» Blog » Suunto

Golden Trail Series – Jaké hodinky nosí nejlepší pětka trailových běžců?

Tagy: Představení | Coros | Garmin | Polar | Suunto | Chytré

Matěj Urbaczka | 4.4.2023 | 6 MIN | 3x komentář

Golden Trail Series je asi největší trailová série horských běhů. Závodí se na tratích v rozmezí půlmaratonu až maratonu. A jaké sporttestery používá prvních pět mužů a žen? Na to se dneska podíváme.

Pokud se alespoň trošku pohybujete v trailovém běhu, určitě už jste někdy slyšeli o sérii závodů Golden Trail.

V podstatě jde o světovou sérii závodů, kde sbíráte body za jednotlivé závody. Paralelně se světovou sérií se běží i menší, národní. V té menší může prorazit takřka každý a může se kvalifikovat na "Grande Finale" a poměřit síly s těmi nejlepšími. Taková série závodů je i v Česku, a tak se i vy můžete probojovat do finále.

My se ale budeme zaměřovat na sérii světovou a mrkneme se, jaké pecky nosí TOP 5 mužů a žen. A kdo to tedy je?

U mužů je to:

Rémi Bonnet – Polar Vantage V2 / Norquain

Elhousine Elazzaoui – Suunto 9 Peak

Thibaut Baronian – Coros Apex Pro 2 / Coros Vertix 2

Ruy Ueda – Garmin Fenix 6X Pro Solar / Norquain

Eli Hemming – Garmin Forerunner 735XT

A u žen:

Nienke Brinkman – Coros Pace 2 na asfalt / Coros Apex Pro na trail

Sophia Laukli – Garmin Fenix 7S

Sara Alonso – Suunto 9 Peak

Elise Poncet – Polar Vantage V2

Bailey Kowalczyk – Garmin Fenix 6S

Eli Hemming a Bailey Kowalczyk – Zde vládne Garmin

Pátými v pořadí byli Eli Hemming a Bailey Kowalczyk. Ačkoliv jméno něžného pohlaví evokuje, že je dotyčná z Polska, není tomu tak a oba jsou Američané. Kromě původu mají společné také to, že oba debutovali minulý rok a nosí stejnou značku hodinek.

Eliho by mohl kde kdo znát ještě z triatlonu, kde působil dlouhá léta. V roce 2022 ukončil svou profi kariéru triatlonisty a rovnou se vrhnul na trailový běh. Poměrně úspěšně. Bailey byla vždy jen běžkyně ačkoliv jednu XTERRU (trailový triatlon) taky odjela. Oba jsou teď sponzorováni Salomonem a myslím, že příští rok od nich můžeme čekat velké výsledky.

Bailey při maratonu du Mont Blanc

Bailey při maratonu du Mont Blanc

Jak už jsem nastínil, oba běhají s hodinkami značky Garmin. Bailey byla letos vidět s hodinkami Fenix 6S, což je rok starý model. Stále ale splňuje veškeré požadavky na zařízení pro profi sportovce.

Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami
25.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami

Eli Hemming má ale větší pecičku. Tou je model Forerunner 735 XT, který už se vlastně ani neprodává. Sportovní funkce tyto hodinky mají na slušné úrovni a tepovku z ruky při takovém sportu nelze brát vážně. Dá se ale čekat, že jelikož Eli přestoupil k Salomonu, tak že půjde asi do Suunta, který je se Salomonem nejvíce spjat.

Ruy Ueda a Elice Poncet – Japonsko / Amerika, Francie / Finsko

Zde už se nám národnosti trošku míchají. Ruy Ueda je výborný ultraběžec a skyrunner, který se netají tím, že chce být nejlepší na světě. Na mistrovství světa v roce 2021 se mu to dokonce v disciplíně Vertical kilometer povedlo.

Elice Poncet je z týmu Sidas / Matryx, který sám o sobě říká, že sdružuje a podporuje běžce, kteří zároveň studují a chtějí být těmi nejlepšími. Poslední dvě léta se jim daří tohle naplňovat a jejich běžce pravidelně vídáme do TOP 10 na každém závodě. Stejně tak Elice, která většinou končí v první pětce.

Ruy běhal loňskou sezónu s hodinkami Garmin Fenix 6X Solar, které už jsou pomalu všude nahrazeny sedmičkami. Dost mě překvapila volba solaru u X modelu, ale proč ne. Líbí se mi, že Garmin se s funkcemi jako noční měření HRV neomezil jen na nový model a zrovna tuto funkci pustil i do starších Šestek. Zajímavostí je, že Garminy nosí Ruy jen na sport, protože je ambassadorem prémiových švýcarských hodinek Norqain.

Elice Poncet se obrátila na sever a v loňské sezóně běhala s hodinkami Polar Vantage V2, které jsou opravdu sportovně zaměřené – řekl bych až na maximální výkon při tréninku a regeneraci. Jejich metriky a "spánková laboratoř" jim dělá skvělé jméno ve světě běžců.

Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit
26.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage V2 recenze – Mistr testů a sportovních aktivit

Thibaut Baronian a Sara Alonso – Salomon už neznamená Suunto

Kdysi bylo jasné, že všichni ambassadoři Salomonu nosili hodinky Suunto. Po přechodu Suunta do Číny se ale tato aliance rozpadla a každý si šel svou cestou.

Thibaut je v sérii už léta a drží si svou linii výsledků, kdy ho vždycky můžeme vidět bojovat o mety nejvyšší. A taky jeden z mála profíků, který si umí pořádně užít nejen i závod, ale i afterparty.

Sara Alonso je objev posledních dvou let, kdy tato španělská diva začala dělat výsledky. To ji vyneslo až na celkově 3. příčku. Jde vidět, že to je velká bojovnice, protože i přes řadu několika pádů (a dost tvrdých) v loňské sezóně dokázala vždy závod dokončit a umístit se.

Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?
18.11.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenze – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem?

Po konci ofiko spolupráce Salomon / Suunto se spousta atletů rozutekla k jiným hodinkovým značkám. Thibaut odešel ke Corosu, kdy jsme ho loňskou sezónu mohli vidět se dvěma typy hodinek – Coros Vertix 2 a Apex Pro. Tyto hodinky mi dávají smysl z hlediska maximálního využití při sportovním výkonu a také pro vyhodnocení výsledku, kdy jejich Training Hub je vynikající.

Sara Alonso zůstala jako jedna z mála u Suunta, kdy si myslím, že hodinky ještě nafasovala z bývalé spolupráce, kdy tuto sezónu nosila Suunto 9 Peak. Jinak Suunto 9 Peak, co se aktivit a vyhodnocení týká, problém nemá. Jen mu trošku hapruje tepovka, no.

Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání
28.12.2021 - Matěj Urbaczka
Suunto 9 Peak recenze – Velká síla v malém vydání

Elhousine Elazzaoui a Sophia Laukli – Nenápadní "vítězové"

V tomto článku jsem vždycky začínal muži, ale teď to otočím a začnu Sophií. Tu totiž budete spíše znát jako talentovanou běžkyni na lyžích, která se "vyběhala" až na loňskou zimní olympiádu v Číně. V sezóně 2022 debutovala i v klasickém běhu právě v této

světové sérii a šlo ji to nad očekávání skvěle a proto si doběhla pro celkově druhé místo.

Elhousine je již nějakou dobu stálice světové série a přijde mi, že je takový nenápadný vítěz. Sem tam něco vyhraje, sem tam se mu nepodaří dokončit závod... Ale i tak, druhé místo celkově říká, že tento španělský běžec ví, co dělá.

Elhousine zůstal věrný předchozímu angažmá a zůstal u hodinek Suunto 9 Peak, které nosil už sezónu předtím. A proč taky ne. Funkčně na tom nejsou vůbec zle a proto nebylo třeba měnit za novější model.

Elhousine jako jeden z mála nosí hodinky na pravé ruce

Elhousine jako jeden z mála nosí hodinky na pravé ruce

Sophia používá jako jedna z mála nejnovější Garminy, a to model Fenix 7S. Tento model nabízí nejrůznější tréninkové funkce a metriky, o kterých jsme se rozepisovali v několika článcích.

Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce
8.3.2023 - Dominik Hok
Chytré hodinky Garmin – Nejlepší běžecké tréninkové funkce

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Rémi Bonnet a Niekne Brinkman – Nejlepší z nejlepších

Pokud nazvu tyto dva nejlepší z nejlepších, tak se určitě mýlit nebudu. Remi i Nienke dominovali celý rok a oba byli téměř neporazitelní. Nad jejich výkony zůstává rozum stát, protože Rémi dokáže skvěle kombinovat v zimě skialpy a v létě běh a Nienke dokonce zvládá kombinovat silniční běh s tím trailovým. Loni si dokonce střihla maraton za 2:23, což je pro nás smrtelníky čas z říše snů.

Rémi celou sezónu proběhal s hodinkami Polar Vantage V2, které jsou majsterštykem od Polaru. Dlouhá výdrž baterie, sportovní i fitness funkce na absolutní špičce stejně jako člověk, co hodinky používá. Zajímavostí je, že mimo sport Rémi preferuje klasické hodinky a je ambassadorem značky Norquain stejně jak Ruy Ueda. Pokud by vás zajímal model, tak nosí hodinky s označením Adventure Sport Chrono 44mm.

Na posledním skialpovém šampionátu to ale vypadalo, že Rémi měl na rukou Garminy, a tak uvidíme s čím přijde příští sezónu.

Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda
23.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Pace 2 recenze – Hodinky, které zrychlí i lenochoda

Nienke střídá dvoje hodinek, kdy na asfalt nosí Coros Pace 2 a na trail zase Apex Pro. Je ambassadorkou Corosu, a tak se dá počítat s přechodem na novější model Apex 2 Pro.

Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenze – To nejlepší na běh?
18.5.2023 - Matěj Urbaczka
Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenze – To nejlepší na běh?

Ačkoli jsem oběma poslal zprávu na Instagramu, tak mi dle očekávání ani jeden neodpověděl. Není se co divit. Rémi zrovna vyhrál druhou medaili z mistrovství světa ve skialpinismu a Nienke maká v Itenu, aby byla ta nejlepší. Takže se nedozvíme, proč zvolili zrovna tyhle hodinky, ale jde vidět, že v hodinkách to tak úplně není a nikdy nebude.:-) Hodinky jsou skvělý pomocník při tréninku, ale odběhané kilometry v nohách jsou nejvíc.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kubapřed 367 dny, reagovat
Na rovinu? Vždy když koukám na tyhle závodníky (běžce, jezdce na kole) zajímalo by mne, kolik z nich by si vybralo stejnou značku a stejné hodinky, kdyby museli platit full cenu a nedostali je jako ambassadoři darem či s obrovskou slevou. :-) Takže je hezké vědět co nosí špička, ale je ta informace k něčemu jinému, než že si pak řekneme "hmm, zajímavé" a to je tak vše? :-)
Matěj Urbaczkapřed 366 dny
Zdravím, Jakube, jelikož někteří lidé ze špičky nosí starší přístroje, nelze říct, že jsou jimi sponzorovaní. Jediný stoprocentně potvrzený spornzoring je u stáje Suunto a některých Salomonon běžců. Remi Bonnet si například Polary vybral sám po přechodu ze Suunta.:-) Takže je zajímavé sledovat výběry všech s čím běhají a ani jeden z modelů není vyloženě špatný.:-))
Kubapřed 366 dny, reagovat
Zdravím Matěji, díky moc za doplnění. To je další zajímavé info. Určitě jsem svou poznámku nemyslel nějak negativně. Je pravda že celkem sleduji co nosí špička na ruce, tenhle pohled je pro mne ještě lepší, protože vesměs končím u toho co jsem schopen poznat "okem" nebo najdu na stravě :-) A na rovinu - třeba bez Kiliána (J.B.) bych o Corosech snad nikdy ani nevěděl, přitom to jsou docela "zajímavé" hodinky, které by měl snad každý kdo vybírá nové hodinky zahrnout do výběru :-)

Hodinky zmíněné v článku

17 490 Kč skladem
17 490 Kč skladem
12 990 Kč skladem
Sleva 17%
9 999 Kč skladem
Sleva 17%
9 999 Kč skladem
12 990 Kč skladem
12 990 Kč skladem
Sleva 18% do vyprodání
10 890 Kč skladem
Zobrazit další
Sleva 24% do vyprodání
9 149 Kč skladem
12 190 Kč (doručíme do 3.5.)
II. Jakost, sleva 15%
11 042 Kč skladem
9 659 Kč nedostupné
9 659 Kč nedostupné
11 390 Kč nedostupné
12 079 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
15 995 Kč nedostupné
Rozbalené, sleva 3%
16 965 Kč nedostupné