» Blog » Hamilton

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Tagy: Představení | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Tradiční

Agáta Vřeská | 17.3.2021 | 6 MIN | 2x komentář

Hamilton představil designově velmi autentický mechanický model z konce 60. let Hamilton Intra-Matic Chronograph H. Bez rotoru, s úžasným vintage dotekem, panda číselníky a novým kalibrem vytvořeným speciálně pro Hamilton.

Historické pozadí

Konec 60. let byl ve znamení závodů. O dobytí Měsíce, o první quartzové hodinky, o první automatický chronograf. Hamilton byl posledně zmíněného přímým účastníkem. Projekt s krycím jménem Projekt 99 (vedeným Breitlingem a Heurem ve spolupráci s Hamitonem-Burenem a Dubois-Deprazem) krystalizoval v roce 1969 uvedením slavného Caliber 11.

Dodnes se vedou debaty, kdo byl v závodu první. Zenith se svými El Primero? Nebo právě skupina „Chronomatic“ s Caliber 11? A nebo je nakonec tajně trumflo Seiko, které uvedlo svůj automatický chronograf 6139 do prodeje ještě před Švýcary?

Každý z nich má své podporovatele. Ale faktem zůstává, že Hamilton byl u toho, byť se k tomu dostal vlastně náhodou odkoupením společnosti Buren (1966), kterou si Heuer tehdy vyhlídl pro um vyrábět tzv. mikro rotory.

Hamilton označil své chronometry s kalibrem 11 názvem „Chrono-matic“. V designu, který si dodnes připomíná ve své kolekci modely Hamilton American Classic Intra-Matic Automatic Chronograph, je uvedl na přelomu 70. let.

Hamilton Chrono-Matic Chronograph A, 1970.

Hamilton Chrono-Matic Chronograph A, 1970.

My se ale dnes musíme vrátit ještě o kousek nazpět, byť opravdu jen o kousek, do roku 1968. Hamilton tehdy vyráběl mechanické chronografy označované jako Chronograph A a Chronograph B. Měly pouze ruční nátah a dodnes tolik milovaný panda číselník.

Design číselníků podle pojídače bambusu. Tzv. Panda číselníky (Panda Dial) byly populární v 60. a 70. letech. Získaly si přízeň pro svou skvělou čitelnost a atraktivní vzhled sportovních chronografů. Mezi první patří chronografy z roku 1962 a 1963 od společností Breitling, Heuer a Rolex.

Období 60. let nebylo pro americký Hamilton zas tak růžové, jak by se mohlo zdát. Švýcarská konkurence byla těžkým soupeřem. Pravděpodobně to bylo hlavním důvodem, proč koupil švýcarskou společnost Buren a část své produkce řídil ze Švýcarska, část zůstala v Pensylvánii, než se definitivně rozhodl pro starý kontinent.

Hamilton Chronograph A. Mechanické chronografy z roku 1968 s Valjoux 7730. Zdroj: analogshift.com

Hamilton Chronograph A. Mechanické chronografy z roku 1968 s Valjoux 773x. Zdroj: analogshift.com

Navázání spolupráce skrze Buren s Heurem přinesla ale plody i mimo „Projekt 99“. Díky švýcarskému zázemí mohl Hamilton představit několik svých ještě mechanických chronografů se strojkem Valjoux 7730, který v té době používala celá řada švýcarských značek. A mezi ně patřily i chronografy A a B z roku 1968.

Panda číselník: Obvykle světlý číselník s černými subciferníky. Nejčastěji na pozici 3, 9, případně 6.
Reverzní Panda číselník: Tmavý číselník se světlými subciferníky.
Semi-Panda číselník: Subciferníky jsou v kontrastní barvě s číselníkem, ale ne nutně v bílo-černé či černo-bílé kombinaci.
Vertikální Panda číselník: Kontrastní subciferníky ve vertikální pozici, např. 6, 9 a 12.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H. Mechaniky pro 21. století

Když byl Hamilton v roce 1892 založen, naskočil na rychle jedoucí vlak a stal se dominantní značkou na poli hodinek pro železnice. Pokračoval úspěšnou spoluprací s dobrodruhy, novým leteckým odvětvím a během druhé světové se proslavil výrobou námořních chronometrů. A měl i mnohá prvenství – první elektronické hodinky, první digitální, jedny z prvních automatických chronografů…

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Rozhodně má na co navazovat a z čeho těžit. Ve skutečnosti se nebojím říct, že ve své cenové kategorii toho může jen málokterá jiná značka nabídnout tolik, v takovém záběru a kvalitě jako právě Hamilton. Trend vintage stylu hodinek z posledních let nejenže nepolevuje, ale volání po co největší autenticitě je snad ještě silnější. A právě mechanické hodinky patří do samotného středu této sběratelské vášně.

Hamilton už nám několik designově velmi věrných mechanických hodinek představil. Mluvím samozřejmě především o Khaki Field Mechanical, ale také neméně zajímavých (byť pro vyšší cenu méně zmiňovaných) Khaki Aviation Pioneer Mechanical. A teď se k nim přidají Intra-Matic Chronograph H Mechanical. Pojďme na ně tedy kouknout blíž.

Možná bude pro mnohé fanoušky značky trochu diskutabilní, proč je Hamilton nazval právě Intra-matic. Ve své době tento název nenesly, ale legitimní odkaz tady jistě je. Pod tímto názvem Hamilton už nějakou dobu představuje své retro modely, odkazující právě na švýcarské "Hamilton-Buren období" druhé poloviny 60. let a počátku 70. (Modely Intra-matic vyráběl přímo Buren, Hamilton využíval jeho mikrorotoru např. u krásných společenských Thin-O-Matic).

Kolekce Intra-matic tak dnes zahrnuje tříručkové modely, automatické a teď i mechanické chrona. Na číselníku ale název nenajdeme. Hamilton byl v tomto velmi úsporný, aby zachoval co nejvěrnější podobu. Zůstal pouze název Hamilton v původní kurzívě, se kterou se potkáváme u celé kolekce Intra-matic, a informace Mechanical.

Číselník je pak ve dvou variantách. Klasická panda (světlý číselník a dva tmavé čítače) podle Chronografu A, a reverzní panda (tmavý číselník se světlými čítači) vycházející z Chronografu B. Světlá varianta pracuje s bílým až jemně krémovým odstínem a černými subciferníky se vzorem soustředných kruhů, tmavá varianta kombinuje černý číselník s bílými subciferníky. Vždy jde o tzv. bi-compax provedení, tedy dva subciferníky, v tomto případě na 3 a 9.

Kontrastní design panda číselníků je již prověřen časem a jejich oblíbenost nepolevuje ani v moderní době. Esteticky se dosáhlo dokonalosti, která dnes nabírá na obrátkách díky retro vlně. Panda design zaručuje vysoký kontrast a tím i vynikající čitelnost při používání stopek. Nejde ale jen o praktičnost, je na něm něco hypnoticky přitažlivého.

Po okraji nechybí tachymetrická stupnice, která je v barvě číselníku. Jednotnost dopomáhá elegantnějšímu rázu, současně opticky nezmenšuje číselník, jako to bylo u Auto Chrono varianty.

Hamilton i tady zvolil luminiscenci v nažloutlém odstínu. Navozuje tak pocit, že před sebou máte model, který skutečně stárnul a tehdy používaný radioaktivní nátěr dozrál do přirozené patiny. Moderní fauxtina, jak se této falešné patině začalo říkat, dokresluje celkový retro vzhled. Ten ostatně podtrhuje vypouklé safírové sklíčko, které svým zaoblením přináší vždy zajímavou podívanou.

Původní modely z konce 60. let měly velikost 37 mm. Hamilton zvolil modernějších 40 mm. Tvarem se ale leštěné ocelové pouzdro blíží k předloze. Po straně nechybí velká korunka s výrazným vroubkováním a dvě tlačítka pro spuštění a reset stopek. Nožky jsou výrazně zkosené a celkové rozložení pak zdařile maskuje poměrně vysoké pouzdro 14,35 mm.

Hamilton se svými Intra-matic Chrono H představil poprvé také svůj nový kalibr H-51. Nejde pochopitelně o in-house strojek Hamiltonu, ale kalibr vytvořený společností ETA speciálně pro Hamilton. Staví na Valjoux 7753, ale konstrukčními úpravami bylo docíleno zvýšené rezervy chodu na 60 hodin při zachování 28 800 polokmitů za hodinu.

Obě varianty, jak klasická panda verze, tak reverzní, budou k dispozici na lesklém mesh náramku nebo černém řemínku z teletiny. Mezi nožkami je 20 mm, takže případné výměny budou o to snadnější, i když základ byl vzhledem k odkazu na 60. a 70. léta zvolen velmi dobře.

Hamilton svým návratem k mechanickým chronografům z konce 60. let potěšil nejednoho fanouška klasických mechanik a přinesl velmi autentický zážitek. Nové Intra-Matic Chronograph H patří mezi nejzajímavější mechanické chronografy s vintage designem v této cenové kategorii na trhu.

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem
8.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy
10.3.2023 - Jakub Pitucha
Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenze – Oživení téměř zapomenuté legendy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Camillepřed 1136 dny, reagovat
Na těch fotkách vypadají na pánské ruce teda skvěle!
Matyldapřed 1132 dny, reagovat
Doslova zbožňuji vše co připomíná dobu 60.let a tyto hodinky jsou skutečně věrnou podobou a když zavřu oči, vybavim si je na ruce elegantního, šarmantního muže v kožených rukavicích, který šedá do sportovního auta. Jsou skutečně nádherné.

Hodinky zmíněné v článku