INSPIRACE: Gravírování pro filmové fajnšmekry

Tagy: Fotogalerie | Klasické

Agáta Vřeská | 1.12.2021 | 5 MIN | 1x komentář

Některé filmy se stanou nesmrtelnou klasikou, ze které dokážeme lusknutím prstu chrlit jednu hlášku za druhou. Nevěřím, že vy takové nemáte. A že některé nesdílíte se svou drahou polovičkou, přáteli, rodinou... A přesně takové filmy či seriály jsou podle mě ideální inspirací pro dokonalý vygravírovaný text na osobní dárek. Pro ty, kteří jsou Legen...počkej si... dární! Legendární!

Láska nebeská

Mohla z toho být béčková komedie, místo toho se z toho stala romantická klasika, která nikdy během Vánoc v telce nechybí, Hvězdně obsazená, se scénářem, který neleze krkem a skvělým soundtrackem.

Známá scéna z filmu Láska nebeská

Známá scéna z filmu Láska nebeská

Ve filmu Láska nebeská vzniklo i několik již klasických scén a pokud jste strávili krásnou chvilku se svou drahou polovičkou právě u tohoto filmu a máte i lásku nebeskou, tenhle vzkaz je přesně pro ni.

Vzhůru do oblak

Někdy jsou to bezduché zkresleniny, ale občas Pixarovky stojí fakt za to. Zajímavé nápady, příjemné scénáře a sem tam i fakt životní moudra. Mezi takové patří i film Vzhůru do oblak, za kterým stojí Pete Docter – stejně jako za dalšími povedenými kreslenými filmy jako Příšerky s.r.o., V hlavě nebo Duše – a Bob Peterson (který psal scénáře třeba k Hledá se Nemo).

UP!

UP!

Dobrodružná pouť filmu Vzhůru do oblak může být inspirativní nejen na plátně. Dům unášený tisíci balónky se stal oblíbenou motivační kresbou a stylově dá dotyčnému jasné poselství – zvedni se z gauče, vem život do svých rukou a začni si plnit své sny!

Malý princ

Antoine de Saint-Exupéry vytvořil mistrovské dílo. Jeho příběh oslovuje malé stejně jako velké a jde o nesmrtelnou klasiku. Postavy z Malého prince zná snad každý a snad každý pozná i nejeden citát: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, co k sobě připoutáš.“

Typický grafický styl z Malého prince poznáme okamžitě.

Typický grafický styl z Malého prince poznáme okamžitě.

Kniha byla mnohokrát zfilmována, naposled i jako animovaná adaptace. Zvolte jakýkoli citát z knihy nebo filmu a zasáhnete milovníka Malého prince skutečně u srdíčka. Právě díky jedinečnému stylu kreseb bude snadno rozpoznatelné, z jakého veledíla váš vzkaz pochází.

Přátelé

Někteří nechápou, co na „primitivním“ americkém humoru ostatní vidí, ale „ti ostatní“ legendární seriál Přátelé bez přehánění milují. Není to jen o vtipných situacích, „my ostatní“ milujeme hlavně postavy, které nám přirostly k srdci skoro jako skuteční přátelé, a atmosféru, kterou každý díl dokázal navodit. Prostě se s Přáteli cítíme dobře.

Musíte ovládnout umění rolky Unagi...

Musíte ovládnout umění rolky Unagi...

Máte to stejně? A máte k některému ze svých přátel stejně blízko jako Přátelé? Tak zvolte nějakou typickou hlášku, nebo to pozichrujte prostou větou, kterou ale neříkáme přátelům dost často. A ten gauč poznáváte, ne?

Forrest Gump

„Život je jako bomboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš.“ Tahle slova většinou stačí, aby člověk poznal nesmrtelný film o dost hustém týpkovi jménem Forrest Gump. Člověk se z něj přiučí něčemu z historie, ale hlavně – je to moudrostí hodně napěchovaná životní lekce. Tyhle dvě hodiny nejednomu možná změnily život, nebo aspoň trochu pohled na svět: „Máma vždycky říkala, že zázraky se dějí každý den. Nikdo tomu nevěří. A přesto se dějí.“

Forrest během těch dvou hodin totiž stačí prožít to, co by jiným trvalo několik životů a řekne tolik pravdivých mouder, že by to bylo na motivační knížku. Můžete dost možná vybrat náhodně a stejně to bude v dané situaci dávat perfektní smysl. Citát z Forresta je tak ideální volba. „Máma říkala, že člověk musí odložit minulost, a pak může jít dál.“ A možná prostě stačí někoho jen tak povzbudit:

Hříšný tanec

Až donedávna jsem žila v přesvědčení, že tenhle film zná fakt každý. Náš gravírník mě přesvědčil o opaku. Ale podle mě je jen výjimka potvrzující pravidlo. Osobně na film nedám dopustit coby romantickou volbu s hudbou, co vás roztančí.

"Now I've had the time of my life"

No a přesně takové romantické klasiky jsou ideální jako inspirace na gravírovaný text. Může to být jen tak ze srandy, a možná tím fakt chcete říct nějaký hlubokomyslný vzkaz. Třeba že s ní prožíváte „the time of your life“. Nebo že jdete na společnou lekci hříšného tance…

Na Casio Baby-G se to fakt sedlo...

Na Casio Baby-G to fakt sedlo...

Jih proti Severu

Klasika, i když možná trochu pro pamětníky. Když jsem totiž vybírala tento motivační citát, skoro nikdo film vůbec neznal – neznafilmové! Ale pokud hledáte inspiraci pro někoho znalejšího světové filmografie, rozhodně se hned chytne. Vždyť šlo o první černobílý film, který se přibarvoval. A získal osm Oskarů včetně za nejlepší film, režii i hlavní roli! Ale hlavně, šlo na tu dobu (vznikl v roce 1939) o velkolepý výpravný snímek s krásným, i když možná trochu bolestivým příběhem, jak už to tak u velkofilmů bývá…

Gone with the wind.

Gone with the wind.

Ale já vlastně nemám lákat na film (i když pokud máte volný večer, jakože fakt celý…), ale nabídnout inspiraci na vyrytý text. Jih proti Severu napsala spisovatelka Margaret Mitchell a tato kniha se stala jednou z nejprodávanějších knih vůbec. To by bylo, aby v ní nebyla pořádná snůška perel.

Mezi mé nejoblíbenější patří „Hardships make or break people” (Těžkosti lidi zlomí, nebo posilní, ale v češtině to tak nevyzní) a pak taky „Možná – že chci zpátky staré časy a ty už se nikdy nevrátí a mne pronásleduje vzpomínka na ně a na svět, který mi prosvištěl kolem uší.“ Ale vy si vyberte ten váš. Ve filmu ovšem zazněl z úst úžasné Scarlett O'Harové jeden, který je podle mne velmi výstižný a nesmrtelný:

Společnost mrtvých básníků

O Captain, My Captain… Vzepřít se. Vystoupit z davu. Nebýt ovce. Žít tak, jak věříme, že je správné, a ne tak, jak nás konvence naučila nebo nátlak okolí donutil. I o tom je dojemný (fakt pokaždé na konci brečím…) snímek Společnost mrtvých básníků.

Robin Williams tuhle roli vzal, aby si zahrál takového učitele, jakého sám na škole chtěl.

Robin Williams tuhle roli vzal, aby si zahrál takového učitele, jakého sám na škole chtěl.

A protože je snímek ze školního prostředí a Walt Whitman je skoro jednou z postav, jde o velmi poetický počin. Asi nejslavnější citát je latinské rčení Carpe diem – Užívej dne. Nebo možná lépe – Využij dne. Víc netřeba dodávat.

Casablanca

Jako město se mi Casablanca popravdě moc nelíbila, ale coby film… V kolika jiných snímcích jste mohli slyšet odkazy právě na tento válečný a přece romantický film s nezapomenutelnými Humphrey Bogartem a Ingrid Bergmanovou…? V nespočtu.

Z této černobílé kultovky (je i dobarvována verze, ale to už není ono) máme i další citát, který jsme záměrně dali na trochu retro Tissot Visodate. A vypadá to fakt stylově, ne?

Ještě to není ono? Tak se podívejte na další tématické inspirace:

INSPIRACE: Gravír pro fanoušky sci-fi a fantasy
29.10.2021 - Eliška Měrková
INSPIRACE: Gravír pro fanoušky sci-fi a fantasy

INSPIRACE: Gravírování s motivem lásky
30.9.2021 - Agáta Vřeská
INSPIRACE: Gravírování s motivem lásky

INSPIRACE: Gravírování pro rodiče či prarodiče
30.9.2021 - Agáta Vřeská
INSPIRACE: Gravírování pro rodiče či prarodiče

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 298 dny, reagovat
Verzia Babi nebude sedět v koutě môže ísť do sekcie prarodičom

Hodinky zmíněné v článku

790 Kč (doručíme do 2.5.)