» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nejen pro filmové nadšence

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Vojenské

Jiří Marek | 3.6.2019 | 4 MIN

Hamiltony si našly cestu do stovek filmů. A platí to také o modelu, který si dnes představíme - Hamilton Khaki Field Auto H70555533, které nosil Steve Rogers v prvních Avengers z roku 2012.

Hamilton je v hodinářském průmyslu pojmem. Od roku 1974 spadá do SWATCH GROUP a jeho modely najdeme takřka ve všech odvětvích. Ať už se namátkou jedná o letecký, filmový nebo hudební průmysl. Vždyť Hamiltony nosil na svém zápěstí také král rock´n´rollu Elvis Presley. Stalo se tak v roce 1961, kdy měl božský Elvis ve filmu Blue Hawaii na ruce dnes již ikonický a za tu dobu mnohokrát aktualizovaný model Ventura. V roce 2015 se Hamiltony opět objevily ve filmu, a to v kritiky oceňovaném snímku The Martian. Matt Damon tehdy krom Marsu dával divákům na odiv naprosto fascinující černé Khaki BeLOWZERO.

Zkrátka Hamilton má se svým portfoliem opravdu široké pole působnosti a následně se o tom jen přesvědčíme. Protože nejen zábavním a dopravním průmyslem je člověk živ. Hodinky se především pro většinu z nás stávají každodenním společníkem, proto mnoho lidí upřednostňuje spíše univerzální hodinky, takříkajíc pro každodenní použití, aniž by museli přemýšlet, zda se dané watchky hodí pro tu, či onu situaci. A přesně tyto parametry skvěle splňují Hamiltony Khaki Field Auto H70555533.

[[M3355]]

Potenciál stát se každodenním společníkem

Pokud jste majitelem několikerých hodinek, jistě mi dáte zapravdu, že je skutečně problém najít hodinky, které by se hodily ke každé příležitosti a přesto by vypadaly dobře. Např. mé hodinky vždy vypadaly buďto příliš sportovně, nebo až přehnaně umírněně. Mohu říci, že dnes se skutečně velmi těžko hledají hodinky, které by byly vybalancované, a přesto by nepůsobily jako tzv. "kočko-pes", který by ani jedno, z výše uvedeného, pořádně nedotáhl.

K neformálnímu obleku i do přírody

Venkovní podmínky nejsou pro Khaki Field problém

S modelem H70555533 to naštěstí neplatí. Jednak vám skvěle padne ke košili i obleku a jednak se výborně hodí ke každodennímu nošení, neboť průměr hodinek činí příjemných 42 mm. Nejedná se tedy o žádný robustní kousek a mohu vám garantovat, že většině z vás sednou na zápěstí jako ulité a vy je de facto ani neuctíte.

Díky průměru 42 mm a tloušťce 11 mm skvěle padne

Díky průměru pouzdra 42 mm a tloušťce 11 mm skvěle padnou

Přesto pokaždé, když zvednete ruku, abyste zkontrolovali čas, vykouzlí vám tyto Hamiltony úsměv na rtech. Proč? Je to jednoduché. Ciferník tohoto modelu prostě baví a je radost se na něj dívat. Byť by se mohl zdát někomu strohý, za sebe mohu říci, že tomu tak není. Luminiscence na indexech je tak akorát, tzn. že sice nemůžete čekat ozáření, jako kdyby jste byli zasaženi radioaktivním spadem, na druhou stranu se však nemusíte bát, že byste rozespalí v brzkých ranních hodinách nepoznali kolik je hodin.

A přesně o to tady jde - FUNKČNOST PŘEDEVŠÍM! Heslo, jímž se fabrika v Biennu řídí do puntíku. Zkrátka ciferník v černé barvě krytý safírovým sklíčkem je dobře čitelný a ničím neruší.

Ciferník je dobře čitelný a ničím neruší

Ciferník je dobře čitelný a ničím neruší

Na pozici tři je umístěn ukazatel data. Kromě klasických hodinových je ciferník doplněn také o čtyřiadvacetihodinové indexy, což je pro běžnou orientaci naprosto vyhovující. Nemějte obavy, že by to všechno působilo fádně, to ani náhodou. Stačí takový malý detail v podobě vteřinové ručičky, která má červenou špičku a rázem dostanou Hamilton Khaki Field Auto neskutečný šmrnc.

Červená špička vteřinové ručky dodává šmrnc

Červená špička vteřinové ručky dodává šmrnc

Co se týče koženého pásku, se kterým je tento model dodáván, nikde netlačí, tudíž je pohodlný pro celodenní nošení. Navíc, pokud vás kůže omrzí, můžete zkusit Hamiltony "obléct" do dnes již tolik populárního NATO řemínku, se kterým hodinky dostanou zcela jiný "look"!

Řemeslně zpracovaný řemínek a signovaná spona

Řemeslně zpracovaný řemínek a signovaná spona

A jak tikají Khaki Field Auto?

Srdcem hodinek je kalibr H-10 postavený na základu švýcarského strojku ETA 2824-2 s rezervou 80h, při frekvenci 3Hz. Takže se nemusíte bát odložení na noční stolek, hodinky se totiž rozhodně nezastaví. Přesto není od věci svým miláčkům dopřát nějaký ten "Watch Winder".

Majitelé též zcela jistě potěší vodotěsnost 100M a průhledné dýnko, které na mnohé hodinářské fanatiky působí jako magnet. Díky němu uvidíte, že Khaki Field Auto mají skutečně duši a na rozdíl od quartzových strojků opravdu uslyšíte to slastné tik-tak-tik-tak.

Uvnitř najdeme automatický strojek H-10

Uvnitř najdeme automatický strojek H-10

Pro koho jsou Hamilton H70555533 tedy určeny?

Pro všechny, kteří chtějí zkusit i něco jiného, nežli quartzové hodinky. Pro ty, kteří chtějí hodinky za přijatelnou cenu a současně nechtějí každou chvíli řešit, zda jim ještě zbývá dostatečná rezerva chodu. Jak jsem již zmínil, Hamilton Khaki Field budou každodenním společníkem, jenž na zápěstí rozhodně nikomu neudělá ostudu. Pokud tedy ještě stále hledáte kvalitně zpracované hodinky s bohatou historií dané značky, o které se však nemusíte přehnaně starat, tak vám mohu naprosto s klidem říci, že Hamilton Khaki Field Auto nebude šlápnutím vedle.

Hamilton Khaki Field, které nosil i Kapitán Amerika

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku