» Blog » Hamilton

Hamilton BeLOWZERO v limitované edici TENET Christophera Nolana

Tagy: Představení | Hamilton | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 18.6.2020 | 4 MIN

Je čas si vybrat, kterou cestou se vydáte: červenou, nebo modrou? Hamilton uvedl dvě limitované edice pro nový film Christophera Nolana Tenet, které se liší v jediném detailu, barevné špičce. Slavné Hamilton Khaki BeLOWZERO tak přichází letos hned ve třech titanových provedeních.

O spolupráci Hamiltonu s megalomansky rozpočtovým filmem Tenet se šuškalo už dlouho, věděli jsme o jaký model půjde i že v tom bude hrát roli limitka. Co jsme nevěděli, bylo jak bude vypadat, v čem bude jiná, kolik kusů bude mít číselnou ražbu a kdy se jí dočkáme. Bylo tedy trochu překvapením, když Hamilton odhalil 17. června hned dvě limitky, limitované 888 kusy pro každou. Počet má odkazovat na palindromický název filmu Tenet, který se dá číst zepředu i zezadu stejně. Samotný film Tenet je zatím zahalen závojem tajemna. Hlavní role obsadili John David Washington a Robert Pattinson. Opět se bude zachraňovat lidstvo a zásadním slovem bude “TENET”.

Režisér Christopher Nolan si napsal k filmu i scénář. Když ho Robert Pattinson přečetl, řekl jen: neskutečné. Rozpočet filmu se vyšplhal na 205mil. dolarů a scéna, ve které vybuchne letadlo není dílem filmových triků...

A protože jde o Nolana, vyhrál si znovu i se zákony času a prostoru. Tento motiv už ostatně známe a ve spojení s Hamiltonem přinesl našemu hodinářskému světu ikonické “Murph”. Řeč je samozřejmě o filmu Interstellar z roku 2014, který režíroval rovněž Nolan a Hamilton speciálně pro film vyrobil magické hodinky Khaki Field Murph. Šlo ale jen o filmovou rekvizitu a fanoušci se možnosti získat své Murphy dočkali až o pět let později. Tentokrát se Hamilton rozhodl nečekat a limitku k filmu nabídne rovnou, spolu s nelimitovanou verzí BeLOWZERO pro ty, kteří si svou červenou nebo modrou špičku nestihnou ulovit. Ani tak to ale nebude úplně věrná kopie filmových hodinek (viz níže).

Původní model Hamilton Khaki Navy BeLOWZERO patří mezi legendy a s filmem je už nejednou spjatý. Nejvíce si ho asi vybavíme při zmínce filmu Marťan Ridleyho Scotta, kde hodinky nosil hlavní hrdina, kterého ztvárnil Matt Damon.

Matt Damon s Hamilton BeLOWZERO ve filmu Marťan

Matt Damon s Hamilton BeLOWZERO ve filmu Marťan

Černočerné ocelové pouzdro s typickým designem je nepřehlédnutelné, a díky kalibru 2826-2 mu mohla kontrastovat velká datumovka na černém podkladu. Možná i pro svůj osobitý styl se objevily na zápěstí Dwayne Johnsona ve filmu Centrální inteligence.

Dwayne Johnson ve filmu Centrální inteligence

Dwayne Johnson ve filmu Centrální inteligence

Letos Hamilton připravil odlehčenou titanovou verzi. Design zůstal nezměněn, ale úprava strojku na H-10 umožnila násobnou rezervu chodu, materiál pouzdra však zajistil až o 30 % lehčí tělo. Průměr černým PVD potaženého pouzdra zůstal 46 mm, s výškou 15,7 mm se nejedná o žádného drobečka. Sedět bude na pryžovém náramku a opět mluvíme o modelu do extrémních podmínek, jak napovídá WR 1000 metrů i heliový ventil.

Zmizela ale datumovka na třetí pozici, a to i přesto, že H-10 kalibr pozici data umožňuje. Možná jde jen o estetický prvek, kdy fullblack koncept není designově ničím narušen. Spíše ale půjde o záměrný požadavek ze strany produkčního návrháře filmu Nathana Crowleyho, který na modelu s Hamiltonem spolupracoval. Můžeme jen tušit, že datumovka by se ve světě, kde čas běží jinak, neměla smysl.

Důvodem může být i fakt, že ve filmu uvidíme něco skoro neuvěřitelného, co se do reality běžně komerčních hodinek nedá promítnout. A nemluvím o příběhu, ale o mechanických BeLOWZERO s digitálním displejem. Limitky nemají barevnou špičku pro nic zanic, pro film by mělo jít o zásadní “metrixové” barvy, spojené s oběma hlavními hrdiny. Jeden model bude ukazovat (pouze ve filmu) červený digitální čas, druhý modře. Symbolika barevně zakončených vteřinovek je na světě. Jak je využita ve filmu se dozvíme až v kině, americká premiéra je naplánována na 31. července.

Na vývoji pracovali v laboratořích Swatch Groupu 18 měsíců, aby vytvořili něco tak jedinečného. A je celkem zajímavé, že Nathan Crowley zvolil model BeLOWZERO, ale designově jej pozměnil jen minimálně.

Limitované edice budou mít speciální boxy, které navrh sám Nathan Crowley. Budou částečně průhledné s barevnými prvky podle vteřinovky a nutno říct, že se správným osvětlením dodávají tu správnou atmosféru něčeho exkluzivního. Dá se očekávat, že i přes cenu v přepočtu 60 tis. korun bude po 1776 limitovaných kusů velký hlad.

Nelimitovaná edice se bude lišit pouze v detailu špičky vteřinovky, která zůstává v šedé barvě SuperLuminovy. Cena pro český trh ještě nebyla stanovena, ale půjde o 1795 švýcarských franků, čekat tedy můžeme cenu okolo 48 tisíc korun.

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Specifikace Hamilton BeLOWZERO 2020

Kalibr: H-10
• Frekvence: 3Hz, 21600 vibrací za hodinu, 6 úderů za vteřinu
• Rezerva chodu: 80 hodin
• Počet kamenů: 25

Parametry:
• Safírové sklíčko s antireflexem
• Šroubovací korunka, heliový ventil
• Pouzdro: titanové, černá PVD úprava, 46 x 15,7 mm
• Voděodolnost: 100 BAR (1000M)
• Luminiscence: SuperLuminova

Varianty:
• Hamilton BeLOWZERO Automatic H78505330
• Hamilton BeLOWZERO Automatic H78505331 Tenet LE 888 kusů Blue
• Hamilton BeLOWZERO Automatic H78505332 Tenet LE 888 kusů Red

Hlavní postavy stvární J. D. Washington a R. Pattinson

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku