» Blog » Garmin

Garmin Vívosmart 5 recenze – Krok kupředu nebo vedle?

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 10.5.2022 | 8 MIN | 3x komentář

Garmin má portfolio opravdu hodně široké a i když se jejich pozornost zaměřuje hlavně na chytré hodinky, sem tam fanoušky menších zařízení uspokojí chytrým náramkem. V tomto případě je to Vívosmart 5. Vybízí se ale otázka – povedl se nebo je to jen výkřik do tmy?

Co je nového u Vívosmart 5:

  • displej narostl o 66 %
  • skóre spánku přímo v hodinkách
  • detekce nehody a pádu
  • monitoring 15 sportovních aktivit (u předchozí generace to bylo 11)
  • tři barevné varianty (černá je ve dvou velikostech)
  • vyměnitelné řemínky

Co se mi na Vívosmart 5 líbí?

Napříč výrobci chytrých náramků je Vívosmart 5 jeden z hrstky, který měří srdeční tep každou vteřinu. A to nejen během sportovní aktivity.

Musím uznat, že Vívosmart 5 na mojí ruce vypadá docela hezky a velice pohodlně se nosí.

Ranní zprávy – úžasná věc. Hned po probuzení dostanete shrnutí uplynulé noci a nadcházejícího dne.

Měl jsem strach z malého displeje a jeho ovladatelnosti. Úplně zbytečně. Náramek se moc dobře ovládá a displej má ideální citlivost.

Co se mi na Vívosmart 5 nelíbí?

Náramek sice sedí na ruce mně, ale komukoliv s drobným či velkým zápěstím prostě nesedí. Vyzkoušel jsem ho na kolegyni se zápěstím 14,5 cm a na kolegovi se zápěstím 19 cm a na obou nevypadal moc dobře.

Je trochu škoda, že náramek se vzhledem k cenovce nedočkal GPS nebo alespoň NFC. Tady bych si představoval spíše to NFC.

Design – na náramcích není moc co vymyslet

Nevím proč, ale kapitola o designu podle mě u chytrých náramků postrádá smysl. Není tam moc prostoru, na kterém vymyslet něco světoborného. Vívosmart 5 zůstal u zaoblených tvarů a lehce strukturovaného silikonového řemínku. Zajímavé jsou určitě barevné kombinace – bílá, zelená a černá. Přičemž poslední zmiňovaná je i ve větší velikosti.

Podle stránek Garminu by menší velikost měla být vhodná na zápěstí o obvodu 122–188 mm a větší velikost 148–228 mm. Doporučil bych si ale náramek před koupí vyzkoušet.

Nemůžu si pomoct, ale náramek prostě působí tak trochu designově pozadu. Podle mě to dělá ta struktura. Všichni teď totiž sází na hladké povrchy a čirý minimalismus. Garmin vsadil na design, který jsme už viděli na přechozí generaci z roku 2018. Což vlastně dost potvrzuje mé tvrzení...

Sklíčko je plastové (akrylát), stejně jako pouzdro hodinek (polykarbonát) a spona na silikonovém řemínku. Určitě je fajn, že Garmin dal na řemínek poutko se zoubkem. Pěkně zabraňuje samovolnému rozepínání.

Když už byla řeč o řemínku, je super, že je teď rychle vyměnitelný. U starší generace byl přidělaný napevno. Což byla blbost.

Přední stranu hodinek ještě doplňuje plastové tlačítko (předtím bylo dotykové), které otevírá menu, kdekoliv mimo hlavní obrazovku funguje jako zpět a jeho dlouhým podržením si přivoláte pomoc. Vytknul bych mu jen jednu věc. Na můj vkus se stiskává až moc ztěžka.

Na dýnku pak najdete snímač tepové frekvence, který trochu vystupuje z pouzdra, což zpřesňuje měření. Bohužel se na Vívosmart 5 nedostal nejnovější snímač. Ale ten je koncipovaný do kříže, tak nevím, jak by se na úzké tělo Vívosmartu vlezl. Pod ním je pak dobíjecí konektor, do kterého teď dáte stejný kabel jako do všech ostatních Garminů.

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Displej je překvapivě dobře ovladatelný

Displej je velikostně 10,5 x 18,5 mm. Už jen kvůli tomu jsem měl strach, že to nebudu schopný ovládat. Neříkám, že mám nějak extra velké prsty, ale třeba s jinými náramky jsem měl sem tam problém. Vívosmart 5 se ovládá moc hezky. Citlivost je tak akorát. Že bych se uklikl, to se stává v opravdu mizivém procentu případů. Rozlišení tohoto OLED displeje je 88 x 154 pixelů.

Automatická úprava pracuje rychle a na přímém slunci není žádný problém. Čísla i text jsou teď o dost větší než u předchozí generace, takže celkově se čitelnost o dost zlepšila. Jediné, co mě mrzí, je absence Always-On módu, kdy by náramek úplně nezhasínal. Když to vezmu z opačného konce, trochu mě mrzí i nemožnost displeje zhasnout přiložením zápěstí, což je dnes skoro standard.

Uvnitř náramku najdete krom snímače tepové frekvence i pulzní oxymetr měřící okysličení krve, akcelerometr měřící kroky, teploměr měřící okolní teplotu a senzor okolního světla, který upravuje jas podle světelných podmínek.

VŠE NA TÉMA: Pulzní oxymetr – Proč je důležitý a co nám prozradí? (1/2)
5.5.2021 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Pulzní oxymetr – Proč je důležitý a co nám prozradí? (1/2)

Je trochu škoda, že pátá generace pozbyla barometr, který byl třeba u Vívosmart 4. Náramek neměří například vystoupaná patra během dne, což je taková lifestylová fíčura, které jsem nikdy moc nerozuměl, ale spousta lidí na tom ujíždí.

Tak stejně zamrzí i absence GPS přijímače. Pokud tedy chcete provozovat nějakou venkovní aktivitu, je potřeba se připojit k telefonu a z něj si brát data o poloze. Kvalita záznamu a následného vyhodnocení se pak silně odvíjí od kvality GPS ve vašem telefonu. Což je trochu škoda. Pokud s sebou nemáte telefon, musíte se spolehnout na akcelerometr, který měří vše na základě pohybu vaší ruky. Kvalita záznamu je pak asi jako kreslit půdorys krejčovským metrem.

S baterkou počítejte zhruba na ten týden

Pro náramky od Garminu je týden už tak nějak typickou výdrží. Jelikož GPS není zabudovaná přímo v náramku, není tam moc faktorů, které by výdrž rapidně ovlivnily. Jedině pulzní oxymetr. Pokud zapnete celodenní měření, počítejte, že přijdete o pár dnů. Já osobně se měřím pouze manuálně.

Uživatelské prostředí je minimalismus v praxi

Na hlavní obrazovce si můžete překlikávat datová pole klikáním na displej. Postupně tedy vidíte údaje o stavu baterie, datum, počasí, spálené kalorie, minuty intenzivní aktivity, hodnota Body Battery, počet kroků a frekvenci srdečního tepu. Za mě je to super přívětivé, protože pár kliky zjistíte vše důležité a nemusíte nikam hlouběji do náramku.

Kdybyste se přeci jen chtěli dozvědět něco podrobnějšího, tak pohybem nahoru a dolů zobrazíte veškeré vámi nastavené widgety. Kliknutím tlačítka se odkudkoliv dostanete zpět a jeho stisknutím na hlavní straně se přesunete do menu. Dlouhým podržením aktivujete funkci "Asistence", která pošle vaši polohu se zprávou o možném nebezpečí přednastaveným kontaktům. Posunem prstu doprava zobrazíte opravdu jednoduché ovládací centrum se stavem baterie, aktivací režimu nerušit a funkcí "Najít můj telefon".

Řazení widgetů si můžete přizpůsobit v aplikaci. Vzhled číselníku klidně přímo z náramku.

Lifestylové funkce

Začněme takovou tou klasikou. Náramek během dne měří frekvenci srdečního tepu, dýchání, váš stres a v noci samozřejmě spánek. Hodnocení spánku pak najdete přímo v náramku, což je určitě mnohem pohodlnější než každé ráno v telefonu zapínat aplikaci Garmin Connect. Kvalita vašeho spánku či stres se pak projevuje na hodnotě Body Battery, která vyjadřuje tzv. nabití vašeho těla. Jestli jste lajdáci a málo pijete, do náramku si můžete zadávat šálky vypitých tekutin. Ženy docení i menstruační kalendář.

Během dne náramek upozorňuje, že byste se měli pohybovat. Pokud si nastavíte nějaký denní cíl kroků, náramek jej pak denně navyšuje. Pro spoustu lidí je to pak výzva, když třeba rok v kuse splňují cíl a každý den tam mají větší a větší cíl.

Sportovní funkce

Jak už jsem zmiňoval v části o senzorech, v náramku bohužel nenajdete GPS přijímač. Znamená to, že kdykoliv se budete chtít projít, proběhnout nebo třeba projet na kole a chcete to mít přesně změřené, je potřeba si s sebou vzít telefon ze kterého máte data o poloze.

Sportovní profily na Vívosmart 5: Běh, Běh na pásu, Jízda na kole, Posilování, HIIT, Kardio, Kruhový trénink, Chození do schodů, Veslování na trenažéru, Pilates, Jóga, Plavání v bazénu

Náramek má i pokročilejší sportovní funkce jako je třeba odhad hodnoty VO2 Max, ale vše se odvíjí od kvality GPS a umístění vašeho telefonu. Například mobil v kapse není pro GPS úplně lahůdkou. Vzdálenost se pak může silně podměřovat, což bude ovlivňovat odhad hodnoty VO2 Max.

Během sportovní aktivity je aktivovaná funkce detekce nehody. Pokud třeba spadnete nebo vás srazí auto, náramek detekuje náraz a odešle SMS přednastaveným kontaktům. Pokud se náramek mýlí, máte samozřejmě čas několik vteřin na deaktivaci této funkce. Při nějaké nedetekované nesnázi můžete použít dlouhé stisknutí tlačítka. Tím se aktivuje funkce "Asistence". Ta dělá vlastně úplně to stejné, ale vyvoláte to manuálně.

Chytré funkce

Nejchytřejší funkcí je asi zobrazení notifikací z telefonu. Uživatelé s Android telefonem si pak mohou užívat i odesílání přednastavených odpovědí. Nojo, já mám Apple... Tak mám smůlu.

Toť je asi z chytrých funkcí vše. Přeci jen je to chytrý náramek a ne hodinky. Každopádně, Garmin se mohl blýsknout nějakou chytřejší funkcí jako je třeba ovládání hudby z telefonu nebo NFC placení. Třeba Xiaomi Mi Smart Band 6 toto všechno má. Vzhledem k cenovce tady Garmin podle mě trochu zaspal dobu.

Xiaomi Mi Smart Band 6 recenze – Co se dá ještě vylepšit?
6.5.2021 - Dominik Hok
Xiaomi Mi Smart Band 6 recenze – Co se dá ještě vylepšit?

Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!
26.10.2021 - Matěj Urbaczka
Placení náramkem Xiaomi Mi Smart Band 6? Konečně je to tady!

Co se mi ale moc líbí, jsou ranní reporty. Když ráno vstanete, hodinky vám oznámí hodnocení vašeho spánku, aktuální počasí a události v kalendáři na dnešní den. Toto vidím u Garminu poprvé a doufám, že ne naposledy.

Jediné, co bych vytknul, je nemožnost zobrazení ranních reportů zpětně. Představte si, že vstanete, jste protivní a rozespalí a na hodinkách byste klidně odklikli odpálení atomové bomby, protože prostě... Je ráno, chápete. A pak byste se na to chtěli podívat o chvíli později u kávy. No... Pešek.

Doporučil bych Vívosmart 5?

Pod videopředstavením Vívosmart 5 napsal Pavel Burdych zajímavou myšlenku ohledně toho, jestli tento náramek dokáže konkurovat těm čínským:

Myslím, že dokáže konkurovat hlavně Connectem, jinak ne.

A dost možná je to pravda. Garmin Connect je skvělá aplikace pro hodnocení denních či sportovních aktivit a těžko hledá konkurenta. To je jeden z obrovských plusů.

Zároveň se jedná o náramek s měřením tepové frekvence každou vteřinu. Další takový budete hledat horkotěžko. Měření je pak mnohem přesnější než u zařízení s měřením každou minutu nebo co deset minut a více.

Pokud tedy hledáte náramek a chcete přesné měření tepové frekvence, spánku a celkově sázíte spíše na zdravotní či bezpečnostní funkce, může být Vívosmart 5 dobrá volba.

Pro příznivce chytrých funkcí mám jednoduchou radu. Kupte si radši Xiaomi Mi Smart Band 6. Pokud nepotřebujete placení, tak třeba Amazfit Band 5.

Xiaomi Mi Band 7 recenze – Co se změnilo kromě čísla v názvu?
27.7.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Mi Band 7 recenze – Co se změnilo kromě čísla v názvu?

A teď odpověď na otázku z titulku. Rozhodně si nemyslím, že Vívosmart 5 je významným krokem kupředu, ale zároveň ani zpátky. Je to taková (na můj vkus) z nouze ctnost, kdy si Garmin odfajfknul checkbox "chytrý náramek". Žádné významné inovace ale nepřináší.

Co na tento náramek říkáte vy? Dává vám smysl? Pořídili byste si ho?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kennedypřed 682 dny, reagovat
V podstatě souhlasím. GPS mi přijde svým způsobem zbytečná, akorát by žrala baterku, navíc převýšení si Garmin docela spolehlivě sám dopočítá dle mapových dát v aplikaci. Takže pokud člověk není vysloveně vrcholový sportovec nebo puntičkář a nevadí mu mít u sebe telefon (většina lidí stejně obvykle má telefon stále u sebe) tak je to v podstatě jedno. Absence NFC je fail, za tuhle cenu a v roce 2022 každopádně. Náramek jsem kupoval pro přítelkyni a ona to tedy stejně nepoužívá. Já bych to ale ocenil hodně. Jinak jsi na to napsal přesně - Garmin Connect nemá konkurenci. A vlastně je to ten hlavní důvod proč bych já osobně o jiném zařízení než od Garminu ani neuvažoval. Navzdory absenci NFC, určitý konzervativnosti a dalším výtkám.
Pavelpřed 81 dny, reagovat
Dobry den, dik za skvelou recenci. Jaky mate prosim nazor na kombinaci s Fenix 7pro, kdy na sport planuji samozrejme hodinky, ale na office den a spanek jen naramek pro sledovani bezne aktivity, body batery apod. Lze udaje v Connect sloucit? Dekuji
Dominik Hokpřed 80 dny
Zdravím, Pavle. Data by se měly slučovat, jelikož Garmin používá tzv. Physio TrueUp, kdy se data z hodinek kombinují v aplikaci Garmin Connect. Upřímně ale netuším, jestli by pak správně fungovaly funkce (např. doba regenerace), které májí Fenixy, ale ne Vívosmart 5.

Hodinky zmíněné v článku