» Blog » Hamilton

Hamilton Boulton Quartz – Hodinky, které nosí Indiana Jones

Tagy: Recenze | Hamilton | Klasické | Retro | Společenské

Aleš Pavelek | 21.7.2023 | 7 MIN | 3x komentář

Kdyby se Hamilton Boulton Quartz neobjevily ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu, dost možná byste si jich ani nevšimli. A já nejspíš taky ne. Je to vlastně taková vykopávka. Nebo americká klasika?

Ale ony se tam objevily. Nosí je sám Indiana Jones a jsou to vůbec první hodinky, které jsme na Indyho zápěstí mohli vidět. A není to náhoda. Taky to nejsou jediné hodinky, které ve filmu vidíme.

Těžko by mohlo být lepší téma pátého dílů této kultovní dobrodružné ságy, než právě čas. Však už ten název „Dial od Destiny“. Do češtiny nakonec přeloženo jako „nástroj osudu“, ale kdo film viděl, ví, že tady nejde jen o nějaký nástroj. Ale o čas. A o hodinky.

A o ty jde i nám, takže mi dovolte představit Indyho hodinky – Hamilton American Classic Bouton Quartz.

Přednáška z historie

Neodpustím si zabrouzdat do historie, ale doufám, že u toho neusnete jako na poslední přednášce profesora Jonese. Nicméně tady je na místě posvítit si trochu na historický kontext Boultonů.

Hamilton ze své bohaté (především, nebo dokonce bych řekl výhradně americké) historie čerpá často. Kdybych to měl zjednodušit, vrací se u svých reedicí do tří období. Prvním z nich jsou 20., 30. a částečně i 40. léta, kde je silně cítit styl Art Deco.

Druhé období je rovněž velmi silné, druhá světová válka a následné válečné konflikty, kdy Hamilton dodával hodinky a další vybavení pro vojenské účely. Z tohoto období vidíme inspiraci především v řadách Khaki Field a Navy.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

A třetí období jsou léta revoluční – 50., 60, ale i 70. léta, ze kterých pochází takové ikonické modely, jako Chrono-matic, Ventury nebo Pulsary (PSR). Všechny odráží progres Hamiltonu ještě na americké půdě – jedny z prvních automatických chronografů, první pokusy o elektronické hodinky, první digitálky…

Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám
6.5.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživení ikony, která dala podobu digitálním hodinkám

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

A Boultony bychom samozřejmě našli v období prvním. Prapředek se objevil v roce 1941 a podle Hamiltonu to byl jeden z nejoblíbenějších modelů této éry. Bylo to i tím, že právě Boultony byly hodinky „meziválečné krize“. Byly to jednodušší, ale především cenově dostupnější hodinky v produkci tehdejšího Hamiltonu.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Malé, hranaté pouzdro s mechanickým strojkem s ručním navíjením a malou sekundovkou, se zlatými arabskými číslicemi a pro toto období typickou kolejnicovou minutovou stupnicí okolo číselníku. To byly Boultony. A 40. léta v americkém art deco stylu (který byl typický spíše pro 20.–30. léta, u hodinek byl však populární i o dekádu později). Takové hodinky by mohl „mladý“ Indiana v těchto letech klidně nosit, a takové mohl Henry Jones Senior koupit na krámě (i když, jak víme, on ještě dával přednost kapesním hodinkám).

Abych ale řekl pravdu, v řadě American Classic od Hamiltonu jsem vždycky věnoval pozornost spíše jiným modelům. Přitom vintage modely Boulton jsou v nabídce už nějaký pátek a jsou povedeným návratem do minulosti. A to tak citelně, až jsou vlastně nadčasové.

Možná proto si je produkční tým vybral do filmu Indiana Jones.

Indiana Jones, vlastním jménem Henry Jones Jr., je ten typ akčního hrdiny, kterého snadno poznáte podle siluety – s bičem a klouboukem typu Fedora. Ale získal si fanoušky i svým humorem, skvěle odvyprávěnými příběhy a charismatem Harrisona Forda, který ho ve filmové sáze ztvárnil. A to poprvé v roce 1981. V roce 2023 vyšel pátý, a podle některých i poslední díl. I když v kinech neměl takový úspěch jako předchozí, podle mého mělo jít především o důstojné zakončení pentalogie o slavném archeologovi. A to se podařilo.

A ty hodinky jsou kde, Indy?

Když jsem viděl filmové upoutávky na hodinky ve spotu Hamiltonu, s nadšením jsem v kině hltal každou scénu, kdy že zahlédnu ony Boultony. Ale zlaté voči. Teda hodinky. Řeč je tam o hodinkách několikrát, dokonce se dozvíme, proč mají pro Indyho citovou vazbu a proč po tolika letech nosí hodinky. Takže svou roli tam sehrají, to zas jo, ale abyste viděli detailní záběr? (Malý spoiler: hodinky dostal od svého zesnulého otce, kterého si zahrál Sean Connery.)

Až pak mi došlo, jak geniální je to tah.

Boultony mají malou sekundovou ručku ve spodní části. To je velmi adekvátní vzhledem k dobovému kontextu. Ale pro film to může mít další výhodu. Je malá. I kdybyste hodinky zahlédli, nerozeznali byste, že nejde o mechanické hodinky, jak by bylo pro hodinky ze 40. let historicky očekávané, ale že jde o quartz. Klidně by mohli tvrdit, že jde o mechanické hodinky… Ale Hamilton jasně přiznává, že ve filmu se objevuje právě tento model. Ignorace historické přesnosti, nebo další skrytý záměr?

V kolekci Boulton najdeme i mechanické modely. Jsou ale větší (kvůli strojku) a mají římské číslice. A právě ty arabské číslice, navíc v hodně pěkném patkovém fontu, který dodává ještě větší dotek vintage, jsou podle mě důvodem, proč ze všech možností sáhli právě po této verzi s bateriovým strojkem.

Jako hodinkový fanoušek si můžu domýšlet i závěry, že vzhledem k tomu, že se děj filmu odehrává v roce 1969, je to narážka na blížící se quartzovou revoluci. Ale nebuďme naivní…

A nebo – druhá teorie, měl otec Indiana Jonese stroj času dávno před Juniorem a synovi je koupil v budoucnosti…

Ale spíše nikdo z filmového štábu nečekal, že se v tom my, hodinkami postižení jedinci, budeme šťourat. A pro zichr tam nedali přímý záběr. I tak se jim podařilo tento jinak nenápadný model povýšit na hodinky Indiana Jonese. Takže – dobrá práce.

Boultony jsou tak další hodinky od Hamiltonu, které úspěšně zazářily na stříbrném plátně. Poprvé se hodinky Hamilton objevily ve filmu Šanghajský expres v roce 1931 a od té doby jsme je viděli ve stovkách trháků, včetně klasiky jako Muži v černém, Marťan, Interstellar, Den nezávislosti, James Bond, Mad Man, Dr. House a další. A teď si přidal do sbírky i Indiana Jonese.

Ve filmu můžete objevit ještě další Hamiltony, konkrétně Khaki Navy Scuba, které má Renaldo, přítel Indiana Jonese, kterého si zahrál Antonio Banderas.

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Ve filmu je ústředním artefaktem Antikithera, dost možná nejstarší hodiny na světě. Skutečně existovaly a stejně jako ve filmu, byly nalezeny ve vraku lodi. Uměly zobrazit pohyby Slunce, Měsíce, včetně zatmění, a další informace. Vyrobeny byly nejspíš 150-100 let př.n.l. a obsahovaly 37 ozubených koleček a 45 pohyblivých destiček z bronzu. A možná dokázaly ukázat i trhliny v čase...

Mechanismus z Antikithéry. Dial of Destiny.

Mechanismus z Antikithéry. Dial of Destiny.

Boultony na zápěstí – Jak se nosí a stojí za to?

Jedna z věcí, která vás možná překvapí, jsou rozměry. Přesněji 27 x 31,6 mm, od nožky k nožce pak 41,5 mm. Díky quartzu jsou taky úžasně tenké, pouhých 7,8 mm. I když jsou o něco větší než historický předchůdce, stále bude mnohým připadat současný Boulton příliš malý. Ale tady se bavíme o vintage stylu, a v tomto případě jsou rozměry zcela na místě.

Navíc se neuvěřitelně přizpůsobí zápěstí. Jakože fakt skoro doslova splynou. Nejen protože jsou menší a tenké, ale dýnko je zaoblené a obepne ruku. Adekvátní podle mě budou na všech menších až středně velkých pánských zápěstích, bez problému pak i na dámském. U chlapů s velkým zápěstím bych se už ale docela bál, že budou vypadat disproporčně. A to i na retro.

Velkým zklamáním je pro mě minerální sklíčko. Hamilton jej u svých retro modelů občas použije, zvlášť, když jde o sklíčko se silným zakřivením, ale v ceně, za kterou se prodávají, by si safír fakt zasloužily. A pokud chtěl Hamilton zachovat historickou přesnost, měl to risknou a jít do plastu.

Moc mi nesedl ani řemínek, i když tady jde spíše o osobní preferenci. Objektivně působí teletina s aligátořím vzorem velmi kvalitně. Hnědý odstín ladí ke zlaté PVD úpravě pouzdra (které je celé v lesku), ale na můj vkus je moc okatý a zřejmě bych jej rychle vyměnil za jiný. Naštěstí je tam rozteč 18 mm a ještě s rychlostěžejkami, takže to bude hračka. Voděodolnost je základních 30 metrů. Na Indyho dobrodružné výpravy celkem málo, na retro model ale očekávaná hodnota.

U strojku se asi není třeba pozastavovat. Je tam ETA 980.163 s 15 kameny a klasickou baterií. Hamilton jej používá u některých svých modelů Thinline a disponuje právě možností malé sekundové ručky na šesté hodině a má tonneau zakřivení. Naposled jsme si jej mohli všimnout například u speciální edice pro čínský film The Wandering Earth II.

6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma
21.12.2023 - Aleš Pavelek
6 NEJ – Filmové hodinky Hamilton, které můžete mít doma

Nejpalčivější otázka zůstala na konec. Stojí za cenu skoro dvaceti tisíc? Čistě racionálně? Je to hodně zpochybnitelné. Běžný bateriový strojek, minerální sklíčko, žádné další funkce navíc. Ale to je podobné, jako bychom zpochybňovali Ventury v quartzu, které stojí ještě o něco více. A stejně je chcete, protože jsou ikonické a něco vypráví.

Boultony jsou ideální volba, pokud hledáte švýcarské hodinky se zajímavým pozadím, hodně věrným vintage designem, a přesto moderně přizpůsobené.

Díky svému hranatému pouzdru a jednoduchosti jsou nadčasové a tento styl podle mě dokáže naprosto změnit celkový dojem, ať už jste v tričku a džínách, nebo košili. Nepotřebujete nosit tvídové sako, ani fedoru, aby k vám Boultony pasovaly a řekly si o klidný večer s dobrou whisky nebo o spontánní dobrodružství.

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 282 dny, reagovat
Vyhlasujem súťaž kto z čitateľov nájde vkusnejšie obdĺžnikové pánske automatické alebo mechanické hodinky akejkoľvek značky za rovnakú alebo nižšiu cenu :)
Agata Vreskapřed 279 dny
Marku, nás fakt baví váš zájem o hodinky, vtipné připomínky a hlavně, že si nakonec vždy i sám odpovíte. To neumí kdekdo... ;)
Marekpřed 282 dny, reagovat
No šlakmatraf, aha čo tu máte za menej ako polovicu: https://www.hodinky-365.cz/bulova-sutton-automatic-96a268-x1230712 A ďalší schopný tip, samozrejme Orient nesklamal: https://www.hodinky-365.cz/orient-classic-automatic-cezab005b-x1197526

Hodinky zmíněné v článku