověku by měl ukazovat 95-100%. Hodnoty pod 90% jsou podezřelé a pod 80% již obvykle znamená problém. Tuto funkci také využijete ve spánku, kdy Vám Vívosmart 4 může odhalit problém např. s dýcháním. Další využití je potom při vysokohorském stoupání, kdy s přibývající nadmořskou výškou obsah kyslíku v krvi klesá a můžete tak být včas informování na nebezpečný pokles. Pulse Ox můžete nastavit aby měřil v době spánku nebo jej můžete spustit kdykoliv ručně.

Vívosmart 4

Když už jsme u spánku, tak ten Vívosmart 4 sleduje velmi podrobně. Každé ráno tak můžete zjistit informace o svém celkovém, hlubokém, lehkém a REM spánku. Vše pak vidíte přehledně zobrazeno v aplikaci Garmin Connect včetně informace, kolik jste toho ve spánku "nahýbali" nebo data z výše popsaného pulsního oximetru. Zatím docela slušná výbava na tenounký náramek, co?!

Dochází Vám v těle baterky?

Pokud Vám manžel nebo manželka nevěří, že jste unaveni, teď to budete mít černé na bílém (nebo spíš bílé na černém). Další funkce, kterou Vívosmart 4 nabízí je totiž Body Battery, která ukazuje to, co už asi tušíte - jak jste na tom s energií. Náramek zpracovává data o stresu, srdečním tepu, spánku a záznamy o aktivitě. Ty pak vyhodnocuje a dá Vám vědět, kdy "za to vzít" nebo kdy ubrat. Rozsah úrovně Body Battery je od 0 do 100, kde 0 až 25 je nízká rezerva energie, 26 až 50 je střední rezerva energie, 51 až 75 je vysoká rezerva energie a 76 až 100 je velmi vysoká rezerva energie. Rovněž zobrazuje šipku tendence, která udává, zda Vaše energetická rezerva stoupá, klesá nebo zůstává stejná. Zatím jsem tuto funkci netestoval, ale určitě ji testnu a dám tady výsledek. Nicméně se to na fórech hemží komentáři, že funkce pracuje dobře a víceméně odpovídá tomu, jak se cítíte.

Vívosmart 4

Shrnutí

Vívosmart 4 dostává svému jménu. Je více "smart" než "active". Hodí se tak více pro ty, kteří mají rádi malý náramek o kterém na ruce ani neví, který je bude sledovat 24/7 a upozorní na nějaký ten hovor či sms. Nenabízí GPS a jiné sportovní fíčury, takže pokud to myslíte vážně se sportem, raději doporučím Vívosport.

Níže v galerii ještě nějaká zajímavá videa ohledně Vívosmart 4:

Ukázka Pulse Ox na Vívosmart 4

Jak spárovat Vívosmart 4 s telefonem

Video věnující se funkci stresu a jeho snížení

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Vitezslav Zábojnikpřed 146 dny, reagovat
naramek Vivosmart 4 je vyborny, ale neustále praská řemínek. Už mi praskl 3x a výrobce odmítá reklamovat.