» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field King: Hodinky Dr. House

Tagy: Recenze | Hamilton | Pánské | Klasické | Retro | Vojenské

Martin Balabán | 21.4.2020 | 5 MIN | 6x komentář

V katalogu švýcarské značky Hamilton nalezneme vícero variací na klasický a léty prověřený field watch design. Jednoduché pouzdro a jasně čitelný ciferník, zobrazující pouze čas. I okénko s datem můžeme u tohoto typu hodinek považovat za odvážnost. Žádné zbytečnosti. Na pomyslný trůn se ale dostanete jedině pokud vystoupíte z davu. Tuto pozici se podařilo vydobýt Hamilton Khaki Field King H64455533.

Hamilton Khaki Field King se může pyšnit bohatým rodokmenem. Původně americká firma dodává hodinky armádě už od první světové války. Hodinky tak neslouží pouze jako ozdoba na zápěstí, ale hrají důležitou roli v životě vojáka. Přesnost je na prvním místě a preciznost je samozřejmostí.

Jak ale budou vypadat hodinky pro lidi, kteří netráví každý den na cvičišti nebo v zákopech? Pokud do vaší pracovní náplně patří úkoly jako plánování, rozvrhování a řízení, oceníte i funkce navíc. Pro orientaci v kalendáři nebo v diáři jsou ideálními pomocníky komplikace data a dne v týdnu. Přidáním těchto ukazatelů vznikl model, který dokázal spojit tradiční vzhled a užitečné funkce. Jak je u Hamiltonu zvykem, dostaly se hodinky i na televizní obrazovky. Nenosí je na ruce váš oblíbený doktor? Pojďme se na ně podívat blíže!

I Dr. House měl zřejmě problém usnout. Aspoň podle času na Hamiltonech

I Dr. House měl zřejmě problém usnout. Aspoň podle času na Hamiltonech

Tradiční a přeci jiné

Začněme rovnou tím, co tyto hodinky odlišuje. Zároveň tato vlastnost zaujme na první pohled každého, kdo tyto hodinky uvidí. Na pozici 12. hodiny na ciferníku se zobrazuje den v týdnu a datum. Ukazatel konkrétního dne ale není ve zkrácené podobě, jak jsme zvyklí. Tři písmena jsou v tomto případě málo. Hamilton Khaki Field King se pyšní ukazatelem dne v plné délce. Můžete si tedy přečíst celé názvy dní v anglickém jazyce.

Přímo pod tímto ukazatelem se zobrazuje datum dne v měsíci. Ukazatele mají černé písmo na bílém podkladu. Díky tomu zůstává zachována jasná čitelnost typická pro tento typ hodinek. Důležité údaje nemusíte dlouze luštit. Vše vidíte jasně na první pohled.

Zbytek ciferníku je vyveden v černé barvě. Na jeho obvodu je vteřinová stupnice, číslována po pěti vteřinách. Na stejných pozicích jsou umístěny kruhové body z luminiscenčního materiálu. Směrem ke středu ciferníku se nachází hodinová čísla z luminiscenčního materiálu. Jejich podklad je tvořen kruhovým výbrusem, který snižuje množství odlesků.

Čísla mají luminiscenční vrstvu a kontrasntní barva zaručuje skvělou čitelnost

Čísla mají luminiscenční vrstvu a kontrastní barva zaručuje skvělou čitelnost

Pod těmito velkými čísly jsou natištěna čísla malá, ukazující odpolední „vojenský" čas. Američané si totiž v civilním životě vystačí pouze s první až dvanáctou hodinou a značením AM/PM pro dopoledne/odpoledne. Konkrétní čas ukazují hodinové a minutové syringe ručky. Vteřinové ručka má dlouhý štíhlý tvar s malým kruhovým protizávažím. Všechny ručky jsou z leštěného kovu a mají výplň z luminiscenčního materiálu.

Ručky ve tvaru syringe mají luminiscenční výplň

Ručky ve tvaru syringe mají luminiscenční výplň

Jednoduché a pohodlné pouzdro

V duchu účelné jednoduchosti se nese i zbytek hodinek. Ciferník kryje safírové sklíčko, které má perfektní optické vlastnosti a odolnost proti poškrábání. Luneta hodinek je pevná, s leštěným povrchem. Díky tomu mají hodinky lehký nádech elegance. Pouzdro hodinek je z nerezové oceli s broušeným povrchem. Je nízké s jednoduchými, oblými tvary. Na pozici třetí hodiny se nachází korunka, krytá z boků pouzdrem hodinek. Korunka má leštěný povrch se znakem H na svém čele. Po jejím obvodu jsou drážky pro snazší úchop při nastavování času.

Korunka je chráněná a s emblémem výrobce

Korunka je chráněná a s emblémem výrobce

Velikost hodinek bude vyhovovat širokému spektru uživatelů. Průměr pouzdra 40 mm se pohodlně nosí. Nízká tloušťka tento pocit ještě více umocňuje. Hodinky nejsou ani malé, ani přerostlé.

Pohodlí také napomáhá kožený řemínek, na kterém jsou hodinky dodávány od výrobce. Má tmavě hnědou barvu a prošívání provedené světlou nití. Tato kontrastní barevná kombinace se hodí k vojenské tematice hodinek. Zároveň je vhodná jako volnočasová varianta pro neformální události. Spodek řemínku je ze světlé kůže s hladkým povrchem, příjemným na dotek. Řemínek se zapíná jednoduchou sponou s broušeným povrchem. Nechybí na ní samozřejmě logo výrobce.

Kožený řemínek s kontrastním prošitím a trnovou sponou

Kožený řemínek s kontrastním prošitím a trnovou sponou

Srdce vytrvalce

Srdcem Hamilton Khaki Field King je automatický pohon ETA 2834-2, v katalogu výrobce označovaný jako H-40. Jedná se o nový model strojku z loňského roku. O jeho spolehlivost se bát nemusíte. Staví na zkušenostech s předchozím modelem 2834-1. Ten se vyráběl téměř čtyřicet let, přesněji od roku 1982. Strojek 2834-2 má oproti staršímu pohonu dlouhou rezervu nátahu 80 hodin. Pro prodloužení rezervy nátahu bylo nutné snížit frekvenci kmitů na 21600 za hodinu. Celkem má strojek 25 kamenů a umožňuje zastavení vteřinové ručičky (hacking) i ruční natahování hodinek.

Dýnko nabízí průhled na strojek s rezervou až 80 hodin

U těchto hodinek navíc můžete sledovat chod strojku skrze průhled v dýnku. Zdobení není nikterak bohaté, ale při pohledu na pohon zaplesá srdce nejednoho nadšence. Na rotoru strojku se nachází nápis Hamilton a logo výrobce, na jehož stranách jsou vytvořeny dva výřezy.

Závěrečná diagnóza

Hamilton Khaki Field King jsou velice zajímavé hodinky. Takovou historií jako Hamilton se může chlubit opravdu jen pár dalších vyvolených. Nabízí vzhled spojující ověřený design s neobvyklou funkcí day-date. Na ruce se nosí velmi pohodlně, jsou výborně čitelné a pokud by vás náhodou omrzely, vždy je můžete otočit a zahledět se do útrob strojku. Pohon samotný je spolehlivý, přesný a díky velké rezervě nátahu se nezastaví ani po třech dnech bez nátahu. Safírové sklíčko je samozřejmostí.

Pokud bych měl hodinkám něco vytknout, byla by to voděodolnost pouze 50 metrů. To stačí na většinu aktivit, včetně plavání, ale hodinkám by určitě více seděla odolnost alespoň do 100 metrů.

Po vyjmenování všech nejdůležitějších vlastností se může zdát, že tyto švýcarské hodinky atakují svou cenovkou hodnotu třiceti tisíc. Mohly by. Cenová politika značky Hamilton je ale nastavena rozumně. Za svoje peníze dostanete v tomto případě opravdu mnoho. A až budete sledovat další díl Dr. House, podívejte se na jeho zápěstí. Hamilton Khaki Field King si určitě nespletete!

Geniální seriálový cynik Dr. Gregory House nosil Hamilton Khaki Field King

Geniální seriálový cynik Dr. Gregory House nosil Hamilton Khaki Field King

Příjemné rozměry
Přehledný design
Funkce Day-Date
Dlouhá rezerva nátahu
Rozumná cena
Voděodolnost do 50m
Pouze řemínek (bez kovového tahu)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Dobešpřed 1430 dny, reagovat
Hauzovky jsou klasika. Nevíte, jaké další nosil Hause v seriálu?
Agáta Vřeskápřed 1429 dny
Zdravím, úplný výčet popravdě nevím, možná mě někdo doplní, ale takové známější jsou třeba Casia Pathfinder SPF40-1V.
Vojtapřed 1190 dny, reagovat
Děkuji za článek, je pěkně napsaný, ale dovolím si na jednu věc si upozornit. Strojek H-40 není ETA 2834-2, strojek 2834-2 byl v předchozích modelech, které byly nahrazeny právě modelem se strojkem H-40. Strojek H-40 je na bázi ETA C07.XXX (když si prohlédnete fotku strojku na stránkách Hamiltonu, tak je to vidět). Strojky ETA 2834-2 byly vyráběny od roku 1982, před tím byly od roku 1979 vyráběny ETA 2834-1 a od roku 1974 ETA 2834.
Agáta Vřeskápřed 1187 dny
Díky Vojto. Asi nemám tak komplexní přehled o Hamilton strojcích, resp. jejich úpravách. Ale pletu se, že ETA C07 (v tomto případě to je myslím 8xx?) stojí právě na na dřívější 2834-2? V podstatě H-40 je C07, jen si tam Hamilton dělá nějaké drobné estetické úpravy, ale základ je stejný. No a jejich předchůdcem jsou právě dřívější Ety - jejich vývoj jste i podrobně vypsal :)
Jiřípřed 148 dny, reagovat
DOBRÝ den jsem moc rád za 365 a vaše recenze ????chtěl jsem se zeptat jestli jsou ještě nějaké hodinky s ukazatelem dne v plné délce a voděodolné do 100 m děkuji za odpověď
Eliška Měrkovápřed 148 dny
Dobrý den, Jiří, namátkou mě napadají od Hamiltonu ještě Jazzmastery (www.hodinky-365.cz/hamilton-jazzmaster-automatic-day-date-h32505141-x1234866, ale ty mají jen padesátkovou voděodolnost. Stovkovou voděodolnost měly Tissot Couturier (www.hodinky-365.cz/tissot-couturier-t0354071103101-x1111936, ovšem ty už jsou u nás bohužel nedostupné. Na trhu by se ještě měly dát sehnat Invicty model 31260. Na konec mě napadají samozřejmě Day-Daty od Rolexu (či "kopie" od Guessu: www.hodinky-365.cz/guess-connoisseur-gw0265g2-x1211748, ale s 30tkou)

Hodinky zmíněné v článku