» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Aviation Converter recenze – Tak trochu kontroverzní pilotní záležitost

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Letecké | Tradiční

Vojtěch Höhe | 29.11.2021 | 2 MIN | 1x komentář

Původně americká značka Hamilton má bohatou zkušenost co se týče výroby účelových hodinek. Dodávala hodinky například americké armádě nebo letecké poště. Výjimkou není ani její poslední kolekce Hamilton Khaki Aviation Converter, která je určena pilotům. Zahrnuje tříručkový automat, automat s GMT a chronograf. Dostal jsem možnost se naživo seznámit s prvním zmiňovaným modelem.

První věcí, které si člověk na hodinkách všimne a kterou mají všechny modely společnou, jsou dvě stupnice. Jedna na číselníku a druhá na otočné lunetě. Je to kopie otočného pravítka, které v minulosti používali piloti pro výpočty potřebné například ke stoupání, klesání nebo pro výpočet doletu.

Jde v podstatě o logaritmické pravítko, na kterém lze provádět výpočty jako násobení, dělení, logaritmy, převody jednotek apod. Šikovná věc, pokud člověk ví, jak ji používat. Osobně neznám nikoho, kdo by to uměl. Naštěstí je na internetu spousta návodů jak na to. Velkou nevýhodou vidím v tom, že jsou čísla a značky na stupnicích opravdu miniaturní. Neumím si představit, že by to v reálném životě někdo používal, obzvláště ne piloti za letu.

Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky
20.9.2019 - Milan Letošník
Vysvětlení logaritmické stupnice pro obyčejné smrtelníky

Model, který jsem měl v rukou, byl opatřen černou povrchovou úpravou. Dělá se také čistě v ocelovém provedení. Zpracování pouzdra je na jedničku, vše hezky sedí a nikde nejsou žádné zbytečné vůle. Přestože je povrchová úprava odolnější proti otěru víc než samotná ocel, dříve nebo později se odře, což je nenávratné. Člověk by s tím měl počítat, pokud si takové hodinky pořizuje.

Výtku bych měl k řemínku, který je z hověziny zdobené krokodýlím vzorem. Ten z nějakého důvodu neskutečně skřípe a vrže. Ale to se časem snad poddá. Nicméně, na mě trochu uměle působící vzor a trnová spona dobrému dojmu taky moc nepřidává. Výměna bude ale bez problému, protože mezi nožkami je 22 mm, kde nabídka je skutečně široká, takže můžete dosadit řemínek dle vlastního uvážení.

Pod průhledným víčkem se skrývá strojek s označením H-10. Je to v podstatě Powermatic 80 od ETA. Ten je postaven na kalibru 2824 od něhož se liší 80 hodinami rezervy nátahu, nižší frekvencí a jiným regulačním systémem. Jsem rád, že Hamilton neudělal tu šílenost jako Tissot nebo Certina a nepoužil Powermatic s plastovým krokem.

Co mi ale přijde škoda, že sáhli po obyčejných šedých niklovaných strojích. Alespoň rotor samonátahu má na sobě rhodium. Dal jsem si tu práci a měřil jsem na vibrografu to, jak stroj chodí v průběhu těch 80 hodin. Není to vůbec špatné. Výrazné odchylky se začaly objevovat až po 72 hodinách. V praxi to znamená například to, že hodinky v pátek odložíte a po víkendu je vezmete zpět na ruku a ony budou stále ukazovat správný čas.

Co se týče číselníku, ten je černý, zdobený brusem „do sluníčka“. Do vkusu se úpravou asi netrefí každému, ale je dobře čitelný, což beru jako plus. Měl jsem ale asi smůlu na kousek, který měl opravdu hodně nečistot z vnitřní strany skla a po číselníku.

Značku Hamilton mám rád, dělá spoustu hezkých modelů, na které si brousím zuby již dlouhou dobu, ale tento kus mě osobně moc neokouzlil. Může za to fakt, že nejsem fanoušek pilotních hodinek tohoto typu. To je ale jen můj názor, objektivně jediné, co bych hodinkám vytknul je skřípající řemínek a zvolená velikost čísel na stupnicích.

Mohlo by vás dále zajímat:

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenze na tak trochu „jiné“ pilotky
26.2.2020 - Ivan Přibyl
Hamilton Khaki Aviation X-Wind Automatic Day Date: recenze na tak trochu „jiné“ pilotky

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenze – Stopky pilota Dario Costy
27.1.2022 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenze – Stopky pilota Dario Costy

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem
8.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 680 dny, reagovat
Normálne odpadávam, že som objavil recenziu nevyznievajúcu v každom ohľade pozitívne :)

Hodinky zmíněné v článku