» Blog » Hamilton

Hamilton Capsule Collection – Jak vypadají hodinky navržené hvězdnou kostymérkou?

Tagy: Recenze | Hamilton | Dámské | Klasické | Retro | Tradiční

Eliška Měrková | 22.2.2022 | 6 MIN | 1x komentář

Hamilton a filmy, to je kapitola sama pro sebe. Ale Hamilton a kostýmní design? To je teprve lahůdka. Dlouho a netrpělivě (alespoň mnou) očekávaná Capsule Collection je navržená cenami ověnčenou kostymérkou Janie Bryant a už teď vám můžu říct, že vypadá skvěle. Trošku excentricky, ale v tom nejlepším slova smyslu. Bude se vám líbit tak jako mně?

Už jste někdy přemýšleli nad tím, že právě kostýmy jsou jedním z nejdůležitějších a nejmocnějších nástrojů při utváření vzhledu a atmosféry filmů nebo seriálů? No vážně, ať už se jedná o historický film, dobové drama, fantastický seriál ve stylu Hry o trůny nebo vesmírné sci-fi, nic z toho by divákovi nedávalo smysl, kdyby postavy neoblékl schopný a často nesmírně kreativní kostymér.

A jak to souvisí s hodinkami? Fandové Hamiltonu už dávno ví, že právě tato hodinářská značka má na kontě nespočet filmových a seriálových titulů, ve kterých se objevily jejich hodinky. Vlastně přes pět set! A to už je vážně něco. Proto dává více než smysl, že design jejich nové kolekce nenavrhnul nikdo jiný než cenami ověnčená hvězda kostýmního designu – Janie Bryant.

Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton
24.6.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton ve filmu – přehled filmů a seriálů, ve kterých se objevily hodinky Hamilton

Kostýmní výtvarnice Janie Bryant má na svědomí rozsáhlý seznam televizních lahůdek, jako Deadwood, Mad Men a nebo nejnověji černá komedie Proč ženy zabíjejí. A taky má na kontě slavný kostým děsivého klauna z filmu TO (It). Její styl je opravdu osobitý, a tak není divu, že se stala jedním z nejvyhledávanějších tvůrčích hlasů Hollywoodu nebo že získala ocenění Emmy.

A co Janie Bryant stvořila ve spolupráci s Hamiltonem?

Hamilton nově představil troje dámské modely z řady American Classic, které mají patřit "současnosti i budoucnosti". Designově pak hodinky leží na "retro škále", která začíná na vkusné vintage střídmosti a končí na blyštivé futuristické diskotéce, která vám příjemně zamotá hlavu. Ano, jedinečný vzhled jako z filmu pro Hamilton sice není novinkou (vzpomeňme třeba na originální Ventury či PSR), ale vždycky mě dokáže příjemně překvapit, s čím novým ještě dokáže přijít.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

Nová kolekce Hamilton x Janie Bryant Capsule Collection obsahuje celkem šestero dámských hodinek, tedy tři modely po dvou barevných variantách (ve stylu současnosti a budoucnosti), patřících do řad Intra-Matic, Ardmore a Lady Hamilton.

"Kapslový šatník" je termín označující malou kolekci oděvů, které spolu barevně a stylově ladí. Zahrnuje několik základních kusů oblečení, které nevyjdou z módy, a skládá se pouze z nadčasových kusů, aby se maximalizoval počet outfitů, které lze vytvořit. Cílem je mít oblečení vhodné pro jakoukoli příležitost, aniž by bylo nutné vlastnit nadměrné množství oblečení. Tento termín je hojně používán v britských a amerických módních médiích a stal se námětem několika populárních televizních seriálů.

Všechny modely se budou prodávat v krásné kožené krabičce krémové barvy, kterou můžete díky decentnímu popruhu nosit třeba i jako kabelku.

Hamilton Intra-Matic – Automatický chronograf pro dámy už není passé

Když se v roce 2017 Hamilton vrátil ke svému modelu Chronograph B z roku 1968, byl to hit, který se okamžitě vyprodal. O dva roky později, v roce 2019, pak Hamilton navázal dalším automatickým chronografem Intra-Matic s menší velikostí pouzdra 40 mm a přesvědčivou retro atmosférou 60. let. A výsledek? Další naprostá pecka.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Ale co se stane, když se tento slavný automatický chronograf udělá v dámské verzi a k tomu v odvážném hollywoodském stylu? Tak to si upřímně zatím netroufám hádat (ale můžete napsat do komentářů, co si myslíte vy).

"Today" i "Tomorow" verze dámských Intra-Matic si zachovaly 40mm průměrnou velikost pouzdra, což je na dámské hodinky opravdu moderní a v pravém slova smyslu "současná" velikost. A nadprůměrná je i tloušťka, která je průvodním znakem automatických chronografů. Zde je to celých 14,8 mm, což, jak se obávám, nemusí být na některá dámská zápěstí úplně ideální, zejména pro dámy s hubenou ručkou (ale ty s tím už stejně předem počítají, že?).

Malé dámské hodinky na drobná zápěstí – Fotogalerie
15.11.2023 - Eliška Měrková
Malé dámské hodinky na drobná zápěstí – Fotogalerie

Zpracováním se pak od standardní pánské verze také příliš neliší – leštěné pouzdro i zkosená luneta jsou z nerezové oceli, hodinky mají komplikaci chronografu (stopek), sportovní design a náležitě propracované detaily, jako vidíme například u aplikovaných indexů s fasetkou či u hodinové ručky s průhledem.

Barevně je model "Today" ten jemnější a "ženštější" z dvojice a zračí se na něm autorčina snaha hodinky tak trochu zahalit do narůžovělého oparu. Zdobí jej růžově-zlatá PVD úprava (opět velmi současný detail) a broušený číselník v "zaprášeném" odstínu růžové. A nechybí ani růžový řemínek, bez kterého by myšlenka nebyla kompletní, ovšem pokud by na nositelku bylo té růžové až moc, řemínek se dá vždy vyměnit za jiný.

Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie

Model "Tomorow" oproti tomu zasáhne vkus odvážnějších dam, které se nespokojí s doplňkem, který by nebyl něčím svébytný a mimořádný. Hodinky budoucnosti v retro stylu šmrncnuté disko érou.

Hamilton je postavil na kombinaci lesklé zlaté barvy a matné černé, která tvoří přitažlivý kontrast. Futuristický vzhled zde však dělá ten unikátní metalický zlatý řemínek, který odráží okolní barvy v hravých obměnách. Materiál je samozřejmě kůže.

Model Intra-Matic jsou opravdu pořádným, propracovaným kouskem, za kterým stojí myšlenka, že i dámy si zaslouží nosit na zápěstí malý hodinářský skvost, který nehledí jen na design. Korunka i dýnko jsou šroubovací, takže hodinky drží voděodolnost do 100 M a sklíčko je samozřejmě safír. Dovnitř Hamilton vsadil taky stejný strojek jako do pánské verze – Hamilton H-31 s chronografem a datumem postavený na Valjoux 7753, který se pyšní rezervou chodu 60 hodin a 27 kamennými uloženími.

Hamilton Ardmore – hodinky jako z 30. let

Další pár dámských hodinek spadá do kolekce Ardmore, která je inspirovaná stylem Art Deco a jejíž kořeny sahají až do 30. let. A najdeme zde i typické rysy tohoto stylu – hranatý tvar, vypouklé sklíčko a mimostředná sekundová ručka. Hodinky dostaly velmi štíhlá obdélníková pouzdra s celoleštěnou úpravou a oproti předchozím sportovním Intra-Matic jsou decentnější, elegantnější a ladící ke každodennímu dennímu oděvu. Také jsou výrazně menší (šířka 18,7 mm a délka 27 mm), což umocňuje retro pocit z hodinek.

U modelu Ardmore "Today" designérka zvýraznila jemnou eleganci zářivou vrstvou leštěné PVD úpravy v barvě žlutého zlata. Tato verze hodinek pak dostala římské číslice, ručky stylu breguet a bílý řemínek s embosem.

Minimalistickou vizáž povedeně rozbíjí výrazná korunka s dvojitým okrajem.

Model Admore "Tomorrow" pak namísto zlaté povrchové úpravy nechává vyniknout holou leštěnou ocel. Broušený sunburst číselník v kombinaci s jednoduchými zlatými indexy a minimalistickými ručkami působí dynamičtěji a rovněž zlatá povrchová úprava subčíselníku na 6. hodině dodává hodinkám výraznější charakter.

Obě verze hodinek Hamilton x Janie Bryant Ardmore nabízejí pro běžné nošení dostatečnou voděodolnost 30 metrů a bateriový (quartzový) strojek.

Lady Hamilton – drobounká vintage třešnička na konec

Řada Lady Hamilton očividně vychází ze starší estetiky než dva předchozí modely. Konkrétně z 20. let, kdy byly módní drobounké šperkové proporce (zde 15 mm široké a 19 mm dlouhé), hranatý tvar, tenký zdobený náramek a složitě ornamentální tepaná pouzdra.

Moderní šmrnc jim dodává barevná úprava, díky které je vzhled svěží a neupadá do zatuchlé antikvárnosti, jak by se mnozí mohli obávat.

Lady Hamilton "Today" jsou vyvedené v leštěné, tmavě švestkově fialové PVD úpravě. Právě tato sytá a nevšední barva zachovává atmosféru hodinek z 20. let a současně přidává nádech poutavé mystiky. U takto šperkových hodinek se pak vyloženě vybízí aplikace diamantů, které najdeme na 3., 6., 9. a 12. hodině.

Druhé hodinky Lady Hamilton "Tomorrow" pak zaujmou výraznějším stylem a kontrastem černé úpravy se stříbrným sunburst číselníkem. Aby vznikla poutavější dynamika, zvolila designérka polokulovité aplikované zlaté indexy, přičemž zářivá povrchová úprava v barvě žlutého zlata má vést k dramatické hře světla.

Oboje hodinky jsou bateriové a co se voděodolnosti týče, zvládnou s vámi i sprchu.

A co říci na závěr? Upřímně, vždycky zaplesám, když v hodinářském světě vznikne něco unikátního a neotřelého. Něco, co nevidíte v každé druhé vitríně a kde se i kvalita zpracování rovná kvalitnímu designu. A u dámských hodinek to platí snad dvojnásob. Hamiltonu a hlavně Janie Bryant tímto skládám poklonu, je to krásná práce. Jestli však kolekce reálně sklidí úspěch u dámského publika, je docela ve hvězdách. A co myslíte vy?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Laurapřed 786 dny, reagovat
Růžový chronograph je úžasný, doslova famózní. Cenově je bohužel mimo mé možnosti :)

Hodinky zmíněné v článku