» Blog » Hamilton

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 7.9.2020 | 4 MIN

U skeletonů je hlavní výzvou čitelnost. Ocelové ručky snadno splynou s kovovou strukturou strojku. Najít balanc je opravdovou výzvou pro hodinářské společnosti. Troufám si tvrdit, že designérům od Hamiltonu se to v nových Jazzmaster Skeleton Automatic povedlo jako nikdy předtím a jde o jeden z nejzajímavějších skeletonů v této cenové kategorii na trhu.

Nejde jen o to „odebrat“ číselník a nějak nazdobit strojek, na který vznikne průhled. Pokud nechceme zcela upozadit funkci hodinek ukazovat čas, musíme hledat poměr mezi vizuálnem a praktičností.

Hamilton se o to ve své sbírce snaží pravidelně. Mezi aktuálními modely můžeme vidět např. Hamilton American Classic RailRoad, kde Alpha ručky vyniknou spíše u šedé varianty a dominantou je právě strojek. Povedená byla limitka k oslavám nedožitých 80. narozenin Elvise, který proslavil model Ventura. Ukočírovat estetickou stránku průhledu na kulatý strojek v trojhranném pouzdru futuristických Ventur musela být pořádná jízda, ale výsledek získal plusové body pro Hamilton.

V roce 2020 představil Hamilton zcela nový koncept svých skeletonů v řadě Hamilton Jazzmaster: „Spiky H“. Struktura číselníku je víceúrovňová a cílem výřezů je dopřát číselníku kostru evokující hamiltonské „H“. Strojek postavený na známé ETA 2824-2 nabízí dvojnásobnou rezervu chodu a zdobení, které je příjemné, ale nepřebíjí charakter hodinek. Pojďme se na ně tedy podívat blíž.

Důmyslná kostra číselníku

V Hamiltonu se u vymýšlení struktury číselníku asi hodně zapotili. Kostra číselníku vypadá jednoduše, ale dvojvrstvá struktura je rafinovaná, esteticky zajímavá a splňuje svůj účel: poskytnout podporu čitelnosti ruček.

Vrchní část číselníku tvoří okruží s indexy a ve středu se horizontálně napojuje středová část „H“. Spodní část pak chytře navazuje na výseky svrchní vrstvy a žebroví je spojeno s vnitřním pětiminutovou stupnicí. Dohromady tvoří nejen zmíněnou podporu ručkám, další úroveň 3D efektu a v konečném důsledku ono „špičaté Háčko“.

Struktura je ale natolik důmyslná, že odkrývá dostatek švýcarského stroječku, který je pro tuto příležitost znatelně vyzdoben. Jde o H-10-S postavený na ETA C07.111 s vysokou rezervou chodu 80 hodin. Přesnost mimo jiné udržuje 25 kamenných uložení a setrvačka běžící v 3-Hertzové frekvenci.

Setrvačka tepe na dvanácté hodině, pod kterou je možné zahlédnout i krokové ústrojí. Pokud si budete ráno vychutnávat natahování přes korunku, navíjející se péro můžete pozorovat na páté hodině. Hlavní můstek nese ženevské pruhy a na desáté hodině je nenápadné zdobené perlage.

Bohatěji si ho užijete přes safírové sklíčko dýnka. Opět můžete pozorovat mechanickou chloubu Swiss Made, doplněnou o vlastní rotor Hamiltonu.

Voděodolnost je u společenských hodinek dostatečných 50 metrů, což podporuje i přítomnost dýnka přichyceného šroubky a zacvakávací korunky. Ta nese lesklé signování Hamiltonu na matném povrchu a díky své přiměřené velikosti se s ní dobře manipuluje, aniž by na zápěstí příliš překážela.

Jazzmastrovský styl

„Spiky H“ modely spadají do řady Hamilton Jazzmaster, a přestože jde o nový typ skeletonového odhalení, většina designových prvků kolekce zůstala.

Začněme tím, co se změnilo. Pouzdro má průměr 40 mm. Moderní rozměr, který nahradil u Jazzmasterů běžnějších 42 mm, sleduje nový trend lehkého zmenšování a především Hamilton vyšel vstříc majitelům subtilnějších zápěstí. Výška spadla lehce nad 11 mm, optickému zúžení dopomáhá svažující se pouzdro po stranách.

Ve tvaru pouzdra ale bezpečně rozeznáváme jazzmasterský styl. Ocelové pouzdro je kompletně leštěné, s tenkou lunetou. Broušené jsou pouze plochy nožek, i u nich najdeme ale lesklé hrany. Model se nabízí na tradičním pětiřadém náramku nebo na kůži z teletiny s aligátořím vzorem a hranatou přezkou. Články ocelového jazz-náramku mají broušený povrch a lesklé hrany, čímž stylem krásně navazují na nožky pouzdra. Zakončen je motýlkovou sponou.

Standardem je u Hamiltonu safírové sklíčko, tady s vnitřním antireflexem, který funguje velmi dobře. Podobně jsme zvyklí na Dauphine ručky s luminiscencí, která nechybí ani u fasetovaných indexů. A nejde o štěk do tmy:

S designem si Hamilton rozhodně umí pohrát a v každé části hodinek je poznat cit a zájem o detail. Koncept je moderní, ale stojí na stabilních základech značky s americkými kořeny, které naštěstí zůstávají stále znatelné. Společenská forma si možná žádá větší decentnost, ale Jazzmaster i přes svou dekorativnost dokáže balancovat na této přísné hranici společenských konvencí.

Pokud prahnete po skeletonu ve své sbírce, Hamilton nabízí jednu z nejlepších možností, aniž by vás nový miláček stál roční rozpočet. V cenové kategorii do 35 tisíc korun budete hledat velmi těžko alternativu u jiných tradičních značek.

Příjemnou variantou může být Edox a jeho Shade of Time v elegantní řadě Les Bémonts. Soupeřem může být rovněž Phantom of Time od stejné značky, kde se ale odkloňujeme od čistě elegantní řady. V roce 2020 pak Edox představil novinku ve sportovním duchu Edox Delfin Mecano, kde se mu podařilo dosáhnout rovněž zajímavě řešeného průhledu na 4Hz švýcarský automat, využívající vlastní logo. S o něco vyšším kapesným se můžete porozhlédnout i ve vodách skeletonů Rado s vlastním řešení „H“ kostry.

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost
11.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost

Jistě, pokud to rozpočet dovolí, otevřou se dveře do úplně jiného světa. Světa v podobě velkolepě řešených hodinek od Bregueta nebo šperku v podobě Patek Philippe. Pro nás ostatní je tady Hamilton, který za mě odvedl se svým „Spiky H“ perfektní práci.

Fotografie: Hodinky-365.cz; Hamiltonwatch.com

Hamilton Jazzmaster Performer Automatic Chronograph H366 recenze
23.6.2023 - Vojtěch Höhe
Hamilton Jazzmaster Performer Automatic Chronograph H366 recenze

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku