» Blog » Hamilton

Hamilton představil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručním nátahem

Tagy: Představení | Hamilton | Pánské | Klasické | Letecké | Retro | Vojenské

Eliška Měrková | 8.6.2022 | 4 MIN | 4x komentář

Hodinky, které jakoby vypadly ze staré fotografie, to Hamilton prostě umí. A to moc dobře. Do jaké doby nás s novými leteckými Hamilton Khaki Aviation Pioneer bere tentokrát? A jak moc autentické vlastně jsou?

Taky vás přitahují hodinky, jejichž vzhled jakoby vůbec nezapadal do dnešní uspěchané doby? Atmosféra tzv. vintage hodinek je jedním slovem úžasná. Moci ale sehnat ty pravé vintage hodinky, jejichž rodný list je možná starší než ten váš (a ještě v dobrém stavu), to není tak jednoduché. Proto Hamilton (a samozřejmě i jiné hodinářské značky) často sahá do minulosti, aby reinkarnoval své nejzajímavější kousky.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

V květnu tohoto roku tak vznikly Hamilton Khaki Aviation Pioneer Mechanical Chrono.

Hodinky pro piloty královského letectva

Novému modelu stál předlohou jeden z nejslavnějších pilotních chronografů zvaný "Fab Four 6BB", které Hamilton dodával britskému královskému letectvu v 70. letech 20. století (spolu se společnostmi CWC, Newmark a Precista). A jeho nové pojetí je na první pohled vcelku přesné.

Fotografie použita s laskavým svolením monochrome-watches.com.

Původní model Fab Four. Fotografie použita s laskavým svolením monochrome-watches.com.

Tyhle pilotky byly charakteristické specifickým asymetrickým designem – pouzdro bylo na pravé straně zesílené tak, aby se do něj korunka krásně zapustila (a byla tak chráněná). Číselník s matným černým podkladem pak dával vyniknout kontrastním indexům a ručkám s luminiscencí kvůli dokonalé čitelnosti a subčíselníky stopek měly typické horizontální uspořádání.

Po hodinkách Lemania Mono-Pusher se jednalo o druhou generaci chronografu pro piloty královského letectva, poháněl je strojek Valjoux 7733 a měřily v průměru 39 mm.

V 70. letech nebyl Hamilton v oblasti vojenských zakázek žádným nováčkem. Když válečné konflikty 20. století (a zejména první světová válka) umocnily rozmach pánských náramkových hodinek, Hamilton byl u toho. Na popud americké vlády (Hamilton byl původně americkou značkou, ne švýcarskou jako dnes) sestavil mnoho hodinek pro vojáky v zákopech, piloty i pro námořní jednotky. Z této tradice tak vychází mnoho dnešních hodinek z kolekce Khaki Field, Khaki Aviation a Khaki Navy.

Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc
24.9.2019 - Agáta Vřeská
Vše, co musíte vědět o staro-nových Hamilton Khaki Field a ještě kousek historie navíc

Staré Pioneery v moderním pojetí

Oživování odkazu původních hodinek je podle mě podobné jako třeba s restaurací historické architektury. Ano, je jistě dobré zachovat autentický vzhled a původní důstojnost, ale zároveň je třeba, aby daná věc obstála i v současnosti. A Hamiltonu se to s novým mechanickým chronografem, jak se zatím zdá, povedlo.

Původnímu vzhledu odpovídá typické asymetrické pouzdro se zapuštěnou vroubkovanou korunkou, barevné schéma a uspořádání číselníku, stejně jako leštěná válcovitá tlačítka. Zároveň tu máme fauxtinu pro navození atmosféry starých hodinek a univerzální hladký hnědý kožený řemínek, jaký se na náramkové hodinky dával snad v každé době, přesto jeho vzhled ve spojení s hodinkami působí parádním retro dojmem (a pokud byste jej chtěli střídat například za NATO, může to být podle mě docela pecka).

Vzhled je jednoduchý a skvěle čitelný, číselník "neničí" datumovka, ručky jsou stejně jako u originálu bíle lakované a s nátěrem Super-LumiNovy. Pouzdro je ocelové se šroubovacím dýnkem, díky kterému hodinky drží voděodolnost do 100M, což je na hodinky ve vintage stylu opravdu solidní hodnota. Moc dobře pak (dle fotek) působí kartáčovaná povrchová úprava pouzdra.

Velkým lákadlem pro milovníky retra je pak určitě to, že Hamilton respektoval předlohu a opatřil nové Pioneery strojkem s ručním nátahem. Uvnitř se však nachází mnohem modernější strojek stojící na základech Valjoux 7753. Jedná se o kalibr H-51-Si s frekvencí 4 Hz, který byl poprvé představen na chronografu Intra-Matic. Je vybavený antimagnetickým křemíkovým vláskem a při plném nátahu poběží až 60 hodin.

Další důležitý prvek, který dostal moderní švih, je sklíčko. Jeho vypouklý tvar Hamilton samozřejmě ponechal, ale změnil se materiál. Jistě, plast je autentičtější, ale na safír slyšíme asi všichni. A tak je skvělé, že jej dostaly i tyhle Pioneery a s antireflexní vrstvou jako bonusem.

Sklíčko je však poměrně vysoké a vzhledem ke kombinaci s tlustým strojkem nám z toho vychází vcelku tlusté hodinky (14,35 mm). Průměr pouzdra se sice navýšil z 39 mm na 40 mm, ale i tak možná budou hodinky působit na živo v poměru velikost/tloušťka opticky nevyváženě... To ovšem posoudíme, až k nám dorazí (přesnější časové údaje doplníme později).

My se jich už nemůžeme dočkat a jsme rádi, že budou nabízeny jako součást stálé kolekce. Cena by měla vycházet na 56 100 Kč, což je na mechanické chronografy opravdu přijatelné. Zvláště, když se design a zpracování zdají opravdu vydařené. A co myslíte vy?

Mohlo by vás dále zajímat:

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenze – Krasavec s očima po dědovi

6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton
7.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejikoničtější hodinky Hamilton

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

Hamilton Khaki Aviation Converter recenze – Tak trochu kontroverzní pilotní záležitost
29.11.2021 - Vojtěch Höhe
Hamilton Khaki Aviation Converter recenze – Tak trochu kontroverzní pilotní záležitost

Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche
30.7.2020 - Agáta Vřeská
Historie Hamiltonu: Dlouhá cesta od amerických železnic pod křídla švýcarského Swatche

Certina představila retro pecku – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968
22.7.2022 - Eliška Měrková
Certina představila retro pecku – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 682 dny, reagovat
"Do 50 t. Kč" sa mne za mechanicky naťahovaný chronograf ako "opravdu hezké" teda nezdá, skôr dobre osolené... ale čo ja o tom môžem vedieť :)
Alešpřed 682 dny, reagovat
Vypadají skvěle. Hamilton u mě zabodoval už s nedávno uvedenými modely Khaki Aviation Pilot Pioneer. Ale... asi by mi nevadilo, kdyby při tom retro přístupu popustili trochu uzdu fantazie a přidali víc barevných kombinací ...
Marekpřed 680 dny, reagovat
Ako vidím, iný pohľad na nastavenú cenovú úroveň než autorkin nie je želaný :)
Jiří Ludvikpřed 675 dny, reagovat
Eliško hezky napisané, nejsem fanda této značky, jsem ryba, tak fandím potápkám, i ta cena za chronografy je slušná, strojek pecka 4hz, ale nejsem fanda retra a vypouklé safírové sklo, to je opravdu o strach!Malí ťukanec a sklo se rozleti na tisíc kousků, už se mi to stalo ????

Hodinky zmíněné v článku