» Blog » Hamilton

Hamilton Jazzmaster Face 2 Face – Dvě tváře s pořádnou kulišárnou

Tagy: Představení | Hamilton | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 6.2.2023 | 3 MIN | 1x komentář

Taky si někdy říkáte, že byste chtěli hodinky s průhledem na zdobený mechanický strojek nosit naopak? Aspoň občas. Sledovat, jak setrvačka pravidelně pulsuje, pozorovat jak do sebe všechno krásně zapadá… Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III přání milovníků hodinek a všeho netradičního plní.

Stačí jedno otočení číselníku a máte dokonalý pohled na strojek. A ještě něco navíc. Kouzlo? Ne, Hamilton už tuhle parádičku předvedl v minulosti dvakrát. Poprvé v roce 2013, podruhé v roce 2016 (na Face 2 Face II si pamatuju, a byla jsem z nich paf) a naposled teď, v roce 2023 s třetím modelem Face 2 Face III H32876550.

.

Při pohledu na otočný číselník vás okamžitě napadnou varianty z vysokých hodinářských kruhů, jmenovitě neuvěřitelně stylové Reverso od Jaeger-LeCoultre nebo nějaké šílenůstky od MB&F. Oproti nim má Hamilton ale dvě výhody. Cena není jako z jiné planetární soustavy a dokonce si umíte představit, že si je vezmete k saku.

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Hamilton model Face 2 Face III omezil na 999 kusů v číslované limitce, čímž ještě zvýšil zajímavost modelu. Cena by se měla pohybovat okolo 85 tisíc.

Ocelové pouzdro je v kombinaci broušených a vysoce leštěných ploch, což vzhledem k tomu, že si s ním budete často hrát a otáčet, rozhodně oceníte.

Oproti předchozí generaci, která měla oválné pouzdro s průměrem 53, zvolil Hamilton  kompaktnějších 44 mm v kulatém pouzdře. Na první pohled byste takovou kulišárnu jako otočný číselník ani nečekali.

Starosti o to, že se bude na zápěstí číselník různě kroutit pusťte za hlavu. Docvakne pěkně do pouzdra a musíte ho pak zase přiměřenou silou vyprostit. Otáčení probíhá ve dvou místech, u devítky, kde je vidět šroubek, a u korunky, kde je ale schován.

Přední strana má číselník s typickými znaky Jazzmasterů včetně kapkovitých indexů a ruček s luminiscencí. V levé části jsou tři subčíselníky. Modrý na 6. hodině je sčítač s kapacitou 12 hodin, minuty sčítá subčíseník na 12. hodině (30 minut). Poslední, antracitový subčíselník na devítce ukazuje sekundy hlavního času a jako jediný má ručku bez luminiscence.

Centrální modrá sekundovka slouží jako ukazatel sekund stopek, které se ovládají tradičně tlačítky na pravé straně pouzdra. Na číselníku je také vidět datový věnec, čímž se designově jakoby zakončuje kruh.

Když otočíte hodinky, nebo číselník..., nabídne se pohled na strojek. Což ale není všechno. Najdeme tam také modrou ručku, která je spojena s centrální ručkou chronografu přední strany, takže zřejmě půjde proti směru hodinových ruček. Dává to vlastně smysl, protože stopky jsou spojené se stupnicí pulsometrickou a tachymetrickou, které na zadní straně najdeme.

Můžeme tak měřit průměrnou rychlost nebo tepovku. Jako za starých časů. Jsou to takové smartwatche pro gentlemany. :)

Ale teď vážně. Druhá strana odhaluje především strojek H-41. Jde o mechanický strojek s automatickým nátahem postaveným na Valjoux 7750. Díky tomu nabízí komplikaci dne v týdnu, datum a stopky s navýšenou rezervou chodu 60 hodin.

Hacking a možnost ručního nátahu je samozřejmostí. Rotor je velmi strohý a kontrastuje tak se zdobenějšími můstky. Vidět je i několik kamenných uložení (z celkem 25). Není tedy přehnaně zdobený, ale dost na to, aby to byla pastva pro oči.

Hlavní show ale nabízí otočný číselník. Kvůli vychytávce hodné haute horlogerie je pouzdro poměrně tlusté (17,12 mm) a rozhodně nehrozí, že by si hodinek na vašem zápěstí někdo nevšiml.

Přesto je za mě dobře, že z toho Hamilton nedělá zbytečnou atrakci a drží se ve vysoce elegantním stylu. Decentní barvy zvýrazněné pouze modrými akcenty zaručují, že hodinky obstojí i ve společnosti s méně náročným dress kódem. A rozhodně budou dobrým konverzačním otvírákem, protože takové nebude mít v místnosti asi jen tak někdo.

Elegantnější styl doplňuje také řemínek o šířce 20 mm, který je z hověziny s lehkým modrým prošitím a poctivě bytelnou ocelovou sponou.

V závěru snad stačí shrnout, že jde o mimořádně zajímavý model. S chronografem na jedné straně, a odhaleným strojkem a dvěma stupnicemi na druhé. V každém případě pro odvážnější povahy, s větším zápěstím a v každém ohledu milovníky mechanických hodinek a tak trochu hračičky.

Předchozí modely jsou navíc vyprodané, takže se nebojím, že si 999 kusů Face 2 Face nenajde své nadšené majitele.

Mohlo by vás dále zajímat:

Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě
12.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenze – Jedny z nejslavnějších filmových hodinek na světě

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 438 dny, reagovat
Dobrý den pane, koukám vám upadly u těch hodinek ručičky... Né né to já jenom sundám, procvaknu na druhou stranu a hnedka vidím kolik že zrovna je... momentíček... jó tady takhle... Je to hodně teďkonc IN a taky praktický. Jo, to pozoruji. To muselo být drahé. Jó, to bylo. :D