Hacking a vše okolo něj – Když jde o vteřiny

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Jakub Pitucha | 5.10.2023 | 6 MIN | 1x komentář

Hacking – funkce, kterou určitě většina z vás zná. Vytáhnete korunku na svých hodinkách do poslední pozice a... cvak... vteřinová ručička jakoby zamrzla. Pokládali jste si ale někdy otázku, proč tomu tak je? Jak to vlastně celé funguje? A proč hacking v hodinkách máme? Není to jen další zbytečná serepetička navíc? To vše a mnoho dalšího se pokusím vysvětlit v dnešním článku.

Kde to všechno začalo?

Nikoho asi nepřekvapí, že největší potřebu měřit čas s přesností na vteřiny měli hlavně vojáci – a to jak na zemi, tak na vodě i na souši. Pěchota potřebovala zkorigovat pozemní akce a letectvo spolu s námořnictvem zase přesný čas pro navigaci. Odchylka jen 30 sekund mohla údajně způsobit navigační rozdíl až 12 kilometrů... a jak jinak tomu chceme zabránit než pomocí hodinek přesných na vteřiny.

Naše video:

"Falešný hacking" – Second Setting Watch

Zhruba do konce 20. let minulého století se ale takových hodinek nedostávalo, protože žádná tehdejší společnost hodinky s hackingem (také nazývaným jako „stop-second") nevyráběla. Prvním průkopníkem byl Phiilips Van Horn Weems, důstojník amerického námořnictva, který vynalezl takzvané Second Setting hodinky – ty byly osazeny otočnou lunetou (údajně také jako první na světě).

Tato luneta byla označena 60stupňovou stupnicí a vojáci ji mohli nastavit podle informací z palubního rádia a později se jí v akci i řídit. Výrobou těchto hodinek se proslavila zejména společnost Longines, která tyto hodinky dodávala například americké armádě. Vyráběly se v několika provedeních, některé i s přídavnou „brzdičkou" proti nechtěnému otočení. Stejné hodinky však vyráběly například i firmy Omega, Jager-LeCoultre, Zenith nebo Movado.

Zdroj: www.analogshift.com

Zdroj: www.analogshift.com

V této době vznikalo několik dalších druhů hodinek na podobném principu. Nejznámějším příkladem můžou být kapesní hodinky Waltham Vanguard, které byly ke konci 30. let komerčně upravovány společností Louis Levin and Sons a později vyráběny přímo americkým námořnictvem. Ty měly subčíselník na 6. hodině upraven tak, že se pomocí přidané korunky dal libovolně otáčet.

Zdroj: https://thespringbar.com

Zdroj: https://thespringbar.com

Hacking jak jej známe dnes

Ten "pravý" hacking, který všichni známe z našich dnešních „strojů", vznikl někdy na začátku 40. let. S jistotou nedokážeme říct, kdo byl první, ale drtivá většina tehdejších hodinek s funkcí hackingu byla vyráběna právě pro vojáky na polích druhé světové války.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Ministerstva obrany tehdejších zúčastněných zemí zadávaly velké zakázky hodinářským firmám. Z této doby tak můžeme najít mnoho různých modelů, které splňovaly určené specifikace: hacking, jednoduchý (a dobře čitelný) číselník, zvýšená odolnost proti nárazům a vysoká přesnost (často na úrovni chronometrů).

Asi nejznámější jsou tzv. A11, 32mm hodinky s hackingem, které jsou bez nadsázky často přezdívány jako hodinky, které vyhrály válku. Byly vyráběny podle standardu americké armády společnostmi Elgin, Waltham a Bulova, jíž jméno ve spojení s modelem A11 můžeme slýchat nejčastěji.

Dnes Bulova vyrábí hodinky 96A282, které na tento historický model věrně odkazují:

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

Zdroj: https://www.fratellowatches.com

6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)
14.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Vojenské "field" hodinky (cenově dostupné)

Dalším příkladem můžou být tzv. „Dirty Dozen", hodinky z dílny 12 švýcarských značek, které byly dodávány na zakázku ministerstva obrany Velké Británie. Tyto hodinky se vyznačovaly voděodolností a odolností proti nárazům, jednoduchým černým číselníkem s arabskými číslicemi a subčíselníkem na šesté hodině. Svou přezdívku si vysloužily připodobněním ke stejnojmennému filmu o 12 britských vojácích druhé světové války. V dnešní době jsou velmi vyhledávané a opravdovým úspěchem sběratele je, když se mu podaří ulovit všech 12 najednou.

Zdroj: www.montredo.com (The original Dirty Dozen (© Watches Of Knightsbridge)

Zdroj: www.montredo.com (The original Dirty Dozen (© Watches Of Knightsbridge)

Po válce se funkce / komplikace hacking uchytila i mezi „civilním" obyvatelstvem a postupem času jsme ji mohli nalézat stále ve více modelech a značkách. Příkladem můžou být například ruské Sportivnye z dílny prvního moskevského závodu, hodinky avizované sportovcům, kteří si díky hackingu mohli přesně měřit své výkony.

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob
3.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský způsob

Jak to funguje?

Nad quartzovými hodinkami se není třeba dlouho pozastavovat – zde totiž při vytažení korunky přerušíte obvod a tím zamezíte přívodu energie z baterie do strojku. Hodinky přestanou mít „šťávu" a zastaví se. Jak ale funguje hacking u mechanických hodinek?

Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět
16.6.2023 - Agáta Vřeská
Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět

U mechanických hodinek najdeme zcela jiný princip. Abychom zde zastavili pohyb ručky, musíme zastavit i srdce – setrvačku, která dodává rytmus celému stroji. Toto „stopnutí" probíhá za podobného principu jako brzdění brzdovými špalíky na vašem kole. Vytažením korunky do poslední pozice posunete pákou, která za normálních okolností sedí volně ve stroji. Tímto pohybem páka nabourá do setrvačky a hrubou silou (třením) ji zastaví. Jednoduché, že ano? Tak proč ji tedy nemají všechny hodinky?

Mohli bychom si říct, že je to otázka ceny. Možná to je pro výrobce práce navíc, která by jen zbytečně zvedla cenu hodinek... Opak je však pravdou – dnes najdeme hacking napříč všemi cenovými segmenty, značkami i druhy hodinek. Najdeme jej v klasikách jako Seiko 4R35, ETA 2824-2 nebo třeba v kalibrech všemi známého Rolexu.

Naopak postrádají jej některé modely velmi cenově dostupné a často využívané Miyoty (z dílny japonského Citizenu) a i špičkové kalibry jako 4400 AS (z ikonických Vacheron Constantin 1921), Zenith El Primero 400 nebo veškeré kalibry F. P. Journe, společnosti založené stejnojmenným hodinářem s francouzskými kořeny, věnující se nadstandardní a bez debat luxusní „vysoké hodinařině".

Zenith El Primero 400

Zenith El Primero 400

Sám François-Paul Journe se na toto téma vyjádřil následovně: „Setrvačka, která je stěžejní součástí strojku, kmitá velmi vysokou rychlostí a měla by tak činit naprosto volně a bez „vnějších vlivů". Proto je podle něj funkce hackingu nežádoucí, jelikož zahrnuje doslovné nabourání páky do této jemné a velmi důležité části kalibru. Zároveň tento mechanismus zabírá místo, které by mohlo být využito pro jiné parametry chronometrů, jako je například větší setrvačka."

Dalo by se tedy říci, že záleží na postoji a názoru té či oné společnosti, zda funkci hackingu ve svých hodinkách zahrne nebo ne, protože i hacking, jako téměř vše ostatní v hodinařině, má své pro i proti.

Hacking pro náročné – funkce Zero Reset

Pro toho, komu je hacking málo, existuje v rozmanitém světě hodinářství ještě jedna vychytávka – funkce „Zero Reset". Můžeme ji najít třeba v hodinkách A. Lange & Söhne a kromě předešlého mechanismu hackingu, který popisuji výše, zde probíhá jeden proces navíc:

Vteřinová ručka je při vytažení korunky „vynulována", podobně jako na chronografu. A to tak, že při vytažení korunky se posune i páka s kladívkem. Toto kladívko následně interaguje s vačkou, která posune vteřinovou ručku na nultou pozici. Při vytažení korunky se vše znova vrátí na své místo – vačka i setrvačka jsou uvolněny a vteřinová ručka se rozbíhá „zase od začátku".

Bonus na závěr – jak „hacknout" hodinky bez hackingu?

Ať už máte doma staré generace Seika s kalibrem 7S25, F.P. Journe Chronomètre Holland and Holland nebo staré Prim Traktor, nemusíte zoufat. Kalibry bez hackingu se dají „nastavit" trochu jiným způsobem. Jedná se o tzv. „backhacking". Ten probíhá tak, že v pozici pro nastavení času vyvinete lehký tlak proti směru hodinových ručiček – jako byste chtěli čas na hodinkách posunout nazpátek. V tomto okamžiku vteřinová ručička zastaví (možná poskočí i o kousek nazpátek) a když korunku pustíte, zase se znovu rozběhne.

Zároveň chci ale říct, že bych to osobně nikomu nedoporučoval. Backhacking totiž není pro hodinky příliš „zdravý". Jemné ústrojí hodinek je sestrojeno tak, aby běželo právě pouze jedním směrem – dopředu. A při backhackingu jsou hodinky nepřirozeně nuceny, aby „šly pozpátku". Na což však nejsou strojky přímo stavěné a jejich zdraví to příliš neprospěje.

Potřebujeme dnes hodinky s hackingem?

Potřebujeme dnes vůbec hodinky s hackingem? Většina z nás dennodenně nelétá s Boeingem 737, nekormidluje zaoceánský parník a ani nesedí někde v zákopech... A ve výsledku i tito lidé dnes používají úplně jinou, modernější techniku a my, běžní lidé, se podíváme na svůj mobilní telefon, když potřebujeme vědět naprosto přesný čas. Hacking je tedy alespoň za mě dosti přeceňovaným, ale na druhé straně velmi zajímavým zpestřením mechanických hodinek, které většina z nás, včetně mě samotného, v hodinkách často vyhledává.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 207 dny, reagovat
Triezvo videne, obsedancia v nastavovani strojceka s dennou odchylkou bezne 10 sek/den na sekundu presne je prosto komedialny vykon :)

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.