GAP (Grade adjusted pace) – Co to je?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 6.6.2023 | 1 MIN

Tato metrika je u chytrých sportovních hodinek celkem nová a má spousty názvů – GAP, normalized pace, tempo s korekcí sklonu, přepočet na rovinu a tak dále. A my si ji dneska představíme.

Různé značky, různé názvy, různé interpretace. V základu nám ale tato funkce ukazuje přepočet tempa na rovinu. Což znamená, že pokud běžíme do kopce s velkým sklonem pomalinku tempem například 10:30 / km, tempo s korekcí sklonu vám ukáže, že běžíme třeba 4:30 / km. Běžet do kopce je totiž mnohem náročnější a tak se může jednat o stejné úsilí jako byste běželi rychle na rovině. Na druhou stranu je pro nás mnohem snadnější si představit tempo na rovině než v kopci.

Pokud tedy poběžíte do kopce, může se vám zdát, že běžíte pomalu, ale přepočet tempa na rovině bude hodně rychlý... Může vám to tedy prozradit, že vlastně zas tak pomalu neběžíte.

EPOC – Co to je a k čemu slouží?
13.6.2023 - Matěj Urbaczka
EPOC – Co to je a k čemu slouží?

Jak šlo pochopit z prvního odstavce, tato funkce je spíše pro trailové běžce. Ale pro ně je sakra podstatná. Tato metrika nám může pomoct při intervalovém tréninku, při závodě anebo jen přiblížit tempo, pokud běžíme dlouho do kopce a přijde nám, že bežíme pomalu.

Tuto metriku zatím nabízí Coros, Garmin a Suunto. První dva jmenovaní zvládají tuto funkci vypočítat v reálném čase. Suunto pak dokáže po aktivitě vyplivnout průměr s korekcí. Pokud nemáte hodinky od těchto značek a chcete přeci jen tuto funkci využívat alespoň po ukončení tréninku, tak je možnost si předplatit Strava Premium účet, který vám tento výpočet nabídne.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře