» Blog » Hamilton

Hamilton Jazzmaster Performer Automatic Chronograph H366 – Na první pohled nevyčnívají, ale mají obrovský potenciál

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Tradiční

Vojtěch Höhe | 23.6.2023 | 3 MIN | 1x komentář

Společenská řada Hamilton Jazzmaster se rozrostla o netypický model – Hamilton Jazzmaster Performer Chronograf. Napůl elegantní a napůl sportovní model možná nezaujme na první pohled, ale rozhodně se v něm skrývá víc, než se zdá.

Původně americká značka Hamilton se podle mě řadí mezi firmy Tissot a Certina a tvoří takovou vstupní bránu do světa kvalitních švýcarských hodinek. Za celkem přijatelné peníze si můžete koupit kvalitně zpracované hodinky od výrobce, který má bohatou historii. Té jsme se věnovali v samostatném článku a videu:

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Pro portfolio Hamiltonu jsou typické kolekce inspirované vojenskou historií, letectvím, americkou historií apod. Je zde také řada spíše společenských hodinek jménem Jazzmaster, kterou výrobce nedávnou posilnil o tři nové modely s přívlastkem Performer.

Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogalerie pánských hodinek

Konkrétněji se jedná o chronograf a tříručkový automat (který je navíc ve dvou velikostech, a to 38 mm a 34 mm). I přestože to jsou primárně společenské hodinky, číselná stupnice na lunetě nebo perforovaný řemínek jim dodává jakýsi sportovní nádech.

V článku bych rád přiblížil první zmiňovaný model, a to je Jazzmaster Performer chronograf. Ten se nabízí ve čtyřech variantách. První dvě jsou s černým číselníkem a lunetou, jeden na ocelovém náramku, druhý na černé kůži. Dále je tady varianta s modrým číselníkem a modrým koženým řemínkem s ocelovou lunetou a poslední varianta má PVD povrchovou úpravu v barvě růžového zlata, černou lunetu, bílý číselník a je na černém řemínku z kůže.

Elegantně tvarované pouzdro má průměr 42 mm, což hodinky řadí spíše mezi ty větší. Umocňují to i delší nožky pouzdra, přičemž od stěžejky ke stěžejce (nebo lug to lug) to je přibližně 51 mm. Zdobení oceli je kombinace matování a leštění a je to opravdu povedené.

Šroubovací korunka je celkem velká, ale nikde nepřekáží a hlavně se s ní skvěle manipuluje. Tlačítka pro ovládání chronografu jsou nezvykle tvarovaná, ale i přesto se dobře ovládají a vzhledově krásně podtrhují eleganci celých hodinek.

Na druhém boku hodinek se nachází ještě jedno tlačítko/korektor. To slouží pro rychloposuv data. To, čím řada Perfomer vybočuje z kolekce Jazzmaster, je primárně luneta, která je vybavena tachymetrickou stupnicí a v našem případě černou povrchovou úpravou. Zpracována je na výbornou – jediné její mínus je právě ta černá barva. Každý náraz nebo škrábanec se do lunety zapíše permanentně.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Voděodolnost se zastavila na hodnotě 100 m, tudíž majitel se nebude muset vody bát.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Pod safírovým sklem se nachází „tvář“ hodinek – číselník. Ten je v případě mé testované varianty na ocelovém náramku černý s bílými prvky. Malé subdialy jsou na pozicích 3-6-9. Jeden je ukazatel sekund, zbylé dva jsou sčítače minut a hodin pro chronograf. Jsou ozdobeny soustřednými kroužky a jejich stupnice mají světlou barvu, díky čemuž jsou hezky přehledné.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

Skvělá čitelnost platí i pro celý číselník. Navíc indexy a hodinová s minutovou ručkou jsou vybaveny luminiscencí. Mezi indexy 4. a 5. hodiny se pak nachází okénko s datem.

Šroubovací víčko je vybaveno safírovým průhledem do útrob hodinek. Je zde vidět strojek zpola zakrytý rotorem samonátahu. Obojí na sobě nese symbol „H“, jinak se zde žádné velké zdobení nekoná. Strojek výrobce nazývá H-31.

V podstatě je to Valjoux 7753 (od klasického Valjoux 7750 se liší v umístění minutového sčítače a v ovládání rychloposuvu data), který je vylepšený ve vzoru Powermaticu. Jeho rezerva se zvedla na příjemných 60 hodin a je zde použit jiný regulační systém, díky kterému by se neměla výrazněji horšit přesnost chodu s vyjitím pera.

Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů
7.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů

Na první pohled tyto Hamiltony příliš nevyčnívají, ale při bližším zkoumání mi došlo, že mají opravdu velký potenciál. Balancují totiž někde na hraně mezi společenskými a sportovními hodinkami. Nestyděl bych si je vzít k obleku, ale zároveň, díky chytře zvoleným detailům, na nás dýchne závodní atmosféra á la Rolex Daytona. To z nich dělá skvělého společníka na každodenní nošení. Přidáme-li k tomu příznivou cenu, léty prověřený strojek a výrobce, který má dlouhou historii a za zády Swatch group, jedná se o skvělou partii.

Hamilton Khaki Navy Frogman H77845330 recenze – Časomíra pro sportovně založené vodníky
30.4.2023 - Jiří Hons
Hamilton Khaki Navy Frogman H77845330 recenze – Časomíra pro sportovně založené vodníky

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět
16.6.2023 - Agáta Vřeská
Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 314 dny, reagovat
Vodoodolnosť 100 m rozhodne nemusí postačovať ako momentálne zistila pätica expertov z Titanu v hĺbke nad (teda pod) 3000 m. K obleku by bol vhodnejší ktorýkoľvek model babín za 1/10... a cenovú politiku som nepochopil

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.